понедељак, 8. јул 2013.

Sve od višanja 2.


Za sutra sam planirala jedan sasvim drugi recept, za lagani letnji ručak, ali on će malo sačekati. S obzirom da nam voće brzo pristiže i prolazi ove godine, rešila sam da objavim još jedan post sa par "višnjastih" recepata kako bi ih maksimalno iskoristili u sezoni.:) Na blogu sam već objavila sličan post prošlog meseca - Sve od višanja, pa će ovo biti mali dodatak arhivi sa receptima.:)
 
Ovog puta pravimo slatko od višanja, vrlo čokoladne višnjaste mafine i finu bečku savijaču sa višnjama. Možete koristiti i smrznuto voće ili iz kompota, ali ako još možete da nabavite sveže višnje na pijaci, svakako isprobajte bar nešto od predloga.:) 
 
Slatko do višanja
 
 
Sastocji: 1 kg očišćenih višanja (bez koštica), 1 kg šećera
 
Priprema:
 
Višnjama skinite peteljke i izvadite koštice, za tu svrhu možete koristiti i malu spravicu za vađenje koštica. Voće stavite u veću šerpu i pospite šećerom, ako ne može da stane u jednom sloju, slobodno rasporedite voće u dva sloja i svaki sloj pospite šećerom. Ostavite par sati dok višnje puste sok.
 
Kuvajte najpre na jakoj temperaturi, a zatim smanjite i nastavite sa kuvanjem sve dok se slatko ne zgusne, treba da bude nešto ređe od gustine meda. U zavisnosti od količine koju spremate, možda će biti potrebno da se kuva 40-60 minuta, nekada i duže. Slatko ne treba mešati već samo povremeno protresite malo šerpu i skinite penu koja se pojavi na površini.
 
 
 
Gustinu slatka ćete najbolje je proveriti tako što ćete kašikom zahvatiti malo sirupa i pustiti da pada sa kašike. Ako padaju po dve kapljice naizmenično znači da je dovoljno skuvano, a ako curi u mlazu znači da treba još malo kuvati. Slatko će se još malo zgusnuti kad se ohladi.
 
Pokvasite jednu kuhinjsku krpu, dobro ocedite i pokrijte šerpu. Ostavite da se slatko potpuno ohladi a zatim sipajte u čiste tegle i zatvorite. Na isti način se priprema i slatko od trešanja, a isti je recept i za slatko od jagoda.
 
Napomena: nije strašno ako se slatko ne zgusne dovoljno, možete ga kasnije uvek još malo prokuvati.  A možete ga i odmah sipati u tegle, ali potrudite se da ga onda što pre iskoristite.:)
 
 
 
Mafini sa višnjama
 
 
Ovo je zapravo recept za kolač koji sam preradila u mafine, mogu vam reći da mi se ovako čak više dopadaju.:) Napisaću vam obe varijante tako da možete izabrati onu koja vam više odgovara za pravljenje.:)
 
Sastojci: 2 žumanca, 200 g šećera, 1 kašika kakaa, 75 ml ulja (1 kafena šoljica), 150 ml mleka, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, oko 300 g višanja, par kašika pekmeza + 2 belanca, 150 g šećera
 
Glazura: 100 g čokolade, 3 kašike ulja
 
Priprema:
 
Umutite žumanca sa šećerom, dodajte kakao, ulje, mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve fino izjednačite mikserom i na kraju dodajte ošičćene visnje. U kalup za mafine stavite papirnate korpice i ravnomerno rasporedite smesu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta.
 
Izvadite kalup i mafine premažite sa malo pekemeza od višanja (može i neki drugi). Umutite penasto belanca sa 150 g šećera, stavite u špric, pa na svakom kolačiću napravite "kapicu" od belanaca. Smanjite temperaturu na 175 C i vratite u rernu na par minuta da se samo malo zapeče.
 
Gotove kolačiće prelijte glazurom od čokolade i ukrasite jednom svežom višnjicom na vrhu.:) 
 
 
Od istih sastojaka možete napraviti i čokoladne kocke sa višnjama. Pripremite smesu prema gornjem receptu, ali nemojte odmah dodavati višnje u testo. Smesu sipajte u podmazan četvrtasti kalup i pecite 20-tak minuta. Izvadite iz rerne i preko kore rasporedite očišćene višnje, možda će biti potrebno i oko 500 g višanja. Vratite u rernu na 10-tak minuta dok višnje malo omekšaju.
 
U međuvremenu umutite čvrst šam od 2 belanca sa 150 g šećera. Izvadite kolač iz rerne i preko višanja rasporedite šam. Smanjite malo temperaturu i vratite kolač u rernu još 5-10 minuta, tek toliko da se na belancima uhvati fina korica. Na kraju izvadite iz rerne i kolač prelijte glazurom od 100 g čokolade, 3 kašike ulja, 3 kašike šećera i 3 kašike vode.
 
Kad se kolač potpuno ohladio, možete ga iseći na kocke. Nažalost, nemam sliku gotovog kolača jer obično brzo nestane, veoma je ukusan ali nije toliko fotogeničan poput mafina, tako da ćete morati da mi verujete na reč.:) 
 
 
Bečka savijača sa višnjama
 

Odličan recept za Viennese Cherry Strudel sa bloga Kingdom for a cake, ako možda još niste pravili najtoplije preporučujem za probu. Recept je preuzet sa bloga i ovde ga prenosim onako kako je autorica napisala.:)
 
Sastojci za kore: 350 g brašna, oko 2 dl tople vode, 1 kašika ulja, vrlo malo jabučnog sirćeta, prstohvat soli
 
Fil: 500 g višanja (svežih, smrznutih ili iz kompota), 200 g šećera, štapić cimeta, 3 kašike gustina (skrobnog brašna)
 
Za premazivanje i posipanje: 70 g otopljenog maslaca, šolja mrvica
 
Priprema:
 
Napravite prvo fil da bi imao dovoljno vremena da se lepo ohladi. Stavite višnje, šećer i cimet u šerpicu i zagrevajte dok se šećer ne otopi. Kuvajte na tihoj temperaturi 10-tak minuta. Zatim razmutite gustin sa malo hladne vode i dodajte višnjama. Promešajte i pomerite sa ringle da se ohladi.
 
 
Izmešajte sve sastojke za koru da dobijte elastično testo. Stavite u činiju, testo premažite malo uljem, pokrijte i ostavite da odmara barem 1 h. U međuvremenu zagrejte rernu na 200 C.
 
Raširite stolnjak i pospite sa malo brašna, na sredinu stavite testo. Razvijte prvo oklagijom koliko možete, a zatim nastavite dalje da razvlačite rukama koje ste posuli sa malo brašna. Testo razvucite u krug svuda po malo sve dok ne postane tanko i prozirno. :)
 

Kad ste razvukli koru, isecite krajeve i celu površinu premažite rastopljenim maslacem, a zatim pospite mrvicama. Duž jedne ivice rasporedite ohlađeni fil od višanja i uz pomoć stolnjaka zamotajte u savijaču. Pritisnite ivice testa da fil ne bi iscurio prilikom pečenja i pažljivo prenesite na pleh od rerne. Možete oblikovati i kao potkovicu ili saviti kao znak "S" ako je testo duže od dimenzija pleha.

Pecite na 200 C oko 45-5o minuta dok fino na porumeni. Sačekajte da se malo prohladi pre nego što počnete da seckate jer je fil još uvek tečan. Pre služenja pospite obilno šećerom u prahu, prijatno!:)

 
Napomena: na isti način možete napraviti i savijaču sa jabukama ili nekim drugim omiljenim filom.:)
 
 
 

22 коментара:

  1. Moram reći da mi je sve ovo predivno, ali savijača.. ostavila me bez daha :) Inače s višnjama najviše volim savijače, podsjećaju me na dom, na ljeto i mogu slobodno reći da mi je to jedan od najdražih deserata :)

    ОдговориИзбриши
  2. Lana ovo sve tako dobro izgleda, počevši od slatkoga preko muffina koji su me odmah osvojili i zatim do savijače koja je jednostavno savršena !

    ОдговориИзбриши
  3. Predivni recepti! Višnja mi je jedan od najdražih sastojaka u kolačima :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sada grickam nokte gledajuci ove tvoje delicije..kod nas visnje $20kg a nemaju nikakav okus...strudla mi je bila i ostaa jedna od najljepsih nedjeljnih slastica jer moja mama je slatkise pravila samo nedjeljom i to je jedino sto je znala da napravi sto se kaze "prste da polizes !"

    ОдговориИзбриши
  5. Lana, nije trebalo ovo da vidim jutros! :) Obožavam višnje, a ova štrudla je da čovjek umre od želje! :) Baš ću jednom da je razvučem po ovom tvom receptu...

    ОдговориИзбриши
  6. Stvarno mi je sve prekrasno što si nam prezentirala,višnje su poseban dodatak kolačima, a ovo su sigurno one nadaleko poznate leskovačke višnje:)
    Uživaj mi,šaljem ti veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  7. Svaka ti čast na svemu... mnogo volim tvoje tematske postove ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Sve je divno, bez reci. Moram priznati da mi je savijaca, ipak, najinteresantnija. Lepo si se svega dosetila:)

    ОдговориИзбриши
  9. Joj, sve je predivno! Ne znam ni sama šta mi se više dopada... Najpre sam se zalepila za cupcakes-e, a sad sam malo više obratila pažnju na savijaču... Divota! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Krasan izbor recepata, jedan je bolji od drugog.

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala, drugari, savijacu najtoplije preporucujem, mislim da bi bila isto tako fina i sa tresnjama, zelim vam slatku sedmicu!:)))

    ОдговориИзбриши
  12. Odlični recepti, volim mafine sa višnjama, ali savijača mmmm ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzy, mozes sve fino napraviti sa onim tvojim lepim domacim visnjama.:))

      Избриши
  13. Sve izgleda savršeno, bez obzira što ne volim višnje. Ali ovi muffini su san snova, nešto presavršeno, krasno su dekorirani, čim ih pogledaš zovu te na degustaciju :). Obožavam tvoje postove i tvoju detaljnost.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dragi Ari, mafini su zapravo slucajno nastali jer se uvek nekako namucim kada seckam kocke sa vocem. Ovako ih je puno lakse posluziti a materijala ima dovoljno tacno za jedan kalupic tj. 12 mafina.:))

      Избриши
    2. Draga Lanica, jl mozes da mi kazes ako znas kome pripada onaj mejl gde treba da saljemo recept i sliku ya takmicenje Patin? Pitala sam tamo a niko mi ne odgovara:-( jesi ti ikada slala?

      Избриши
    3. Znam da je za organizaciju blogerskih igrica (sredjivanje objava, kuckanje receptica i sl.) zaduzena Maja sa bloga Cooks and Bakes, ali moguce da joj pomaze jos neka od blogerica, sigurno ce ti se javiti... da, ucestvovala sam nekoliko puta i slala na taj mejl.:)

      Избриши
    4. Hvala, potrazicu ovu Maju ako mi treba

      Избриши
  14. O Boze! Ovaj slatko od visanja idealno je za sladoled.... mmmm a ova savijaca sa visnjama mi podseca nesto kao kroasan sto sam probala i ne mogu zaboaviti <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozes koristiti i smrznute visnje van sezone ili miks sumskog voca, verujem da bi bilo fino i sa borovnicama, malinama i sl.:)

      Избриши
  15. Hvala ti:-) ja koristim visnje iz tegle jer tesko je da ih nadjem ovde u Atini. Ajojjj obozavam sumsko voceee<3

    ОдговориИзбриши