субота, 27. септембар 2014.

Domaći kikiriki maslac i keksići


Ukusan namaz od pečenog kikirikija i prhki keksići sa maslacem od kikrikija - za grickanje uz omiljeni film subotom popodne (još imate vremena da ih napravite:))).

Sastojci: 300 g sirovog kikirikija, oko 50 ml ulja, 1-2 kašika meda

Priprema:

Kikiriki stavite u pleh za pečenje i pecite na 150 C oko 15-20 minuta dok ne počne fino da miriše. Kikiriki će dobiti lepu boju, ali pazite da ne izgori previše. Kad se malo prohladi, samo protrljajte između prstiju da se tanka braon ljuska lako skine. 

Kikiriki stavite u blender i miksajte do željene konzistencije. Kikiriki će posle nekog vremena početi da pušta ulje i na kraju ćete dobiti finu gustu pastu (pogledajte slike ispod). Možete ostaviti i grubo samleveno ako volite da osetite zrnca kikirikija.:)

Ukoliko želite da razredite smesu dodajte malo suncokretovog ulja (nemojte bućnuti sve odjednom, već sipajte po malo). Na kraju zasladite medom po ukusu i čuvajte u teglici u frižideru dok ne potrošite.


Napomena: ako želite da ispečete slani kikiriki za grickanje, samo ga isperite hladnom vodom (da se so bolje zalepi), posolite i raširite po plehu. Pecite na 150 C oko 15-20 minuta dok ne počne fino da miriše.


 Keksići sa maslacem od kikirikija


Sastojci: 200 g brašna, 125 g maslaca, 100 g šećera, 100 g maslaca od kikirikija, 1 kašika kakaa, 1 vanilin šećer, 1 jaje, čokoladna glazura 

Priprema:

Umutite penasto maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte jedno jaje, maslac od kikirikija i brašno koje je prethodno izmešano sa kakaom. Sve fino izjednačite u glatku smesu koja se ne lepi za ruke (dodajte još malkice brašna ako je potrebno).

Oblikujte kuglice i poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Kuglice blago pritisnite viljuškom odgore, pa još jednom popreko da dobije izgled mreže. Od ove mere možete napraviti oko 40 keksića.

Keksiće pecite na 180 C oko 15 minuta da blago porumene na ivicama (pazite da ne izgore). Ostavite da se malo prohlade u plehu, pa ih zatim izvadite na tanjir. Po želji keksiće možete preliti do pola rastopljenom čokoladom, a zatim odložiti na celofan dok se glazura ne stegne. 

Prijatno grickanje!:)


Recepte šaljem Mariji sa bloga Make It Healthy, kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je  na temu - maslac od kikirikija.

16 коментара:

  1. ovo je super stvar, čemu kupovati kad je tako jednostavno za napraviti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je zgodno resenje u nedostatku kupovnog maslaca, a zaista mi se nije dalo obilaziti radnje.:))

      Избриши
  2. Kikiriki maslac odlicno izgleda u tvojoj izvedbi, a ukus verujem da je daleko bolji od onih koji se nalaze na rafovima supermarketa. Slike prelepe! Bisous!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozda nije tako fino kremast kao kupovni, ali odlicno je posluzio za keksice.:))) ljuubac i tebi...

      Избриши
  3. Nisam imala pojma da je tako jednostavno naprvaiti kikiriki maslac:) Keksici mirisu divnooo:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isprobaj svakako, evo i ja koja nisam bas neki ljubitelj istog moram priznati da je u domacoj verziji ukusan.:)) p.s. prestacu odmah da masem iznad keksica.:PPP

      Избриши
  4. Baš je danas bio u planu domaći maslac od kikirikija, ali sam bila daleko od kuhinje. Prema receptu koji sam našla ide maslac i slani kikiriki, tako da ću svakako probati i ovaj tvoj zaslađeni

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da je slana varijant idealna za neke slane receptice, ma ne moze se tu puno pogresiti.:))

      Избриши
  5. Radim ga po istom receptu, najteže mi ga je čistiti, pa tu uskače ko stigne... Vjerujem da su keksići ukusni, a ovako upakirani mogu poslužiti nekome za poklončić...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Domaci keksici su najlepsi poklon, pa jos kad su spakovani u kesicu od celofana sa lepom masnicom.:))

      Избриши