уторак, 02. јул 2013.

Sladoled od kafe



Da se pripremimo lagano za vrućine koje nam ponovo stižu, a i da se malo rashladimo uz jedan fini sladoled od kafe. Dok uživate u omiljenoj šoljici kafe, možda uz kuglicu ili dve sladoleda, prelistajte i novi letnji dvobroj magazina MEZZE i pogledajte šta smo vam fino pripremile za ovo leto.:))

Ako možda planirate da uskoro spakujte kofere ili barem skoknete nekuda na par dana, želim vam da se lepo odmorite i provedete, možda isprobate neki novi receptić, a ovde na blogu ćete isto tako celog leta moći da nađete nove i lagane recepte... do kuckanja!:)

Sladoled od kafe

 
Sastojci: 400 ml kondenzovanog mleka, 2 dl slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 1 dl jake kuvane kafe
Priprema:

Izmešajte kondenzovano mleko sa  ohlađenom kafom, šećerom u prahu i vanilin šećerom. Slatku pavlaku umutite u čvrst šam, a zatim pažljivo izmešajte sa pripremljenom mešavinom. Dodajte šećera po ukusu ako želite da sladoled bude slađi, još malo izmešajte žicom da bi se svi sastojci lepo sjedinili. Možete dodati i malo seckane čokolade ako volite.:)
 
 
Smesu sipajte u dublju posudu i stavite u zamrzivač da se sve fino ohladi i stegne. Povremeno promešajte kad se setite, da se ne bi stvorili kristalići leda, mada to ne smeta ništa ukusu.

Umesto kafe, na isti način možete napraviti i sladoled sa čokoladom, svežim ili koštunjavim voćem. Izvadite kuglice kašikom za sladoled i poslužite ih u rashlađenim činijicama uz vafle ili palmiers.

Napomena: kod naše Zoke na blogu My pans and pots možete pogledati recept kako se priprema  domaće kondenzovano mleko (bez kuvanja) sa mlekom u prahu.:)
 
 
U najavi: recepti koje ćete moći da čitate na blogu tokom letnjih meseci: rolat od kafe, kockice od kafe i fine puslice sa ganache kremom od nes-kafe... uskoro na blogu!:)
 
 

34 коментара:

  1. Sve je predivno, i slike i recepti, svaka castLanice!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Svaki put kada mi se prijede sladoled, ja se zaletim u radnju, kupim kutiju i nestane iz 2-3 puta....potpuno nesportski, znam. Ovaj recept je toliko jednostavan, da stvarno više nemam izgovor za odlaganje pravljenja sladoleda. I jedva čekam ove kockice - zvuči mi više nego fino.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Ako je onaj fini sa 4 razlicita ukusa, onda ti je oprosteno, hihih... i ja po neki put volim da isprobam te nove.:)) p.s. bice jos receptica za kockice, samo da ih sve skupim.:))

      Избриши
  3. Sve ovo fantasticno izgleda i jedva cekam da vidim i ostale recepte

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Irena, postavicu uskoro a mozes ih prelistati i u proslom broju "mezzimceta".:))

      Избриши
  4. Sigurno će kavopije uživati u ovom sladoledu, a ja mogu samo uživati u fotkama!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Moze i sladoled od cokolade ili sa vocem... mislim, ako neko mozda ne voli kafu.:))

      Избриши
  5. Već osećam miris..... Kako volim kafu, a tek poslastice od nje.. Moji ukućani, iako piju kafu, ne vole slatkiše sa njom, neverovatno, ali istinito...ali zato se približava moj rođendan.... :))) Odlično ti je ovo, a posebno čekam rolat.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Meni je kafa isto draza u kolacicima, retko se setim da je samu pijem... bice uskoro receptic, nadam se pre rodjendana.:))

      Избриши
  6. Kad god svratim iznova shvatim da mi je la cuisine creative pravo mesto za relaksaciju i inspiraciju! Divno je sve!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, drago mi je zbog toga i nadam se da ce neki receptic posluziti za inspiraciju..:))

      Избриши
  7. Ne znam sta je bolje - recept ili fotografije! Svaki put kad dodjem na tvoj blog, ja se odusevim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, sada je lako fotkati kada ima sunca, problem je kad se nesto sprema zimi.:))

      Избриши
  8. O, Lana moj duboki naklon. Sladoled je odličan. Prihvatam oberučke tvoj predlog da dodam i čokoladu, hihihihi.
    I jedva čekam ostale receptiće.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, mislim da cokolada nece smetati, naprotiv, hihih...;)))

      Избриши
  9. Kafu i čokoladu nikako razdvajati!
    Kupila si me sa tvojim kafenim receptima kad si objavila zrna kafe a sad još sladoled :-)
    Sa nestrpljenjem čekam nastavak!

    ОдговориИзбриши
  10. Odličan sladoled Lana, i kavica i osvježenje u jednom, isprobati ću ga sigurno. Jako dobro izgleda i slikice su ti krasne ! Svaki novi broj Mezze me iznova oduševi, ovih dana ću i ovaj ljetni lijepo u miru pročitati , a sigurno nešto iz njega i pripremiti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka, i Mezze tim ce malo napraviti pauzu preko leta, pa nastavljamo u septembru.:))

      Избриши
  11. Lanice, predivne su ti slike. P.S. Jedva cekam nastavak:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaa, receptici su inace objavljeni u junskom broju "mezzimceta", pa dok ne stignem da ih postavim i ovde, slobodno mozete virnuti tamo.;))

      Избриши
  12. Mene su odupevile slike u prošlom Mezze sladoleda, jer s eon najteže slika, a ove kockice, minjončići od kafe su odrađeni perfektno kao i svaki sitni kolač kod tebe. Molimo detaljno uputstvo za perfektne minjone, prelepi su.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Svi receptici su iz mezzimceta, pa sada vec mogu da ih objavim i na blogu dok ne prodje sezona sladoleda.:) Za sladoled sam morala da rashladim soljicu da se ne bi prebrzo otopio za photo session.:) A minjoncici se vrlo jednostavno prave, mogu se zapravo napraviti od bilo koje tortice, vazno je da se dobro rashlade pre seckanja i jos tako hladni glaziraju, onda sve ide lako... mogu napraviti i jedan poseban post o tome.:))

      Избриши
  13. Još jedan divan sladoled.. i savršene fotografije :)

    ОдговориИзбриши
  14. Prekrasan sladoled,a posebno ove slike,zaista samo sada poželim jednu kuglicu da probam:)
    P.S: kod nas je nemoguće naći kavu u zrnu,a kakav divan detalj,prekrasna prezentacija Lanice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nely, imam jednu teglicu kafe u zrnu koja je sigurno odavno isparila, ali dobro dodje tako neki put za dekoraciju.:))

      Избриши
  15. Lana,divno. Bas sam sad na moru,prvi put probala sladoled od kafe i odusevila sam se. Slike su kao i uvijek predivne. I ja sa nestrpljenjem cekam nove receptice. Puno pozdrava od mene i moje ekipe ovog puta iz Niksica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vanja, veliki pozdrav leti i vama i samo uzivajte!:))) p.s. moras isprobati SVE vrste...:)))) pozzzz

      Избриши