недеља, 15. септембар 2013.

Fini kolači sa džemom od šljiva



Verujem da ovih dana gotovo u svakoj kući fino miriše domaća zimnica, možda se pravi džem od šljiva, teglice se pune skuvanim slatkom ili se voće stavlja u kompote da nas ugreje tokom zime. Još imate vremena da danas skoknete na Mikser Design Food i možda sebe obradujete teglicom fine zimnice koje su pravile devojke iz MEZZE tima.:)

Prošlog puta sam vam obećala da ću u narednom postu otkriti gde je "završio" domaći džem od šljiva. Ispunjavam obećanje i kuckam vam nekoliko lepih predloga, možda se neki baš danas nađe na stolu za doručak ili kao fina popodnevna poslastica.:)

Ružice sa džemom od šljiva


Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 100 g šećera, 100 g maslaca, 1 jaje, oko 2,5 dl mleka, malo naribane limunove korice, džem od šljiva za premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa  kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom dok ne ispuni šolju.

Izmešati brašno, so i šećer, dodati pripremljeni kvasac, rastopljeni maslac, jedno jaje i naribati malo limunove korice. Sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo, pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta.


Razviti pravougaonu koru debljine 1 cm i premazati džemom od šljiva (ili nekim drugim po želji). Zamotati u rolat i iseći na šnite dužine oko 4 cm. Ređati jednu do druge u podmazan pleh i ostaviti da odmaraju još 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

Ružice možete staviti i u pleh za mafine, pa će sve biti jednake i lepe. Peći ih na 200 C oko 30 minuta. Kad se ružice ispeku, posuti ih šećerom u prahu i poslužiti tople za doručak uz šolju mleka ili bele kafe.:)


Napomena: za testo sam koristila recept za Brioche russe koje možete koristiti kao osnovno testo i za drugo fino slatko pecivo.


Prhki keksići sa pekmezom

 
U osnovi ovog testa je recept za Prhke kiflice sa pekmezom jer je vrlo zahvalno za oblikovanje i može se preklapati, savijati i ostaće uvek lepo.:)
 
Sastojci: oko 500 g brašna, 100 g masti, 150 g maslaca, 25 g svežeg kvasca, 1 dl tople vode, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, malo soli, 2 žumanceta, naribana limunova korice, džem od šljiva 

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna, ostaviti na toplom da naraste. U posebnoj posudi izmešati brašno sa malo soli, dodati šećer i vanilin šećer, žumanca, mast i maslac, naribati limunovu koricu i na kraju dodati pripremljeni kvasac. Sjediniti sve sastojke da dobijete fino i glatko testo.
 

 
Testo razviti tanko i čašom ili okruglom modlicom izvaditi krugove. Na sredinu svakog kruga staviti po kašičicu džema. Uštinuti jedan kraj kružića da dobijete mali fišek, pa zatim stisnuti i preostala dva kraja testa (videti na slikama). Dobro pritisnuti da se testo ne bi odlepilo prilikom pečenja.
 
Na kraju bi trebali da dobijete male paketiće u čijem se središtu nalazi fil. Poređati na pleh preko papira za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta.
 
 
Kolačići bi trebali tek malo da zarumene, pazite jer prilično brzo izgore. Gotove kolačiće možete posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom ili ih poslužiti i ovako same uz šoljicu bele kafe dok ujutru listate novine...  prijatno grickanje.:)
 


Prhke korpice sa pekmezom

 
Sastojci: 200 g brašna, 100 g maslaca, 50 g šećera, 50 g mlevenih badema, prstohvat soli, 1 jaje, par kašika mleka + džem od šljiva za punjenje
 
Priprema:
 
Izmešati brašno, so, šećer i mlevene bademe. Dodati maslac sobne temperature, 1 jaje i skupiti sve sastojke u glatko testo. Po potrebi dodati malo hladnog mleka da bi se lakše zamesilo. Testo zamotati u foliju i ostaviti u frižider na 30 minuta.


Testo rastanjiti i obložiti kalupiće za pečenje. Ako koristite metalne kalupiće nije ih potrebno premazivati jer je testo već dovoljno masno i neće se zalepiti. Testo pre pečenje izbockati viljuškom na par mesta. Peći na 180 C oko 15-tak minuta.

Korpice su gotove kada testo blago zarumeni na ivicama. Izvadite iz rerne i sačekajte da se malo prohlade u kalupićima, pa zatim preokrenite. Kad se korpice potpuno ohlade možete ih napuniti džemom od šljiva ili nekim drugim finim pekmezom. Na svaku korpicu stavite po listić mente kao dekoraciju.

Napomena: korpice možete napuniti džemom i pre pečenja, samo što u tom slučaju džem nekada može da iscuri. Meni je zgodnije da ispečem same korpice i onda ih napunim filom po želji. U narednom broju magazina MEZZE čekaju vas još neke lepe ideje za tartelettes.:)

 
Malo podsećanja na neke ranije pravljene kolačiće sa šljivama, recepti isprobani sa Coolinarike i sa bloga.:)


1. Fina pita sa šljivama
2. Jastučići sa šljivama
3. Pita od šljiva
4. Tart sa šljivama

24 коментара:

  1. Много хубави рецепти с домашно сладко от сливи, вкусотии.Много трудно бих избрала коя вкусотия да опитам първо.Прекрасни рецепти.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you, I hope you‘ll try some of them soon... best regards!:)

      Избриши
  2. Sve izgleda odlično, ali za oko su mi zapeli oni prhki keksići, predivni su!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, keksici su bas zgodni i ako ti se mozda ukaze prilika, svakako ih isprobaj.:))

      Избриши
  3. Krasne ideje... već sam napravila dvije ture različitog pekmeza od šljiva i trebat će ga dobro iskoristiti

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmmm vec sam videla teglice tvog finog pekmeza, nadam se da ce neki receptic lepo posluziti.:))

      Избриши
  4. Prosto ne znam da l' bih se pre uhvatila za one ružice ili prhke keksiće! :) Prelepo! I fotografije na nivou kao i uvek :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, majstorice nasa (tu pre svega mislim na sve one tvoje divne pekarske djakonije:)))

      Избриши
  5. Mmmm, koliko finih stvarcica kod tebe... Prosto, ne bih znala sta pre. Ove prhke kolačiće bih brzinski smazala:) Odlično, draga moja.

    ОдговориИзбриши
  6. predivo...ne znam što mi je bolje i ljepše...zastidim se kada vidim ove tvoje postove..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, ja uzivam u tvojim postovima sa dusom.:)) Meni se nekako skupilo previse receptica i ako ih sada ne objavim, proci ce im sezona, neki su cekali u draftu i po godinu dana.:))

      Избриши
  7. I kod mene je jednako,uvijek ne znam šta mi se više dopada uvijek kod tebe,sve je i više nego ukusno!

    ОдговориИзбриши
  8. sve jedan ljepši od drugog! ove lađice su mi super :)

    ОдговориИзбриши
  9. Nisam još skuhala pekmez od šljiva, ali one ružice su mi odlične...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jos nije prosla njihova sezona, a ove godine su stvarno izuzetno rodile, tako da ima vremena za jos po koju teglicu... a ruzice se mogu filovati i nekim drugim pekmezom, fino bi bilo i sa visnjama ili malinama.:))

      Избриши
  10. Odlican ti je blog.Fotografije su vrhunske.Mogla bi neki post o tome da napises.Kako fotografises,koji foto aparat posedujes.Znacilo bi nama koji nismo tako dobri kao Ti.Pozzz:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Cale, hvala vam na lepim recima i oprostite sto odgovor kasni, neki put mi promaknu komentari narocito kad mi je raspored zgusnut, pa ih tek kasnije primetim.:( Nesto vise o foticu sa kojim radim i obradi fotografija mozete procitati u ovom postu: http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2010/11/jeste-li-za-soljicu-caja.html .... a cim ugrabim vremena, potrudicu se da napisem i jedan post na tu temu.:) Saljem puno lepih pozdrava!:)))

      Избриши
  11. Одговори
    1. Draga Vojana, hvala puno na javljnju i drago mi je da su utisci bili tako pozitivni... puuuno pozdrava!:)))

      Избриши