субота, 24. јануар 2015.

Gurmanske sarme


Predlog za sutrašnji nedeljni ručak (a i za narednih nekoliko dana:), baš sam raspoložena za nešto ovako.:) Sarme su inače omiljene zimsko jelo na ovim prostorima, mi ih ne pravimo baš tako često, možda jednom do dva puta tokom zime, ali onda imamo spremljen ručak za nekoliko dana. Obavezno treba staviti i neko parčence suvog mesa ili malo slaninice, onda su posebno ukusne.:)

Ako ostanu mogu se lepo zamrznuti, pa izvaditi posle nekog vremena kad ih se ponovo uželimo. Veoma je rasprostranjeno uverenje da sarme postaju sve ukusnije kako im se proprocionalno smanjuje broj u loncu, a vama jedino preostaje da to proverite.:))) 


Sastojci: 1 srednja glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg), 500 g mlevenog mesa, 1 veći crni luk, 1 kafena šoljica pirinča, so, biber, 1 jaje + 100 g mesnate slanine, oko 200 g suvog mesa ( npr. suva rebra), 1-2 kašičice mlevene paprika, 1 list lovora, voda

Priprema:

Pripremite prvo nadev: na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kad postane staklast dodajte mleveno meso. Posolite i pobiberite po ukusu i sve dinstajte 15-tak minuta (sarme možete pripremati i sa svežim mesom, mada mi vise volimo kada se meso prethodno proprži). Na kraju dodajte malo pirinča i pomerite sve sa ringle da se nadev prohladi. Na kraju dodajte kašičicu mlevene začinske paprike (nadev će imati lepu boju i pikantniji ukus) i jedno jaje će sve lepo povezati.


Pažljivo odvojite lepe i cele listove za sarme (ostavite jedan veći za pokrivanje), a sredinu i manje listove koji iseckajte i  složite na dno lonca. Na svaki list kupusa stavite po kašiku fila (ako je list veliki, možete ga preseći na pola), malo preklopite ivice malo prema unutra da fil ne iscuri, pa sve zamotajte u sarmicu.

Sarmice ređajte u lonac, jednu do druge, a između njih “ušuškajte” slaninu i suva rebra. Kad složite prvi red sarmi, slobodno krenite da ređate drugi red preko onih prvih (neće se uopšte buniti:).


Na kraju, sve prekrijte jednim većim listom kupusa i sipajte vode koliko je potrebno da potpuno prekrije sarme. Poklopite ih i kuvajte na laganoj temperaturi oko 2 h da fino omekšaju. 

Pri kraju kuvanja, zagrejete 2 kašike ulja u šerpici i dodajte 1 kašičicu mlevene paprike, brzo promešajte da fino zamiriše, pa sipajte preko sarmi da dobiju lepu boju i aromu. Poslužite ih dok su fino tople uz domaći hleb ili pogaču.

Prijatno!:)

Napomena: sarme se mogu pripremati i u rerni, kada sve nafilujete stavite ih u rernu i pecite prvo poklopljene oko pola sata, a zatim otkrijte i pecite dalje dok fino ne porumene i omekšaju.


Recept je objavljen prošle godine u januarskom broju magazina MEZZE.:)

39 коментара:

  1. Izgledaju savršeno savršene.. volim sarme ..;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sandra... moj tata ih bas voli, pa onda ih napravim po njegovoj zelji.:))

      Избриши
  2. Za NG smo tuzni jeli sarmu u rinfuzu, nismo se na vreme setili da ukiselimo glavice kupusa, ovde ima samo ribanca.
    Juce odemo u market I vidim gotove glavice! Kupila sam najvecu I danas cu da pravim sarmu!
    Svi presrecni :)
    Predivna ti je sarma :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako ih jos nadjes, slobodno kupi vise pakovanja i zamrzni, sasvim dobro podnose zamrzavanje i imas ih uvek pri ruci kada zatrebaju.:)) Prijatan rucak!:)))

      Избриши
  3. Divno izgledaju! A muka me hvata kad treba da stanem sa jelom, njih nikad dosta ☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nekada je bas tesko uslikati sarmice.:)) p.s. mislim da biste se moj tata i ti odlicno slagali, on ih isto jako voli.:)))

      Избриши
  4. Одговори
    1. Domaci receptici iz kuhinje nasih mama i baka su uvek provereni i ukusni.:)))

      Избриши
  5. Mmmm, Sarma! Svake godine ukiselim 2-3 glavice kupusa (smijesno - zar ne?) samo da imam za sarmu. Klima ne dozvoljava drugacije :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam da je na drugoj strani polulopte nekada tesko naci domace sastojke, mozes slobodno i zamrznuti vec ukusiljene glavice ili ih prethodno razdvojiti na listove da ne zauzmu puno mesta, mi to cesto radimo kada nam preostanu.:))

      Избриши
  6. Omiljeno zimsko jelo :) Pravim je često, prilikom prženja mesa dodadam malo iseckane pančete ili šunkice i tada je još bolji ukus sarme. Meso koje stavljam izmedju sarmi nikad ne merim, nekad i preteram, ali tek onda svi hvale sarmu :) Slanina je obavezna po vrhu jer ja sarmu ne zapržavam. Niko se ne buni, a meni je tako svarljivija i lepša nakon hladjenja jer nema po vrhu gromuljice zaprške.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drag Jafi, odlicni su saveti i isprobacu to sa slaninicom odgore sledeci put.:))

      Избриши
  7. Dobro jutro! Ma sta se desi danas? to je već treči recept što čitam danas za sarme od kupusa na srpskim blogovima..... Hajde da vidim ko pravi najbolje :D LAnico, jel možeš da objasniš Grkinjoj prijateljici šta je to kiseli kupus? Da li je to kupus iz tegle, tursija... ???? IZvini ja ne znam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izgleda da smo se danas svi dogovaralii da napravimo sarme.:))) Demi, ovde se dosta koristi kiseli kupus u zimskom periodu, to mu dodje kao neka vrsta tursije... mogu se ostavljati cele glavice kupusa koji se posle koristi za sarme, a neko ostavlja i rendani kupus kao zimnicu koji se sluzi kao salata ili se od njega prave razna druga jela, na primer podvarak i pite sa nadevom od kiselog kupusa.:)
      Evo jedan link sa Coolinarike kako pripremiti kiseli kupus za zimnicu (obicno se to radi u jesen, tako da kupus ima vremena da fermentira do zime, mada ima i par receptica za brzo kiseljenje kupusa). U prodavnicama se cesto mogu naci i vec pripremljene glavice kiselog kupusa ili rendani kiseli kupus, obicno je sve spakovano u plasticne kese dovoljno za jedan rucak.:)
      http://www.coolinarika.com/recept/kiseljenje-kupusa/

      Избриши
  8. Sarmice od kupusa u rerni nisam još probala, zanimljivo mi deluje, pravimo mi od vinove loze i u šerpi i u reni ali nikad nisam mislial da pravimo od kupusa u rerni. Hmm...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi ga najcese kuvamo na stednjaku, ali neko pravi i u rerni, pa sam zato dodala napomenu ako neko mozda bude zeleo da isproba... sarme se mogu praviti i od svezeg kupusa, ali sa kiselim su posebno ukusne.:)) p.s. obozavam grcke sarmice od vinove loze....:)))

      Избриши
  9. Skoro da sam završila sezonu, jedan ručak u zamrzivaču :-)

    ОдговориИзбриши
  10. Ovaj recept mi je bio potreban. Sarmu nikad nisam pripremala, a bas sam se zazelela jednog ovako finog zimskog rucka :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sasvim je jednostavna za pravljenje, nadam se da ce receptic fino posluziti.:)))

      Избриши
  11. Kod mene se taman za sutrašnji ručak vade novogodišnje sarme iz leda. Obožavam ih, a posebno kad je uz njih posluženo puuuuuuuuuuno ribanog kapuza

    ОдговориИзбриши
  12. Čudnovato, jutros sam napisala komentar, sad vidim da ga nema..
    Danas i mi imamo sarmu koja je ostala od juče i smejaćeš se kad ti kaže, da sam zavila 60 sarmi a ostalo nam je 3..to ti kaže sve.
    Ja obavezno stavljam sitno iseckanu suvu slaninu u luk i ispržim pa tek onda dodajem meso a nekad, kad sami meljemo meso za sarmu sameljem zajedno sa mesom i i stavljam suva rebra ali puno i sarma mora da se krčka 3 do 4 sata.
    Nikada ne zapržavam sarmu, već izmutim u hladnoj vodi brašno i dimljenu crvenu papriku,prelijem preko sarme i onda kuvam sve to zajedno i nikad nemam grudvica po sarmi.
    Volim da čitam ovakve postove jer iz njih i komentara se može mnogo naučiti.
    Prijatan vam ručak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zoki, meni se isto desilo par puta da nestane komentar kad ga otkuckam, pretpostavljam da je to do neta, mozda negde preskoci u toku slanja... inace, svidja mi se ideja da se i malo slaninice isprzi u filu, svaki savet je zlata vredan.:)) p.s. svaka cast za rucak, to znaci da su sarmice bile odlicne!:)))

      Избриши
  13. Prava, domaćinska sarma... Divno izgleda i ne vidim da je teška za slikanje, jer tvoja baš mami sa slika! :))) Sarmu pravim i ja 2-3 puta u sezoni, moja je uvek posna, ali sam se dosetila da joj šmek dam dimljenom ribom, pa nekad parče dimljenog šarana usitnim i ubacim u fil, ili neki komad ušuškam između sarmi. Ljute suve papričice su pod obavezno, a od starijih žena koje spremaju za svadbe i velika seoska slavlja sam čula da kiseli kupus "traži" masnoću i da ako hoćeš dobru sarmu moraš i dobro da je zamastiš!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, divna je posna sarma, secam se da je baka uvek pravila posne sarmice za slavu. Sa dimljenim saranom jos nisam probala, ali mogu misliti kako fantasticno izgleda sa papricicama i svim zacinima, mmmm...:)))

      Избриши
  14. Hvala ti što si predložila Karidopitu za igricu Lanico! :) <3

    ОдговориИзбриши
  15. Ovo je jedan od onih postova, gde iz slike hoce da mi iskoci u krilo. Retko ih pravim nazalost, jer su deca na strani sarmi sa vinovim listom, a ja ovde patim za kiselim kupusom i tursijom.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Sarmice sa vinovim listom su isto fine, napravi slobodno njima po zelji, a tebi cemo "dokotrljati" par glavica kis.kupusa i svi zadovoljni, hihihi...;)))

      Избриши
  16. Estupenda receta. Tomo nota de ella.
    Acabo de hacerme seguidora tuya y me quedo por aquí, si te viene de gusto te pasas por mi blog.
    Un abrazo.

    ОдговориИзбриши
  17. Svaki, ali baš svaki dan bih mogla da ih jedem! Definitivno omiljeno jelo, a ove tvoje me baš mame i zovu.

    ОдговориИзбриши
  18. Meni je sarma omiljeno zimsko jelo. Krasno izgledaju fotke, jako je teško ovakvo jelo slikati da izgleda tako dobro, baš ti je uspjelo.

    ОдговориИзбриши