уторак, 15. октобар 2013.

U gostima kod Pomoravke

 
 
Danas smo u gostima kod Zorice, mada verujem da vam je poznatiji njen nadimak sa Coolinarike - Pomoravka.:) Zorica živi u Kanadi, voli da se posveti cveću i voli da kuva, njena kolekcija recepta na Coolinarici je više nego impresivna i već se opasno približila broju od 1200 objavljenih recepata.  Sada znate da naš "detektivski" zadatak nije bio nimalo jednostavan.:) 
 
Recepte koje sam odabrala za probu možete pronaći na blogu Cooking with Zokie i na Coolinarici , a sve u okviru blogerske igrice FBI rukavice koju je osmislila naša Maja Babić. Recepte neću posebno kuckati, svi linkovi su u nazivima recepta i samo kliknite na naslov koji vas zanima.:)
 


Kroketi od krompira su kod nas često na stolu, zgodno su rešenje kada vam ostane višak pire krompira od ručka. Najčešće ih pravim okrugle koje izvadim čašom kao polpetice, a kod Zoke mi se dopalo što su njeni  kroketi neobičnog oblika, poput malih trouglova. Baš nekako simpatični i zgodni za grickanje.:)

Mala varijacija u odnosu na originalni recept, kad zamesite testo od krompira, oblikujte male valjuščiće i onda ih seckajte u cik-cak. Dobićete puuuno malih trouglastih oblika koje treba uvaljati u umućena jaja i mrvice. Vrlo kratko se prže i brzo nestaju sa tanjira - odlični!:)

Možete ih napraviti i kao u originalnom receptiću, kockice kuvanog krompira samo uvaljajte u jaja i mrvice i tako pržite. Meni je nekako bilo zgodnije da ih prvo "pretvorim" u pire.:)


Napomena: kroketiće je najlepše poslužiti odmah čim se isprže i dok su fino topli, tako da ih nemojte spremati puno unapred. Mogu biti lepo toplo predjelo ili prilog uz glavno jelo, mogu se čak poslužiti i kao ukusne slane grickalice za večeru ili neko veće društvo.:)



Meso iz tiganja


Jedan fin način kako da pripremite ukusno i mekano meso - iz tiganja, na primer rebarca. Meso lepo začinite i kratko zapecite, dodajte seckano povrće po želji i nastavite da pečete u rerni dok ne postane mekano... voilà, vrlo jednostavno i ukusno.:)



Minijaturne pitice od jabuka


Kod Zorice postoji zaista veliki i lep izbor peciva, jer i sama voli da isprobava nove recepte. Nije mi bilo ni malo lako da odlučim, pa sam na kraju, kao što ćete videti, odabrala čak nekoliko recepata za probu.:)

Prve su na redu bile ove minijaturne pitice sa jabukama, ne znam da li mi je bilo ukusnije samo testo ili fil. Testo se priprema sa krem sirom i treba malo da odstoji u frižideru, a za to vreme se hlade i jabuke za fil. Jabuke sam prethodno kratko prodinstala na maslacu sa malo šećera i cimeta. Možete slobodno staviti i više šećera u fil jer ga u koricama nema, ili na kraju kolačiće obilato pospite sa prah šećerom.... za preporuku!:)


Napomena: recept je vema izdašan, napravila sam testo od pola mere i dobila pun tanjir ukusnih pitica. Slobodno napravite celu meru, a možete ih čak i zamrznuti za kasnije.


Svečana pogača


Zaista sam dugo razmišljala koju pogaču da napravim, dopalo mi se i kako je Suzyca sve uradila, pa sam na kraju odlučila da isprobam upravo isti recept za Svečanu pogaču. I zaista je takva, raskošna i svečana, nećete pogrešiti ako je napravite i za neku posebnu priliku.

Kod nas je bila baš juče na meniju i jako nam se dopala, dobila je sve pohvale i sigurno ću je ponovo praviti. Recept možete pogledati na linku, a ovde ću samo postaviti sličice celog postupka.

 
Napomena: pogača je bila zamešena od 500 g brašna, a koristila sam kalup prečnika 25 cm (da je malo duže stajala, načisto bi mi iskipela iz kalupa.:) Najtoplije preproruke za ovaj lepi recept.:)


 
 

Vrlo ukusne slatke kifle, jedne u nizu iz bogate Zoricine kolekcije. Bile su mi zanimljive zbog načina pripreme i zapravo više podsećaju na neke male slatke paketiće.:)


I da, predivnooo mirišu.... volela bih da možete da osetite njhov fini miris.:) Zapravo, najbolje da ih sami isprobate, ako vas još nisam ubedila evo još jedne sličice.:)))





I na kraju jedan recept iz arhive, isproban nekoliko puta i svaki put podjednako ukusan i interesantan. Slojeviti hlepčić sa sirom i začinskim biljem koji možete grickati list po list... veoma je ukusan i zarazan, pazite... nećete ni primetiti kako brzo nestaje.:))


Ma koliko mislili da su dva meseca, koliko traje jedan krug igrice, sasvim dovoljna da istražite ceo blog i isprobate nekoliko recepata, ubrzo ćete otkriti da to nije ni približno dovoljno da napravite sve što biste želeli. Za neki drugi put ostala mi je Harira - marokanska čorba, Trouglovi sa bri sirom i pečurkama, Vanil krem štrudla... to su recepti koje bih želela da isprobam, možda neće stići na red u ovom krugu, ali sigurno će kasnije biti napravljeni. Draga Zorice, hvala još jednom na svim sjajnim receptima koje deliš sa nama.:)
 

26 коментара:

  1. Auuu mignonne, ovakve pohvale od osobe, kao što si ti, mi znače više nego milion dolara u banci. Znam šta sve postižeš u svojoj kuhinji i sa koliko znanja to radiš i zato su mi ove reči toliko drage srcu da ne umem ni da ti kažem koliko. Izuzetno sam srećna da si bila zadovoljna sa receptima i tebi jedno veliko hvala na svemu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zorice, u ime mojih degustatora najlpese se zahvaljujem na svim receptima, zaista je sve bilo ukusno a nesto cemo ponoviti jos koji put.... saljem ti lepe pozdrave na daleki sever!:))

      Избриши
  2. Krasan odabir, jako mi se sviđa pull apart kruh sa začinima, nisam g auopće primijetila.

    ОдговориИзбриши
  3. Tvoje slike su, kao i uvek, fenomenalne i prosto mame na probu, ali kad staviš link uvek zavirim i na original.
    Gore u tekstu za "Krokete od krompira" piše: "Kad zamesite testo od krompira, oblikujte male valjuščiće i onda ih seckajte u cik-cak." U receptu kod Pomoravke piše" "Oceđen krompir uvaljati prvo u brašno, onda u jaje i na kraju u mrvice", znači krompir se samo obari, ocedi pa se panira.
    Vas dve ste mi garancija dobrih i isprobanih recepata koje valja ispraobati, pa mi se čini da je ovo neka greška.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Dragana.:) Da, kod Pomoravke se pohuju same kockice kuvanog krompira, dok je meni bilo nekako lakse da ga prvo ispasiram u pire, pa sam to zato spomenula u tekstu, moze se naravno raditi i po originalnom recepticu... meni se najvise dopalo sto su kroketi tako maleni, taman za jedan zalogaj.:) Veliki pozdrav i nadam se da ce nesto od isprobanog posluziti za lepu inspiraciju.:))

      Избриши
  4. joj kako je lijepa ova pogača! :) Drago mi je da je Zokin blog pod istragom, puno je krasnih recepata, a ove tvoje izvedbe su divne

    ОдговориИзбриши
  5. Znala sam da ćeš napraviti ovako dobar izbor! i ubedila si me za ove slatke paketić-kiflice, prelepe su i isprobaću ih uskoro.
    Slike su fantastično lepe!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzy, te kiflice su stvarno fine, a moram jos napraviti one ljute papricice u ulju koje sam videla kod tebe, to spremam kao iznenadjenje za chefa.:))

      Избриши
  6. ti si se bacila na dizano tijesto i odlično ti ide!!krasan izbor

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod Zorice stvarno ima veliki izbor finog peciva, a ono je moja slaba tacka.:)))

      Избриши
  7. Sunce u tvojim isprobanim receptima. Lepo si odabrala nema šta, neki izbori nam se poklapaju :-)

    ОдговориИзбриши
  8. Obožavam Zoricinu kuhinju,sa njenim receptima zaista nema pogreške,ti si zaista napravila divan izbor..vas dvije ste moje najomiljenije, prave kuharice..veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nely, stvarno smo uzivali u svim isprobanim receptima, veeeeliki pozdrav i tebi leti!:)))

      Избриши
  9. Divan izbor svega pomalo a zapravo sve mami iz njene kuhinje zar ne..

    ОдговориИзбриши
  10. Baš sam krenula istraživati što ću probati - svaka čast na ovom izboru, sve je ispalo prekrasno!

    ОдговориИзбриши
  11. Sjajna prezentacija odličnih receptića:) Zaista si ovo divno odradila:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nalence, mislim da bi se tebi pogaca posebno dopala, ako stignes isprobaj svakako... ljubim te!:))

      Избриши
  12. Draga Lana, ovo je savršeno odrađeno istraživanje ! ne znam što mi se više sviđa, od izbora recepata do njihove izvedbe. Pogaču si prekrasno napravila, ali što me mame kiflice, ili oni kroketi od krompira sa početka...., ma sve bih izabrala i probala. I gledam malo, moj izbor recepata Zoricinih recepata u ovom krugu je skroz drugačiji :), baš mi je super ova naša igrica, uvijek zanimljiva i sa puno lijepih radova kao što su i ovi tvoji.

    ОдговориИзбриши
  13. Draga Branka, znam da se ti uvek potrudis u ovim nasim igricama i jedva cekam da vidim sta si fino isprobala.:)))

    ОдговориИзбриши