Neki put volim da pogledam emisiju La prova del cuoco na Rai Uno, mada ne pratim baš redovno već kad imam vremena. Ovaj recept su prikazali u subotu i veoma mi se dopao, nisam gledala baš sasvim od početka tako da ne znam kakvo su testo koristili, ali pretpostavljam da u obzir može doći bilo koje klasično testo za pogaču ili neko slično.
Testo je bilo improvizacija i pokazalo se uspešno, tako da ovaj recept delim odmah sa vama. Ako vam se dopadne, možete stići da isprobate već za večeru.:)
Sastojci: 500 g brašna, 40 g svežeg kvasca, 100 g krem sira, 80 g maslaca, oko 2 dl mleka, 1 kašičica soli, 1 jaje + 1 žumance za premazivanje
Nadev: 350 g crnog luka, 150 g pancete, 100 g kačkavalja + 50 g seckanih oraha (po želji)
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom desetak minuta da se aktivira.
U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljen kvasac, krem sir, rastopljeni maslac, jaje i sa preostalim toplim mlekom zamesiti srednje mekano testo. Po potrebi dodati još malkice brašna da se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti da odmara 30 minuta.
Za to vreme pripremiti nadev: crni luk iseći na rebarca i propržiti na ulju da postane staklast. Pancetu iseći na trakice, a kačkavalj na sitne kockice. U emisiji su stavljali i seckane orahe, ali ih nisam koristila.
Testo razviti u pravougaonu koru (otprilike 50x25 cm). Duž jedne ivice rasporediti pripremljeni luk, posuti zatim seckanom pancetom i kockicama sira. Možete dodati i malo seckanih oraha ako volite.
Testo zamotajte u rolat ali ne sasvim do kraja, ostavite slobodno 10 cm testa (kao na slici). Zatim zasecite na 4 dela i prebacite isečene krajeve preko rolata. Sve pažljivo prenesite u podmazan kalup. Pazite da se preklopljeni krajevi testa nađu spolja (da bi kasnije mogli da ih prebacimo preko ivice).
Sada razmotajte preklopljene krajeve testa i prebacite ih preko ivice kalupa. Svaki od 4 dela koji ste prebacili, zasecite kuhinjskim makazama na 5 mesta da biste dobili po 6 trakica. Napravite male pletenice tako što ćete po 3 trakice uplesti u jednu pletenicu, pa ih zatim sve prebacite preko rolata. Na kraju ćete imati 8 dekorativnih pletenica na vrhu rolata. Ostavite da se odmara 15-tak minuta dok se rerna zagreje.
Pre pečenja premažite venac žumancetom umućenim sa malo mleka. Odgore možete staviti i nekoliko polovina jezgri oraha kao dekoraciju. Pecite na 200 C oko 40-45 minuta da fino zarumeni.
Na pola pečenja proverite venac i po potrebi stavite odgore papir za pečenje da ne izgori previše. Ostavite da se malo pohladi u kalupu, a zatim pažljivo prebacite na tanjir. Poslužite toplo za doručak ili večeru. Prijatno!:)
p.s. originalni receptić i ceo postupak pripreme možete pogledati na video snimku emisije (recept počinje na 15:21)... hvala puno Vanjuški na linku.:)
Napomena: ukoliko nemate odgovarajući kalup za venac, testo slobodno pecite u okruglom kalupu za tortu (prečnika 26 cm) a na sredinu stavite manju šoljicu obloženu alu folijom (može poslužiti i okrugli karton od kuhinjskog papira, samo ga isecite na željenu veličinu). Venac možete ispeći i u kalupu za kuglof.
Testo možete puniti i nekim drugim slanim nadevom po želji, recimo sa pečurkama, sirom, mlevenim mesom, povrćem, i sl., a verujem da bi bio ukusan i u slatkoj varijanti, možda sa filom od oraha/lešnika ili nafilovan nutelom. Testo takođe može biti po vašem izboru.:)
Аутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиHvala Demi... moracu jos malo da vezbam, mada za prvi put nije lose ispalo..:)
ИзбришиMa sta kazes, suuuuper je:-) :-) :-) :-) sad znam sta uraditi testom raznih pita sto preostane oko pleha;-) hihi pita sa pletenicama:-) :-D
ИзбришиMozes se slobodno igrati sa testom, verujem da ce sve lepo uspeti.:))
ИзбришиOvo bi mi bilo odlično za nedeljni doručak uz dodatak kiselog mleka.
ОдговориИзбришиZoki, verujem da ces sve fantasticno napraviti.:)
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиRecept je veoma zahvalan za pravljenje i mozes se lepo igrati u kuhinji.:)
ИзбришиIt look like very delicious!
ОдговориИзбришиThank you, dear.:)
ИзбришиAjme koliko nisam gledala La prova del cuoco - vjerojatno otkad se pojavio 24 kitchen :D Super ti je ispao ovaj vijenac, a nadjev s pancetom i kapulom zvuči jako slasno
ОдговориИзбришиSlucajno sam prebacila kanal, izgleda u pravom trenutku... mozda bude repriza, pa da pribelezim i receptic za testo.:)
Избришиodličan vijenac...i super večera za moje gladuše :)
ОдговориИзбришиTesto je posebno mekano i fino, sigurna sam da ce se i tvojima dopasti.:)
ИзбришиBas je dobar stos sa pletenicama:)))
ОдговориИзбриши:))) Bilo ih zabavno praviti, kao da lutkicama pletes kikice.:))
ИзбришиI meni se dopada dekoracija sa pletenicama, odlicno deluje :)
ОдговориИзбришиMislim da bi vise dosle do izrazaja da sam pravila sa drugom vrstom testa, moracu jos da isprobam.:)
ИзбришиUna corona original y deliciosa que voy a probar.....me gusta la idea
ОдговориИзбришиSaludos
Hola... me alegro mucho de que te guste y espero que te animes a hacerla, un abrazo!:)
Избришиi meni se sviđa ovakvo ukrašavanje sa pletenicama...a i to što je filovan :)))
ОдговориИзбришиPletenice su se malo izgubile u testu posto je duze stajalo, ali nadam se da ce sledeci put biti bolje... eto jedne lepe ideje za zanimaciju ovih hladnih dana.:) pozzzz
Избришиpor dioss que receta mas rica,,,adoro tus masas y envidio tus manos,,un abrazo.
ОдговориИзбришиGracias por tus amables palabras... muchos besitos.:)
ИзбришиPosle svih svetkovina zabranjujem sebi i da gledam slike jer sam se potpuno raspustila :-)
ОдговориИзбриши:)) Veki, samo pribelezi receptic, a isprobaces nekom drugom zgodnom prilikom...evo recimo, do Uskrsa ima dovoljno vremena.:)
ИзбришиSve proste stvari su genijalne, reče neki moj srednjoškolski profesor. Evo i dokaza. Odlično, a vrlo jednostavno.
ОдговориИзбришиU potpunosti se slazem sa tvojim profesorom.:))
ИзбришиOpet kod tebe nesto spektakularno. I izgleda lijepo i ukusno je,sigurno.
ОдговориИзбришиP. S. Zadovoljstvo je moje,Lanice. Pozdrav...
Hvala ti puno, draga moja, sada imam kompletan receptic.:)) cmook...
ИзбришиDok su mi deca bila mala, nisam propuštala tu emisiju, nekako je bila u vreme njihove dremke, a sada ne pamtim kad sam je gledala. Super si ti sve to umesila, nafilovala, uplela, baš mi se sviđa.
ОдговориИзбришиMislim da su ranije emisije bile puno zanimljivije, nekako se vremenom iscrpe ideje, ali tu i tamo iskrsne neki fini receptic... tople preporuke z aprobu.:)
ИзбришиOdlično izgleda, nikada nisam gledala tu emisiju.
ОдговориИзбришиEmisije idu radnim danima u podne, ali se mogu pogledati i na internetu... postoji i sajt sa recepticima, moze da se pronadje nesto zanimljivo.:)
ИзбришиUh, ovo predobro izgleda. Vijerujem da je ukusno, moram isprobati! Svaka ti čast draga Lana na receptima sve izgleda detaljno objašnjeno i fotografisano:))
ОдговориИзбришиSrdačan pozdrav.
Draga Rado, nadam se da ce receptic fino posluziti za probu.:) Saljem lepe pozdrave!
ИзбришиOvakvo pecivo je em praktično (kompletna klopica na jednom mestu), em dekorativno sa tim "kikicama" koje su tako jednostavne za pravljenje, a tako štosne...
ОдговориИзбришиBas tako, kompletan rucak iliti 2 u 1.:))))
ИзбришиDekorativno i ukusno pecivo :) Pun pogodak za praznike :)
ОдговориИзбришиHvala draga Jafi.:)
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиHvala puno na linku, idem odmah da pogledam.:)
ИзбришиJa bih ovo služila za doručak gostima, moraću što pre isprobati. Sjajno izgleda.
ОдговориИзбришиHvalaa... ako mogu samo da predlozim, napraviti prvo domacima za probu, a onda gostima za dorucak, hihihi...:)))
ИзбришиVolim ovakve slane zalogaje, ovo je odlično Lana, sviđa mi se i tijesto i punjenje, sigurno ću i sama isprobati ovaj vijenac !
ОдговориИзбришиZgodno je za razne prilike, a nadev se moze napraviti po zelji.:)
ИзбришиLana moja, rasturaš ;)
ОдговориИзбриши:))))
Избриши