петак, 5. септембар 2014.

Bruskete sa paradajzom


Hrskavi zalogajčići kao lagana užina, večera, zanimacija uz filmsko veče ili posluženje za iznenadne goste. Mogu se napraviti i od starog hleba (zgodan način da ga potrošite:), potrebno nam još i nekoliko lepih zrelih paradajza, može i neka sveža paprika, i na kraju malo začinskog bilja iz saksije sa kuhinjskog prozora.:)


Sastojci: 1 baget hleb, 3-4 paradajza, malo maslinovog ulja, 1 češanj belog luka, so, biber, začinsko bilje (peršun, bosiljak itd.)

Priprema:

Hleb isecite ukoso na kriške debljine 1 cm. Poređajte na pleh od rerne i premažite sa malo maslinovog ulja. Zapecite desetak minuta u rerni da dobiju hrskavu koricu. Još tople hlepčiće premažite češnjem belog luka da fino zamiriše.

Dok se hlepčići peku napravite salsu - paradajz na kratko potpite u vrelu vodu a zatim oljuštite. Iseckajte na sitne kockice i stavite da se malo ocedi. Možete dodati i jednu papriku (svežu ili pečenu) iseckanu takođe na sitne kockice. Posolite po ukusu.


Na svaki hlepčić stavite po kašiku fila i pospite sitno seckanim začinskim biljem. Poređajte lepo na tanjir i poslužite odmah... prijatno grickanje!:)

Napomena: ako budete možda želeli da napravite pravi domaći baget, pogledajte receptić ovde.:)


Još ukusnih zalogajčića u kojima je glavni sastojak - paradajz. Sve recepte možete pronaći na linkovima ispod:


1. Tart od lisnatog testa sa paradajzom
2. Tortilja čips sa salsom od svežeg paradajza i paprika
3. Paradajzići punjeni sirom i začinskim biljem
4. Ratatouille u korpicama od hleba

Posle letnje pauze izašao je i novi broj magazina MEZZE, jeste li ga već prelistali?:) U septembarskom izdanju pročitajte kako da iskoritite stari hleb, napravite ukusnu testeninu sa povrćem, isprobajte nove tex-mex recepte i zasladite se finim poslasticama od lisnatog testa.:)

Vaš Mezze tim:)


14 коментара:

  1. Obožavam ih...sinoć sam ih pravila za naše goste, samo kod nas je bilo sa malo sitno seckanog ljubičastog luka i posuto sa sirom....
    Prijatno i uživajte u ovim sitnim zalogajčićima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice, odlicno zvuci kombinacija sa ljubicastim lukom i sirom, verujem da su gosti uzivali.:))

      Избриши
  2. Videla sam post i odmah otišla u kuhinju šta misliš šta san večerala ? :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Slicno mi je baba uvek pravila. Rendani paradajz, oregano, maslinovo ulje i so. Jel ovaj casopiss''mezze,, vas? Nisam jos shvatila ako postoji casopis mezze i zasto vidim ga svuda u vasem sajtu, izvini. Nekako mi deluje da imate casopis, strankinja sam pa ne zanm o ovom casopisu. Mi u grckoj meze kazemo nesto malo, predjelo ...zalogaj..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izgleda mi fino kombinacija sa renadanim paradajzom, bravo za baku.:)) Mezze casopis je zajednicki projekat grupe blogerica posvecen gastronomiji, pored recepata mogu se naci i zanimljive reportaze sa putovanja, saveti o bastovanstvu i sl... casopis je besplatan i moze se preuzeti u pdf formatu sa sajta.:)) p.s. i mi isto tako zovemo zalogajcice, predjelo - meze.:)))

      Избриши
  4. Da li ste vi autor ovog onlajn casopisa ili samo se reklamira u vasem sajtu? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. p.s. ja sam samo jedan od saradnika, a trenutno nas ima 12... glavna urednica je Marija Petrovic (sa bloga Palachinka:))) p.s. nadam se da nas citate, tu smo uvek za sve sugestije, pitanjca i komentare.... saljem lepe pozdrave!

      Избриши
  5. Da li Mmislite da ste grupa Bloggera iz Srbije?? Pogledacu kad budem imala vremena, hval na objasnjenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zapravo ima nas sa raznih strana, mada su se prvo okupile blogerice sa ovih prostora, kasnije su neke napravile pauzu a imamo i nove saradnike.:)))

      Избриши