среда, 7. јануар 2015.

Pandoro


Pandoro (Pan d‘oro) je tradicionalni italijanski božićni kolač koji ima karakterističan osmougaoni oblik. Služi se posut šećerom u prahu kako bi podsećao na snežne vrhove italijanskih Alpa. (izvor)

Recept sam dobila od moje drage Ljubice (već znate da su njeni recepti uvek provereni i dobri), pa sam želela da ga napravim upravo za Božić. Ukusom i teksturom veoma podseća na kuglof, nije previše sladak, i idealan je za grickanje uz šoljicu toplog čaja dok napolju padaju snežne pahuljice.

Ovim kolačićem želim svima koji dana slave Božić, srećan praznik Hristovog rođenja, provedete ga u radosti i miru sa vašim najdražima.:)

p.s. za novi lepi zimski motiv na zaglavlju zadužen je, kao i uvek, Nenno .:)


Pandoro (originalni Ljubicin recept)


Sastojci:

150 g masla
300g šećera u prahu
6 žumanaca
4 bjelanka
240 g brašna glatkog
160 g gustina
100 ml mljeka mlakog
2 supene žlice ruma
1 prašak za pecivo
malo soli

 prstohvat sode bikarbone
Priprema:
Dobro umutiti maslo i šećer sa vanil šećerom, u to dodati jedno po jedno žumance. Zatim dodati prosijano brašno i gustin, dobro izmješati, pa dodati toplo mlijeko sa rumom. Bjelanke umutiti u čvrst šaum, dodati toj smjesi prašak za pecivo, malo soli i sodu bikarbonu.

Ako imamo kalup za pandoro ili kalup za kuglof  namažem ga sa malo masla (samo žljebove od kalupa) i lagano prospemo sa malo čokolade u prahu. Zatim izlijemo smjesu i pečemo na 170 stupnjeva oko 30 min. Ohladimo i pospemo ga šećerom u prahu.


Moji utisci: kolač nam se veoma dopao, pravila sam ga u kalupu za manji kuglof, a kako je ostalo još smese ispekla sam i nekoliko mini kuglofa. Kalupiće sam prethodno premazala maslacem i posula sa malo brašna. Malkice sam smanjila šećer (stavila sam 200 g) i bilo je dobro, ali možete slobodno staviti kako je u receptu. Kolač možete napraviti i od pola mere jer je veoma izdašan.

Dodala sam još i malo naribane limunove korice i suvog grožđa koje je prethodno bilo potopljeno desetak minuta u rumu, tek toliko da kolač bude interesantniji. Mislim da bi se i kockice kandirane pomorandže ili limuna isto fino uklopile.:)

E, da... još nešto veoma važno, nemojte prepuniti kalupiće (samo do 2/3) jer testo dosta naraste prilikom pečenja, pa da ne "pobegne" iz kalupića.:)




Jeste li već prelistali novi MEZZE ? Vratite se sa nama u 80-te godine da se zajedno podsetimo nekih lepih uspomena, šta smo fino jeli kad smo bili mali (ili malo veći) i šta smo voleli.:))



33 коментара:

  1. Srećan Božić tebi i srpskom narodu!
    Kolač baš lepo i slatko izgleda i verujem da je ukusno, ja sma probala druge italijanske kolače za Božič mislim da se zovu Panetone, one su mirišljave i mekane, u obliku liče na visoki Kuglof ali ne volim ih baš jer imaju unutra neke komadiće kandiranih voća... Ovo sad nema i to me raduje! Sviđa mi se ideja da to praviš tako mini :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Demi, hvala puno na lepim zeljama.... ovaj kolacic zaista podseca na Panetone, mada je malo drugacije teksture i nije napravljen sa kvascem. Mini kuglofici su zgodni da se poklone dragim osobama, samo se spakuju u celofan i uvezu masnicom.:))

      Избриши
  2. Draga Lana.Zelim ti Sretan Bozic i sve najbolje.Nadam se da i ove godine ces biti jos aktivnija u kuhinji djeleci fine i mirisne recepte sa nama.😊

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, hvala ti puno na lepim zeljama... tebi i tvojima zelim takodje sve najlepse u Novoj godini, neka bude puna radosti i lepih receptica.:)))

      Избриши
  3. ovo je fini kolač i znam da ga talijani obvezno prave za božić...pošto kod njih bude jako visok :) vrlo često ga vodoravno prerežu nekoliko puta i svaki taj rez premažu jednostavnom kremom od mascarpone sira (umućen s malo šećera u prahu i neke arome po želji: vanilija, naranča,...) i onda tako slože u vis :) tako taj jednostavan a dobar kolač dobije jednu novu dimenziju .....
    draga moja lana, tebi i tvojoj ekipi želim sretan, radostan božić!!!
    imaš veliki zagrljaj i bezbroj pusa od mene...

    ОдговориИзбриши
  4. ustvari, sada vidim da sam ga zamijenila s panetone...oprosti...pusa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Snjezo, ne smeta nista... oba kolacica su prefina, svidja mi se tvoj predlog za filovani Panetone, mogu zamisliti kako je tek ukusno.:)) Hvala na lepim bozicnim zeljama... svako dobro tebi i tvojima!:))

      Избриши
  5. Tebi i šefu želim sve najbolje za praznik!
    Kolačić je divan kao i nova naslovna slika!
    Muzika je naravno naša zajednička ljubimica :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veki, hvala puno na svim lepim zeljama... muziku treba da promenim, vec je dugo na blogu, pa malo promene ce dobrodoci.:)))*

      Избриши
  6. Hristos se rodi ! sve naljepše za praznike i u narednoj godini....
    zagrljaj iz Herceg Novog !

    ОдговориИзбриши
  7. Hristos se rodi! Svako dobro tebi i tvojim najmilijima. <3
    Kolač je apsolutno primamljiv, a zaglavlje je toliko realistično da sam gledala par minuta i uživala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, Nale... i meni se jako svidja zimski pejsaz na fotkici, gotovo da imas osecaj da si zaista tamo,:)

      Избриши
  8. Srecan Bozic! Pandoro u tvojoj izvedbi izgleda divno!

    ОдговориИзбриши
  9. Kalup je divan, a iz njega je izašao prekrasan pandoro. Naslovna fotka je mrak!

    Sretan Božić tebi i obitelji!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tamara, hvala ti puno na lepim zeljama, sve najlepse i tebi u Novoj!:)

      Избриши
  10. Ohoo Lana, kod tebe baš zavejalo ;) i na naslovnici i na kolaču bogami ;) A kolač ti je stvarno jako lep, uz kaficu taman!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pejsaz na zaglavlju je iz Banjaluke, ali i kod nas je slicno tako ovih dana.:) Kolacic najlepse prija uz toplu kaficu ili caj.:)

      Избриши
  11. Одговори
    1. Receptic je veoma jednostavan i fin, a posluzice bilo koji kalupic kod kuce.:))

      Избриши
  12. It looks delicious :) I don't understand everything, but I'll try to translate it and try to do it :)

    ОдговориИзбриши
  13. Thank you Emilia, I‘ll be glad to help you.. .also, you can use the translate button (on the top left corner of my page:).

    ОдговориИзбриши
  14. Super je pandoro, a baš su me djeca neki dan pitala ako ću im napraviti mesnu štrucu s jajem i sad vidim u mezze...

    ОдговориИзбриши
  15. Odličan pandoro draga Lana, svđa mi se i ovaj veliki i oni mali kuglofići, hvala još jednom i tebi i teti Ljubici na odličnom receptu, a i slike od Nenno-a mi je prekrasna ! I koristim priliku tebi i tvojima zaželjeti sretnu 2015.godinu i svako dobro !

    ОдговориИзбриши