понедељак, 29. септембар 2014.

Pikantni krekeri



Sećate se da smo pre par dana pravili pravili keksiće sa maslacem od kikirikija?;) I ovog puta je on glavna "zvezda" jer red je da se potroši ona teglica od prošlog puta.;) Međutim, sada se odlično snašao u ulozi pikantnog nadeva za domaće krekere, naročito praktično kada očekujtete veće društvo ili planirate posluženje za neku feštu, rođendan i sl.

I ovaj recept ide našoj Mariji sa bloga Make It Healthy, koja je ovog meseca domaćica blogerske igre  Ajme, koliko nas je i zadala nam je temu maslac od kikirikija.



Sastojci: 30-tak krekera (domaćih ili kupovnih), 1 crni luk, 200 g kuvane šunke, 2-3 kašike maslaca od kikirikija, 1 belance, so, biber, malo seckanog peršuna

Priprema:

Crni luk vrlo sitno iseckati i propržiti na malo ulja da postane staklast. Dodati kockice kuvane šunke i pomeriti sa ringle. Dodati maslac od kikirikija da poveže smesu. Na kraju umutiti jedno belance u čvrst šam i sve fino sjediniti. Začiniti po ukusu.

Na krekere stavljati po malo pripremljene smese i ređati ih na pleh. Peći desetak minuta u rerni tek toliko da fino zarumene. Pre služenja krekere posuti sitno seckanim peršunom ili vlascem.

Prijatno grickanje!:)




 Domaći krekeri


Sastojci: 150 g brašna, 50 g maslaca, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 1/4 kašičice soli, 1/2 kašičice šećera, 1 kašika ulja, oko 50 ml vode, maslac za premazivanje

Priprema:

Izmešati brašno, prašak ze pecivo, so, i šećer. Dodati maslac iseckan na kockice i izmrviti zajedno sa brašnom da postane rastresito. Dodati kašiku ulja i sa hladnom vodom zamesiti prhko testo.

Testo rastanjiti što je moguće tanje i modlicom izvaditi krugove. Poređati na pleh i svaki kružić izbockati viljuškom na par mesta. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10 minuta.


Gotove krekere premazati otopljenim maslacem i posoliti po želji (mada nije obavezno). Od ove mere izađe jedan pleh ukusnih krekera.:)

Napomena: u testo se može dodati malo kima ili mlevene paprike za pikantniji ukus. A možete ih zamesiti i sa naribanim kačkavaljem (dodajte recimo 30 g sira na ovu količinu) i krekeri će biti posebno fini.

originalni receptić:)


16 коментара:

  1. Lanice opet sam se slasno zalijepila za ove tvoje slike,krasna idejica za krekere..usvajam ju obavezno..pusa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nelyce, isprobaj ih obavezno, krekeri su posebno fini i vec mi se neke ideje motaju po glavi, mislim da cemo ih videti uskoro u novoj varijanti.:))

      Избриши
  2. Gric, gric, grickam barem ovako virtualno, odlično izgleda

    ОдговориИзбриши
  3. fantastično ali, ja bježim od ovakvih stvari...ne znam stati kada počnem jesti :)

    ОдговориИзбриши
  4. Divno, za prste polizati! Kikiriki maslac obožavam u svakoj kombinaciji, a krekeri su priča za sebe!

    ОдговориИзбриши
  5. Thanks for trying it out and letting me know. The topping Idea indeed looks wonderful with topping. It definitely workout for snacking in any party.
    - Uma

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Uma... I really enjoyed making these and I can't wait to make them again.:)) Best regards from Serbia!

      Избриши
  6. Krekeri su prelepi. Divni su, svaka čast za receptić. Deluje kao pun pogodak:) Kiss

    ОдговориИзбриши
  7. Krekeri su super, baš zanimljivo i još domaće

    ОдговориИзбриши