недеља, 4. септембар 2011.

Tart sa sljivama


Sastojci: 250 g brasna, 125 g maslaca, 75 g secera, 1 jaje, 2-3 kasike hladne vode (po potrebi), malo naribane limunove korice, 1 jaje za premazivanje

Fil: oko 500 g svezih sljiva, 2-3 kasike ruma, secer, cimet

Priprema:

Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, zamotati u foliju i ostaviti u frizideru oko 30 minuta. Sljive prepoloviti na pola, izvaditi koscice i iseci na kriske. Preliti ih sa malo ruma, posuti cimetom i ostaviti tako da odstoje neko vreme, povremeno promesati.

Rastanjiti testo i obloziti kalup za tart (precnika 23 cm), na par mesta izbockati viljuskom a od viska testa modlicom izvaditi sitne listice.:)



Preko testa lepo rasporediti sljive i posuti sa 2-3 kasike secera po ukusu. Ivice testa premazati umucenim jajetom i zalepiti pripremljene listice po obodu, pa i njih premazati jajetom.

Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 180-200 C oko 30-tak minuta. Po zelji, posuti secerom u prahu pre sluzenja... prijatno!:))


Recept saljem nasoj domacici Snjezani sa bloga Vrtaljica kao ulaznicu za ovomesecni krug igrice Ajme, koliko nas je na temu sljiva.:)


Tarte aux prunes

Ingrédients: 250 g de farine,  125 de beurre, 75, g sucre, 1 oeuf, 2-3 c. à  soupe d´eau froide, un peu de zeste rappé de citron ; 500 g de prunes, 2-3 c. à  soupe de sucre, un peu de rhum, canelle

Préparation :

Préparez la pâte brisée, faites une boule et réservez au réfrigérateur pendant 30 minutes. Lavez, séparez et dénouyautez les prunes, puis coupéz en tranches. Arosez-les de rhum et saupodrez de canelle, laissez tremper pendant une dizaine de minutes.

Préchauffez le four à 200 C. Beurrez votre moule à  tarte, étalez la pâte et piquez le fond de la tarte à l´aide d´une fourchette. Placez les fruits, saupodrez de sucre et enfournez pendant 30 minutes. Bon appétit!

29 коментара:

  1. Dragi moji, malo sam zapostavile blogovanje protekle dve nedelje, a danas nisam bila nesto u formi da kuckam uvod uz receptic, nadam se da mi necete zameriti zbog toga... ali ovaj tart je stvarno vrlo fin i jednostavan za pripremu, mogu se cak napraviti i male prhke korpice ako vise volite... a vidim da ste mi bile vredne i moracu da zasucem rukave dok sve lepo obidjem!;))

    ОдговориИзбриши
  2. Svaka čast draga mignone, izgleda božanstevno!

    Pusa:)

    ОдговориИзбриши
  3. Fanatastično izgleda..obožavam tart u svim varijantama..veliki pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  4. Sljive sljive sljive..eh da mi je..

    ОдговориИзбриши
  5. i ja se slažem s curama gore, zbilja krasno izgleda. šljive mmmmm

    ОдговориИзбриши
  6. Svidja mi se jer nisi koristila testasti preliv, ovo je odlicna kombinacija sa rumom (koji ja obozavam) i verujem da bi svako ko voli sipkavo testo i ukus sljiva Uživao:) Lana, divna ideja a detalji su ti besprekorni. Ma, liči na tebe:)))) Kissić

    ОдговориИзбриши
  7. Jednostavno, a prelepo... I fantasticno ukraseno!!! :)

    ОдговориИзбриши
  8. Kako si ovo predivno iskombinirala, a tek ovi lističi od tijesta... Divno Lana :)

    ОдговориИзбриши
  9. Ovaj mi je tart baš zapeo za oko. Listići su me oduševili,nevjerovatno je koliko su dekorativni!

    ОдговориИзбриши
  10. Volim sve kolače sa šljivama, a ovo mi je posebno privlačno, zgodni su ti ovi simpa listići.

    ОдговориИзбриши
  11. Dragi moji, ako nemate ovaj kalupic za listice, moze sasvim fino posluziti i manja casa kojom cemo vaditi prvo krugove, pa onda "polumesece", a onaj zaobljeni deo iz sredine ce nam posluziti umesto listica, mozemo napraviti nozem i sare... a ako vise volite, po obodu slobodno mozete poredjati i cvetice od testa!;))

    ОдговориИзбриши
  12. Predivan tart mila,kako si ga samo slozila,svaka cast,divim ti se svaki put.
    Ljubim te

    ОдговориИзбриши
  13. Lana draga, kao i uvijek kod tebe mirisno i fino ! Jako mi se sviđa ovaj tart i tako si lijepo posložila šljive. U okus nimalo ne sumnjam, sigurno je izvrsno !

    ОдговориИзбриши
  14. Danas sam ovo pravila,samo sto ja stavljam jos i pavlaku u testo i ne stavljam ga u frizider... Odlicno je!

    ОдговориИзбриши