Danas smo u gostima kod Tanje i istražujemo njen blog Kuhinja zaposlene žene, a sve u okviru blogerske igrice FBI rukavice koju je osmislila naša Maja.;)
Mogu vam reći da sam uživala u isprobavanju Tanjinih receptića, zapravo najradije bih se preselila u njenu kuhinju, jer sve šta sam pravila je bilo veoma ukusno. Svi recepti su napisani precizno i detaljno, sem toga svaki recept ima i opciju za štampanje što uveliko olakšava arhiviranje recepata, a tu je i slikovni indeks za lakše snalaženje po kategorijama.
Toplo vam preporučujem da posetite Tanjin blog, a u nastavku slede fotkice recepata koje sam isprobala, nadam se da vas inspirisati da ih isprobate (recepti su linkovani u naslovima;).
Ovo je nešto što ću definitivno ponovo praviti jer nam se veoma dopalo. Samo testo je divno mekano, a za nadev možete staviti bilo šta po želji, posebno je interesantno ako se nađe malo topljenog sira koji će upotpuniti doživljaj "probuđenog" vulkana.:)
Jedan deo peciva sam napravila na klasičan način, znači umesto kratkotrajnog kuvanja u vodi sa sodom-bikarbonom (kao za bavarsko pecivo), samo sam ih premazala umućenim jajetom i ispekla (slika ispod). Dopala su nam se na oba načina, šefu možda čak i više kao bavarsko pecivo. Toplo ih preporučujem za probu, a recept pogledajte ovde .:)
Ovo je jedna raskošna štrudla, divnog i punog ukusa, sa medom, krupno mlevenim orasima i toplim začinima, poput cimeta i karanfilića. Napravite ovu štrudlu za neku svečanu priliku i čućete samo uzdahe i mmmmmm.:)
Doboš torta
Odlučila sam se mini verziju jer ovo je prvi put da pravim Doboš tortu.:) Dopala mi se kad sam je videla na Tanjinom blogu (orignalni receptić je Marijin) i odmah sam rekla da ću pokušati da je napravim.:)
Radila sam od pola mere i pekla po tri korice u plehu od rerne, preko nacratnih krugova na papiru za pečenje (dobila sam 9 korica prečnika 20 cm). Sve je dobro i brzo išlo jer su se korice pekle samo po 5-6 minuta, a fil je već bio napravljen ranije.
Jedino sam malo nespretno uradila prelivanje korice sa karamelom, tako da ću još morati da vežbam.:) Koricu sam prvo isekla i poređala trouglice jedan pored drugog, pa sve zajedno prelila (računala sam da ću ih tako lakše iseći). Mislim da je možda ipak bolje raditi preko cele kore jer su se trouglići pomerali, karamel je ispunio sredinu, pa sam svakako morala da ih isečem.
Kod Jelene na blogu možete pronaći par korisnih saveta kako napraviti savršenu glazuru za doboš tortu, možda pomogne.:)
Bakine šapice
Skoro me neki recept nije toliko oduševio kao Bakine šapice.:) Već odavno želim da ih napravim i sada je bila prava prilika. Da vam ne govorim da sam kalupe za šapice kupovala već par puta i svaki put misteriozno nestanu kad se odlučim da ih napravim.:)
Uspela sam nekako da iščeprkam desetak kalupića i nekoliko korpica, pa sam ih pekla u više tura. Kad sledeći put nabavim kalupiće (ili možda uspem da pronađem sve one "stare"), uvezaću ih mašnicom i držati na kuhinjskom stolu.:)))
Divni prhki kolačići za grickanje uz čaj, kafu ili toplu čokoladu, koji će vas podsetiti na toplu bakinu kuhinju, gde je sve bilo lepo i ušuškano - svakako isprobajte ovaj receptić.:)