Pandoro (Pan d‘oro) je tradicionalni italijanski božićni kolač koji ima karakterističan osmougaoni oblik. Služi se posut šećerom u prahu kako bi podsećao na snežne vrhove italijanskih Alpa. (izvor)
Recept sam dobila od moje drage Ljubice (već znate da su njeni recepti uvek provereni i dobri), pa sam želela da ga napravim upravo za Božić. Ukusom i teksturom veoma podseća na kuglof, nije previše sladak, i idealan je za grickanje uz šoljicu toplog čaja dok napolju padaju snežne pahuljice.
Ovim kolačićem želim svima koji dana slave Božić, srećan praznik Hristovog rođenja, provedete ga u radosti i miru sa vašim najdražima.:)
p.s. za novi lepi zimski motiv na zaglavlju zadužen je, kao i uvek, Nenno .:)
Pandoro (originalni Ljubicin recept)
Sastojci:
150 g
masla
300g šećera u prahu
300g šećera u prahu
6 žumanaca
4 bjelanka
240 g brašna glatkog
160 g gustina
240 g brašna glatkog
160 g gustina
100 ml mljeka mlakog
2 supene žlice ruma
1 prašak za pecivo
malo soli
prstohvat sode bikarbone
2 supene žlice ruma
1 prašak za pecivo
malo soli
prstohvat sode bikarbone
Priprema:
Dobro umutiti
maslo i šećer sa vanil šećerom, u to dodati jedno po jedno žumance. Zatim dodati prosijano brašno i gustin, dobro izmješati, pa dodati toplo mlijeko sa
rumom. Bjelanke umutiti u čvrst šaum, dodati toj smjesi prašak za
pecivo, malo
soli i sodu bikarbonu.
Ako imamo kalup za pandoro ili kalup za kuglof namažem ga sa malo masla (samo žljebove od kalupa) i lagano prospemo sa malo čokolade u prahu. Zatim izlijemo smjesu i pečemo na 170 stupnjeva oko 30 min. Ohladimo i pospemo ga šećerom u prahu.
Ako imamo kalup za pandoro ili kalup za kuglof namažem ga sa malo masla (samo žljebove od kalupa) i lagano prospemo sa malo čokolade u prahu. Zatim izlijemo smjesu i pečemo na 170 stupnjeva oko 30 min. Ohladimo i pospemo ga šećerom u prahu.
Moji utisci: kolač nam se veoma dopao, pravila sam ga u kalupu za manji kuglof, a kako je ostalo još smese ispekla sam i nekoliko mini kuglofa. Kalupiće sam prethodno premazala maslacem i posula sa malo brašna. Malkice sam smanjila šećer (stavila sam 200 g) i bilo je dobro, ali možete slobodno staviti kako je u receptu. Kolač možete napraviti i od pola mere jer je veoma izdašan.
Dodala sam još i malo naribane limunove korice i suvog grožđa koje je prethodno bilo potopljeno desetak minuta u rumu, tek toliko da kolač bude interesantniji. Mislim da bi se i kockice kandirane pomorandže ili limuna isto fino uklopile.:)
E, da... još nešto veoma važno, nemojte prepuniti kalupiće (samo do 2/3) jer testo dosta naraste prilikom pečenja, pa da ne "pobegne" iz kalupića.:)
Jeste li već prelistali novi MEZZE ? Vratite se sa nama u 80-te godine da se zajedno podsetimo nekih lepih uspomena, šta smo fino jeli kad smo bili mali (ili malo veći) i šta smo voleli.:))
Srećan Božić tebi i srpskom narodu!
ОдговориИзбришиKolač baš lepo i slatko izgleda i verujem da je ukusno, ja sma probala druge italijanske kolače za Božič mislim da se zovu Panetone, one su mirišljave i mekane, u obliku liče na visoki Kuglof ali ne volim ih baš jer imaju unutra neke komadiće kandiranih voća... Ovo sad nema i to me raduje! Sviđa mi se ideja da to praviš tako mini :)
Draga Demi, hvala puno na lepim zeljama.... ovaj kolacic zaista podseca na Panetone, mada je malo drugacije teksture i nije napravljen sa kvascem. Mini kuglofici su zgodni da se poklone dragim osobama, samo se spakuju u celofan i uvezu masnicom.:))
ИзбришиŽelim i ja takav poklonic!
Избриши:)))))
ИзбришиDraga Lana.Zelim ti Sretan Bozic i sve najbolje.Nadam se da i ove godine ces biti jos aktivnija u kuhinji djeleci fine i mirisne recepte sa nama.😊
ОдговориИзбришиDraga moja, hvala ti puno na lepim zeljama... tebi i tvojima zelim takodje sve najlepse u Novoj godini, neka bude puna radosti i lepih receptica.:)))
Избришиovo je fini kolač i znam da ga talijani obvezno prave za božić...pošto kod njih bude jako visok :) vrlo često ga vodoravno prerežu nekoliko puta i svaki taj rez premažu jednostavnom kremom od mascarpone sira (umućen s malo šećera u prahu i neke arome po želji: vanilija, naranča,...) i onda tako slože u vis :) tako taj jednostavan a dobar kolač dobije jednu novu dimenziju .....
ОдговориИзбришиdraga moja lana, tebi i tvojoj ekipi želim sretan, radostan božić!!!
imaš veliki zagrljaj i bezbroj pusa od mene...
ustvari, sada vidim da sam ga zamijenila s panetone...oprosti...pusa
ОдговориИзбришиDraga Snjezo, ne smeta nista... oba kolacica su prefina, svidja mi se tvoj predlog za filovani Panetone, mogu zamisliti kako je tek ukusno.:)) Hvala na lepim bozicnim zeljama... svako dobro tebi i tvojima!:))
Избришиkrasan receptić, draga!
ОдговориИзбришиHvala Tamarichka.:))
ИзбришиDivan božićni kolač. Hristos se rodi!!!
ОдговориИзбришиDraga Zorice, hvala puno, srecan Bozic i vama.:))
ИзбришиTebi i šefu želim sve najbolje za praznik!
ОдговориИзбришиKolačić je divan kao i nova naslovna slika!
Muzika je naravno naša zajednička ljubimica :-)
Veki, hvala puno na svim lepim zeljama... muziku treba da promenim, vec je dugo na blogu, pa malo promene ce dobrodoci.:)))*
ИзбришиHristos se rodi ! sve naljepše za praznike i u narednoj godini....
ОдговориИзбришиzagrljaj iz Herceg Novog !
Draga Danka, hvala puno na lepim zeljama i veliki pozdrav leti u HN.:)))
ИзбришиHristos se rodi! Svako dobro tebi i tvojim najmilijima. <3
ОдговориИзбришиKolač je apsolutno primamljiv, a zaglavlje je toliko realistično da sam gledala par minuta i uživala.
Hvala ti puno, Nale... i meni se jako svidja zimski pejsaz na fotkici, gotovo da imas osecaj da si zaista tamo,:)
ИзбришиSrecan Bozic! Pandoro u tvojoj izvedbi izgleda divno!
ОдговориИзбришиDraga Jasna, srecan Bozic i sve najlepse u Novoj godini!:)
ИзбришиKalup je divan, a iz njega je izašao prekrasan pandoro. Naslovna fotka je mrak!
ОдговориИзбришиSretan Božić tebi i obitelji!
Draga Tamara, hvala ti puno na lepim zeljama, sve najlepse i tebi u Novoj!:)
ИзбришиOhoo Lana, kod tebe baš zavejalo ;) i na naslovnici i na kolaču bogami ;) A kolač ti je stvarno jako lep, uz kaficu taman!
ОдговориИзбришиPejsaz na zaglavlju je iz Banjaluke, ali i kod nas je slicno tako ovih dana.:) Kolacic najlepse prija uz toplu kaficu ili caj.:)
ИзбришиRecept mi je super, a kalup prekrasan.
ОдговориИзбришиReceptic je veoma jednostavan i fin, a posluzice bilo koji kalupic kod kuce.:))
ИзбришиIt looks delicious :) I don't understand everything, but I'll try to translate it and try to do it :)
ОдговориИзбришиThank you Emilia, I‘ll be glad to help you.. .also, you can use the translate button (on the top left corner of my page:).
ОдговориИзбришиSuper je pandoro, a baš su me djeca neki dan pitala ako ću im napraviti mesnu štrucu s jajem i sad vidim u mezze...
ОдговориИзбришиNadam seda je bio jedan fini rucak po decijoj zelji.:)
ИзбришиOdličan pandoro draga Lana, svđa mi se i ovaj veliki i oni mali kuglofići, hvala još jednom i tebi i teti Ljubici na odličnom receptu, a i slike od Nenno-a mi je prekrasna ! I koristim priliku tebi i tvojima zaželjeti sretnu 2015.godinu i svako dobro !
ОдговориИзбришиHvala puno draga Branka.:))
Избриши