понедељак, 30. септембар 2013.

Tajanina starinska fina torta


Juče sam, kao nedeljni slatkiš, napravila ovu finu torticu i mogu vam reći da joj ime savršeno pristaje. Nežna,  kremasta i fina, nismo mogli da dočekamo da se potpuno rashladi (zbog toga je malkice "čupava" u preseku, ali degustatori se nisu puno bunili:). Podsetila me je na tortu koju sam nekada davno napravila i jednu anegdotu u vezi sa njom, ali više o tome na kraju posta :)

Ova tortica je izabrana, najvećim brojem glasova, kao zadatak u okviru blogerske igrice KuVarijacije. Recept je sa nama podelila Tajana, naša mlada blogerica koja piše divne priče i sprema ukusne receptiće. Provirite na njen blog Slasno i opasno i pročitajte originalni recept za Starinsku finu tortu , a ovde ću vam otkuckati skraćenu verziju sa par malih izmena.


Sastojci: 7 belanaca, 7 kašika šećera, 7 kašika brašna, 7 kašika ulja, 1 prašak za pecivo

Fil: 6 dl mleka, 7 žumanaca, 7 kašika šećera, 5 kašika gustina, 2 vanilin šećera, 150 g maslaca, 100 g suvog grožđa, malo ruma

Priprema:

Umutite čvrst šam od belanaca i postepeno dodajte šećer. Smanjite brzinu miksera i dodajte ulje. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i na kraju pažljivo umešajte u smesu. Sipajte u veliki pleh od rerne obložen masnim papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta dok se kora e odvoji od ivica pleha. Kad se kora ohladi, isecite na tri šnite.

Odvojite malo mleka na stranu, a ostatak zagrejte sa vanilin šećerom i polovinom šećera. Žumanca izmešajte sa preostalim šećerom, dodajte gustin i malo hladnog mleka koje ste sačuvali. Sipajte u vrelo mleko i kuvajte par minuta dok se krema ne zgusne.
 
U prohlađenu kremu dodajte maslac i sve fino izmešajte. Odvojite malo kreme za premazivanje torte, a u ostatak umešajte grožđice koje su bile potopljene u rumu. Nafilujte tortu i celu premažite preostalim kremom. Umutite slatku pavlaku ili šlag i dekorišite torticu po želji. Neka se fino rashladi pre služenja... uživajte!:)

 
Utisci: tortica je izuzetno lagana i kremasta, možete je odmah poslužiti čim je napravite. Verujem da je još bolja sutradan kad se svi sastojci fino prožmu, samo što ovog puta to ne možemo proveriti u praksi... jedino da ponovimo "eksperiment".:)

Meni su korice ispale malo tanje (mislim da je pleh bio prevelik), sledeći put ću peći u nešto manjem plehu za rernu. To je samo mala zabeleška meni za drugi put, inače to nije ni malo umanjilo njen savršen ukus.:)

Meni je bila sasvim dovoljno slatka iako sam malo smanjila ukupnu količinu šećera, ali to već možete dodati prema ukusu. Brašno sam zamenila sa gustinom, čini mi se da onda kreme imaju nekako nežniji ukus, i stavila sam jednu kašiku manje u odnosu na originalni recept. Možete čak kombinovati brašno i gustin pola-pola.

Još nešto, obično na ovu količinu kreme dodajem nešto manje maslaca, pa sam smanjila na 150 g, bilo je i dalje kremasto i ukusno (bez brige:). Meni se dopala verzija sa grožđicama u rumu, nekako baš ide uz ovaj fini starinski receptić. Kod Tajane sam videla da je korice premazala se pekmezom, možete i tako ako više volite.:)

I na kraju, mogu samo reći da ću torticu sigurno ponovo praviti. Draga Tajana, hvala punoo na ovom divnom starinskom receptiću koji si sačuvala od zaborava i podelila sa svima nama.:)))

p.s. torticu možete seći na šnite ili, ako želite da dobijete trouglove, naizmenično secite na kose parčiće.:)




Priča o torti koja je postala "sir" :)

Za vreme studija u Novom Sadu, stanovala sam kod jedne učiteljice u penziji. Svi smo je zvali Duša, mada joj je pravo ime je bilo Dušanka, bila je vedrog duha, radoznala poput malog deteta i lepo smo se slagale. Kako sam već par godina stanovala kod nje, rešila sam da je za  rođendan iznenadim sa rođendanskom torticom. Sasvim jednostavnom, jer tada nisam bila tako vična u kuvanju, pa sam nazvala mamu da mi izdiktira neki lagani recept.

Prethodnog dana sam nabavila sve potrebne sastojke i iskoristila priliku kada Duša nije bila kod kuće, da napravim tortu. Sećam se da je bila okrugla i premazana žutim kremom sa svih strana, po sastavu vrlo slična ovoj torti, zapravo izgledala je kao veeeliki kotur sira. Napravila sam joj mesta na donjoj polici u frižideru i sve malo zakamuflirala sa zelenišem da se ne vidi. Mislila sam da će se fino rashladiti do sutra i onda ću je lepo ukrasiti šlagom.

Osvanuo je dan rođendana i požurila sam da završim tortu. Otvorila sam frižider, sklonila "kamuflažu" i izvadila tanjir sa tortom. Kad imam šta da vidim, na jednoj strani su bile rupice i izgledala je poput švajcarskog sira. Kao da je neki “mišić” rešio da se zasladi i grickao torticu u toku noći.J

“Dušo, jeste li videli ovo?” – morala sam sada da pitam, ništa od mog rođendanskog iznenađenja.

“ Šta to?” – par radoznalih okica se okrenuo prema meni.:)

“ Paaa, to je trebalo da bude iznenađenje za rođendan, napravila sam Vam torticu, samo što ne znam šta joj se desilo… i vidite kako sada izgleda.” – bila sam načisto zbunjena i razočarana svojim poslastičarskim "remek-delom".

“ A tooo je, znači, bila torta, “ - veselo će slavljenica – “ ja sam noćas bila gladna i pronašla sam sir u frižideru, malo sam probala, nije loš, samo je malkice mekan i ima nekako čudan ukus.:)))) 

Epilog: tortica je na kraju bila ukrašena i svi smo se lepo zasladili zajedno sa gostima. Kasnije smo, još puno puta, prepričavali anegdotu sa rođendanskom-sir tortom.:)))
 

32 коментара:

  1. Haha, evo mene, 25 sati na netu :-))))!
    Prvo, mnogo ti hvala što si je napravila!
    Drugo, sigurna sam da je uz ove izmene savršena. Ja uvek stavim malo više brašna ili gustina u fil jer imam fobiju od retkih filova ( to mi je bila najslabija tačka u počecima, pa i sada je u neku ruku ), ko ume i ima iskustva može da dobije vazdušastiji i lakši krem i sa manje brašna/gustina.
    Za debljinu kora - hm, to je sigurno zato što sam ja zaboravila na to da je naš šporet nešto manji od standardnog a pleh je rađen za njega naknadno. Ali u svakom slučaju, bitno je da nešto ne utiče na ukus, ove druge stvari se već nekako prilagode, posebno kad je neko majstor kao ti.
    Zahvaljujem ti se još jednom i jako mi je drago da vam se dopala ova stvarno jednostavna tortica.
    Suvišno je da napominjem kako je divna na ovim tvojim slikama, konačno može da se šepuri ponosno među ostalim tortama koje tako lepo izgledaju :-))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. P.S. Anegdota je totalno slatka, takve stvari uvek treba zapisati. Koliko god nam se čini da će ostati upamćene u usmenom predanju, bolje je da budu sačuvane zasigurno.

      Избриши
    2. Draga Tajana, hvala tebi sto si me podsetila na taj lepi receptic.:))) Ne brini, debljina korica nije uopste smetala, cak je ovako imala vise fila, pa je bilo kao da grickamo najfiniju vanilin kremu, mmmmm.:)) p.s. chef je rekao da sacuvam recept jer mu se jako dopala.:)))kiss

      Избриши
  2. Savršena je ... a priča me je nasmejala :D takvi su bili otprilike i moji počeci .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Joj, kad se setim pocetaka u kuhinji, mogla bih da sakupim knjigu "bisera", hihihi... idem da vidim tvoju torticu, bas mi izgleda lepo i svecano.:))))

      Избриши
  3. Tortica je savršena,imam vrlo sličan recept,i znam kako je ukusna..a ova anegdota me baš nasmijala,mislim da svi imamo po neku iz svojih kuhinjskih početaka.
    Lijep dan ti želim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tortica je bas iz nekih lepih proslih vremena kada su se pravile jednostavne a dobre stvari.:)) Puni vas sve pozdravljam i saljem malo kisice za tvoju bastu...:))

      Избриши
  4. Rijetko pravim torte s kremama jer ih u kući nemam baš puno poklonika, ali izgleda svakako lijepo. I ja mislim da je za ovu kremu najbolje pomiješati obično i škrobno brašno. A što se tiče maslaca, ja kad ga stavljam uvijek upolovim količinu iz recepta :))
    Tvoja priča me podsjetila na mojeg tatu. Jedanput ja počela pripremati gulaš uvečer tako da ga mogu samo dovršiti kad dođem s posla, da bude prije gotov. Kad sutradan šerpa prazna. Pitam ja tatu što je bilo s gulašem (mislim se, nije valjda mislio da su ostaci od prethodnog dana pa bacio). Pa ja ga pojeo, bio sam gladan. Pa, kuku meni, rekoh, nije bio ni kuhan do kraja. A tata će meni, a zato je meso bilo žilavo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Mi isto retko pravimo tortice, osim ako nisu neki rodjendani ili porodicna slavlja... medjutim, drago mi je sto smo je isprobali.:)) A sada je i mene nasmejala tvoja prica sa tatom i ruckom koji se spremao za sutra... joj, kako su drage te uspomene i lepo ih se ponovo setiti.:))) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  5. Ovo mi je strašno poznat recept, mislim da je nešto slično radila i moja mama i znam da je torta upravo onakva kakvom je opisuješ. Zabilježiti ću ovaj tvoj tvoj recept jer mi se jako sviđaju tvoje izmjene. Baš je divna!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni su jako dragi ti starinski i provereni receptici po kojima su spremale nase mame i bake, lepo ih je sacuvati od zaborava i podeliti sa generacijama koje dolaze.:))

      Избриши
  6. Одговори
    1. Hvala Petra, bas mi je drago da smo ucestvovale u ovom krugu... tvoja tortica je isto divna.:)))

      Избриши
  7. Одговори
    1. Najlepse stvari su upravo tako jednostavne... najtoplije preporucujem receptic.:))

      Избриши
  8. Ovo je baš u tvom fazonu:) Predivne sličice, a iako si unela neke izmene jako ukusno deluje:)))) Zaista, lepa tortica.
    A, oko ove sir-tortice sam se sita nasmejala. Bas simpaticno:) <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, mislim da je tvoja tortica najpribliznija originalu, posebno mi se dopalo sto si je posula listicima badema, to je bas tako cool.:)))

      Избриши
  9. nasmijala me priča oko sir tortice :))
    a ova pak torta je stvarno divota

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, ako budes imala vremena dok si jos tamo, iznenadi tvoje "Francuze" sa jednom ovakvom torticom, lagano se i brzo sve pravi.:))) bisous....

      Избриши
  10. Na sreću nisu sušene kore, nisam baš vična pravljenju sušenih kora. Obradova me što su obične pečene kore, jer mi torta izgleda baš privlačno. Narvno moje znanje u kuhinji nije ni prineti tvom majstorstvu, ali moram probati da napravim. Hvala za recept.
    Pozdrav za obe dame.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ove korice od belanaca se tako fino stope sa kremom, gotovo se i ne osete... kao da se gricka neka fina krema za krempite ili princes krofne, nesto predivnoo.:)) punoo poljubaca...

      Избриши
  11. Krasno si je naprvila, od same izrade do dekoracije (u tvom stilu), pa do fotografije...a ponavljam se stalno, nisam ni sumnjala u tebe, Lanice.......

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nado, nije bilo tesko napraviti kad je receptic dobar, a Tajana se zaista potrudila da nam sve detaljno napise... najtoplije preporuke.:)))

      Избриши
  12. Divno izgleda u tvojoj izvedbi i sa sjajnom pricicom ...

    ОдговориИзбриши
  13. Baš si je lepo napravila, verujem da ste uživali u njoj.

    ОдговориИзбриши
  14. Ispekla bih 3 kore precnika 28.
    Mozes da mi das mere za koru i fil za tu veliciu? 😊 Torta je za rodjendan i volela bih da bude okrugla.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sandra, za okruglu tortu precnika 28 cm, mozete sve sastojke uvecati za 2x (ispeci 3 kore od 5 belanaca + fil od 1,5l mleka).
      Ako zelite mozete cak malo korigovati recept, pa tako napraviti 3 kore od 4 belanceta + 2 zumanceta, 4 kasike secera, 4 kasike brasna, 1 kasike ulja, na vrh noza prasak za pecivo, a fil skuvati od 1 l mleka, 6 zumanaca, 9 kasika secera, 4,5 kasike brasna, 4,5 kasike gustina (skrobnog brasna), 2 vanilin secera, 250 g maslaca + umucena slatka pavlaka ili slag po zelji, eto nadam se da ce pomoci. Srecan rodjendanac!:))

      Избриши