субота, 10. септембар 2011.

Parmigiana di melanzane


Kod nas u kuci je obicno tata "zaduzen" za nabavku, on to voli da radi, ima i svoje trgovce na pijaci koje vec poznaje i kod kojih obicno kupuje, pa cak i kad nema nekog posebnog razloga voli da proseta i obidje sve tezge, pogleda da li ima nesto zanimljivo tog dana u ponudi... i vrati se posle dva sata.:)

Medjutim, danas sam ja bila u nabavci, kupila sve sa spiska (cak i jedan buketic hrizantema van spiska;)) jer kod mene to ide ovako: ako mi nesto zapadne "za oko", pridjem i pitam za cenu, pa kupim ako je ok ili produzim dalje, ne zadrzavam se puno kod svake tezge. Na kraju sam nabavila sve sto mi je trebalo i vratila se kuci pre nego sto "chef" obicno stigne iz slicne nabavke, pa me je sav iznenadjen sto me vec vidi, pitao: "Kako to da si tako brzo stigla, zar danas nije bilo pijace?".... hihihih, sta da mu kazem!;)))

Evo jos jednog finog i laganog recepta na temu plavog patlidzana (mog danasnjeg "ulova" sa pijace;)), verujem da vecina vas voli ovo jelo i da spremate na slican nacin. Moze se kombinovati i sa pilecim mesom (odlicno je), a ovog puta sam ga pravila prema ovom receptu:

Parmigiana di melanzane



 
Sastojci: 2 veca plava patlidzana, 4-5 vecih paradajza, 1 crni luk, 2 cesnja belog luka, so, biber, bosiljak, pola solje naribanog parmezana (ili kackavalja); za pohovanje: 2-3 jaja, brasno, ulje

Priprema:

Plavi patlizdan oljustiti i iseci na tanke ploske, posoliti i ostaviti da stoji 30-tak minuta dok ne pusti sok. Za to vreme moze se pripremiti preliv od paradajza.

Na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk. Paradajz na kratko potopiti u vrucu vodu i oljustiti, pa iseci na manje kockice. Proprziti zajedno sa lukom, dodati seckani beli luk i zacine, sve zajedno dinstati 15-tak minuta dok se umak ne zgusne.

Kuhinjskim papirom upiti sok koji je pustio patlidzan, uvaljati ga u brasno pa u umucena jaja i prziti kratko na ulju sa obe strane. Izvaditi na kuhinski papir da upije visak ulja, pa sloziti jedan red u ciniju u kojoj ce se peci. Preko patlidzana sipati par kasika pripremljenog paradajza, posuti kockicama mocarele po zelji (mozete praviti i bez sira, ovog puta ga nisam stavljala), sve jos posuti sa malo naribanog parmezana.

Preko toga ponovo poredjati sloj pohovanog patlidzana, preliti umakom i redjati tako naizmenicno dok se ne potrose sve sastojci, neka na kraju bude sloj naribanog parmezana (ili kackavalja).


Staviti u rernu da se sve fino zapece na 200 C oko 20-30 minuta. Kad je nas "slozenac" gotov, sacekati jos nekih 15-tak minuta da se malo prohladi pa tek onda posluziti... prijatno!;))

Napomena: bice isto tako ukusno da se neki put izmedju slojeva patlizdana, za promenu ubace i fileti belog mesa koje cemo prethodno kratko proprziti na gril tiganju sa obe strane, sve preliti umakom od paradajza, posuti sirom i zapeci, mmmm...;)))

28 коментара:

  1. Njam, njam, ovo baš lepo izgleda, na prvi pogled mi liči na lazanje, ovako, slagano i zapečeno. Volim jela zapečena u rerni...

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Zoki, bas je poput lazanja od povrca, pravi sezonski receptic... da iskoristimo ovo sezonsko povrce dok ga ima na pijaci!;))

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je fenomenalan obrok, tako dobra ideja, a i realizacija. A bloger sa originalnog recepta bi mogao da postavi link na tvoj post, jer je slika daaaaleko bolja! :-)

    ОдговориИзбриши
  4. Često radim, jako volimo. Prvenstveno zato što nema mesa tako da sumnjam da ću isprobati s bilo kakvim mesnatim dodatkom. Krasno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  5. Patlidžan je divan, ne samo što je osnova mnogim jelima, već i cena mu je trenutno fantastična pa se da super iskoristiti. Ranije sam pravila nešto slično ali sa fetom. Mi žene izgleda bi sve mogle bez mesnih dodatka, bar neko vreme.

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam patliđane i često ih koristim.
    Tvoje lazanje su prekrasne, sastojci su zanimljivi a ja mislim da ću ih ubrzo isprobati.
    Sve pohvale za recept i ideju!

    Lijep pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  7. odličan predlog za ručak bez mesa...mogla bih ga napraviti u posnoj varijanti, da li bi moglo pivsko testo bez jaja za pohovanje???

    ОдговориИзбриши
  8. Jako fino, rekla bi za jako ukusan i slastan ručak! Patlidžan jako rijetko koristim, što je šteta za jedno toliko zdravo povrće..
    Odlazak na tržnicu meni predstavlja pravi užitak,veseli me i inspirira me, toliko mi se ideja odjednom stvori na tom mjestu u glavi što skuhati, ali se onda moram ipak prizemljiti i shvatim da naprosto uz moj posao i radne obaveze nemogu napraviti sve što mi padne napamet...

    ОдговориИзбриши
  9. prvo, patlidžane obožavam.
    drugo, ovo mi je omiljeno jelo s omiljenim mi patlidžanima :lol
    treće, tvoja verzija sjajno izgleda!

    i za kraj, volim odlaske na tržnicu, imam "svoje", omiljene i provjerene štandove na dva placa, al svejedno uvijek još malo zujim okolo :))

    ОдговориИзбриши
  10. Kod neme teško da bi prošao dva dana za redom bezmesni ručak. Parmigiana mi je definitivno draga kao prilog mesnom jelu.

    Odlično izgleda i iako inače nisam gladna ovako kasno, sad bih guštirala u ovome.

    ОдговориИзбриши
  11. Nisam jos pravila ovakvo jelo sa plavim patlidzanom, ali jako mi se dopada! Volim takve ruckove...

    ОдговориИзбриши
  12. Divan recept.A najbolje da ti uvek ides na pijacu;)

    ОдговориИзбриши
  13. ;)) Bas me raduje da jos ima ljubitelja ovog jela, nesto slicno se moze napraviti i sa paprikama, a verujem da bi i sa tikvicama bilo isto tako ukusno...draga Jafi, verujem da se moze pohovati i u pivskom testu, moglo bi cak i samo sa brasnom, tek toliko da plavi malo omeksa.;))

    ОдговориИзбриши
  14. Вкусно и мнооого красиво!
    Поздрави:)

    ОдговориИзбриши
  15. Kombinacija patliđana, sira i paradajza moj je ljetni.favorit. Radim na sto načina, a ovaj moram probat.

    ОдговориИзбриши
  16. Pravo letnje jelo i divna kombinacija namirnica!

    ОдговориИзбриши
  17. nisam ljubitelj patliđana, ali na ovaj način sa sirom je u redu
    ja rijetko odlazim na tržnicu, barem što se povrća tiće, sve imam iza kuće :)

    ОдговориИзбриши
  18. Odlicno jelo!!!
    ako ga pravim na tvoj nacin,moram imati barem pilece filete pored,pa da ja nebih radila dva posla to ja odradim ujedno!!!;)

    Jafi,moze i griz,kukuruzno brasno..to cesto radim da bi izbjegla pohovanje koje meni ne odgovara,tek toliko da ga se obuce u nesto sto ce zadrzati vodu iz njega !!!!

    ОдговориИзбриши
  19. Prefin recept,divna kombinacija sastojakaza lagano jelo,i jako mi se sviđa:)

    ОдговориИзбриши
  20. Ovo znam da je fino, jer sam po napuljskom receptu jela ovo ljeto u Italiji. Fina je i potpuno mlaka, sve se prožme i stopi, sir stisne i možeš rezati i jesti poput slanog kolača. Prekrano ti izgleda! :)

    ОдговориИзбриши
  21. Odlična ti je parmigiana , baš odlična ! jela sam je ovo ljeto u Dbk na odmoru, prijateljica je napravila i znam da je jako ukusna. Hvala ti za recept koji nisam uzela, a sada ga imam :). Odlično si je napravila i super izgleda !

    ОдговориИзбриши