недеља, 15. септембар 2013.

Fini kolači sa džemom od šljiva



Verujem da ovih dana gotovo u svakoj kući fino miriše domaća zimnica, možda se pravi džem od šljiva, teglice se pune skuvanim slatkom ili se voće stavlja u kompote da nas ugreje tokom zime. Još imate vremena da danas skoknete na Mikser Design Food i možda sebe obradujete teglicom fine zimnice koje su pravile devojke iz MEZZE tima.:)

Prošlog puta sam vam obećala da ću u narednom postu otkriti gde je "završio" domaći džem od šljiva. Ispunjavam obećanje i kuckam vam nekoliko lepih predloga, možda se neki baš danas nađe na stolu za doručak ili kao fina popodnevna poslastica.:)

Ružice sa džemom od šljiva


Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 100 g šećera, 100 g maslaca, 1 jaje, oko 2,5 dl mleka, malo naribane limunove korice, džem od šljiva za premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa  kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom dok ne ispuni šolju.

Izmešati brašno, so i šećer, dodati pripremljeni kvasac, rastopljeni maslac, jedno jaje i naribati malo limunove korice. Sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo, pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta.


Razviti pravougaonu koru debljine 1 cm i premazati džemom od šljiva (ili nekim drugim po želji). Zamotati u rolat i iseći na šnite dužine oko 4 cm. Ređati jednu do druge u podmazan pleh i ostaviti da odmaraju još 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

Ružice možete staviti i u pleh za mafine, pa će sve biti jednake i lepe. Peći ih na 200 C oko 30 minuta. Kad se ružice ispeku, posuti ih šećerom u prahu i poslužiti tople za doručak uz šolju mleka ili bele kafe.:)


Napomena: za testo sam koristila recept za Brioche russe koje možete koristiti kao osnovno testo i za drugo fino slatko pecivo.


Prhki keksići sa pekmezom

 
U osnovi ovog testa je recept za Prhke kiflice sa pekmezom jer je vrlo zahvalno za oblikovanje i može se preklapati, savijati i ostaće uvek lepo.:)
 
Sastojci: oko 500 g brašna, 100 g masti, 150 g maslaca, 25 g svežeg kvasca, 1 dl tople vode, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, malo soli, 2 žumanceta, naribana limunova korice, džem od šljiva 

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna, ostaviti na toplom da naraste. U posebnoj posudi izmešati brašno sa malo soli, dodati šećer i vanilin šećer, žumanca, mast i maslac, naribati limunovu koricu i na kraju dodati pripremljeni kvasac. Sjediniti sve sastojke da dobijete fino i glatko testo.
 

 
Testo razviti tanko i čašom ili okruglom modlicom izvaditi krugove. Na sredinu svakog kruga staviti po kašičicu džema. Uštinuti jedan kraj kružića da dobijete mali fišek, pa zatim stisnuti i preostala dva kraja testa (videti na slikama). Dobro pritisnuti da se testo ne bi odlepilo prilikom pečenja.
 
Na kraju bi trebali da dobijete male paketiće u čijem se središtu nalazi fil. Poređati na pleh preko papira za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta.
 
 
Kolačići bi trebali tek malo da zarumene, pazite jer prilično brzo izgore. Gotove kolačiće možete posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom ili ih poslužiti i ovako same uz šoljicu bele kafe dok ujutru listate novine...  prijatno grickanje.:)
 


Prhke korpice sa pekmezom

 
Sastojci: 200 g brašna, 100 g maslaca, 50 g šećera, 50 g mlevenih badema, prstohvat soli, 1 jaje, par kašika mleka + džem od šljiva za punjenje
 
Priprema:
 
Izmešati brašno, so, šećer i mlevene bademe. Dodati maslac sobne temperature, 1 jaje i skupiti sve sastojke u glatko testo. Po potrebi dodati malo hladnog mleka da bi se lakše zamesilo. Testo zamotati u foliju i ostaviti u frižider na 30 minuta.


Testo rastanjiti i obložiti kalupiće za pečenje. Ako koristite metalne kalupiće nije ih potrebno premazivati jer je testo već dovoljno masno i neće se zalepiti. Testo pre pečenje izbockati viljuškom na par mesta. Peći na 180 C oko 15-tak minuta.

Korpice su gotove kada testo blago zarumeni na ivicama. Izvadite iz rerne i sačekajte da se malo prohlade u kalupićima, pa zatim preokrenite. Kad se korpice potpuno ohlade možete ih napuniti džemom od šljiva ili nekim drugim finim pekmezom. Na svaku korpicu stavite po listić mente kao dekoraciju.

Napomena: korpice možete napuniti džemom i pre pečenja, samo što u tom slučaju džem nekada može da iscuri. Meni je zgodnije da ispečem same korpice i onda ih napunim filom po želji. U narednom broju magazina MEZZE čekaju vas još neke lepe ideje za tartelettes.:)

 
Malo podsećanja na neke ranije pravljene kolačiće sa šljivama, recepti isprobani sa Coolinarike i sa bloga.:)


1. Fina pita sa šljivama
2. Jastučići sa šljivama
3. Pita od šljiva
4. Tart sa šljivama

24 коментара:

  1. Много хубави рецепти с домашно сладко от сливи, вкусотии.Много трудно бих избрала коя вкусотия да опитам първо.Прекрасни рецепти.

    ОдговориИзбриши
  2. Sve izgleda odlično, ali za oko su mi zapeli oni prhki keksići, predivni su!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, keksici su bas zgodni i ako ti se mozda ukaze prilika, svakako ih isprobaj.:))

      Избриши
  3. Krasne ideje... već sam napravila dvije ture različitog pekmeza od šljiva i trebat će ga dobro iskoristiti

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmmm vec sam videla teglice tvog finog pekmeza, nadam se da ce neki receptic lepo posluziti.:))

      Избриши
  4. Prosto ne znam da l' bih se pre uhvatila za one ružice ili prhke keksiće! :) Prelepo! I fotografije na nivou kao i uvek :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, majstorice nasa (tu pre svega mislim na sve one tvoje divne pekarske djakonije:)))

      Избриши
  5. Mmmm, koliko finih stvarcica kod tebe... Prosto, ne bih znala sta pre. Ove prhke kolačiće bih brzinski smazala:) Odlično, draga moja.

    ОдговориИзбриши
  6. predivo...ne znam što mi je bolje i ljepše...zastidim se kada vidim ove tvoje postove..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, ja uzivam u tvojim postovima sa dusom.:)) Meni se nekako skupilo previse receptica i ako ih sada ne objavim, proci ce im sezona, neki su cekali u draftu i po godinu dana.:))

      Избриши
  7. I kod mene je jednako,uvijek ne znam šta mi se više dopada uvijek kod tebe,sve je i više nego ukusno!

    ОдговориИзбриши
  8. sve jedan ljepši od drugog! ove lađice su mi super :)

    ОдговориИзбриши
  9. Nisam još skuhala pekmez od šljiva, ali one ružice su mi odlične...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jos nije prosla njihova sezona, a ove godine su stvarno izuzetno rodile, tako da ima vremena za jos po koju teglicu... a ruzice se mogu filovati i nekim drugim pekmezom, fino bi bilo i sa visnjama ili malinama.:))

      Избриши
  10. Odlican ti je blog.Fotografije su vrhunske.Mogla bi neki post o tome da napises.Kako fotografises,koji foto aparat posedujes.Znacilo bi nama koji nismo tako dobri kao Ti.Pozzz:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Cale, hvala vam na lepim recima i oprostite sto odgovor kasni, neki put mi promaknu komentari narocito kad mi je raspored zgusnut, pa ih tek kasnije primetim.:( Nesto vise o foticu sa kojim radim i obradi fotografija mozete procitati u ovom postu: http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2010/11/jeste-li-za-soljicu-caja.html .... a cim ugrabim vremena, potrudicu se da napisem i jedan post na tu temu.:) Saljem puno lepih pozdrava!:)))

      Избриши
  11. Pravili, predivne... Hvala puno na receptu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Vojana, hvala puno na javljnju i drago mi je da su utisci bili tako pozitivni... puuuno pozdrava!:)))

      Избриши