среда, 21. јануар 2015.

Slatki uštipci od sira



Da li ste raspoloženi za slatke uštipke sa sirom sa mirisom limuna? Recept nam dolazi iz Ljubicine kuhinje, fino su i zgodno posluženje za iznenadne goste, ali i za vrlo gladne ukućane. Nekako ovakvi recepti najlepše prijaju u zimsko vreme kada nam treba nešto toplo i ukusno (mada je današnji dan više nalik proleću:).

Veliko hvala Ljubici na svim divnim receptima koje je poslala i koji su, već skoro dva meseca, omiljeni, isprobavani i prisutni na ovom blogu.:)

Slatki uštipci sa sirom


Sastojci: 50 dag svežeg mekog sira, 15 dag brašna, 1/2 vrećice praška za pecivo, 5 dag maslaca, 1 žlica šećera, 1 vanilin šećer, 2 jaja, naribana limunova korica, prstohvat soli, ulje za prženje

Priprema:

Promijesajte 15 dag brašna sa pola vrećice praška za pecivo i na vrh noža soli. U drugoj posudi pjenasto izmjesajte 5 dag omekšalog maslaca sa žlicom šećera i jednim vanilin šećerom, dodavajući jedno po jedno jaje. Na koncu umiješajte limunovu koricu. Uspite brašno, a zatim dodajte pola kilograma ocijeđenog sviježeg mekog  sira. Dobro izmješajte i ostavite 10 minuta. 

Smjesu vadite vlažnom žlicicom i pržite poput fritula u većoj količini dobro zagrijanog ulja. Kada uštipci dobiju ljepu boju, odložite ih na upijajući papir i pospite ih šećerom u prahu.  

Napomena: ako volite u smesu možete dodati i šaku grožđica namočenih u rumu.


Moji utisci: recept sam pravila od pola mere i dobila pun tanjir vrućih uštipaka.:) Za nas dvoje i više nego dovoljno, a i komšije su čak isprobale. Koristila sam sveži mrvljeni sir (nego ga zove još i švapski ili mađarski), ali može poslužiti i neki drugi koji najčešće koristite za kolače, slatke palačinke i sl. Pazite samo da sir ne bude previše slan jer nije baš zgodno ako budete grickali slatko-slane uštipke.:)

Uštipke možete vaditi malom kašičicom koju, pre svakog novog prženja, na kratko zaronite u vruće ulje. Uštipke je najlepše grickati domah kad su isprženi i još fino topli, zato ih napravite onoliko koliko mislite da će se odmah poručkatia, mada će dobro doći i neki slatki zalogajčići kad se malo ohlade.:)


Ako ste ljubitelji ovakvih zalogajčića, u nastavku možete pogledati još nekoliko sličnih recepata (neki od njih su isprobani sa blogova dragih koleginica food blogerica):


1. Krofne (sa bloga Bite my cake) - nama omiljene, odličan Tamarin recept:)
2. Listići (po starom bakinom receptu)
3. Lukumadosi  - grčke krofnice u sirupu od meda, posute cimetom i seckanim orasima
4. Kroštule  - po Agatinom receptu sa Coolinarike, isprobane na jednom lepom druženju na Adi:)
5. Brze krofnice - brze i fine, testo se pravi sa jogurtom
6. Lokumi (sa bloga Kuhinja zaposlene žene) - ukusni slani zalogajčići za užinu ili večeru:)

23 коментара:

  1. Divne, predivne pržene divotice! S ovakvim receptima si spremna za maškare :)

    ОдговориИзбриши
  2. Sve je manje ovakvih recepata i bas divno sto si ih ovako sacuvala. Limun i sir - uvek:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovaj receptic je posebno fin jer nema puno brasna, zapravo kao da grickas neki slatki fil od sira... i strasno su "zarazni".:)))

      Избриши
  3. Pravila sam uštipke sa sirom, samo je bilo u slanoj varijanti a trebalo bi isprobati i ove slatke.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zoki, verujem da su odlicni i u slanoj varijanti, uz malo sira ili neki fini domaci namaz odlicna vecera.:)

      Избриши
  4. Ko je Ljubica??? Nema link u post, jel to bloggerica? Da li je prijateljica tvoja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, Ljubica je citateljka koji mi je poslala puno lepih recepata, a onda sam ih napravila i fotkala, i uz njenu dozvolu, objavila na blogu (sve isprobane recepte mozes pronaci pod oznakom/tagom Ljubica, vidi link odmah tu ispod recepta:). Iako se nismo se nikada upoznale, cesto razmenimo mejlove i recepte... Ljubica nema blog, ali su njeni recepti posebno oznaceni i sacuvani za neke buduce generacije zaljubljenika u kuvanje.:)

      Избриши
  5. Lepo. Pa svi recepti pripadaju sledecim generacijama, to je nasa kultura i tradicija.

    ОдговориИзбриши
  6. :-) ono sto pises ,,lokumadosi'' kaze se ''lukumades''.sad videla

    ОдговориИзбриши
  7. Ova prva slika dole mi podseca grcki kolac babades, ova druga kolac od Krta kserotigana,aa ova 5. Je isto lukumas ali drugi lukumas, drugaciji od onih na slici pod nazivom lukumades, slicne su nam kolace.

    ОдговориИзбриши
  8. Kod tebe uvek naidjem na nesto fino :)) Dopada mi se i tvoj izbor predloga :) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  9. Nisam ih radila sa sirom, ali bi mogla probati!

    ОдговориИзбриши
  10. m ovu tvojuu150 g putera sobne temperature
    4 žumanca sobne temperature
    60 ml mleka
    80 g šećera
    1 kesica vanile
    200 g brašna
    1 kesica praška za pecivo

    Fil od jabuka:

    1 kg izrendanih jabuka
    1 kašika šećera
    1 kašičica cimeta
    1 vanilin šećer
    sok od pola limuna

    Sastojci za šne:

    4 belanca
    100 g šećera
    1 kašika limunovog soka

    i još:

    2-3 kašike džema od kajsija

    Priprema:

    Podmazati kalup za tortu veličine 22 - 23cm samo dno.

    Umutiti puter i šećer, zajedno sa vanilom u penastu smesu i onda dodavati jedno po jedno žumance i svaki put dobro umutiti pre nego što se doda sledeće žumance, dodati mleko i umutiti sve zajedno.
    Brašno i prašak za pecivo izmešati i prosejati iznad posude u kojoj su umućena žumanca i sve zajedno umutiti sa mikserom.
    Dobićete jednu veoma gustu smesu.
    Sipati spatulom u pripremljen kalup za torte, poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 10 minuta ili dok vam blago ne porumeni.
    Izvaditi iz rerne i ostaviti da se biskvit prohladi.

    Dok se kolač peče,očistiti jabuke i preliti ih sa sokom od pola limuna da ne pocrne. Izrendati ih, staviti u šerpu, dodati cimet,šećer ( šečer se dodaje više ili manje u zavisnosti od slatkoće jabuka, moje su bile slatke i nisam dodala ni malo šećera,ako su kisele,dodati 2 kašike šećera ) i vanilu i ako je šta ostalo od soka limuna, preliti preko i staviti na ringlu i dinstati jabuke dok sav sok, koje su jabuke ispustile, ne uvri.

    Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.

    Polupečeni biskvit premazati sa džemom od kajsija i sipati prohlađene izdinstane jabuke i vratiti nazad u rernu i zapeći vrlo kratko 5 minuta, na istoj temperaturi.

    Za to vreme umutiti belanca sa limunovim sokom i šećerom, koji ćete dodavati po malo i mutite dok ne dobijete veoma gust šne.
    Sipati šne preko jabuka i vratiti nazad u rernu za još 15 minuta, ali smanjite temperaturu na 150, da se više suši nego peče.

    Izvaditi kolač napolje i ostaviti da se ohladi.
    sliku sa snegom.Kod nas je leto ali ovi tvoji uštipci sa sirom mogu u svako godišnje doba.Super ideja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dzoli, drago mi je da te vidim ovde.:) Izgleda neki receptic slucajno upao, ali ne smeta, super je... podseca me na Naletovu sneznu lenju pitu sa jabukama.:) Inace, ovi ustipci se mogu praviti i leti i zimi, slobodno nam posaljite malo sunca u ove krajeve... ljubim te i puno pozdravljam!:)

      Избриши
  11. Kako su divno rupičasti i mekani! Nisam probala sa sirom, baš su primamljivi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I nama je ovaj receptic bio prijatna novina, mislim da cemo ga ponoviti jos koji put.:))

      Избриши