Zapravo više ideja nego recept, kako za kratko vreme spremiti ukusan ručak u papiru ili alu foliji. Evo nekoliko predloga koji će, nadam se, fino poslužiti i inspirisati vas. Na ovaj način možete pripremati meso, ribu ili povrće, svi sastojci će se fino stopiti i dobićete sočno i ukusno pripremljeno meso/ribu, a povrće će upiti sokove od pečenja.
Krmenadle pečene u papiru
Sastojci: 4 krmendle, 100 g šampinjona (mariniranih ili svežih), manja glavica crnog luka, belo vino, so, biber, malo maslaca
Priprema:
Krmenadle posolite i
kratko zapecite sa obe strane na malo maslaca i ulja. Izvadite ih iz tiganja i odložite
na stranu, pa na tom istom ulju propržite sitno seckani crni luk i listiće
šampinjona. Sve začinite po ukusu, pri kraju dodajte malo belog vina i kratko
prodinstajte.
Pripremite 4 papira za
pečenje, svaki premažite sa malo maslaca i rasporedite krmenadle. Preko mesa
stavite dinstane šampinjone. Zatvorite paketić i krajeve
papira dobro zavrnite. Poređajte na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C
oko 10-15 minuta. Pre služenja otpakujte paketić i sve lepo servirajte na
tanjir.
Recept je objavljen prošle godine u letnjem dvobroju magazina MEZZE (na strani 76.).
Vratne krmenadle pečene u foliji
Sastojci: 4 vratne krmenadle, 40 g maslaca, so, biber u zrnu, 2 listića lovora, ruzmarin
Priprema:
Meso posolite i pobiberite po ukusu, pa kratko propržite sa obe strane na zagrejanom ulju ili maslacu. Možete staviti i nekoliko zrna bibera i listiće lovora za pikantniji ukus. Pecite ih desetak minuta na jakoj temeperaturi da se uhvati fina korica.
Krmenadle zatim prebacite na alu foliju, prelijte masnoćom od prženja ili dodajte komadić maslaca odgore. Svaki komad zasebno ušuškajte u foliju (dodajte i grančicu ruzmarina ako želite) pa poređajte na pleh. Pecite na 200 (u gornjem delu rerne) oko 30 minuta. Kad ih raspakujete dobićete sočne krmenadle a ostaće i fini sos za prelivanje.
Predlog za serviranje: uz ovako pripremljeno meso odlično ide salata od svežeg celera i pavlake.
Sastojci: 1 veća glavica celera, sok od 1/2 limuna, 2-3 dl kisele pavlake, prstohvat soli, mleveni beli biber po ukusu
Priprema:
Celer oljuštite i naribajte na najsitnijoj stranici. Odmah poprskajte sokom od limuna da ne potamni. Dodajte malo soli i sveže mlevenog belog bibera po ukusu. Sve sjedinite sa kiselom pavlakom. Dobro rashladite i poslužite uz sve vrste pečenog mesa ili ribu.
Bon appétit!:)
Super ukusno Lanico! Naročto ovavi recept, a i salata zanimljiva, jel to obična salata kod vas ili tvoj recept? KAd kuvamo u papiru meso i ribe su jako mekane i fino pečene. Ali ne slažem se tiem što pišeš a aluminskom fokuamo, ne smemo koristiti alum,fojl u rerni, nije zdravo da se površina mesa/jela spoji sa time. A kad treba da umotamo povrće ili kuvano meso u alum. fojlu da ih čuvamo u frižideru ili da ih nosimo negde na primer posao ili pik nik onda sjajna površina treba da bude s one strane koju mi vidio a mat površina da grli hranu :)
ОдговориИзбришиHvala Demi, ne znam koliko je salata sa celerom zastupljena na ovim prostorima, ali mi je cesto pravimo kuci. Sto se tice folije, treba samo voditi racuna da ne dodje u kontakt sa kiselim namirnicama, ali nema opasnosti za pripremu ostale hrane, ako se slucajno i zalepi to se moze pazljivo skinuti.:) p.s. svidja mi se kako si opisala primenu folije, dobar savet koju povrsinu treba okrenuti.:)
ИзбришиNema na cemu, nisam ynala drugacije da objasnim :) Ali ja znam nikakav kontakt al.fojl- hrana dok pecemo. zato ima i papir za kuvanje. :* moj pc ima nekoliko problema....a ne mogu ti dobro pisati puno Prijatnoo
ОдговориИзбришиMoze se uvek spremati u papiru, a i kese za pecenje su isto zgodno resenje.:)) p.s. nadam se da je tvoj pc danas bolje.:)))
ИзбришиTvoje želje su se ostvarile , malo je bolje danas. :D
Избришиja sam videla na tv ako želimo da koristimo alum, fojl možemo prvo da umotamo u papir i zatim sve da umotamo u alum. fojl :) One kesice sam videla ali nisam nikad do sad koristila. neke od njih sadrže i mešavinu začina!
Laku noc
Ej ja sam danas pratila emisiju na tv a onaj koji kuvao i nije bio kuvar profesionalac stavio sardinu na krišku hleba ovako bezveze da služi gostima , ja kažem kako on radi ovako, mora prvo da stavi neku kremicu , namaz. pamtila tvoju salatu od celera i počela da pričam o tome :) Lana je pravila salatu od celera.....
ИзбришиE, moze i tako, prvo u papir, pa onda sve fino ususkamo u foliju.:)) A uz te kesice za pecenje nekada prodaju i gotovu mesavinu zacina, ali mozes i ti napraviti omiljenu kombinaciju po zelji.:) p.s. sad si me nasmejala sa tom salatom, hihihi... puno pozdrava, zelim ti laku i mirnu noc.:)
ИзбришиSuper idejice, ja cesto pecem ribu u papiru ili takodje koristim specijalne kese koje idu u sporet. Znam da ih ima i kod nas i odlicne su za piletinu :) Bisous!
ОдговориИзбришиE, da.. piletina bude isto socna kad se ispece u kesi, samo posle jos malo zapeci zbog hrksave korice.:))
Избришиsuper ručak, lana...
ОдговориИзбришиsličan je i hadžijski ćevap!
Moracu da potrazim receptic da vidim kako se priprema.:))
ИзбришиZgodno i za veci broj ljudi; slicno pripremam ribu...Sve spakujem unaprijed, ispecem i svako dobije svoj paketic ;-)
ОдговориИзбришиZaista zgodna ideja za vece drustvo, ovakvim paketicima se svi obraduju.:))
ИзбришиVolim pečenu hranu, ali u foliji nikad ne pečem,pojma nemam zašto, verovatno zato što ovde imamo papir za pečenje i vrlo sam zadovoljna sa njim a imamo i kese od papira za pečenje a nisu skupe...ovo meso mi deluje fantastično.
ОдговориИзбришиSalatu od celera volim ali je retko pravim, nismo navikli na nju, inače jako volim salatu od crne rotkve.Prijatan ručak:)))
Da, moze se spremati i u kesama za pecenje, ima ih od nedavno i kod nas, a salatica od celera jako fino ide uz sva pecena mesa. Crnu rotkvu sam samo jednom probala, nismo nekako navikli na nju, mozda bih trebala da joj pruzim sansu jos koji put.))
ИзбришиSuper je ideja.Ovako spremljena jela budu uvek sočna!
ОдговориИзбришиZaista je zgodan nacin pripreme, a skoro sve od namirnica se moze zapakovati u paketice.:))
ИзбришиSuper prijedlog, odlično mi izgledaju ove krmenatle u papiru.
ОдговориИзбришиBudu poput mesa sa rostilja, samo ekstra socne.:))
ИзбришиNajcesce ovako pecem ribu, ali ova tvoja krmenadla izgleda savrseno! Celer salata mi je jedna od omiljenih al je nikad nisam pravila u kominaciji sa pavlakom, mora da je odlicno:))
ОдговориИзбришиReceptic sa kremandlama bas i nije bio planiran za objavu, ali kako je rucak ispao fin, brzo sam se predomislila.:))) p.s. probaj ovu salaticu, sigurna sam da se ti se dopasti.:))
Избришиsviđa mi, a vidim da ima i manje suđa za prati ;)
ОдговориИзбришиTo je najbolje od svega, mislim na sudje, hihihi...:))
Избришиodlično se sjdine mirisi i hrana bude baš sočna.ovako sam spremala ribu i bila je odlična (pred sam kraj otvorim na vrhu da se blago uhvati korica).odličan post ;)
ОдговориИзбришиRiba spremljena u papiru bude isto fina i socna, a nema ni puno sudova za pranje.:
ИзбришиDok su djeca bila mala često sam pekla ručkove u vrećici, a danas uglavnom ribu stavim u vrećicu sa hrpom začinskog bilja, vinom i češnjakom. Bude za prste polizatu!
ОдговориИзбришиZvuci odlicno, divan predlog za jedan brzi i ukusan ruckic.:))
ИзбришиE, da mi je odvijati ove papirnate paketice svaki dan ;) Cista desetka. <3
ОдговориИзбриши:)) Nale, sad cu ti teleportirati sve paketice.:))))
ИзбришиDivne slikice... Meni bi odavde mogao papirni paketić sa salatom od celera, mesance ostavljam drugima :*
ОдговориИзбришиGao, dogovoreno... za tebe salatica brzom postom.:)))
ИзбришиSalata mi je pravo otkriće i vjerujem da se super slaže s ovim paketićima
ОдговориИзбришиVrlo lepo ideu zajedno, mada je salatica jako fina i sama... obavezno isprobaj ako ti bude zgodno.:))
ИзбришиOdlična ideja za pečenje mesa, obavezno ću probati, jer volim vrat, gljive.... ma odoh kupiti gljive i bacam se na isprobavanje :)
ОдговориИзбришиZgodno je za brzi rucak, a sve unutra bude fino, mekano i socno... drzim ti fige za probu.:))
ИзбришиOvo moram probati :)
ОдговориИзбришиNadam se da vam se dopasti, drzim fige za probu.:))
Избриши