понедељак, 16. фебруар 2015.

Ljubicine krofne od krompira


Ovog meseca smo uživali u divnim receptićima za pržena testa, pravile su se krofne, pržile fritule i uštipci. Evo još jednog finog recepta za vrlo ukusne krofne sa krompirovim testom, dok ih nisam probala nisam verovala da mogu biti tako ukusne. 

Recept mi je poslala moja draga Ljubica, pa ako su vam se dopali Slatki uštipci sa sirom koje smo pravili prošlog meseca, onda verujem da ćete voleti da isprobate i njene krofne. Sve Ljubicine recepte koje smo do sada pravili možete pronaći na blogu pod tagom Ljubica.:)

Krafne (po Ljubicinom receptu)


Sastojci: 250g brašna, 250g kuhanog krompira, 1 svež kvasac, 2 jaja, 50 g šećera, 50 g masla, sol, kora 1 limuna, malo mire od mandarna (može i od naranče)

Priprema:


Napraviti pire od krompira, pa u njega dodati brašno, dignuti kvasac, te ostale sastojke redom. Sve umjesiti u glatko tjesto i pustiti da nadođe.


Kidati male komade tjesta i rukama valjati malen duguljasti rolat. Spojiti krajeve i poslagati ih na stoljnjak posut sa malo braašna.  Kad opet nadođu, stavljati ih u vruće ulje i pržiti (ulje malo smanjiti, ne smije biti previše vrelo da se ne desi da izvana potamne a da unutra budu sirove).


 Gotove krafne posuti šećerom u prahu ili mješavinom šećera i cimeta.:)


Moji utisci: za ove krofne možete iskoristiti i višak pire krompira. Jedina izmena koju sam napravila u odnosu na originalni recept je da sam stavila pola kockice svežeg kvasca (25 g), učinilo mi se da će biti dovoljno za ovu količinu testa.

Testo se odmaralo oko pola sata i fino je naraslo, vrlo lako sam oblikovala venčiće. Na kraju sam jedan deo testa razvaljala u koru debljine 0,5 cm i okruglom modlicom izvadila nekoliko krofnica a male kružiće u sredinu sam napravila pomoću naprstka (kako izgledaju možete videti na drugoj slici pripreme, gore desno).

Za koji god oblik da se odlučite, brzo ćete ih napraviti, ostavite ih još pola sata da odmaraju pre nego što ih stavite u ulje da se prže (pazite da imaju dovoljno mesta za "brčkanje" u šerpici, jer će prilično narasti:).

Tople prepruke za probu (javite utiske ako ih budete pravili:)... prijatno grickanje!:)



25 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Tamara... kad se spomenu krofne, uvek pomislim na tvoj receptic po kome sam ih prvi put radila.:)

      Избриши
  2. To lici na grcki lukumas. U more u plazi u Grckoj seta muskarac sa poaluzacnikm na glavi i proaje lukumades, lukumades drugaciji od lukumads koji lice na kuglice, to je veliki lukumas. Takodje se prodaje u ulicama u malim teglama/ staklenim kutijama isto kao i djevrek. I naravno kod pekara. Volim lukumas. Ali to se ne pravi od krompira.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Krofne/lukumas na plazi su uvek pun pogodak posle kupanja.:) mada ih ne pravim bas cesto, volimo ih u svakoj varijanti, ove sa testom od krompira su isto vrlo ukusne i mekane.:)

      Избриши
    2. Jel Ima i kod vas nekoga koji prodaje ovo setajuci na plazi??????

      Избриши
    3. :)) Mozda se prodavci peciva mogu naci na obali pored reke u vecim gradovima. U mom gradu postoji samo setaliste pored reke, ali se jos niko nije setio da prodaje krofne.:))

      Избриши
  3. Baš su lepe i kod mene su danas bile krofvne...neka su vam prijatne:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Divne krofne! Ove prstenaste mi se posebno sviđaju, izgledaju božanstveno! Moja mama je od krompirovog testa pravila slane krokete, a ja sam lenja buba pa mi je sve to petljancija :)))
    Zato sad kod tebe parim oči i hvatam zazubice...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svi spojevi se tako fino stope i gotovo se uopste ne primete kasnije.:) I mi neki napravimo krokete od krompira, a vrlo cesto i njokice.:)

      Избриши
  5. hola,,,con patata nunca los he probado ,,pero me guardo tu receta ,,saludos

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hola Elena... espero que te animes con la receta y que te guste, no es nada complicada.:) besos!

      Избриши
  6. Krofne ni jednoj varijanti nisam pravila godinama, valjda sto ih ima na svakom cosku. Ni jedne ko domace! Stvarno super nacin da spasis pire krompir:)Koliko se razlikuju po ukusu od "redovnih"?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gotovo da nema nikakve razlike u ukusu, kad ih gricks mislis da su obicne krofne, jedino nisam uspela da postignem onu belu crtu po sredini, ali to je samo zbog vizuelnog utiska.:))

      Избриши
  7. Divotica! Fora mi je recept zbog krompira, nisam nikad čula za krafne s krompirom

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Podjednako su dobre kao i "obicne", zapravo svi koji su ih probali iznenadili su se kad su culi i niko nije pogodio sastav.:))

      Избриши
  8. Lana, a zašto dodamo krompir?Šta krompir pruži testu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, ovo je jednostavno takav recept, mozda malkice drugaciji nego sto smo navikli, mada je testo sa krompirom uvek ukusno i mekano. Mozes ih napraviti jednom za probu ili praviti samo sa brasnom ako vise volis.:)

      Избриши
  9. Hvala ti Lanico! Danas sam pravila nsto koristeci krompir u testo... Nisam bila sigurna kako ce ispasti a zato sam prqvila i drugo testo... Cekam dozvolu od autora recepta testa da objavim receptic..... Do tad ...tajna..... Hahahaha:-D meni cudno, mi ne stafimo krompir u testo ali ono sto sam pravila nije bilo uzasno, ok bilo! Mekano kao hlebic ipak nama cudno... Kao da ima neutralan ukus...... Uh ne mogu vise reci, zelim objaviti receptic!

    ОдговориИзбриши
  10. I ja od soro pravim testo od kromira po nekim starim Maorskim receptima.Ovo ću naravno probati

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozda cemo uskoro citati neki dobar Maorski receptic kod tebe na blogu.... radujem se unapred.:))

      Избриши
  11. Krumpir u krofnama mi je novost, baš zanimljivo zvuči, a krofnice krasno izgledaju, volim ih i bilježim baš ove sa krumpirom za isprobavanje !

    ОдговориИзбриши