Već neko vreme, svakog petnaestog u mesecu isprobavamo novi recept iz Velikog narodnog kuvara u okviru blogerske igrice Patin petnaesti koju je osmislila naša Mimi iz Mimi‘s Kingdom. Ovog puta najveći broj glasova, od tri ponuđena recepta, dobila je Torta od pomorandže. Kao što znate, u Patinom kuvaru nema fotografija i ne možemo uporediti to što napravimo, često je postupak pripreme šturo objašnjen pa je sve utoliko veći izazov za pravljenje.
Na sledećem linku možete pročitati originalni recept (verzija za štampu), a u nastavku sledi moja nešto izmenjena verzija tortice. Pravila sam je u malom kalupu (prečnika 18 cm), a umesto badema koristila sam orahe jer se oni fino slažu sa pomorandžom. Sem toga, sok od pomorandže nisam stavljala u smesu za korice, već sam ih samo poprskala kad su se ispekle. Na kraju sam se odlučila za dekoraciju od čokolade.:)
Torta od pomorandže
Sastojci (za tortu prečnika 18 cm): 4 jaja, 4 kašike šećera, 100 g mlevenih oraha (badema ili lešnika), 1 ravna kašika brašna, sok i korica 1/2 naribane pomorandže
Fil: 125 g maslaca, 125 g šećera u prahu, 80 g čokolade, 1 jaje
Dekoracija: 200 g čokolade (za "ogradicu" i mrvice)
Priprema:
Umutiti četiri belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance, pa na zatim pažljivo umešati mlevene orahe (bademe ili lešnike) i ravnu kašiku brašna. Na kraju dodati i pola naribane korice neprskane pomorandže.
Kalup za tortu (prečnika 18 cm) obložiti papirom za pečenje, pa sipati 1/3 smese (oko 150 g). Peći na 180 C oko 12-15 minuta dok se ivice kore ne odvoje od pleha. Pečenu koru izvaditi iz kalupa, pa na isti način ispeći još dve korice.
Možete celu smesu sipati odjednom, pa kad se ispeče i ohladiti i iseći na tri korice. Meni je nekako lepše kada svaku koricu pečem posebno, onda budu sve jednake. Gotove korice porpskati sokom od pomorandže.
Dok se korice peku, napraviti fil: umutiti penasto maslac sa šećerom u prahu. Dodati žumance i rastopljenu čokoladu. Belance umutiti u čvrst šam i na kraju pažljivo umešati u smesu. Sve fino izjednačiti.
Korice premazati pripremljenim filom, kao i celu tortu sa svih strana. Po želji tortu preliti glazurom od čokolade ili napraviti čokoladnu "ogradicu" i mrvice.
Dekoracija: rastopiti 100 g čokolade na laganoj temperaturi, pa namazati u tankom sloju preko papira za pečenje. Sačekati da se malo ohladi i pre nego što se čokolada sasvim stegne iseći na pravougaonike željene veličine (izmeriti prethodno visinu torte da bi se pločice lepo uklopile - kod mene su bile dimenzija 5,5 x 4 cm).
Čokoladne pločice poređati na bočnu stranu torte tako da se malo preklapaju. Ako je potrebno učvrstiti ih sa malo rastopljene čokolade. Za dodatnu sigurnost sve uvezati sa širokom ukrasnom mašnom. Na kraju oštrim nožem nastrugati čokoladu i posuti obilno po vrhu.
Toliko lepo izgleda i kod tebe i kod Zoke, a ja nisam uspela da je napravim na vreme, definitvno cu je isprobati. Svidja mi se ideja sa orasima, a o dekoraciji i da ne pocinjem, divno, kao i uvek:))
ОдговориИзбришиMislila sam da cu propustiti ovaj krug, pa sam je na kraju ipak napravila u poslednjem trenutku... fotkice preseka nisu bas najbolje ispale po vestackom svetlu, ali sam torticu jos nekako uspela da uslikam po danu.:)
ИзбришиGospođa Pata bi bila ponosna na tvoje izvođenje recepta!
ОдговориИзбришиDivno izgleda!
ОдговориИзбришиHvala puno i lep pozdrav Verinoj maloj kuhinji.:)
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиZa tebe cu posebno sacuvati jednu sniticu sa puuuno cokoladnih mrvica na vrhu.:)))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиDa, da... snita je jedno parcence/komad torte.:)
ИзбришиUopće nisam primijetila temu za ovaj krug, a torta od naranče zvuči fantastično i taman je u naranča u sezoni.
ОдговориИзбришиTorta super izgleda, ona kriška je tako sočna! Dekoracija s čoko pločicama je baš krasna!
Mozes je uvek napraviti i van kruga, vrlo je ukusna i socna.:)
ИзбришиBravo za dekoraciju i izgled torte....i ja sam je pravila u zadnjem momentu,ali sam jako zadovoljna sa ukusom ove torte, mada sam pravila nešto slično pre. Bravo!!!
ОдговориИзбришиZorice, kod tebe sam je prvo videla i moram priznati da si mi bila inspiracija.:)
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиRecept je veoma jednostavn i verujem da ce sve dobro uspeti, a svidja mi se i tvoja tortica koju si objavila.:)
ИзбришиJao, kako je lepa!!! Predivna! Dekorisala si ju savršeno, mada, to sam i očekivala od tebe. :)
ОдговориИзбришиMimi, hvala na ovoj lepoj osmiljenoj igrici, tortica nam se bas dopala.:)
ИзбришиDopada mi se tvoja verzija, a vidim da si je presekla na 3 dela. Ja sam je isto pravila u nesto smanjenom obliku, ali nisam smela da rizikujem da je secem na 3 dela :))) Super deluje!
ОдговориИзбриши:)) Korice sam pekla posebno, nikako ne uspevam da je ravnomerno presecem.... sto je sigurno, sigurno.:)))
ИзбришиJao šta mi radite! Ne znam kako sam propustila ovaj recept i ovaj krug, ali tortu ću morati da probam i to vrlo brzo. Tvoja izgleda apsolutno divno!
ОдговориИзбришиNapravi je obavezno, nema veze sto je prosao krug, vrlo je jednostvna i fina.:)
ИзбришиKako ova tvoja torta dobro izgleda!!! A gde je ta fotografija preseka koja ne valja zbog vestackog svetla? Na mom kompjuteru se ne vidi :-)
ОдговориИзбриши:))) Mislim da cu morati da repriziram torticu, nisam stigla da ponovim snimak, hihihi...:))
ИзбришиLepa je i slatka :)
ОдговориИзбришиHvala Suzice.:)
ИзбришиČista perverzija:)
ОдговориИзбришиOvo je da gledaš i da uzdišeš. Bravo!!!
Nale, skroz je jednostavna za pravljenje, mislim da bi se i vama veoma svidela.:)
ИзбришиPrekrasno izgleda.
ОдговориИзбришиHvala Petra.:)
Избришиprelijepo....izgleda tako sočno...volim kombinaciju narandže i čokolade.
ОдговориИзбришиogradica mi je posebno fina.visina i širina su se odlično uklopile :)
Ogradicu prvo poruckati (da ne smeta:), pa tek onda preci na torticu.:)
ИзбришиKoliko je ovo dobro... nemam adekvatne reči..
ОдговориИзбришиPrelijepo! Vec nas vidim kako grickamo ogradicu :) Zanimljiva mi je tvoja priprema krema, ja se nisam smjela usuditi da ga tako napravim a vidim da ga ima sasvim dovoljno za dva filovanja plus izgleda jako fino i kompaktno... Svaka cast!
ОдговориИзбриши:) Krema se moze skuvati na pari, a malo sam modifikovala originalni receptic, u svakom slucaju veoma je lagana i fina tortica, toplo preporucujem za probu.:)
Избришиobožavam torte od naranče s punooooooo čokolade a čini mi se da je ova baš takva!!!
ОдговориИзбришиIzgleda jako fino a pogotovo s tom mirisnom notom naranče
ОдговориИзбришиpredivno!
ОдговориИзбришиšta još reći?! samo uzdahnuti!!!
Divno si napravila ovu tortu Lana, a mogu joj i okus kroz slike osjetiti, tako mi je žao što sam je propustila i sama napraviti i probati !
ОдговориИзбришиDivna prezentacija!
ОдговориИзбриши