уторак, 29. октобар 2013.

Jesenja inspiracija - ukusno i fino


Drugari, želela bih da podelim sa vama ove recepte koje sam nedavno isprobala, pa dok još ima finih svežih patlidžana na pijaci, da možete da napravite. Neću kuckati sve recepte (naći ćete ih na linkovima), već ću samo postaviti par sličica da vas inspirišu.:)

Letnja manđa


Ovo je jedno fino makedonsko jelo koje je postavila TinaValentina na Coolinarici, a najlepše ga je napraviti u zemljanoj posudi. Na sledećem linku možete pročitati originalni recept, a samo ću vam reći da ćete uživati u svim ukusima leta- paradajz, patlidžan, paprike, malo belog i crnog luka, pa još jedno jaje odgore i onda sve pravac u rernu.:) Tople preporuke!

Listarice


Jedan divan starinski receptić za ukusne zalogajčiće koji su pravile naše bake. Hvala Vesnamar što ga je sačuvala od zaborava i podelila sa nama. Na Colinarici pročitajte originalni recept, a ovde stavljam samo par sličica pripreme.

 
Hrskave i fine, poput nekih tortiljica, odlično se slažu uz razne namaze, mada su tako ukusne da ih možete grickati i same... ako možda još niste pravili, najtoplije preporuke:))
 


Namaz od patlidžana i paradajza


Hm, nisam bila sigurna kako da nazovem ovaj namaz koji veoma podseća na ajvar, a nastao je sasvim slučajno kao eksperiment u kuhinji. Kako je ispao baš ukusan, želela sam da ga zabeležim i za drugi put.:)

Sve količine su odokativne i ne morate se uopšte zamarati preciznim merama. Dakle, nekoliko patlidžana i krupnih paradajza prethodno oprati i iseći na kolutiće debljine 1 cm (ne treba ih ljuštiti). Sve lepo poređati u pleh, preliti sa malo ulja i posoliti, pa onda peći 30-tak minuta dok ne bude mekano. Sačekati da se povrće malo prohladi i zatim usitniti u mikseru.


Na malo ulja propržiti sitno seckani beli luk, dodati usitnjeno povrće i dinstati 10-tak minuta da se fino zgusne. Posoliti po ukusu, može se dodati i malo mlevene ljute paprike (ako neko voli), a zatim prebaciti u teglu, čuvati u frižideru i grickati uz tople domaće tortiljice.

Napomena: namaz je najbolje potrošiti u roku od nekoliko dana, ako ste napravili neku manju količinu. Verujem da bi se mogao spremiti i kao ajvar za zimu, pa ukoliko vam se dopadne i rešite da napravite veću meru, neki okvirni odnos je 1 patlidžan - 3 veća paradajza, sve ostalo po ukusu.:)
 

13 коментара:

  1. Ove listarice sa tim primamaljivim namazom...pa ne znam šta ja radim ovde...Jednostavno ne mogu da odolim da ne kliknem,pročitam i ubrzo idem do kuhinje..posle mi je đavo kriv...;)))

    ОдговориИзбриши
  2. jako lijepi receptići, ove pogačice mi se posebno sviđaju, obožavam takve stvari :)

    ОдговориИзбриши
  3. Svaki put kad se odlucim poceti makrobioticku prehranu (sezonsko minus paradajz, patlidzan, spanac, krompir) iskrsnu ovakvi bozanstveni recepti, upravo hrana kakvu najvise volim. Lepinjice izgledaju kao moj omiljeni indijski hleb roti. Predivno!

    ОдговориИзбриши
  4. Sve što si preporučila je mnogo lepo ali ove listarice mi mirišu dovde... stižem Lanice :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Ove listarice sam jela nekada davno i ne znajuci sta su. Ako ne traze mnogo vremena jescemo ih za veceru :))) Uz ajvar, kupovni naravno, neki VIPRO makedonski nije los, za ovaj tvoj kiks mix namz nece biti vremena

    ОдговориИзбриши
  6. Već se vidim kako trgam komadiće listarica i umačem u ovaj umak od pumidora i patlidžana. Izgleda savršeno!

    ОдговориИзбриши
  7. I što sada odabrati kada je sve ovako dobro ? :) , najbolje je krenuti redom i uistinu mi se sve jako sviđa i sve bih probala, jedno bolje od drugoga i isto tako odlično izgleda !

    ОдговориИзбриши
  8. Letnja mandza - obelezila mnoge moje raspuste... Komad dobrog ovcijeg sira i eto te u raju...I ovaj namaz od paradajza i patlidzana je nesto sto moze samo da bude savrsenstvo.

    ОдговориИзбриши
  9. Nadam se da ce vam se svideti receptici, najtopije ih preporucujem za probu i verujem da cete ih posle toga stalno praviti.:)))

    ОдговориИзбриши