понедељак, 30. април 2012.

KuVarijacije: Uskrsnji venac



Kao sto vec znate, poslednjeg dana u mesecu obicno objavljujemo recept koji smo isprobali u okviru igrice za food blogere KuVarijacije. Prethodnog meseca bio je izglasan recept za Uskrsnji venac sa bloga Vrtaljica tako da je bila zgodna prilika da ga isprobamo za vreme uskrsnjih praznika.:) Ovde mozete procitati ceo recept, radi se o finom dizanom testu sa filom od jabuka i lesnika, zamirisanih limunom... divan slatkis kojim smo se zasladili popodne a jos smo grickali i par narednih dana, onako fino uz kaficu i caj.:)

Draga Snjezo, hvala puno na odlicnom receptu, iako je moj predlog bila torta Angelica i razmisljala sam da li mozda da nju napravim, ipak mi je drago da sam isprobala ovaj lepi receptic, imala sam malih nedoumica oko motanja testa, ali nadam se da sam dobro uradila,  a napravicu svakako jednom prilikom i onaj drugi venac.:)) Ovde prenosim originalni Snjezin recept:

Uskrsnji venac



Potrebno je (za tijesto):
  • 50 dag brašna
  • 1 vrećica (7 g ) suhog kvasca
  • 10 dag šećera
  • 2.5 dcl toplog mlijeka
  • 5 dag otopljenog maslaca
  • 1 žumanjak
Za punjenje:
  • 50 dag jabuka (3 kom.)
  • ribana korica jednog limuna
  • 10 dag mljevenih lješnjaka
  • 8 dag šećera
  • 1 bjelanjak
  •  jedna šaka grožđica
i još:
  • 10 dag marmelade od kajsija
  • krupni šećer (po želji)

  • Postupak:
    1. U mlijeku rastopiti maslac (sve skupa treba biti toplo)
    2. Pomiješati brašno, kvasac i šećer te dodati jaje i mješavinu mlijeka i maslaca. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga na toplome kvasati oko pola sata.
    3. Jabuke oguliti i očistiti te 1/2 jabuka naribati na sitno a ostale isjeći na sitnije kocke.
    4. Pomiješati ih s limunovom koricom, lješnjacima i šećerom te dodati lagano umućen bjelanjak.


     5.  Nadošlo tijesti podijeliti na dva dijela, i razvaljati ih na četverokute dimenzija 45x20 cm.
     6.   Na svaki staviti po polovicu nadjeva te zamotati u roladu, a sastav rolade okrenuti prema dolje.
     7.   Rolade zarezati odozgo 2 cm duboko po dužini, saviti oko sebe (kao da cijedite ručnik) pa   međusobno u čvrst vijenac. Staviti ga (vijenac) na lim za pečenje.
     8.   Pokriti ga folijom, peći oko 20 minuta na 200°C, zatim skinuti foliju pa peći još 20 minuta.  Ostaviti još 15 minuta u isključenoj pećnici.
     9.   Premazati ga zagrijanom marmeladom od kajsija i ukrasiti po želji.


11 коментара:

  1. Ja sam se odlučila za orahe, a sad me baš zanima kakvog je okusa sa slješnjacima.

    ОдговориИзбриши
  2. Lana, kao i uvijek u tvojoj izvedbi, odlično i jako lijepo !
    Super su ti ispale obje rolade, zarezivanje i omotavanje, dio koji je mene malo namučio.
    Vijenac si krasno prezentirala, ova šarena jaja su se baš uklopila !

    ОдговориИзбриши
  3. Lješnjake obožavam,ne sumnjam da je savršen u kombinaciji sa jabukama,fantastična prezentacija Lanice..lijep dan ti želim!

    ОдговориИзбриши
  4. Predivna izvedba i odlicna prezentacija. Slike me zaista mame da ga napravim za neki od sledecih praznika, jer Uskrs je daleko ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Jako mi je žao što nisam stigla da ga napravim. Snježin recept mi se jako dopada i obavezno ću ga praviti za sledeći Uskrs. Tvoj izgleda odlično i rado bih gricnula jedno parčence. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Moram uvek da te hvalim,jer ti sto god napravis,slano ili slatko i kako to prezentujes izgleda SAVRSENO!!I ako ne stignemo da probamo recept u okviru igrice,ti nas namamis za kasnije:))Pozz

    ОдговориИзбриши
  7. What a lovely pie. It looks beautiful and I love the simplicity.

    ОдговориИзбриши
  8. I kod tebe jako lijep a kod mene s dodatkom oraha.Baš smo uživale u ovom krugu.

    ОдговориИзбриши