недеља, 11. јануар 2015.

Carski venac


Neki put volim da pogledam emisiju La prova del cuoco na Rai Uno, mada ne pratim baš redovno već kad imam vremena. Ovaj recept su prikazali u subotu i veoma mi se dopao, nisam gledala baš sasvim od početka tako da ne znam kakvo su testo koristili, ali pretpostavljam da u obzir može doći bilo koje klasično testo za pogaču ili neko slično.

Testo je bilo improvizacija i pokazalo se uspešno, tako da ovaj recept delim odmah sa vama. Ako vam se dopadne, možete stići da isprobate već za večeru.:)


Sastojci: 500 g brašna, 40 g svežeg kvasca, 100 g krem sira, 80 g maslaca, oko 2 dl mleka, 1 kašičica soli, 1 jaje + 1 žumance za premazivanje

Nadev: 350 g crnog luka, 150 g pancete, 100 g kačkavalja + 50 g seckanih oraha (po želji)

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom desetak minuta da se aktivira.

U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljen kvasac, krem sir, rastopljeni maslac, jaje i sa preostalim toplim mlekom zamesiti srednje mekano testo. Po potrebi dodati još malkice brašna da se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti da odmara 30 minuta.

Za to vreme pripremiti nadev: crni luk iseći na rebarca i propržiti na ulju da postane staklast. Pancetu iseći na trakice, a kačkavalj na sitne kockice. U emisiji su stavljali i seckane orahe, ali ih nisam koristila.

Testo razviti u pravougaonu koru (otprilike 50x25 cm). Duž jedne ivice rasporediti pripremljeni luk, posuti zatim seckanom pancetom i kockicama sira. Možete dodati i malo seckanih oraha ako volite.


Testo zamotajte u rolat ali ne sasvim do kraja, ostavite slobodno 10 cm testa (kao na slici). Zatim zasecite na 4 dela i prebacite isečene krajeve preko rolata. Sve pažljivo prenesite u podmazan kalup. Pazite da se preklopljeni krajevi testa nađu spolja (da bi kasnije mogli da ih prebacimo preko ivice).


Sada razmotajte preklopljene krajeve testa i prebacite ih preko ivice kalupa. Svaki od 4 dela koji ste prebacili, zasecite kuhinjskim makazama na 5 mesta da biste dobili po 6 trakica. Napravite male pletenice tako što ćete po 3 trakice uplesti u jednu pletenicu, pa ih zatim sve prebacite preko rolata. Na kraju ćete imati 8 dekorativnih pletenica na vrhu rolata. Ostavite da se odmara 15-tak minuta dok se rerna zagreje.


Pre pečenja premažite venac žumancetom umućenim sa malo mleka. Odgore možete staviti i nekoliko polovina jezgri oraha kao dekoraciju.  Pecite na 200 C oko 40-45 minuta da fino zarumeni.

Na pola pečenja proverite venac i po potrebi stavite odgore papir za pečenje da ne izgori previše. Ostavite da se malo pohladi u kalupu, a zatim pažljivo prebacite na tanjir. Poslužite toplo za doručak ili večeru.  Prijatno!:)

p.s. originalni receptić i ceo postupak pripreme možete pogledati na video snimku emisije (recept počinje na 15:21)... hvala puno Vanjuški na linku.:)


Napomena: ukoliko nemate odgovarajući kalup za venac, testo slobodno pecite u okruglom kalupu za tortu (prečnika 26 cm) a na sredinu stavite manju šoljicu obloženu alu folijom (može poslužiti i okrugli karton od kuhinjskog papira, samo ga isecite na željenu veličinu). Venac možete ispeći i u kalupu za kuglof.


Testo možete puniti i nekim drugim slanim nadevom po želji, recimo sa pečurkama, sirom, mlevenim mesom, povrćem, i sl., a verujem da bi bio ukusan i u slatkoj varijanti, možda sa filom od oraha/lešnika ili nafilovan nutelom. Testo takođe može biti po vašem izboru.:)


48 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Demi... moracu jos malo da vezbam, mada za prvi put nije lose ispalo..:)

      Избриши
    2. Ma sta kazes, suuuuper je:-) :-) :-) :-) sad znam sta uraditi testom raznih pita sto preostane oko pleha;-) hihi pita sa pletenicama:-) :-D

      Избриши
    3. Mozes se slobodno igrati sa testom, verujem da ce sve lepo uspeti.:))

      Избриши
  2. Ovo bi mi bilo odlično za nedeljni doručak uz dodatak kiselog mleka.

    ОдговориИзбриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  4. Ajme koliko nisam gledala La prova del cuoco - vjerojatno otkad se pojavio 24 kitchen :D Super ti je ispao ovaj vijenac, a nadjev s pancetom i kapulom zvuči jako slasno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slucajno sam prebacila kanal, izgleda u pravom trenutku... mozda bude repriza, pa da pribelezim i receptic za testo.:)

      Избриши
  5. odličan vijenac...i super večera za moje gladuše :)

    ОдговориИзбриши
  6. I meni se dopada dekoracija sa pletenicama, odlicno deluje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da bi vise dosle do izrazaja da sam pravila sa drugom vrstom testa, moracu jos da isprobam.:)

      Избриши
  7. Una corona original y deliciosa que voy a probar.....me gusta la idea
    Saludos

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hola... me alegro mucho de que te guste y espero que te animes a hacerla, un abrazo!:)

      Избриши
  8. i meni se sviđa ovakvo ukrašavanje sa pletenicama...a i to što je filovan :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pletenice su se malo izgubile u testu posto je duze stajalo, ali nadam se da ce sledeci put biti bolje... eto jedne lepe ideje za zanimaciju ovih hladnih dana.:) pozzzz

      Избриши
  9. por dioss que receta mas rica,,,adoro tus masas y envidio tus manos,,un abrazo.

    ОдговориИзбриши
  10. Posle svih svetkovina zabranjujem sebi i da gledam slike jer sam se potpuno raspustila :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Veki, samo pribelezi receptic, a isprobaces nekom drugom zgodnom prilikom...evo recimo, do Uskrsa ima dovoljno vremena.:)

      Избриши
  11. Sve proste stvari su genijalne, reče neki moj srednjoškolski profesor. Evo i dokaza. Odlično, a vrlo jednostavno.

    ОдговориИзбриши
  12. Opet kod tebe nesto spektakularno. I izgleda lijepo i ukusno je,sigurno.
    P. S. Zadovoljstvo je moje,Lanice. Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  13. Dok su mi deca bila mala, nisam propuštala tu emisiju, nekako je bila u vreme njihove dremke, a sada ne pamtim kad sam je gledala. Super si ti sve to umesila, nafilovala, uplela, baš mi se sviđa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da su ranije emisije bile puno zanimljivije, nekako se vremenom iscrpe ideje, ali tu i tamo iskrsne neki fini receptic... tople preporuke z aprobu.:)

      Избриши
  14. Odlično izgleda, nikada nisam gledala tu emisiju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Emisije idu radnim danima u podne, ali se mogu pogledati i na internetu... postoji i sajt sa recepticima, moze da se pronadje nesto zanimljivo.:)

      Избриши
  15. Uh, ovo predobro izgleda. Vijerujem da je ukusno, moram isprobati! Svaka ti čast draga Lana na receptima sve izgleda detaljno objašnjeno i fotografisano:))
    Srdačan pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Rado, nadam se da ce receptic fino posluziti za probu.:) Saljem lepe pozdrave!

      Избриши
  16. Ovakvo pecivo je em praktično (kompletna klopica na jednom mestu), em dekorativno sa tim "kikicama" koje su tako jednostavne za pravljenje, a tako štosne...

    ОдговориИзбриши
  17. Dekorativno i ukusno pecivo :) Pun pogodak za praznike :)

    ОдговориИзбриши
  18. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  19. Ja bih ovo služila za doručak gostima, moraću što pre isprobati. Sjajno izgleda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaa... ako mogu samo da predlozim, napraviti prvo domacima za probu, a onda gostima za dorucak, hihihi...:)))

      Избриши
  20. Volim ovakve slane zalogaje, ovo je odlično Lana, sviđa mi se i tijesto i punjenje, sigurno ću i sama isprobati ovaj vijenac !

    ОдговориИзбриши