понедељак, 08. септембар 2014.

Dansko pecivo za dobro jutro



Mirisno i lisnato pecivo za lep početak nove (školske i radne) sedmice. A i da se malo ugrejemo ako je i vas je ovog jutra probudila kiša koja dobuje po krovovima i prozotima. Uz toplo pecivo i šoljicu omiljenog čaja ili kafe sigurno ćete odmah otvoriti okice.:)

Testo napravite dan ranije i samo ujutru ispecite. A možete sve pripremiti unapred, oblikovati i poređati na pleh posut brašnom, pa zamrznuti tako nepečeno (prebacite posle u kesice kad se stegne). Kad vam zatreba, pecivo samo poređajte na pleh (bez prethodnog odmrzavanja) i ispecite.

Recept je objavljen u martovskom broju magazina MEZZE .


Dansko pecivo


Sastojci: 450 g brašna, 15 g svežeg kvasca, 1 dl mleka, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 2 jaja + 1 jaje za premazivanje, 250 g maslaca

Fil: pekmez po želji, mešavina cimeta i šećera, čokolada, dinstane jabuke itd.

Glazura: 200 g šećera u prahu, 2-3 kašike vruće vode

Priprema:

Razmutite kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviei na toplom mestu da ispuni šolju, a za to vreme rastanjite maslac sobne temeprature između dva lista papira za pečenje. Maslac rastanjite u obliku kvadrata (oko 15x15 cm). Stavite ga u frižider zajedno sa papirom da se malo stegne.

 Izmešajte brašno, so i kašiku šećera. Dodajei pripremljeni kvasac, 2 jaja i sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Po potrebi dodajte još malkice mleka ili brašna. Ostavite da testo odmara 10-tak minuta.


Zatim, razvijte testo u četvrtastu koru i na srednu stavite ohlađeni maslac (slika 1.). Preklopiti ivice testa preko maslaca (slike 2. i 3.), preokrenute i sve još malo rastanjite. Zamotajte u foliju i stavite u frižider na 10 minuta.

Testo sada rastanjiti u oblik pravougaonika, presavijte jednu trećinu testa prema sredini, a drugu trećinu testa preko toga (kao za lisnato testo). Ponovo zamotajte u foliju i ostaviti u frižider da odmara još 10 minuta (slike 4-7).

Ponovite ceo postupak sa razvijanjem i preklapanjem, pa testo i po treći put ostaviti u frižider 10 minuta. Napravite prstom oznaku na testu da biste znali koliko ste ga puta preklopili (slike 8-11).


Četvrti put razvijte koru debljine 0,5 cm i isecite željene oblike, napravite kiflice, pužiće, vetrenjače i sl. Sve nafilujte filom po želji i premažite umućenim jajetom pre pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta da fino zarumene.


Punjeni romboidi - testo rastanjite i isecite na veće kvadrate. Svaki kvadrat zasecite ugaono na dva suprotna kraja, 0,5 cm od ivice (slika iznad). Preklopite jedan deo testa prema sredini, a drugi deo prebacite preko njega. Na sredinu stavite kašiku fila od slatkog sira (švapski sir + vanil šećer) u koji ste dodali malo naribane limunove korice i jedno belance.


Pužići sa cimetom - testo rastanjite i premažite maslacem. Pospite mešavinom kristal šećera i cimeta, pa zatim isecite na trakice širine 2 cm. Trakice zamotajte kao pužiće, kraj testa podvucite ispod pužića da se ne odmota prilikom pečenja.  Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni.


Slatki paketići - testo rastanjite i isecite na veće kocke. Napravite fil od vanile i na svaki kvadratić stavite po kašičicu fila. Krajeve testa preklopite kao pismo i spojite ih na sredini. Od preostalog testa isecite tanke trake, stavite ih preko preklo paketića i krajeve malo podvucite. Premažite jajetom pre pečenja.

Fil od vanile: zagrejte 2,5 dl mleka sa vanil šećerom. Umutite 2 žumanca sa 2 kašike šećera i 2 kašike gustina sa 0,5 dl hladnog mleka. Polako sipajte u zagrejano mleko i kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi, a zatim nafilujte paketiće.


Pletenice sa Nutellom - testo rastanjite u oblik pravougaonika i premažite Nutellom samo do polovine. Drugu polovinu testa preklopite preko fila, zatim oštrim nožem isecite na trake širine 4 cm. Zascite ih samo po sredini, pa jedan kraj testa provucite kroz sredinu i malo zategnite da se ispravi. Na taj način dobićete interesantnu pletenicu.:)

Ideje: pecivo možete filovati pekmezom, kremom od lešnika, dinstanim jabukama, čokoladom i sl. Za slanu varijantu možete napraviti nadev od šunke, sira, pečuraka i sl.


Glazura: da bi pecivo bilo sjajnije možete napraviti glazuru od šećera u prahu i par kašika vruće vode. Sve lagano zagrejete na ringli da se šećer istopi i četkicom premažite vruće pecivo čim ga izvadite iz rerne.

38 коментара:

  1. Изглежда много, много вкусно!

    ОдговориИзбриши
  2. Molila bih par komada za uzinu :))) Svaka cast Lana, ovo mogu da pronadjem samo u dobro poznatim pekarama Pariza:)

    ОдговориИзбриши
  3. Samo ću reći - mljac, mljac, mljac, mljac, mljac, mljac

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)))) Volim kad se moji gosti sami lepo posluze, hihihi...:)))

      Избриши
  4. Ima sigurno 20 godina od kada ih nisam jela :) a mnogo sam ih volela uz čaj :)
    Hvala na divnom receptu ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Mislim da bi onda uskoro trebala da ih napravis.:)))) p.s. molim, nema na cemu... i drugi put.:)))

      Избриши
  5. Одговори
    1. Primam te rado, a ja cu kod tebe na obuku za razvlacenje kora.:))))

      Избриши
  6. Izgledaju fantasticno! Nikada jos nisam probala peci zamrznuto pecivo, a za pokusaj ces ti biti odgovorna :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slobodno isprobaj, vrlo lepo podnose zamrzavanje... samo malo pobrasni posluzavnik i poredjaj pecivo, pa kad se stegne prebaci ga u plasticnu kesu ili kutiju. Kad zatreba, brzo ces ga ispeci kao svako drugo pecivo.:)) p.s. drziiiim fige... kiss!

      Избриши
  7. Predivni su. Moram jednom probati da ih napravim... pozdrav od nas.... mmmmm...molim, jos jednu porciju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veliki pozdrav i vama, saljem odnah tanjiric!:))) p.s.cekamo nove receptice, poruckacemo i kuvaricu ako brzo ne stignu...:PPP

      Избриши
  8. Jasna ne brini,ja kad se odlucim ja napravimtakodje više i zamrznem za kad treba na brzinu,Ovo delo mignonne bi ukrasilo svaku Francusku pekaru.Majstorski!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Dzoli, hvala puno na deljenju.:))) p.s. pecivo vrlo lepo podnosi zamrzavanje.;)

      Избриши
  9. Ajoj, ubijaš me! Predivno je, ne znam za šta bih se prvo odlučila!

    ОдговориИзбриши
  10. Baš tako. ubijaš nas :-) Zapazila sam još kad je prvi put objavljeno ali sam se opirala da probam! Ipak ću isprobati, biće to Filiu užina a nama tek da probamo :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Navijam za vas i drzim fige da sto pre isprobas.:))) Veliki pozdrav tebi i Fici!:)))

      Избриши
  11. Tvoje jutro je nešto što bih jako volela, ali nažalost ne smem :( Predivno :)

    ОдговориИзбриши
  12. Obožavam dansko pecivo! Uvek ga pravim po Brankinom receptu koji sam već svima podelila! Divno!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista mu je tesko odoleti.:))) p.s. Brankin receptic sam isprobala i tople preporuke, mislim da su razlike minimalne.:))

      Избриши
  13. Kakvo divno pecivo, tačno mogu da osetim taj prelepi miris! A oblici su tek priča za sebe, prelepo zaista!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najlepse prijaju dok su topli, mada i kasnije brzo nestanu.:)))

      Избриши
  14. izgledaju hrskavo i toplo na fotkama. odmah bih smazala jednu :)

    ОдговориИзбриши
  15. Jako mi se sviđa što tijesto može stajati, a tek različiti oblici, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  16. Ja sam ih po ovom receptu pravila vise puta. Sjutra cu opet, pa sam usla da obnovim gradivo :) Ne postoji laksi recept za lisnato tijesto a da je tako savrseno.
    Divota od mirisa, ukusa, izgleda...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jelena, drago mi je da se receptic tako odomacio i da Vam se dopada. Odgovor malo kasni, ali nadam se da je pecivo fino uspelo i da je vec poruckano.:)) Saljem lepe pozdrave!:))

      Избриши