Kada je napolju oblačno i hladno, najviše volim da se zavučem u kuhinju i ugrejem pokraj tople rerne dok se u njoj peče neko fino pecivo ili domaći hlepčić. Ovaj recept mi je privukao odmah pažnju kad sam videla sličice i poželela sam ga da ga što pre isprobam. Nisam se sasvim držala originalnog receptića, iskoristila sam šta se zateklo u frižideru.:)
Možete ga napraviti na različite načine, dodati malo integralnog brašna ili kombinoviti više vrsta. A za nadev napravite vašu omiljenu kombinaciju dodataka i začina, recimo:
- Pikantno (kulen, panceta, crvena i zelena paprika, peršun)
- Mediteranski (masline, sušeni paradajz u ulju, pečeni beli luk, origano)
- Pizza (mladi luk, paprike, sušeni paradajz, parmezan, kačkavalj, začini)
- Vege (pečurke, paprike u više boja, masline, orasi, sveže začinsko bilje)
Pikantni hlepčić
Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2-3 kašike ulja, oko 3,5 dl mlake vode + 150 g kulena, 50 g pancete, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, seckani peršun
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom da se kvasc aktivira. U dubljoj posudi izmešati brašno, so, pripremljeni kvasac, ulje i sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Oblikovati loptu, premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti oko 20-tak minuta da odmara.
Za to vreme iseckati kulen, pancetu i papriku na sitne kockice, peršunovo lišće takođe usitniti i sve zajedno izmešati. Razviti koru debljine 0,5 cm i posuti pripremljenom mešavinom. Zaviti u rolat i ostaviti da odmara 10-tak minuta. Još jednom rastanjiti koru i ponovo zamotati da bi se svi sastojci iz nadeva lepo rasporedili. Testo zatim staviti u plastičnu foliju, a potom u frižider da lagano raste oko 1-1,5 h.
Pre pečenja izvaditi testo iz frižidera, oblikovati veknicu (po želji, možete je posuti i sa malo naribanog kačkavalja, pa tek onda zaviti). Staviti na lim za pečenje dok se rerna zagreje. Pre pečenja premazati sa malo ulja i vode i peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta.
Kad se hlapčić ispeče, poprskati sa malo vode i prekriti kuhinjskom krpom 5-10 minuta da malo omekša. Poslužiti uz omiljeni namaz od povrća ili domaći ajvar, odlično se slažu... prijatno grickanje!:)
Ljuti ajvar (recept komšinice Zoki)
Ovaj divni crvenkasti, ljuti ajvar je napravila moja komšinica Zoki i dobila sam na poklon teglicu za degustaciju.:) Sada vam kuckam njen receptić kako sam ga zapisala.
Sastojci: 500 komada crvenih mesnatih paprika + ljute papričice (količina po želji), 1 l ulja, 500 g šećera, 8 zatvarača esencije
Priprema:
Paprike isepći na plotni i odložiti u dublji sud. Obavezno poklopiti da bi se potparile i da bi se odvojila kožica. Zatim ih oljuštiti i samleti na mašini.
Zagrejati ulje da zacvrči, dodati paprike i dugo, duuugo kuvati... oko 2 h otprilike. Negde pri kraju kuvanja dodati šećer i esenciju i posoliti po ukusu. Vruć ajvar sipati u zagrejene tegle i dobro zatvoriti. Kad se potpuno ohlade mogu se odložiti u špajz i čuvati za zimu.:)
Jeste li već prelistali novi jesenji broj, ako niste samo se udobno ušuškajte vašu u omiljenu fotelju i pogledajte šta smo vam fino spremile za ovu jesen..."narandžasto" MEZZE će vas sigurno lepo ugrejati.:))
Jako lepo izgleda, sad bi me bas ugrejao jedan ovakav topao hlebcic i ljuti ajvar, ooo, bila bi to gozga. Ovo belezim, bas mi se dopada:) Divno si to pripredila. Kiss
ОдговориИзбришиNale, ti bi mogla da skoknes do mene, ali obavezno da poneses i parcence one fine maslenice.:)))
ИзбришиHihihii, ne zovi me dva put:) A, bez nje nemam nameru da ti dodjem u goste. Pa, zna se kakav je red:)))
ИзбришиPredivan! Kod nas jos nije tako hladno da nam treba grijanje ali uskoro ce biti a onda eto i sanse da se proba ovaj divan hlebic. Jedva sam cekala novi mezze uvijek mu se obradujem kao malo dijete.
ОдговориИзбришиKod nas je cele nedelje kisa a grejanje jos nije pocelo, pa odmah dobijem inspiraciju da se usunjam u kuhinju i nesto pecem.:))) p.s. "mezzimce" je pravo jesenje izdanje, ima za svakoga po nesto...;))
ИзбришиKruh krasno izgleda. I meni je ajvar ovih dana glavni prehrambeni artikl, mama je skuhala pa ga sada jedem sa svim, tako mi je dobar.
ОдговориИзбришиBravo za mamu, domaca zimnica je nesto najlepse... a znam da se i kod tebe uvek nesto fino pece.:))
ИзбришиAjvar ni ja ni mama i baka nismo ove godine spremile, ja ne umem, baka ne može a ionako se iz tih razloga gomila posla sruči na mamu pa smo je toga poštedeli :-) Ja ga i ne volim mnogo, ali zato ovaj hlepčić...gde su slaninice razne tu sam i ja :-). Mećem u bookmark pa ću da vidim da li ću pre Naletovu maslenicu ili ovaj hleb ali moram da spremim obavezno.<3
ОдговориИзбришиTajo, ni mi ne pravimo ajvar, to mi je nekako suvise veliki posao za nasu malu kuhinjicu, ali uvek dobijemo par tegliau od komsiluka.:) Sada sam bas citala Naletov receptic, izgleda predobro... mislim da cemo se ovih dana svi grejati pored rerne.:)))
ОдговориИзбришиJoj, hvala vam, devojke:) Kud ćeš lepše, em greje, em ukusno:)
Избришиne samo da je jako fin, pogotovo u ovoj kombinaciji, nego i dekorativno izgleda!
ОдговориИзбришиNajtoplije preporucujem za ove hladne dane, jos pomalo ljutkast odmah brzo ugreje.:)))
ИзбришиJoj, ovo je savršeno. Predivno izgleda, a mora da je za prste polizati. Bilježim.
ОдговориИзбришиNadam se da ce dopasti i tvojima, bude fino i kad se sutradan istostira.:))
Избришиsavršena..ostala sam ono paf...ne znam za koji bih se načn prije odlučila: pikantni ili mediteranski ili....idu mi zazubice
ОдговориИзбриши:))) Snjezo, najbolje isprobati oba, pa koji se vise dopadne, hihih... ili neka bude po tvojoj omiljenoj kombinaciji.:)))
ИзбришиMeni bi ovo dobro doslo za veceru:) Super izgleda!
ОдговориИзбришиNadam se da ce receptek fino posluziti.:)) bisous...
ИзбришиWooooow... Lana,ti si prava majstorica... njami,njami...
ОдговориИзбриши:)) Vec vidim kako se jedan hlepcic pece u tvojoj rerni i finooo mirise.;))) pozzz za celu ekipu...;))))
ИзбришиAjme meni, kruh izgleda fantastično, moram ga isprobati!!
ОдговориИзбришиTamara, bice mi drago, nadam se da ce se i tvojima dopasti.:))
ИзбришиKruh je stvarno fantastičan,toliko dekorativno djeluje..uhh sada bih rado šniticu!!
ОдговориИзбришиNely, da teleportiram jedan hlepcic do tebe!:))) Punoo vas sve pozdravljam...mah-mah!:)))
ИзбришиUuu, kako volim ovakve veknice...pune iznenađenja...
ОдговориИзбриши;))))
ИзбришиPrekrasna vekna; miris svjeze pecenog hljeba uvijek asocira na dom...
ОдговориИзбришиUvodne( i ostale) fotografije su veoma dopadljive!
Hvala Jasna, miris domaceg, tek ispecenog hleba uvek propudi neku toplinu u nama... za foto kolaz na zaglavlju zasluzan je, kao i uvek, moj drugar sa cijeg bloga redovno "pozajmljujem" ove lepe slicice.:))
ИзбришиOdličan je kruh, za 10 izgleda...ideja je baš baš odlična...
ОдговориИзбришиHvala Nado, interent je cudo, mislim da nikada necu stici da isprobam sve receptice koje bih zelela,:))
ИзбришиOvo bi mi sad za doručak baš leglo! Prelep ti je hleb, baš mi se svidja ovako šaren, a macnula bi i malo tog ljutog ajvara, iako ne jedem ljuto, ali volim bar po malo ;) Slike su prelepe!
ОдговориИзбриши:)) Suzy, ni ja ne jedem nesto ljuto, ali volim da ponekad malkice dodam u kuvana jela... ovaj ajvar je toooliko ljut da je kasicica dovoljna da zaljuti ceo lonac paprikasa, onako bas taman koliko treba.:))
ИзбришиE baš je dobro što sam recept videla sada a ne uveče :-) Evo ga za vikend uz ajvar i pavlaku pa ko kako voli nek izvoli :-)
ОдговориИзбриши:))) Mislim ds ces posle morati stalno da ga pravis, sutradan sam ga isekla na snitice i malo istostirala, kako je bio dobar... kao neki pikantni krekeri.:)))
ИзбришиAjme, kako fino, a fotke su prekrasne...di ćeš bolje, kruh i ajvar!
ОдговориИзбришиHvala Ingrid... uvek fina i dobitna kombinacija.;))
ИзбришиLana mnogo mi se dopada kako si lepo napisal kombinacije za hleb. Moja omiljena je sa maslinama i paradajzom iz ulja i obavezno ruzmarin. Ja paradajz iz ulja (onajkupovni Amfisin) dugo mesim i utrljavam u testo pa ono pocrveni i onda izgleda kao da je integralan.
ОдговориИзбришиps Te teglice na dar su pravi poklon. Prelepo!
Mmmm, mediteranska verzija je predivna, svidja mi se stos sa bojenjem hleba.:) p.s. komsiluik mi je sjajan, ne bih mogla bolji pozeliti... ma, necu ih menjati.:)))
Избришиhleb je savrsen, kao i svaki koji ti napravis ! razmisljam napr. o ringlicama i kockicama crvene, zute i zelene paprike...
ОдговориИзбришиUh, to bi bilo isto odlicna kombinacija, moze se tu puno toga finog iskombinovati... hvala Marina.:))
ИзбришиPresavršeno izgleda, a okus mu je sigurno poseban, koji divan kruščić ! Čekati ću da još malo zahladi pa ga ispeći i ponijeti kada krenemo na zimski izlet u prirodu, baš će dobro doći kao fini zalogaj i da nas malo zagrije, ali i razvedri zimski dan ovom lijepo bojom !
ОдговориИзбришиKako si sve lepo opisala, vec sam zamislila cao zimski scenario... bice mi drago da ga isprobate.:))) Lep pozdrav!
ИзбришиHleb ti je fantastičan, jako mi se sviđa.
ОдговориИзбришиHvala Zorice.:)))
ОдговориИзбришиObožavamo ajvar, posebno pikantniji! Jako nam se svidio recept pa smo ga uvrstile u naših top 5 ove nedjelje! Nadamo se da to ok! :) Evo i link: http://majezmaje.blogspot.com/2014/08/top-5-u-tjednu-recepti-zimnica.html Pozdrav od Maja
ОдговориИзбришиHvala puno na linku, bas ste me obradovali!:))) Veliki pozdrav vam letiiii...:))))
ИзбришиOvo mi izgleda preefino! Morat ću napraviti! Obožavam ajvar, a ovaj kruh mi izgleda fantastično!
ОдговориИзбришиDraga Martina, drzim fige za probu!:))) Puno lepih pozdrava!
Избриши