недеља, 18. септембар 2011.

Jedan nedeljni rucak: pilece roladice i savijaca sa slatkim sirom i grozdjem



Samo dva recepta na brzaka, bez puno slika, cisto da ih imam zabelezene u arhivi za neku drugu priliku jer su nam se dopali, a mozda ce i Vama posluziti kao inspiracija za ukusan rucak. Kako cesto spremamo piletinu, ovog puta sam se odlucila da umesto uobicajenih przenih batacica napravim roladice, a za nadev sam iskoristila od svega po malo sta se naslo u frizideru... uz neku finu supicu imacete za kratko vreme kompletan rucak.;)

Ako imate vremena, isprobajte i ovaj brzi recept za savijacu sa slatkim sirom i grozdjem koja ce se sasvim lepo uklopiti na kraju rucka, a mozete je grickati i uz popodnevnu soljicu kafe ili caja.;))

Pilece roladice


Sastojci: 4 komada pilecih bataka sa karabacima, 100 g suvog mesa (pecenice), spanac, sir, sargarepa, sampinjoni, so, biber

Priprema:

Izvaditi pazljivo kosti iz bataka i karabataka tako da se dobiju lepe snicle. Posoliti i pobiberiti meso sa obe strane. Na svaku "sniclu" staviti najpre listice tanko secene pecenice, preko toga rasporediti nekoliko listica svezeg spanaca ili tanak sloj blansiranog, staviti zatim stapice svezeg ili dimljenog sira, pa sve lepo zamotati u roladicu. Roladice pricvrsiti kuhinjskim koncem da se ne razmotaju prilikom pecenja.

Roladice kratko zapeci sa svih strana na vrucem ulju, a zatim ih prebaciti u vatrostalnu posudu. Svuda okolo lepo poredjati  krompirice, sipati malo vode i staviti u rernu da se peku na 200 C oko 40-tak minuta. Ako je potrebno, roladice okrenuti na pola pecenja da bi se fino zapekle sa svih strana.Pre serviranja skinuti konac i po zelji iseci na snitice.

Napomena: kao nadev za roladice mozete koristiti i sampinjone, staviti stapice barene sargarepe ili nesto drugo po izboru, sta se vec zatekne u frizideru. Roladice su veoma ukusne i ako se posluze hladne, fino narezane kao hladno predjelo.... prijatno!:)


Savijaca sa slatkim sirom i grozdjem


Sastojci: 500 g tankih kora za pitu, 4 jaja, 120 g secera, 120 g griza, 1,2 dl ulja, 2,5 dl jogurta, 1 vanilin secer, 1 prasak za pecivo, malo ulja

Fil: 750 g svapskog sira, 500 g crnog i belog grozdja, 1 jaje, 150 g secera, 2 vanilin secera, malo naribane limunove korice

Priprema:

Umutiti penasto jaja sa secerom, dodati ulje, jogurt i griz pomesan sa praskom za pecivo. Pripremiti i fil od svapskog sira, secera, jajeta i malo naribane limunove korice. Sve dobro izmesati i sjediniti. Grozdje oprati i ako je krupno iseci na pola i ocistiti od semenki.

Uzeti jednu koru i poprskati sa malo ulja, preko nje staviti drugu koru i sipati jednu kutlacu pripremljenog preliva, premazati celu koru u tankom sloju. Preko toga staviti trecu koru i ponovo premazati prelivom. Odgore staviti cetvrtu koru i rasporediti fil od sira i posuti grozdjem. Sve uviti kao rolat i staviti na podmazan pleh od rerne.

Od preostalih kora i fila napraviti jos 4 ista takva rolata. U pakovanju obicno bude 16-20 tankih kora, pa se od ove mere moze dobiti 4 ili 5 rolata. Ako je ostalo nesto preliva, slobodno ga iskoristite da premazete rolate pre pecenja, a mozete ih poprskati i sa malo ulja ili mleka. Rolate peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta.

Napomena: recept za savijacu je iz casopisa Dobra hrana ali sam mere malo prilagodila. Naime, prema originalnom receptu bilo je dosta preliva ali sam fil imala samo za 3 savijace. Pa, kako mi je ostalo jos nekoliko kora napravila sam i dve pite sa sljivama i cimetom.;) Ako zelite da pitu pravite samo sa filom od sirom, onda ce ove mere biti odgovarajuce.;)

17 коментара:

  1. Obožavam kad su rolade bilo koje vrste bogate nadjevom. Mislim da još nigdje nisam vidjela fotku mesnih rolada ovako bogatih nadjevom. Odlično!

    Grožđe i svježi sir je sigurno odlična kombinacija!

    ОдговориИзбриши
  2. Ja danas pravila džem od grožđa :)

    Volim piletinu u skoro svakom obliku, a ovo mi se naročito dopada zbog kombinacije spanaća i šargarepe, volim je jako :)

    ОдговориИзбриши
  3. ;)) Da, roladice su bas nekako ispale "buckaste", hihih...cak su mi ukusnije kad se malo prohlade, a mogu se i lepse iseci, ovo je bilo slikanje na brzaka!;D
    Tina, jedva cekam recept za tvoj dzem, to jos nisam probala i zvuci mi jako zanimljivo. Pravila sam kompot od bobica belog grozdja (po onom mom univerzalnom receptu za kompote;)) i to bude vrlo fino... a savijacu obavezno isprobajte!;))

    ОдговориИзбриши
  4. Pileće roladice su ti odlične, punjenje je baš po mome ukusu i rado ću ih isprobati. Super izgledaju. A i savijača me privukla, kombinacija sira sa grožđem je sigurno odlična.
    Kada smo već kod džema ili marmelade eto i mene :) , ja sam ga radila i od bijelog i od crnog grožđa, dobra su mi oba iako bih malu prednost dala bijelome.

    ОдговориИзбриши
  5. Un rollo de lujo,me ha encantado sabroso y tentador,es mi preferido ,abrazos grandes.

    ОдговориИзбриши
  6. Ručak je za 10! Pileće roladice fantastično izgledaju a tek domaća savijača... ma divno!
    Sve pohvale za odličan post, zanimljive recepte i krasne fotografije!

    Kiss:)

    ОдговориИзбриши
  7. Divan rucak..ne znam sta bih pre pohvalial;))

    ОдговориИзбриши
  8. Uuuuu ti si baš razmazila Šefa! Blago njemu što svaki dan gušta u onome što tvoje zlatne (ovo sa pravom!) ruke naprave.
    Šta li će tek da se pojavi na ovom blogu kada počnu slave, mogu si samo zamišljati. :)

    Roladice izgledaju vrhunski. A bome i ova pitica. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Sve izgleda sjajno! Od tebe uvek nešto novo,jer nisam pravila ovakvu savijaču sa svežim grožđem,nego samo sa suvim.

    ОдговориИзбриши
  10. Prekrasan ručak ove pileće roladice si bilježim odmah,jer su mi odlično rješenje za jedan fini ručak,a savijača djeluje izvrsno,ali nikada nisam probala ovakvu kombinaciju,jako mi se sviđa...veliki pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  11. Neznam sta bi pre odabrala!I slano i slatko savrseno!

    ОдговориИзбриши
  12. pileće roladice su ti vrhunske. A i savijača, obožavam kombinaciju sira i grožđa/grožđica. Zapravo jako volim sve te pite sa sirevima, u slatkim verzijama :)

    ОдговориИзбриши
  13. Wow! Ja zamalo da propustim ovo. Pisi mi minus, kriva sam:(
    Draga moja, rolnice su ti fantasticne, i jedva cekam da ih pripremim jer i ja rado koristim pilece meso.
    Moram priznati da ne mogu da ocenim ukus savijace, jer nikad nisam probala miks sir-grozdje:( ali kada ti to preporucujes ja prihvatam, uvek volim nove stvarcice.
    Veliki pozdrav moja Lanice:)))

    ОдговориИзбриши
  14. Dragi moji, volela bih da Vam ovi receptici posluze kao ideja za jedan fini rucak, a pita sa sirom je nesto sto vam najtoplije preporucujem da probate, ako volite slatkise tipa cheesecake onda ce vam se i ovo sigurno dopasti, nije previse slatka vec bas koliko treba, oseti se fina aroma limuna, a sveze grozdje mozete zameniti i suvim ako vise volite.;))

    ОдговориИзбриши
  15. nikad nisam jela ovu varijantu od grozdja. a kako nisam i neki preveliki ljubitelj grozda, eto cekam da me netko iznenadi :-))

    ОдговориИзбриши