петак, 5. јул 2013.

Party zalogajčići


Nekoliko ideja kako da lako napravite ukusne zalogajčiće za rođendan, feštu u bašti ili za društvance koje vam dolazi da zajedno spremate večeru, pogledate neki dobar film ili jednostavno bodrite omiljeni tim. Vrlo su zgodni kao posluženje jer sve možete spremiti ranije, tako da domaćici ostane još dovoljno vremena za čašu belog vina pre nego što gosti zakucaju na vrata.;)

p.s. ostale dobre razloge da napravite ove male "napasti" smislite sami!:))


Slane kockice sa mortadelom


Slane kockice sa mortadelom
Sastojci: 300 g brašna, 1 kašičica soli, 15 g svežeg kvasca, , 2 dl mleka,  0,75 ml ulja, 2 jaja, 200 g mortadele (ili šunke), 100 g kačkavalja, 1 jaje za premazivanje, mak za posipanje
Priprema:
Kvasac razmutite u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Sačekajte da počnu da se prave mehurići.
U dubljoj činiji izmešajte brašno, so, dodajte pripremljeni kvasac, mleko, ulje i jaja. Izmešajte sve sastojke da dobijte glatku smesu. Manji kalup (20x20 cm) obložite papirom za pečenje i sipajte polovinu smese. Lepo izravnajte, ako je potrebno koristite špatulu. Pospite sa 2 kašike griza i narendajte 50 g kačkavalja.

Odgore rasporedite šnitice mortadele ili šunke, pa narendajte preostali kačkavalj. Sipajte i drugi deo smese i fino poravnajte. Sačekajte dok se rerna ne ugreje, a onda premažite umućenim jajetom i pospite makom. Pecite na 180 C oko 25-30 minuta.
Kad se prohladi možete iseći na manje kockice i na svaki staviti po jednu čačkalicu radi lakšeg posluživanja.

originalni recept


Paštetice od lisnatog testa   &  Rolnice sa sirom


Paštetice od lisnatog testa

Sastojci: lisnato testo, krem sir, pavlaka,šunka, začinsko bilje
Lisnato testo razvijte na 1 cm debljine i isecite kvadrate 4x4 cm. Poređajte paštetice u pleh, premažite ih umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u prethodno zgrejanoj rerni na 200 C oko 15-ak minuta.

Kad se paštetice malo prohlade zasecite ih horizontalno tako da dobijte poklopčić. Nije problem ni ako se poklopčić odvoji, lako ćete ga posle namestiti.
Napravite nadev od krem sira i seckanog začinskog bilja. Na svaku pašteticu stavite po malu kašičicu fila. Od tanko isečene šunke oblikujte ružicu i stavite je u sredinu, a zatim vratite poklopčić od testa. Možete sve još ukrasiti sa grančicom peršuna.
Rolnice sa sirom
Lisnato testo tanko razvijte i isecite na trake širine 1 cm. Modlice za šam rolne namažite maslacem i namotajte trakice lisnatog testa, ali tako da se ivice malo preklapaju. Možete napraviti manje rolnice da bi bile zgodnije za posluživanje. Premažite umućenim jajetom i pospite susamom i ispecite ih u zagrejanoj rerni na 200 C.
Kad se malo prohlade,  pažljivo ih skinite sa modlica i napunite nadevom po želji: ruskom salatom, filom od sira i pavlake ili nekom drugom salatom po izboru (sa piletinom, pečurkama i sl.)

Trouglasti mini sendviči  &  Caciki salata sa jestivim kašičicama



Trouglasti mini sendviči
Sastojci: tost hleb, maslac, krem sir, šunka, vezica svežeg peršuna
Priprema:
Tost hleb isecite dijagonalno tako da dobijete dva trougla. Premažite maslacem i stavite šniticu šunke ili sira. Spojite dva trougla hleba, a bočne ivice premažite tanko krem sirom i uvaljajte u sitno seckano peršunovo lišće. Možete filovati i nekim drugim nadevom po želji.
Caciki salata sa jestivim kašičicama

Sastojci: krastavci, gusti jogurt, beli luk, so, mirođija
Za kašičice: klasično testo za pizzu
Priprema:
Napravite tzatziki salatu: krastavce oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Posolite i dodajte malo sitno seckanog belog luka. Sve prelijte gustim jogurtom i začinite seckanom svežom mirođijom. Ostavite u frišider da se malo rashladi.
Jestive kašičice možete napraviti od testa za pizzu. Zamesite testo i tanko ga razvijte. Na tanjem kartonu nacrtajte oblik kašičica i pažljivo isecite. Kašičicu od kartona koristite kao model prema kome ćete iseći testo. Isečene kašilice od testa poređajte na pleh preko papira za pečenje i ispecite u rerni.
Ohlađenu salatu sipajte u manje čašice, dekorišite kolutićem krastavca na obodu i servirajte uz jestive kašičice od testa.

Korpice sa urnebes salatom  &  Mini quiches


Korpice sa urnebes salatom

Sastojci: slane korpice, punomasni sir, mlevena paprika (slatka ili ljuta), beli luk, so, malo ulja

Priprema:

Napravite slane korpice prema ovom receptu. Korpice možete ispeći ranije i čuvati do upotrebe u zatvorenoj kutiji u zamrzivaču. Možete ih napraviti i sa integralnim brašnom i dodati malo susama.

Sir izgnječite viljuškom i izmešajte sa sitno seckanim belim lukom. Dodajte slatku ili ljutu mlevenu papriku, tek toliko da oboji sir, i posolite po ukusu. Možete dodati i malo ulja da bi smesa bila kremastija. Napunite špric pripremljenom smesom (možete koristiti špric za tulumbe) i na svaku korpicu istisnite po malo. Na kraju dekorišite grančicom peršuna.


Mini quiches

Sastojci: 175 g brašna, 100 g margarina, 1 ravna kašičica soli, 1 dl hladne vode

Nadev: 100 g pancete, 1 vezica mladog luka, 50 g kačkavalja (gaude, ementalera ili sl.), 1,5 dl mleka, 2 jaja, malo soli i bibera

Priprema:

Zamesite prhko testo od navedenih sastojaka i ostavite da odmara 1 sat u frizideru, a u medjuvremenu pripremite nadev.

Na malo ulja proprzite sitno seckani mladi luk, dodajte kockice pancete i sve zajedno još kratko pržite. Izmešajte jaja i mleko, dodajte kockice kačkavalja a zatim pancetu i luk.  Sve začinite po ukusu.
Testo tanko razvijte i izvadite male krugove. Modlice za mini mafine premažite sa malo margarina i pospite brašnom, pa obložite tanko testom. U svaku korpicu sipajte nadev i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta.

Prijatno grickanje!:))


Recepti su objavljeni i u majskom broju magazina MEZZE.

30 коментара:

  1. sve mi se sviđa, obožavam finger food

    ОдговориИзбриши
  2. Kod tebe uvek nesto fino, ali korpice sa urnebes salatom moram da izdvojim. Izgledaju neodoljivo:)

    ОдговориИзбриши
  3. Zlatne ruke imaš Lana. Danas retko ko pravi bilo kakvu zakusku a da je njihovih ruku delo. Toliko pažnje, strpljenja, rada, i ljubavi je potrebno da se ovo sve napravi a za one koji zanju da cene neprocenljivo.

    ОдговориИзбриши
  4. Sve mi se svidja!Rado bi ti bila gost :)

    ОдговориИзбриши
  5. Blago tvojim gostima, toliko krasota na okupu! DA se ovaj pladanj nađe pred menom, ne znam što bih najprije isprobala

    ОдговориИзбриши
  6. Svaka čast... sve si tako lepo napravila da nemam reči... umetnička duša nema šta...

    ОдговориИзбриши
  7. Divno je, svaka cast za ovakav trud :)

    ОдговориИзбриши
  8. super recepti, taman za predstojeće slavlje . Kod nas prvo nestane predjelo. Tačno odmereni , lepo pripremljeni mali zalogajčići .

    ОдговориИзбриши
  9. Mmm, dodje mi da odmah organizujem neko okupljanje :)

    ОдговориИзбриши
  10. Toliko je sve divno,tako lijepo prezentirano..poželim da sada imam to sve i da uživamo u vrtu,naravno i ti s nama..lijep vikend ti želim!

    ОдговориИзбриши
  11. Jako, jako dekorativno, ovo bi svako pozelio na stolu :)

    ОдговориИзбриши
  12. Apsolutno savršenstvo mini zalogajčića! Uživala sam u postu :)

    ОдговориИзбриши
  13. Uvek me oduševiš i idejama i prezentacijom. Obožavam tvoju preciznost i osećaj za simetriju.
    Preporučujem ti da u trouglaste sendviče staviš tanke kolutiće svežeg krastavca. Dobije se nešto kao engleski sendviči koji se služe uz čaj u 5.




    ОдговориИзбриши
  14. Drugari, ne stizem da odgovorim ali drago mi je da vam se svidjaju ovi mali zalogacici, zapravo bilo bi divno kad bi mogli da napravimo jednu finu zakusku uzivo.:)) Irena, ideja sa svezim krastavcima zvuci odlicno, belezim za sledeci put.:)) p.s. za sutra vam pripremam nesto fino od visanja dok im je jos sezona.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odusevljena sam od lepote.. Htela bih da vas pitam, jel moze slane kockice sa mortadelom da se zamrzne i kasnije da se izvade i sluze? hvala na vremenu i odgovoru

      Избриши
    2. Odusevljena sam od lepote.. Htela bih da vas pitam, jel moze slane kockice sa mortadelom da se zamrzne i kasnije da se izvade i sluze? hvala na vremenu i odgovoru

      Избриши
    3. Draga Majo, nisam probala da ih zamrznem, ali pretpostavljam da bi mogle... mozda bi ih bilo lepo malo ugrejati pre sluzenja.:)) Lep pozdrav!:))

      Избриши
    4. Hvala vam od srca..znaci ove sitne rolatice i ove stvari bolje da ne isprobavam sa zamrznavanje sad bas pred goste :)

      Избриши
    5. Znam da ima dosta posla kad ocekujete goste i sve sto se moze napraviti ranije, puno ce nam olaksati posao... unapred mozete napraviti slane korpice i zamrznuti ih ispecene, a filovati tek pred posluzenje da ne bi omeksale (mada se sada, u vecim prodavnicama, mogu kupiti i gotove korpice:).
      Mozete spremiti i rolnice od lisnatog testa, ispeci ih i samo nafilovati kad zatrebaju, dok bi kockice sa mortadelom i mini kiseve bilo mozda najbolje spremati istog dana kada ce se posluziti.:)
      Eto, nadam se da ce pomoci i zelim Vam da se lepo provedete sa Vasim gostima!:))

      Избриши
  15. Krasno izgledaju. Jedan je lijepši od drugog.

    ОдговориИзбриши
  16. Sada samo posmatram i pokusavam da zapamtim sta sam gdje vidjela ali kada dode polovina Januara ja sam vise na tvom blogu nego igdje,tu mi nekako sve pase i najvise se ustavri tvojih recepata i nade kod nas na slavi !!!:)

    ОдговориИзбриши
  17. Koji sam ja krele pa sam propustila ovaj post! Oduševljena sam!

    ОдговориИзбриши