уторак, 23. јул 2013.

Razglednica iz Grčke (2.deo) i Lokumades


(pri kraju putopisa je jedan video sa grčkom muzikom, pa možete malo odskrolati dole da ga pokrenete i onda uživati u muzici dok čitate:)

Danas je na redu drugi deo razglednice iz Grčke, a na kraju šetnje zasladićemo se sočnim grčkim krofnicama u medu.:) 

A sada brzo u šetnju... naravno, sa fotićem u ruci :) 
Paralija je omiljena letnja destinacija naših turista, kao uostalom i veći deo Grčke.:) Odlučili smo se za ovo mestašce u podnožju Olimpa jer se nalazi na nekih 70-tak kilometara od Soluna, što je otprilike sat vožnje kolima, i na samo 4 km od Katerine.

Kako smo se tamo zatekli baš na početku sezone, u vreme uskršnjih i prvomajskih praznika, gradić je još uvek bio pomalo "uspavan" i pust, ali to nam nije ništa smetalo, naprotiv... mogla sam nesmetano da fotkam.:))


Sam gradić se može obići uzduž i popreko za jedan dan.Van sezone nema tako puno domaćeg stanovništva, oni će doći tek kasnije kada počne glavna sezona i turisti počnu da pristižu u većem broju. Osim par radnjica sa suvenirima, crkvice, nekoliko marketa i kafića pored obale, sve ostalo je još bilo uvek zatvoreno.

Tek posle nekog vremena smo uspeli da pronađemo jedinu otvorenu pekaru u gradu i tu smo se snabdevali svakog jutra narednih dana, imaju stvarno odlično sveže pecivo i peku finiiiii domaći hleb sa krckavom koricom (prave i vrlo ukusne đevreke sa susamom:). Neki put bi to sve lepo spakovali u ranac+ flašicu vode, knjigu i kameru i šetali, šetali, šetali... ovo su upravo fotke nastale iz takvih šetnji.:)


Većina ulica je asfaltirana i nedostaje mi nekako šarm koje imaju uličice popločane kamenom. Ovo je pravo turističko mesto sa brojnim hotelima i pansionima za izdavanje, u prizemlju su obično smeštene radnjice ili restorančići. U podne, kad se sve zažari od sunca (nekako se potrefilo da smo, tokom celog boravka, imali lepo vreme), samo gledate da se sklonite negde u prijatnu hladovinu.

Ipak, i pored letnjih temperatura početkom maja, more je u to vreme još uvek hladno za brčkanje ali mogli smo da šetamo plažom i skupljamo školjkice. Ostali deo dana proveli bi obično u lutanju uličicama i otkrivanju malih, lepo sređenih bašti iza ograda.:)


Na nekoliko mesta u gradu postoje parkići, zapravo to su više male zelene oaze gde možete sesti na klupicu i na miru čitati knjigu dok sunce ne stigne do vas. Biće potrebno još neko vreme da palme, koje su posađene svuda okolo, izrastu i naprave lepu hladovinu.:)


Pošto smo za dva dana obišli i istražili celu Paraliju, zavirili u skoro svaki kutak i baštu, rešili smo da preostalo vreme iskoristimo za izlete do Soluna i Katerine. Kako nam je bilo u Solunu mogli ste da pročitate ovde, a evo sada i par sličica iz Katerine (lokalni bus ide na svakih 15 minuta i već za desetak minuta stižete u centar grada:).


Možete šetati i obilaziti radnjice (ovde je već puno veći izbor), a kad se umorite od šetnje svratite u neki od brojnih kafića da se osvežite hladnim frapeom od kafe... dobićete i par keksića.;)


Šetajući gradom, sasvim slučajno smo otkrili i jedan divan, ušuškan park koji se nalazi na svega  20-tak minuta laganog hoda od centra Katerine. Fotografije ne mogu dočarati koliko je samo prijatno sedeti u tom parkiću posle celodnevne šetnje na suncu.:)


Prijatna hladovina, mali vodoskoci i jezerca, drveni mostić i jedna kornjačica koja se odmara na obližnjem kamenu. Odmah pored parka se  nalazi i stanica gde možete sačekati lokalni autobus nazad do Paralije (cena karte je 1,5 € u jednom pravcu, makar išli do poslednje stanice:).


Ne smem da vam pokažem naredne sličice, pa ako možda je možda vreme ručka, brzzzo ih preskočite!:))))


Čuveni grčki slatkiši u slatkom sirupu od meda, kad zakoračite u neku pekaru ili poslastičarnicu, sve predivno miriše na cimet, vanilu, karanfiliće... ako se odlučite da nešto kupite, kolačiće će vam zapakovati u lepu kutijicu.:)



Lokumades - grčke krofnice

Mogu vam reći da je drugi pokušaj pravljenja Lokumadesa bio puno uspešniji od prvog (kad se samo setim kako su odskakale kao ping-pong loptice svuda po kuhinji:). Ovog puta su već bolje uspele.:)

U Grčkoj ih možete kupiti gotovo na svakom ćošku i grickati dok šetate, a najlepše su ako ih odgore pospete sa malo cimeta ili seckanim orasima. Kažu da su se u antičkoj Grčkoj spremale za pobednike Olimpijskih igara, a slično prženo testo danas se može naći gotovo duž čitavog Mediterana.


Sastojci: 2,5 solje brašna (375 g),1,5 šolja vode, 15 g svežeg kvasca, 1 kašika šećera, malo soli, 1 kašika grčke rakije Uzo ili nekog sličnog alkohola

Sirup: 2 šolje vode, 1 šolja meda, ½ šolje šećera
(šolja je od 2 dl)
Priprema:
Razmutite kvasac u pola šolje tople vode, dodajte šećer i malo brašna. Ostavite na toplom mestu da se kvasac aktivira. U dubljoj posudi izmešajte brašno, so, dodajte alkohol i pripremljeni kvasac. Izmešajte sve sastojke dok ne dobijete žitku smesu, po potrebi možete dodati još malo vode. Ostavite da stoji oko 1-1,5 h.
Za to vreme, napravite sirup i ostavite da se ohladi. Sve sastojke sipajte u lonac i kuvajte oko 5 minuta dok ne dobijete sirup gustine meda. Možete dodati i malo limunovog soka ako želite ili stavite par kolutica limuna.


Testo je u medjuvremenu prilično naraslo i ispunilo celu činiju. Zagrejete ulje u dubljoj posudi, pa malom kašičicom zahvatajte testo i spuštajte po nekoliko kuglica. Pržite ih da lepo zarumene sa svih strana i povremeno okrenite. Izvadite kuglice rupičastom kašikom i odmah spustite u pripremljeni sirup, tako radite dok ne potrošite celu količinu testa.

Kuglice možete oblikovati i na starinski način. Testo zahvatite rukom i stisnite šaku, pa zatim kašičicom skinite testo koje ste istisnuli na vrhu i spustite lopticu u zagrejano ulje. Ako je potrebno, kašičicu povremeno uroniti u čašu hladne vode da bi se testo lakse odvojilo. Pre služenja, loukoumadose pospite cimetom, seckanim orasima ili lešnicima... jesam li spomenula i cimet, stavite dosta!:))

Do neke sledeće prilike kada možda ponovo budem spakovala kofere (za ovu godinu sam već potrošila bonus:), ostavljam vas da uživate još malo u grčkoj muzici.;))

Par crtica: ako možda planirate da, ove godine, deo odmora provedete u Grčkoj, možda će vas zanimati kako se kreću cene i radno vreme prodavnica, pa evo nekih najosnovnijih stvari:

- radno vreme prodavnica u Grčkoj je dvokratno sledećim danima: utorkom, četvrtkom i petkom (8-14:00 h i 17-21:00 h), ostalim danima je jednokratno i prodavnice su otvorene od 8-15:00 h, a nedeljom ne rade.
- za 0,75 € možete kupiti 1 veknu hleba ili 1/2 l jogurta, a možete koristiti i 30 minuta interneta u internet kafeu.:)
- oko 1 € je kugla sladoleda, oko 1,20 € je 1,5 l coca-cole, pivo od 0,5 l je od 0,80-1,70 €, a desetak centi više je parče tiropite (sa sirom ili spanaćem) u pekari, a oko 1,60 € košta 1 kg jabuka na pijaci u Solunu.
- porcija girosa ili suvlakija iz restorančića brze hrane je 2,5 €, dok porcija musake ili nekog sličnog jela košta oko 5 €, međutim kompletan ručak  u restoranu sa salatom i pićem izaći će vas oko 10-15 €. 
- nes kafa u kafiću je oko 3 € a uz nju ćete obično dobiti i par keksića ili parčence kuglofa, toliko otprilike košta i pivo ukoliko ga poručite u kafiću.
- kada se budete vraćali iz Grčke možete svratiti u free shop i kupiti recimo limenku sa maslinama u maslinovom ulju (oko 900 g) za 10 € ili neke fine čokoladne bombonice.:) 
 

 

32 коментара:

  1. Divan post!
    Recept moram da probam, ali kad sevratim iz Grcke :-)
    Bisous

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo uzivaj i pokupi jos neke nove receptice, lepo se provedi!:)))mah-mah... bisous!:))

      Избриши
  2. joj, draga...koja uživancija...baš si nas lijepo počastila ovim postom

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da sam barem malkice uspela da priblizim sve lepote Grcke... mada, sada kad gledam fotkice, cini mi se da sam najvise slikala cvece i pekare.:D

      Избриши
  3. Predivne slike, baš sam uživala. U Grčkoj nisam bila jako dugo. A recept se mora isprobati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Mirjana, mislim da je proslo sigurno desetak godina i vise kada sam poslednji put bila u Grckoj, ali ona je ostala ista... krofnice su bas kao prave grcke.:)))kiss

      Избриши
  4. Stvarno divan post! Zamisli, mi jos nikada nismo bili u GRčkoj... :( Ali, možda već sledeće godine.
    Sve je zaista divno, ali posebno mi se dopada cveće na sve strane...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, drzim vam fige da odete sledece godine, malisa ce taman biti malo stariji a za klince je super... s obzirom da je ovo fotkano sredinom proleca, mozes zamisliti kako je tek lepo leti:))

      Избриши
  5. Volim sve što je vezano za Grčku, ali lokumades nikad nisam poželela da probam :) Oduševljavam se njihovom hranom, imam dosta recepata objavljenih, volim sladoled i razne torte, i naravno-frape bez kog nikad nismo na plaži :)
    Paralija mi je sasvim jednostavna ali si je ti dobro uslikala i izvukla ono najzanimljivije :) Više volim Halkidiki i predivnu Sitoniju :) Tamo me miris mora i rastinja podseti na Dalmaciju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Draga Jafi, to je bila ljubav na prvi pogled i prvi kolacici koje sam probala, od tada stalno pokusavam da pronadjem dobar recept.:) Nisam nikada bila na "prsticima" ali volela bih da jednom obidjem, slozicu se sa tobom Paralija mozda nema sarm koji poseduju grcka ostrvca, ali je zgodna zbog blizine Soluna, verujem da je ipak mladima najinteresantnija zbog nocnog zivota i dobrog provoda.:) Medjutim, volim ipak nesto vise da vidim od radnjica sa suvenirima, mislim da cu sledeci put da se ukrcam na neki brodic.:))

      Избриши
  6. Одговори
    1. Hvala Maslincice, drago mi je da ti svidja!:))kiss

      Избриши
    2. Sve je divno. I slike i prica. Bas ti hvala na ovom divnom putovanju. Pozdrav od mene i moje ekipe.

      Избриши
    3. Veliki pozdrav vam leti, nadam se da uzivate ba moru... cmook!:)))

      Избриши
  7. Oduševio me je onaj park, mislim da bih cijeli dan provela u njemu! Savjeti na kraju su odlični za sve koji imaju namjeru posjetiti Grčku, a po fotkama se vidi da ste se odlično proveli.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Da znas da se ni meni nije islo iz tog parkica, najradije bih tamo ostala ceo dan.:) Ako vam se mozda ukaze prilika, lepo je jednom otici za Grcku, makar i par dana... puno te pozdravljam!:))

      Избриши
  8. ne mogu se nagledati ovih slika, divota prava! jako lijep post i krasan receptić

    ОдговориИзбриши
  9. Slike, prica, sve ti je predivno. A lokumades nisam probala godinama,sad nemam izgovor da ih ne napravim

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaa, eto sada zgodne prilike da se isprobaju, obozavam ove kolacice, doduse grcki originali su puno lepsi.:))

      Избриши
  10. Nisam Grčku nikad posetila, a volela bih jer mislim da je to prelepa zemlja...ovde u Torontu imamo grčki kvart gde se sve i svašta može probati i kupiti od hrane i njihovih proizvoda.Lokoumades pravim i slatke i slane i ne znam koje su mi lepše.Slike su ti jako lepe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, mislim da bi ti se Grcka dopala, svako ko jednom ode zaljubi se na prvi pogled i pozeli da se ponovo vrati.:)) Eto, nisam znala da postoje slani lokumadosi, moracu sada i njih da potrazim.:))

      Избриши
  11. Počastila si nam sa dva divna posta! Hvala Lanice:-)
    U Paraliji nisam bila ali u Kateriniju, da. Zaista predivno mestašce a ti si nam ga lepo prestavila.

    Što se tiče lokomadesa, ne beri brigu i u Grčkoj ih možeš pojesti svakavnih:-) Nisam jednom vratila poslastičaru tanjirić, bili su bezrazložno uvređeni ali znam da su znali da su ih grozno napravili. Imala sam svog poslastičara u mestu gde smo letovali 20 godina, Znala sam ga još kad je dete bio. Prave preliv kao i ti od mešavine meda i šećera ali uvek porciju bogato preliva medom iz pumpe i cimetom ako želiš. Raj mekote i slasti:-)

    U domaćoj varijanti sam recept dobila od dve atinjanke. Uzo tj. alkohol tu igra važnu ulogu. Objasnile su mi da je to važno jer to meko testo manje upija masnoću. Pržile su ih u maslinovom ulju, šlogirala sam se kad sam videla šta rade. Nisam znala da je to njihovo sopstveno sa Krita. Naravno da se nije osećalo. One su loptice zalivale samo medom. Bolje u životu nisam jela. Recept sam jedno vreme pravila a onda ga izgubila:-(

    Još jednom ti hvala Lanice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jel da je predivno mestasce?:)) Steta samo sto nema izlaz na more, ali blizu je Paralija, pa onda mozes uvek skoknuti... izgleda da sam dosad imala srece, pa sam nekako uvek nailazila na fine lokomadese, doduse proslo je i dosta vremena kad sam poslednji put bila u Grckoj.:) Mozda ipak uspes da pronadjes taj receptic, mogu zamisliti kako je tek bilo fino sa toliko meda, uhh...:)))

      Избриши
  12. Jako lijepo, odmah imam želju tamo otići, a obzirom na današnju vrućinu najradije bih da se odmah nađem u parkiću kraj vodoskoka :)Naravno da ne bih imala ništa protiv da kraj sebe imam kutijicu sa slatkišima ili nekim pecivom iz pekare. Baš si nam super sve opisala i prikazala. I krofnice su ti odlične, baš za zalogaj uz kavu !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Joj, i ja bih rado ponovo otisla.:)) Kako je u to vreme more jos uvek bilo hladno za kupanje, parkic je idealno posluzio kao mesto za mali predah posle setnje, a pekare su na svakom cosku i tesko je odoleti svim tim mirisima koji se sire.:))

      Избриши
  13. Predivno, sve je predivno, meni je Grcka omiljena, Lokumades sutra pravim, neznam kako nisma videla ovaj recept pre koji dan sam gledala onaj vas koji ste na kraju pekli u rerni pa mi se cinilo kao dobra varijanta, ali pravi su pravi.Ma pravicu oba!

    ОдговориИзбриши
  14. Draga Vera, nadam se da ce ti se dopasti receptic, meni su nekako za mrvicu drazi oni koji se prze u ulju nego oni iz rerne.:))

    ОдговориИзбриши
  15. NEMA alkohola u lukumdes. Lukumades se služe sa orasima ili istopljenim čokoladom!!!
    Moj recept piše kvasac od piva., brašno, vode.... so....maslinovo ulje.

    ОдговориИзбриши
  16. Одговори
    1. Draga Demi, u przena testa se obicno stavi vrlo malo alkohola da ne bi upila puno masnoce prilikom przenja, to je mali trik... sa medom je uvek odlicno, mmmm.:)))

      Избриши
  17. E to nisam znala, nesto cula o seceru. Mozda zbog toga moj recept pise kvasac od piva. Ipak ne mirisu na alkohol ali uvek su nekako elasticni :-).

    ОдговориИзбриши