Jeste li za jedan fini paprikaš, i to od piletine sa noklicama?:) Ovaj ručak me uvek podseti na baku koja ga je često spremala, obavezno uz svežu sezonsku salatu, jer "kakav je to ručak ako nema salate" - govorila je baka i nije mogla da zamisli da ručak ne bude kompletan. Beli stolnjak, lepi tanjiri i korpica sa hlebom su se podrazumevali, a na kraju ručka bi se pred nama, poput pokreta kakvog mađioničara, samo odjednom pojavio tanjir sa jabukama u šlafroku ili palačinkama sa pekmezom od kajsija.:)
Pileći paprikaš sa noklicama
Sastojci: 500 g pilećih krilaca (ili manje pile), 1 veći crni luk, 2-3 krompira, 1 kašičica mlevene začinske paprike (slatke ili ljute), 1 list lovora, biber u zrnu, so po ukusu
Za noklice: 1 jaje, 50 ml vode, brašno po potrebi (oko 150 g), prstohvat soli
Priprema:
Crni luk isecite na kockice i propržite na malo ulja. Pileće krilca prepolovite (ako su od domaćih koka) i propržite zajedno sa lukom da fino zarumene sa svih strana. Dodajte krompir isečen na krupnije kocke, kašičicu mlevene začinske paprike (slatke ili ljute, po želji), list lovora, biber u zrnu i soli po ukusu. Sipajte vodu tako da meso i krompir budu potpuno prekriveni, poklopite i kuvajte na laganoj temperaturi oko 30-40 minuta.
Dok se paprikaš kuva, napravite noklice. Jedno jaje blago ulupajte viljškom, posolite, dodajte malo vode i brašna koliko je potrebno da se dobije žitko testo (otprilike 1 šolja brašna). Testo ne treba da bude ni previše meko ni tvrdo, prave je gustine ako na kašici ostane bar delić čiste površine kada je okrenete sa naličja. Ostavite smesu da odmori desetak minuta.
Ako želite da knedlice budu male, vadite ih kafenom kašičicom. Zahvatajte po malo smese i spuštajte u paprikaš koji lagano vri (nemojte sve na isto mesto, nego svuda po malo rasporedite knedlice:). Poklopite i kuvajte jos desetak minuta, knedlice si gotove kada isplivaju na površinu. Poslužite toplo i uživajte u ovom pravom zimskom jelu koje će vas fino ugrejati.:)
Napomena: paprikaš možete napraviti i od manjeg pileta, lepo ga isecite na delove i spremite na isti način po receptu.:) Prijatno!:)