субота, 31. јануар 2015.

KuVarijacije: Svetosavske perece


Verujem da ćemo vas danas zatrpati sličicama pereca na našim blogovima.:) Ovog meseca smo, u okviru blogerske igrice KuVarijacije, pravili upravo Svetosavske perece po receptu naše drage Jafi sa bloga Kuhinjske čarolije.

Pravila sam ih još početkom meseca i nestale su u istom danu. tolo ih preporučujem za probu jer su veoma ukusne i lagane za pravljenje. Možete se čak igrati sa testom i praviti razne druge oblike, venčiće, štapiče i sl. U nastavku pročitajte originalni recept i utiske na kraju.:)


Sastojci: 500 g mekog brašna, 300 g oštrog brašna, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2 dl mleka, 2 dl vode, 1 dl ulja + 1 jaje za premazivanje

Slani preliv: 3 kašike brašna, 1 kašika soli, malo hladne vode

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadodje. U dubljoj posudi izmešati obe vrste brašna i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i sa toplim mlekom/vodom zamesiti fino testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodati još malkice brašna. Ostaviti na toplom pola sata da se udvostruči.


Odvajati manje komadiće testa, rastanjiti prstima u dugačak štapić a zatim oblikovati perece. Što su tanji štapići, perece će lepše izgledati. Poređati ih na pleh i ostaviti još desetak minuta da stoje dok se rerna zagreje. Pre pečenja premazati umućenim jajetom i peći na 200 C oko 15-tak minuta.

Pri kraju pečenja, čim perece dobiju lepu boju, izvaditi ih iz rerne i preliti slanim prelivom. Vratiti u rernu još par minuta da se fino zarumene a preliv osuši. Prijatno grickanje!:)

Napomena: Jafi napominje da ih možete napraviti i u posnoj varijanti (bez mleka i jaja), a fine su i u integralnoj verziji.


 Moji utisci: recept mi se veoma dopao, testo je fino i lako se oblikuje. Stavila sam nešto manje tečnosti jer je testo bilo već dovoljno mekano, ali to zavisi od vrste brašna. Na početku nisam mogla baš dobro da procenim koliko dugačke štapiće treba da pravim, pa mi je prva tura perece ispala malo "buckastija" i njih smo prve poručkali.:)

Štapići treba da budu tanki kao olovčice i slobodno napravite veće perece, testo se onda neće spojiti prilikom pečenja. Možda ih neće stati puno odjednom u pleh (po 6-8 komada), ali se kratko peku i brzo ćete ih ispeći u nekoliko tura (druga tura je ispala već puuuno bolja:).

Od jednog dela testa sam napravila i venčiće i posula ih susamom, lepo su se uklopili. Testo rastanjite u dugački štapić i presavijte na pola, pa onda jednostavno upletite oba kraja i spojite u krug. Možete praviti i dugačke štapiće (poput onih koji se prodaju u pekarama), testo samo rastanjite u pravougaonu koru i zamotajte u dugačku kiflicu. Pred kraj pečenja isto ih poprskajte slanim restvorom i vratite da se još malo peku.

Draga Jafi, hvala puno na sjajnom receptu, sigurno ću ih praviti još puno puta, tople preporuke!:)))


37 коментара:

  1. Prlepe su i tvoje svetosavske perece Lanico! Sviđa mi se i tvoja šolja. Testo mi podseca Cureki, ti si obe probala pa možeš mi sad reci da li su slične mada nigde ne vidim šećer... Oblik što si im dala mi podseca na grčki đevrek što svi kupimo u jutro u ulicama kad žurimo se na posao... A oen srce što si pravila su jako zanimljive, da li to nešto znači? Mislim treba da im dajemo određenu onbliku na primer srca ili pravimo kako god želimo? LAnico, ja nisam shvatila kad su glasali za ovaj recept, nisam ynala i ja da pravim.... ja ovih dana videla kako glasamo a u receptima nema ovaj recept... Ako je moguće molim te objasnite i meni. A još jedno pitanje, da li imate običaj ovo pecivo da podelite i pruzite i drugima ili sve čuvate za vas u kući? Hvala puno unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga Demi... testo je drugacije od cureka, nema jaja a testo se krace odmara. Sasvim slucajno su ispali kao srca, nije bio namerno.:)) Ovaj recept je dobio najvise glasova proslog meseca, pa smo ih zato pravili, a jos danas traje glasanje za recept koji cemo raditi narednog puta (medju njima je i tvoj recept), ali videcemo ko ce pobediti.
      Medjutim, perece mozes napraviti kad god pozelis, ne mora to biti uvek vezano za igricu.:) p.s. kad pravimo neko pecivo ili kolace, obicno odnesemo i komsijama ili prijateljima, nas je samo dvoje u kuci pa bi bilo puno da sve sami pojedemo.:))

      Избриши
    2. p.s. kad se sutra zavrsi glasanje, recept koji bude izabran mozemo napraviti bilo kada u toku meseca, a objavicemo ga svi poslednjeg dana u mesecu februaru.:)

      Избриши
    3. Hvala puno! Praviću i ja ovo pecivo za Sv. Sava :)

      Избриши
    4. Demi, mozes praviti i sa maslinovim ako volis, ja najcesce koristim suncokretovo ulje.:) p.s. super su ti ispale perece!:)))

      Избриши
    5. :))) HVALA!!! Ma tražila sam ovde i tamo u svim blogoviam što sam videla kod tebe da su pravile recept nigde nisu pisali kako ulje! ZAŠTO?? Evo i ja sam imala suncokretovo i maslinovo i nisam znala koje treba da koristim, znam da vi maslinovo ne koristite, ali ne znam kako bi ispalo sa suncokretovom ili možda bi bilo hrčkavo sa maslinovom,,, na kraju moje grčko iskustvo odlucio da koristi maslinovo! Haha! :)
      Hvala ti puno, i moje su tako lepe boje kao tvoje, na slisi izgledaju malo žute ali nisu. Gledala sam tvoj recept i recept od Zorice i naravno original i pravila mix. Ti si me puno pomogla time što si pisala da budu kao olovke. nisam znala koliko da pravim , mislim veličinu, prvo pravila ogromno ali nisam pekla, pravila lepo kako olovke ili možda neke mal odeblije ali sreća ispalo lepo!

      Избриши
    6. Koristimo i maslinovo, samo mozda u manjoj meri (pre svega zbog velike cene), a suncokretovo je nekako vise dostupno pa se mozda cesce koristi... zapravo sve je stvar ukusa i navike, verujem da su sa maslinovim uljem bile fantasticne.:) p.s.meni su perece iz prve ture ispale mini i buckaste, a vec u drugoj turi sam ih pravila nesto vece i te su bile jos krckavije.... bas mi je drago sto si ih i ti isprobala.:)

      Избриши
    7. Meni je maslinovo ulje stvar zdravlja. :) Bolje je za nas organizam.

      Избриши
  2. Danas cemo biti u perecama do guse ;)
    Tvoje su, naravno, odlicne i bas bi mi neka prijala i jutros za dorucak... Divne su. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, da znas da su i meni zafalile jutros kad sam ih videla na blogovima.:)))

      Избриши
  3. Hvala puno na divnoj prezentaciji. Više bih volela da je spomenut blog i perece na njima, ali ne znam kakva su vaša pravila igre.
    Perece su ti odlične, čak si ih malo i isprepletala kod pravljenja, ne znam kako se taj deo ispekao i ponašao kad se ohladi. Dovoljno ih je samo jednom prekrstiti i napraviti perecu. Perece pre stavljana u pleh slobodno rukama razvucite u što širu perecu jer se tako tokom pečenja neće puno dignuti i biti bucmaste. Dobićete vitke i hrskave perece, one unutra treba da su šuplje i sa što manje sredine.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jafi, evo ispravljeno i ubacen je link ka blogu.:) Inace, nemamo nekih posebnih pravila, radimo po receptu koji dobije najvise glasova u prethodnom krugu, a predlozeni link je bio sa Coolinarike.:)
      Nama su se jako dopale, sve se fino ispeklo i u sredini, a pravicu ih sigurno ponovo i poslusacu te za izvlacenje testa, to mi je bas trebalo.:) cmook...

      Избриши
  4. Me encantan estos postres que bonitos te han salido,un beso

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gracias, Elena, por tu comentario y me alegro que te gusta... un besito y bon dia!:)

      Избриши
  5. Lana, slučaj je isti i kod nas, samo nas je dvoje u kući i mahom što pravim nosim i komšijama, jer je ne moguće pojesti sve sami..drugo je kad nam deca dolaze, onda pošaljemo njima, mada i oni izbegavaju da jedu sve, da se ne ugoje.
    Perece su ti prelepe i drugi put ću ih opet praviti,ali samo pola količine.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo tako, meni je nekako vece uzivanje da napravim, a jos ako i fotkice ispadnu kako treba, ne treba mi nista vise.:)) i kod nas ce se sigurno naci ponovo na stolu.:))

      Избриши
  6. Ove perece su prekrasne a sigurno i jako fine, tvoje fotke su uvijek savršene!

    ОдговориИзбриши
  7. perfektne perece. Ja nisam dovoljno tanjila testo pa su ispale malo bucmastije. Nije uticalo na ukus. Odlične su.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je prva tura ispala buckasta, pa sam ih u drugom krugu mozda i previse rastanjila, sigurna sam da ce sledeci put jos lepse ispasti, bas sam zadovoljna ovim recepticem.:)

      Избриши
  8. Gde god krenem ovi divni pereci koje sam poslednji put jela ne znam ni sama kad. Tako divno izgledaju:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Stvarno su fini, ako stignes isprobaj ih prvom zgodnom prilikom, mislim da ni ukucani nece imati nista protiv.:))) ljub, ljub...

      Избриши
  9. Одговори
    1. Mi smo se nacisto "zarazili" njima, a znam da i ti imas fantasticne recepte.:))

      Избриши
  10. Ove tvoje perece pojele bi se u mojoj kuci brzinom svetlosti :) obozavamo dizana testa.....blog ti je fantastican,redovno te pratim i divim se tvojim predivnim i uvek tako cistim fotografijama....

    ОдговориИзбриши
  11. Draga LAnico prošli su dani a nikuda ne vidim sve slike Svetosavskih pereca iz igrice, kada ćemo to videti i gde???? hvala , znam da nisi ti kriva lai pitam te jer ti znaš bolje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, radovi bi trebali da budu objavljeni na sledecoj stranici (link ispod), ali to sve zavisi od administratora kad nadje vremena da ih sve sredi.:) Na stranici Kuvarijacije mozes pogledati i radove iz prethodnih godina (linkovi su negde pri kraju stranice, pa samo klikni na godinu/mesec koji te zanima).:)))
      http://kuvarigrice.blogspot.com/2008/11/kuvarijacije-pravila.html

      Избриши
  12. Lanico :( nisam videla tvoje perece u kuvarijacije sajt, zasto, kad si i ti ucestvovala i imas prelepu sliku. :(

    ОдговориИзбриши