уторак, 3. фебруар 2015.

Ručak iz papira


Zapravo više ideja nego recept, kako za kratko vreme spremiti ukusan ručak u papiru ili alu foliji. Evo nekoliko predloga koji će, nadam se, fino poslužiti i inspirisati vas. Na ovaj način možete pripremati meso, ribu ili povrće, svi sastojci će se fino stopiti i dobićete sočno i ukusno pripremljeno meso/ribu, a povrće će upiti sokove od pečenja.

Krmenadle pečene u papiru

Sastojci4 krmendle, 100 g šampinjona (mariniranih ili svežih), manja glavica crnog luka, belo vino, so, biber, malo maslaca

Priprema:

Krmenadle posolite i kratko zapecite sa obe strane na malo maslaca i ulja. Izvadite ih iz tiganja i odložite na stranu, pa na tom istom ulju propržite sitno seckani crni luk i listiće šampinjona. Sve začinite po ukusu, pri kraju dodajte malo belog vina i kratko prodinstajte.


Pripremite 4 papira za pečenje, svaki premažite sa malo maslaca i rasporedite krmenadle. Preko mesa stavite dinstane šampinjone. Zatvorite paketić i krajeve papira dobro zavrnite. Poređajte na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 10-15 minuta. Pre služenja otpakujte paketić i sve lepo servirajte na tanjir.


Recept je objavljen prošle godine u letnjem dvobroju magazina MEZZE (na strani 76.).


Vratne krmenadle pečene u foliji


Sastojci: 4 vratne krmenadle, 40 g maslaca, so, biber u zrnu, 2 listića lovora, ruzmarin

Priprema:

 Meso posolite i pobiberite po ukusu, pa kratko propržite sa obe strane na zagrejanom ulju ili maslacu. Možete staviti i nekoliko zrna bibera i listiće lovora za pikantniji ukus. Pecite ih desetak minuta na jakoj temeperaturi da se uhvati fina korica.

Krmenadle zatim prebacite na alu foliju, prelijte masnoćom od prženja ili dodajte komadić maslaca odgore. Svaki komad zasebno ušuškajte u foliju (dodajte i grančicu ruzmarina ako želite) pa poređajte na pleh. Pecite na 200 (u gornjem delu rerne) oko 30 minuta. Kad ih raspakujete dobićete sočne krmenadle a ostaće i fini sos za prelivanje.

Predlog za serviranje: uz ovako pripremljeno meso odlično ide salata od svežeg celera i pavlake.


 Salata od celera i kisele pavlake


Sastojci: 1 veća glavica celera, sok od 1/2 limuna, 2-3 dl kisele pavlake, prstohvat soli, mleveni beli biber po ukusu

Priprema: 

Celer oljuštite i naribajte na najsitnijoj stranici. Odmah poprskajte sokom od limuna da ne potamni. Dodajte malo soli i sveže mlevenog belog bibera po ukusu. Sve sjedinite sa kiselom pavlakom. Dobro rashladite i poslužite uz sve vrste pečenog mesa ili ribu.

Bon appétit!:)

37 коментара:

  1. Super ukusno Lanico! Naročto ovavi recept, a i salata zanimljiva, jel to obična salata kod vas ili tvoj recept? KAd kuvamo u papiru meso i ribe su jako mekane i fino pečene. Ali ne slažem se tiem što pišeš a aluminskom fokuamo, ne smemo koristiti alum,fojl u rerni, nije zdravo da se površina mesa/jela spoji sa time. A kad treba da umotamo povrće ili kuvano meso u alum. fojlu da ih čuvamo u frižideru ili da ih nosimo negde na primer posao ili pik nik onda sjajna površina treba da bude s one strane koju mi vidio a mat površina da grli hranu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Demi, ne znam koliko je salata sa celerom zastupljena na ovim prostorima, ali mi je cesto pravimo kuci. Sto se tice folije, treba samo voditi racuna da ne dodje u kontakt sa kiselim namirnicama, ali nema opasnosti za pripremu ostale hrane, ako se slucajno i zalepi to se moze pazljivo skinuti.:) p.s. svidja mi se kako si opisala primenu folije, dobar savet koju povrsinu treba okrenuti.:)

      Избриши
  2. Nema na cemu, nisam ynala drugacije da objasnim :) Ali ja znam nikakav kontakt al.fojl- hrana dok pecemo. zato ima i papir za kuvanje. :* moj pc ima nekoliko problema....a ne mogu ti dobro pisati puno Prijatnoo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze se uvek spremati u papiru, a i kese za pecenje su isto zgodno resenje.:)) p.s. nadam se da je tvoj pc danas bolje.:)))

      Избриши
    2. Tvoje želje su se ostvarile , malo je bolje danas. :D
      ja sam videla na tv ako želimo da koristimo alum, fojl možemo prvo da umotamo u papir i zatim sve da umotamo u alum. fojl :) One kesice sam videla ali nisam nikad do sad koristila. neke od njih sadrže i mešavinu začina!
      Laku noc

      Избриши
    3. Ej ja sam danas pratila emisiju na tv a onaj koji kuvao i nije bio kuvar profesionalac stavio sardinu na krišku hleba ovako bezveze da služi gostima , ja kažem kako on radi ovako, mora prvo da stavi neku kremicu , namaz. pamtila tvoju salatu od celera i počela da pričam o tome :) Lana je pravila salatu od celera.....

      Избриши
    4. E, moze i tako, prvo u papir, pa onda sve fino ususkamo u foliju.:)) A uz te kesice za pecenje nekada prodaju i gotovu mesavinu zacina, ali mozes i ti napraviti omiljenu kombinaciju po zelji.:) p.s. sad si me nasmejala sa tom salatom, hihihi... puno pozdrava, zelim ti laku i mirnu noc.:)

      Избриши
  3. Super idejice, ja cesto pecem ribu u papiru ili takodje koristim specijalne kese koje idu u sporet. Znam da ih ima i kod nas i odlicne su za piletinu :) Bisous!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, da.. piletina bude isto socna kad se ispece u kesi, samo posle jos malo zapeci zbog hrksave korice.:))

      Избриши
  4. super ručak, lana...
    sličan je i hadžijski ćevap!

    ОдговориИзбриши
  5. Zgodno i za veci broj ljudi; slicno pripremam ribu...Sve spakujem unaprijed, ispecem i svako dobije svoj paketic ;-)

    ОдговориИзбриши
  6. Volim pečenu hranu, ali u foliji nikad ne pečem,pojma nemam zašto, verovatno zato što ovde imamo papir za pečenje i vrlo sam zadovoljna sa njim a imamo i kese od papira za pečenje a nisu skupe...ovo meso mi deluje fantastično.
    Salatu od celera volim ali je retko pravim, nismo navikli na nju, inače jako volim salatu od crne rotkve.Prijatan ručak:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, moze se spremati i u kesama za pecenje, ima ih od nedavno i kod nas, a salatica od celera jako fino ide uz sva pecena mesa. Crnu rotkvu sam samo jednom probala, nismo nekako navikli na nju, mozda bih trebala da joj pruzim sansu jos koji put.))

      Избриши
  7. Super je ideja.Ovako spremljena jela budu uvek sočna!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista je zgodan nacin pripreme, a skoro sve od namirnica se moze zapakovati u paketice.:))

      Избриши
  8. Super prijedlog, odlično mi izgledaju ove krmenatle u papiru.

    ОдговориИзбриши
  9. Najcesce ovako pecem ribu, ali ova tvoja krmenadla izgleda savrseno! Celer salata mi je jedna od omiljenih al je nikad nisam pravila u kominaciji sa pavlakom, mora da je odlicno:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Receptic sa kremandlama bas i nije bio planiran za objavu, ali kako je rucak ispao fin, brzo sam se predomislila.:))) p.s. probaj ovu salaticu, sigurna sam da se ti se dopasti.:))

      Избриши
  10. sviđa mi, a vidim da ima i manje suđa za prati ;)

    ОдговориИзбриши
  11. odlično se sjdine mirisi i hrana bude baš sočna.ovako sam spremala ribu i bila je odlična (pred sam kraj otvorim na vrhu da se blago uhvati korica).odličan post ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Riba spremljena u papiru bude isto fina i socna, a nema ni puno sudova za pranje.:

      Избриши
  12. Dok su djeca bila mala često sam pekla ručkove u vrećici, a danas uglavnom ribu stavim u vrećicu sa hrpom začinskog bilja, vinom i češnjakom. Bude za prste polizatu!

    ОдговориИзбриши
  13. E, da mi je odvijati ove papirnate paketice svaki dan ;) Cista desetka. <3

    ОдговориИзбриши
  14. Divne slikice... Meni bi odavde mogao papirni paketić sa salatom od celera, mesance ostavljam drugima :*

    ОдговориИзбриши
  15. Salata mi je pravo otkriće i vjerujem da se super slaže s ovim paketićima

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vrlo lepo ideu zajedno, mada je salatica jako fina i sama... obavezno isprobaj ako ti bude zgodno.:))

      Избриши
  16. Odlična ideja za pečenje mesa, obavezno ću probati, jer volim vrat, gljive.... ma odoh kupiti gljive i bacam se na isprobavanje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zgodno je za brzi rucak, a sve unutra bude fino, mekano i socno... drzim ti fige za probu.:))

      Избриши