недеља, 1. септембар 2013.

Ratatouille u korpicama od hleba


Jedno lagano letnje jelo koje je najukusnije u sezoni kada ima svežih tikvica, paprika, paradajza i plavog patlidžana. Naravno, možete ga spremati preko cele godine, ali nekako mi je sada sve puno ukusnije i slađe. Sigurno ste barem jednom napravili ovo čuveno francusko jelo od raznog  provrća ili možda čak pogledali istoimeni crtać Ratatouille sa simpatičnim mišićem u ulozi glavnog chefa kuhinje.:)

Za ovu ukusnu "mućkalicu" od povrća potrebni su nam sledeći sastojci (količinu možete slobodno povećati po potrebi):


Sastojci: 1 veći crni luk, 2 crvene paprike, 2-3 paradajza, 1 mala tikvica, 1 manji plavi patlidzan, 1 češanj belog luka, so, biber, ulje, peršunovo lišće

Za korpice: 6 šnitica tost hleba, malo rastopljneog maslaca

Priprema:

Napraviti prvo korpice od tost hleba: većom okruglom modlicom izvaditi sredinu hleba. Rastopiti maslac na tihoj temperaturi i premazati hlepčiće sa obe strane. Staviti ih u kalupiće za mafine i utisnuti tako da dobiju ivicu. Ako imamo dva kalupa za mafine, možemo drugi staviti preko hlepčića da bi zadržali lep oblik.

Staviti u zagrejanu rernu i peći 10-tak minuta na 180 C, tek toliko da blago zarumene na ivicama. Izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se malo prohlade, a za to vreme pripremiti ratatouille.


Na malo ulja propžiti sitno iseckan crni luk. Kad postane staklast, dodati papriku iseckanu na sitne kockice i beli luk. Kratko propržiti da fino zamiriše.

Paradajz na kratko uroniti u vruću vodu i oljuštiti, pa iseći na kockice. Plavi patlidžan i tikvice takođe oljuštiti i iseći na sitne kockice (meni je nekako povrće lepše bez ljuske, ali možete je i ostaviti). Sve dodati prethodnom povrću i dinstati 15-tak minuta. Začiniti po ukusu sa malo soli i bibera.


(papričice su iz mog malog vrta na terasi:)

U korpice od hleba staviti po kašiku-dve fila i posuti sitno seckanim peršunovim lišćem. Poslužiti kao lagano predjelo ili ukusnu i brzu večeru, fino je i kad je toplo i kad je ohlađeno... bon appétit!:)


Napomena: korpice možete napraviti i od prhkog testa ili napuniti sa nekim drugim filom po želji, recimo pečurkama, sirom, ostatkom kuvanog mesa, nekom hladnom ili toplom salatom itd.


Crtice sa Roštiljijade...

Dok čekam da se završi koncert koji još uvek traje (i zbog koga ne mogu da spavam:), kuckam vam novi post u sitne sate.:) Sutra će se već polako rasklopiti štandovi, spakovati skare i ispratićemo goste do sledeće godine. Samo par sličica da vam dočaraju delić atmosfere koje sam uspela da fotkam u prolazu ovih dana.:)

U glavnoj ulici ispred robne kuće su uglavnom bili nanizani štandovi za prodaju suvenira, a bilo je tu zaista svega: od šećernih bombona i liciderskih srca, preko glinenog posuđa i modlica za kolače, do korpica od pletenog pruća, domaće zimnice, slika i narodne nošnje.:)

 
Najmlađi su mogli da naprave krug vozićem ili da se provozaju na ringišpilu, a tu su naravno i razne grickalice da "zaposle" prstiće dok šetate Roštiljijadom i nezaobilazni baloni sa omiljenim likovima iz crtaća.:)
 

Naravno, glavni događaj je bio upravo roštilj koji se proteklih nedelju dana okretao, dimio, mamio svojim mirisima i cvrčao sa brojnih skara duž glavne ulice. Ako ste kojim slučajem ožedneli posle degustacije roštilja i ljutih papričica, mogli ste da se osvežite hladnim pivom na točenje u hladovini... evo kako je to sve izgledalo.:)

p.s. a sada ćemo malo odmoriti (i naspavati se:)... do fešte sledeće godine!:)


 

34 коментара:

  1. Uh što volim te vašarske dane i ponudu! Nemam baš podrđku u okolini ali posetim po koji :-) Baš si lepo sve to uslikala. Mogu misliti koja je ludnica bila kad ti nisi mogla da spavaš a tako si visoko!

    Recept je predivan. Došao mi je kao kec na desetku za Pančevo u koje ću sigurno ići za dve nedelje. Mnogo je zgodam da se napravi dan ranije a samo se napuni ppred put :-) Super, moraću da smislim još nešto tako.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozete da skoknete do nas sledece godine.:) A cuje se vise nego dobro zato sto je bina okrenuta bas ka nama, mada bih vise volela da je negde sasvim daaaaleko i na drugom kraju.:D p.s. nadam se da ce receptic fino posluziti, a mislicu na vas kako caskate u onoj divnoj Milkicinoj basti.:)

      Избриши
  2. Lana, kod tebe uvijek nešto mnoogo kreativno!!! Odlično!

    ОдговориИзбриши
  3. Sve izgleda predivno, ali ono glineno posudje i pljeskavice su mi tiha patnja.

    ОдговориИзбриши
  4. Au, kakva ponuda zemljanog posuđa...Blago tebi! Iako imam dosta tih posuda, ne prestajem da ih kupujem, jer većinom u njima pečem.
    Divan recept! Brz i praktičan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uvek je sve puno ukusnije pripremljeno u zemljanom posudju, samo javi ako treba da posaljemo jos koju posudicu.:)

      Избриши
  5. Одговори
    1. Volim te jednostavne i brze recepte, kad za kratko vreme moze da se napravi fini rucak.:)

      Избриши
  6. Ovog leta sam uzivala u mirisu rostilja, ali jos neko cevapce mi ne bi smetalo:) Korpice su odlicne, cesto kupujem ovaj tost hleb, uglavnom integralni, tako da mi se ideja veoma dopada:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Sa integralnim bi bilo jos ukusnije, meni su se korpice malo "odmotale" pa ih samo treba dobro utisnuti da bi zadrzale oblik. p.s. za cevapcice se uvek nadje mesta, jos kad ima finih domacih lepinjica...:)

      Избриши
  7. Odlična ideja, svidja mi se! Lep i šarenolik post, odmorite sad malo do sledeće godine. Moje dete sinoć (noćas;)) bilo sa društvom kod vas, kaže da su se lepo proveli i na ulici a i u diskoteci.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Mladima je uvek interesanto da dodju, nadju oni dobru zabavu i bez rostilja.:) Mi smo se malo umorili od celodnevne muzike i guzve, mozda cu sledece godine negde da zbrisem dok sve ne prodje.:D

      Избриши
  8. Mnogo ti je dobra ideja za tost korpice. Ja nekad izdubim kajzericu, maloo je prosušim u rerni pa u nju punim ali ovako su baš party porcije.

    Rekla sam ti već da menjam Beer fest za Roštiljijadu i po koju ušećerenu jabuku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bas sam danas citala tvoj receptic, odlicna ti je ideja za izdubljene kajzerice... a rado cu se menjati sa tobom, zapravo svake godine kazem da bih se najradije preselila negde na tih nedelju dana dok traje festa.:))p.s. tvoj receptic za usecerene jabuke je super, mogli bismo ih cak prodavati i na standu.:)))

      Избриши
  9. ti si puna predivnih ideja...ove korpice su fantastične i još s mojim omiljenim jelom....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, korpice manje-vise, ali ovo je stvarno odlicno letnje jelo, drago mi je da si i ti ljubitelj.:)

      Избриши
  10. volim ovakve postove, još i receptić
    jako lijepo, i jako fino :)

    ОдговориИзбриши
  11. Ratatuj je fantastican, nikada ne bih odbila to divno jelo. A, od kada sam gledala film koji spominjes uvek kada se izgovori ratatuj prvo pomislim na misica;)
    Bas si se lepo setila za ove korpice od hleba, odlično izgleda:)
    Hvala za ovaj kolaž-reportažu sa Roštiljijade. One zemljane posude i pletene korpe mi uvek izmame uzdahe, gde god da ih vidim:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, mene isto taj crtac svaki put nasmeje.:) p.s. samo javi ako treba da spakujemo neku korpicu ili zemljanu posudu i posaljemo brzom postom...kiss:)

      Избриши
  12. Genijalna ideja za ove košarice, da nije baš uvijek prhko tijesto, a ove sigurno fino krckaju. Super ti je vrtić, drago mi je da ima plodova, a i izvještaj s Roštiljade baš mami.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Korpice su nesto poput tosta, bice fino hrskave ako se odmah poruckaju, a posle vec omekasaju.:) Bastica vec polako prolazi, mislim da su to bile zadnje papricice koje sam uspela da uzberem.:)

      Избриши
  13. Maštovito...Ukrasti ću foru s kruhom, super mi je kao snack za stol. A tek tvoja papričica na tolikoj visini...

    ОдговориИзбриши
  14. Znam da ću kod tebe uvijek naići na nešto posebno zanimljivo,kao i ove košarice što su,nadam se da je tvoj mali vrt bio uspješan ove godine..a za roštiljadu toplo se nadam da ćemo ti jednom biti gosti.Veliki ti pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  15. Draga Nely, i ja bih najvise volela da vas jednom ugostim ovde, mozemo uvek raspaliti rostilj i na terasi.:))) Ljubim vas i sve puno pozdravljam!:))

    ОдговориИзбриши
  16. Dva dana mi kompjuter ne radi kako treba, a kao da je vecnost prosla. Ideja ti je super, bas volim tvoje male mastovitosti> nadam se da si nadoknadila spavanje posle rostiljijade x

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da nije bilo nesto ozbiljno, ja sam pomalo izgubljena kad mi ne radi komp.:) Mislim da sam spavala kao beba proteklih par dana, mogli su me odneti sve zajedno sa krevetom:D

      Избриши