среда, 28. јануар 2015.

Hlepčići sa kikirikijem



Ovi ukusni hlepčići sa kikirikijem su napravljeni po receptu naše drage Brankal sa Coolinarike. Čini mi se da po ovom kišnom i tmurnom vremenu nekako najlepše prijaju domaća peciva, naročito kad su napravljena sa zanimljivim sastojcima.

Na Coolinarici možete pročitati originalni recept , a ovde je isproban od pola mere sa nekim manjim izmenama. Toplo ih preporučujem za probu.:)


Sastojci (za 6 komada): 400 g brašna,  20 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 100 g pečenog slanog kikirikija (grubo samlevenog), 1 mala kafena šoljica ulja (75 ml), oko 200 ml vode

Priprema:

Kvasac razmutite u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Poklopite i ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

U dubljoj posudi izmešajte brašno i so, dodajte pripremljeni kvasac, grubo samleveni kikiriki i šoljicu ulja, pa toplom vodom zamesite srednje meko testo. Pokrijte i ostavite pola sata da se udvostuči.


Testo podelite na 6 delova i oblikujte jufkice. Poređajte na pleh i ostavite da još malo odmaraju dok se rerna zagreje. Pre pečenja, hlepčiće "ištipkajte" kuhinjskim makazama, premažite sa malo mleka i po želji pospite seckanim pečenim kikrikijem.  Pecite ih na 200 C oko 25-30 minuta dok fino na zarumene.

Pečene hlepčiće poprskajte vodom i pokrijte krpom, ostavite ih tako 10-tak minuta pre nego što ih poslužite.

Prijatno grickanje!:)

Napomena: Brankal savetuje da ove hlepčiće poslužite uz neki fini namaz sa aromom belog luka.:)


Dodatak: ako želite da sami ispečete sirovi kikiriki, to možete učiniti na sledeći način - sirovi kikiriki u tankoj ljusci oprerite i posolite po ukusu (ako vam treba neslani kikiriki, jednostavo preskočite ovaj korak).

Sve dobro promešajte i ravnomerno rasporedite na pleh od rerne u jednom sloju. Pecite na 150 C oko 20-tak minuta uz povremeno mešanje. Tako pripremljen kikiriki možete koristiti za grickanje ili ga oljuštiti i napraviti domaći kikiriki maslac.:)

16 коментара:

  1. Genijalna ideja, mogu zamisliti kako je super kad naiđeš na komadić hrskavog kikirikija

    ОдговориИзбриши
  2. Divno mi izgledaju i isto sam pomislila kako li je super kad naiđeš na kikiriki :)

    ОдговориИзбриши
  3. Super su ti ovi hlepčići! Kikiriki volim i u slanom i u slatkom izdanju, ovo je baš dobra ideja kako da se zanimljivo iskoristi... :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Brankla ima bas fine receptice, a ovi hlepcici su dusu dali za kombinovanje.:))

      Избриши
  4. odlični su,...čak i da si ih ostavila onako u trokutićima, kao sconsi....

    ОдговориИзбриши
  5. baš sam i ja htjela napisati ovo što je Snježana rekla,odlični bi bili i kao skonsi...ta slika mi je baš upala oči kao sjajna ideja.u svakom slučaju odlična je kombinacija kikirikija u pecivu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sledeci put cu ih napraviti sa integralnim brasnom, mislim da ce se odlicno slagati.:))

      Избриши
  6. Kako lepa ideja, tacno mozes da ih zamislis u kombinaciji sa sirom, nekim namazom i salatom:)

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo mora da je odlično, jako volim kikiriki i ja se slažem za sconse...

    ОдговориИзбриши