недеља, 21. септембар 2014.

Tartlete sa finim nadevom



Jedan recept koji može fino poslužiti za razne prigode - tartlete sa slatkim nadevom i voćem. Na isti način možete napraviti i slanu varijantu korpica. Možda samo na prvi pogled izgledaju zahtevne, ali zapravo vrlo ih je jednostavno napraviti. U osnovi ovih kolačića su korpice od prhkog testa (koje se mogu pripremiti par dana ranije), dok sa druge strane fil pruža nebrojene mogućnosti za igru i kombinovanje. 

Napravite fil od omiljenih sastojaka, recimo od čokolade, limuna, karamela ili orašastih plodova. Isto tako, mogu biti vrlo lepe kombinacije i sa sezonskim voćem, sada je pravo vreme da napravite korpice sa kruškama, šljivama ili sa pečenom bundevom. Pronađite vaš omiljeni recept a možda vas neki od njih inspiriše da se sada zaputite u kuhinju i eksperimentišete.:))


Tartlete - osnovni recept


Sastojci za prhke korpice: 250 g brašna, 125 g maslaca, 60 g šećera, prstohvat soli, 1 jaje, par kašika hladnog  mleka 

Priprema:

 U dubljoj posudi izmešajte brašno, so i šećer. Dodajte maslac sobne temperature, 1 jaje sve sastojke skupite u glatko testo, po potrebi dodajte malo hladnog mleka. Zamotajte testo u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.

Rastanjite testo i obložiti kalupiće za pečenje (nije ih potrebno prethodno premazivati). Korpice možete peći u metalnim ili silikonskim kalupićima. Pre pečenja, testo izbockajte viljuškom na par mesta i pecite na 180 C oko 15-20 minuta.

Korpice su gotove kada blago zarumene na ivicama. Sačekajte da se malo prohlade pre nego što ih izvadite iz kalupića.

Napomena: u testo možete dodati i mlevene bademe, orahe, lešnike, kokos, kakao ili čokoladu u prahu.


Tartlete sa čokoladom i lešnicima


Fil sa čokoladom i lešnicima: 200 ml slatke pavlake, 200 g čokolade, 2 kašike likera od čokolade, 100 g mlevenih lešnika

Zagrejte slatku pavlaku i čim provri skolonite sa ringle. Dodajte čokoladu iseckanu na kockice i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Na kraju dodajte 2 kašike čokoladnog likera I mlevene pečene lešnike. Sve pažljivo izmešajte i napunite već ispečene korpice od testa. Kad se fil malo prohladi, pospite seckanim pečenim lešnicima.


Tartlete sa limunom


Fil sa limunom: 2 žumanca, 4 kašike šećera, 1 vanilin šećer, sok od ½ limuna, 25 g maslaca + 2 belanca, 100 g šećera, 50 g kokosa, malo limunovog soka za beze koricu

Umutite na pari žumanca sa šećerom i limunovim sokom. Krema će se vrlo brzo zgusniti, pa je onda pomerite sa ringle i dodajte komadić maslaca. Napunite već ispečene korpice za tartlete.

Belanca umutite u čvrst  šam sa šećerom i malo limuna. Na kraju polako umešajte kokos. Napunite špric i istisnite “ružice” preko fila od limuna. Stavite u rernu zagrejanu na 150 C samo dok belanca blago porumene i odmah poslužite.

Napomena: umesto beze korice može se staviti i samo kriškica svežeg limuna preko fila.


Tartlete sa šljivama


Fil sa šljivama: 200 g očišćenih šljiva, 2-3 kašike šećera, malo ruma, cimet

Šljive operite i izvadite koštice. Isecite ih na tanke kriške i lepo poređajte u prethodno ispečene korpice. Poprskajte ih rumom i pospite sa malo šećera i cimeta. Pecite u rerni 15-tak minuta dok voće ne omekša.


Tartlete sa kruškama


Frangipan fil sa kruškama: 3 lepe kruške, 3 belanceta, 3 kašike šećera, 100 g mlevenih badema ili oraha, 1 kašika brašna, malo Amaretto likera

Priprema:

Kruške isecite na tanje kriške i poprskajte limunovim sokom. Belanca umutite u čvrstu penu zajedno sa šećerom. Dodajte mlevene bademe ili orahe, kašiku brašna i malo likera. Ovom smesom napunite pripremljene korpice i odgore utisnite po nekoliko kriškica voća. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 15-tak minuta.


Tartlete sa bundevom


Fil sa bundevom: 500 g pečene bundeve, 2-3 kašike šećera ili meda, 1 vanilin šećerm 1 jaje, 1 kašičica gustina + 2 belanca za šam, 100 g šećera

Priprema:

Bundevu oljuštite i isecite na manje kriške ili kockice. Poređajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta da lepo omekša. Ispasirajte i zasladite po ukusu. Kad se malo prohladi, dodajte jedno jaje i kašičicu gustina. Napunite ispečene korpice.

Umutite čvrst šam od belanaca sa šećerom. Stavite u špric i lepo rasporedite preko fila od bundeve. Pecite desetak minuta na 175 C tek toliko da belanca blago porumene.

Napomena: tartlete možete malo zapeći i bez šama od belanaca, pospite ih samo kristal šećerom da se lepo karamelizuje.:)


Recept je objavljen prošle godine u oktobarskom izdanju magazina MEZZE .:)

25 коментара:

  1. Super ideje za poslastice a slike su ti fantastične. Prijatno:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Obozavam tartalete.Tartalete sa cokoladom i ljesnicima su vec probane... i fantasticne su. A i ove ostale su mnoooogo-mnogo dobre. A fotografije kao i uvijek ostavljaju bez daha. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Ove sa bundevom su mi posebne, štp bi rekli, u sezoni :-) Ne bih imala prozib, daleko od toga, da gtžricnem i ostale :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvini za obvoliko slovnih grešaka, baš se nisam rasanila :-(

      Избриши
    2. Veki, ne brini, meni se to isto cesto desava, hihihi... skontala sam sta je pisac hteo da kaze.:))) cmok...

      Избриши
  4. Odlican izbor, odlicna prezentacija, sta reci osim molila bih od svakog po jedan :)))

    ОдговориИзбриши
  5. Ufff, bas si ti to lepo uslikala... Mnogo su lepe. Ja ne znam koji bih pre probala:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nalence, pa di si mi ti... a preporucila bih da krenes prvo od cokoladnih.:))) ljub, ljub...

      Избриши
  6. Divota! Baš mi se zadnjih par dana motaju po glavi čokoladne mini pite, a sad kad si me ti naguštirala sigurno ću ih brzo napraviti

    ОдговориИзбриши
  7. Volim izbor ukusa koji si napravila, sa bundevom nikad nisam probala - ne volim je mnogo, ali mi se bas cini prijemcljivom u ovoj kombinaciji :)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sa bundevom je mnogo fino, nesto poput pite samo sa drugacijom koricom... mislim da ce ti se dopasti.:))

      Избриши
  8. ajme kako su divne, ko iz najbolje francuske slastičarnice, ma i bolje!!

    ОдговориИзбриши
  9. Teško se odlučiti samo za jednu, jedna izgleda bolje od druge.

    ОдговориИзбриши
  10. Lana,zdravo! Vidim da si u nadevu od cokolade si dodala liker, ali pitam se i zelela bih da mi kazes ako naravno pamtis da liker dodajes dok je cokolada na vatru ili kad skines sa ringla? Da li postane gusca smesa kad ga dodajes, zato pitam, zanima me kad treba da ga dodajemo da ne bude gusta vec da ostane fina, hvala unapred, pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Liker obicno dodajem u kremu kada je sklonim sa ringle, nece se nista vise zgusnuti samo ce dobiti fini ukus... umesto likera moze se dodati i kasicica instant kafe ili malo narendane korice pomorandze.:)

      Избриши
    2. Hvala,slazem se,koricu dodajem i ranije,samo divna kuvarica komsinica mi je dala domaci liker i zelim da ga dodajem u cokoladi .ukusan mesec!

      Избриши
  11. Moje poštovanje, oduševljena sam stranicom i receptima. sve su pite fenomenalne ali voljela bih ubaciti na proslavu povodom vjenčana ove sa limunom pa me zanima koliko mogu staati da li se beze kora topi vremenom ilimože stajati duže?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Dijana, hvala Vam na lepim recima.:) Korica od belanaca je najlepsa prvog dana, tada je mekana i vazdusasta, dok naradnog dana vec malo izgubi na volumenu... ako zelite da duze traje, trebalo bi je nesto duze peci/susiti kako bi se izvukla vlaga iz belanaca i kako bi postala hrskava poput puslica.:) p.s. mozda bi bilo dobro napraviti mali eksperiment sa piticama pre vazanog dogadjaja, cisto da bi se izbegla iznenadjenja.:) Svako dobro i veliki pozdrav!:)

      Избриши