четвртак, 5. април 2012.

Slatke pletenice i lepe novosti:)



Dragi moji, zelela bih da sa Vama podelim jos neke lepe novosti.:) Izasao je prvi broj online magazina Mezze koji je posvecen gastronomskoj kulturi. Casopis su osmislile i lepo graficki dizajnirale nase blogerice Marija i Ana , a doprinos u receptima ovog puta su dale Milica, Olivera, Dragana, Mihaela, Maja, Ivana, Jelena, Sanja i moja malenkost. Nadamo se da ce nas vremenom, kako nase "mezzimce" bude napredovalo i raslo, biti sve vise.:)

Ovde mozete prelistate ceo casopis Mezze  i nadam se da cete pronaci neke lepe recepte i ideja za predstojece uskrsnje praznike... uzivajte!:))




Sastojci: 700 g mekog brasna, 3/4 paketica svezeg kvasca (35 g),  2 kasike secera, 1 kasicica soli, 0,75 dl ulja, 2 dl mleka, 1 dl vode

Za premazivanje: 1 kafena soljica secera, 1 kafena soljica vode (0,75 dl), krupan secer

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom dok se ne aktivira. Od brasna, pripremljenog kvasca, secera, soli, ulja, mlakog mleka i vode zamesiti srednje meko testo i ostaviti da odmara 10-15 minuta.

Testo podeliti na 10 loptica, svaku razviti u traku a zatim uvijati pletenice ili puzice.



Puzici: testo spiralno uvijati prema sredini sa oba kraja, ali tako da jedan kraj bude uvijen na levu stranu a drugi na desnu (slika 1.)

Pletenice: traku podeliti na 3 jednaka dela i naizmenicno preklapati jedan preko drugog, sve dok ne dobijemo pletenicu. Krajeve malo pristisnuti da se ne bi otvorili prilikom pecenja (slika 2.)



Spirale: ovaj oblik je mozda najjednostavnije napraviti. Traku testa treba saviti na pola i naizmenicno preklapati krajeve sve dok se ne dobije dupla spirala.

Pripremljeno pecivo poredjati na pleh i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta. Dok se pletenice peku pripemiti sirup: kratko prokuvati soljicu secera i vode da se dobije sirup gustine meda. Pred kraj pecenja, pecivo izvaditi iz rerne, premazati sirupom i posuti krupnim secerom, pa vratiti da se sve jos kratko zapece i fino porumeni... prijatno grickanje i lepo provedite predstojece praznike!:)

24 коментара:

  1. Pletenice su ti krasne, a i časopis, nisam znala za ovo i tako me razveselila ta novost kad sam danas vidjela na facebooku! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Časopis sam već prelistala i to nekoliko puta. Predivan je! Vidi se da su ga radile umjetnice! Puno uspjeha vam želim.
    A pecivo, također savršeno. Najzanimljivije mi je premazivanje šećernim sirupom što mu sigurno daje tu čarobnu hrskavost a što se meni posebno sviđa!

    ОдговориИзбриши
  3. Časopis je stvano prekrasan, bravo cure!!!

    Pletenice su prekrasne, divno izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  4. Lana, ti li si?

    Tebi svako pecivo lepo izgleda... nista novo...

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo pecivo je jedno od omiljenih kod moje dece (mislim da ga imas na coolinarici).
    A 'mezzimce' vam je odlično!

    ОдговориИзбриши
  6. Bravo svaka čast!!! Časopis je pre, pre.divan!

    ОдговориИзбриши
  7. MEZZE je super, bravo!

    Samo, mnogo više bih volela umesto onih tulipana da vidim i tvoj lik među ostalima...

    ОдговориИзбриши
  8. Taman sam prelistala časopis, jako mi se sviđa! Žao mi je što nisam imala ove pletenice kraj sebe pa da grickam dok čitam časopis. Odlično izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  9. What a delicious looking! It's make me so hungry! I can't wait to eat this :)

    ОдговориИзбриши
  10. @ Tamara, hvala ti... magazin je bio malo iznenadjenje, nadam se prijatno.:))
    @ Snjezo, za celokupni dizajn su ipak najzasluznije nase urednice, Ana i Marija, bez njih "mezzimce" ne bi ovako lepo izgledalo, stvarno su uradile jedan veliki posao.:))
    @ Zondra, hvala punoo!:))
    @ Ivana, oui, c´est moi, Lana... hvalaa!:D
    @ Irena, jeste, ovo je receptic sa Coolke, samo sada dopunjen novim slikama... nadam se da cemo i tebe videti u "mezzimcetu"!:))
    @ Opasna, hvala punooo!:))
    p.s. tvoje sam-rolne su uspesno isprobane, uskoro repriza, najverovatnije sledeceg vikenda.;D
    @ Aliki, ispravicemo to u sledecm broju.:))
    @ Tamara, ti ces njih cas napraviti, imam poverenja u tebe!:))
    @ Rotisserie Chiken recipes, thank you so much!:))
    @ Petra, hvala ti puno!:))

    ОдговориИзбриши
  11. Upravo sam pregledala časopis,zaista sam fascinirana viđenim,sve pohvale cure i samo naprijed,odlična cijela koncepcija..peciva su ti fantastična:)

    ОдговориИзбриши
  12. Divno, pletenice su super, ali časopis je stvarno vrhunski. Po meni u rangu Sale i Pepe :)

    ОдговориИзбриши
  13. Već sam kod Jelene napisala koliko sam oduševljena časopisom! Prelistala ga jučer, i jutros opet uz jutarnju kaficu. Bravo, i samo naprijed djevojke!!!

    Peciva izgledaju fantastično, biće sigurno uskoro isprobane :)

    ОдговориИзбриши
  14. Divne pletinice, casopis sam prelistala,predivno i super ideja.

    ОдговориИзбриши
  15. Časopis je predivan i inspirativan a pletenice savršene.

    ОдговориИзбриши
  16. Pregledala sam časopis, bravo, krasan je! Čestitke!
    Pletenice su stvarno lepe! Lepe praznike! :)

    ОдговориИзбриши
  17. Čestitam cure na dobro uradjenom poslu, sve je apsolutno savršeno :)

    ОдговориИзбриши
  18. Divne novosti a magazin je prva liga ,vidi se da ste uživale.

    ОдговориИзбриши
  19. Lana, časopis je prekrasan i jako me je obradovalo da ga vidim. Zaista profesionalno uradjen, bez pogovora:) Odmah sam ga "prikačila" na Pinterest:)
    Ove tvoje pletenice me potsećaju na detinjstvo, jer smo ih tad kupovali na kioscima na velikom odmoru. Većina mog društva ih je jela sa jogurtom, ja nikako nisam mogla. Prelepe su!

    ОдговориИзбриши
  20. Hvala cure!:)))Za celokupan dizajn casopisa ipak su najvise zasluzne nase urednice, Ana i Marija, mi ostali smo imali laksi deo posla, da napravimo nesto fino, fotkamo i posaljemo recepte... uskoro ce izaci i novi broj, pa budite sa nama!:))

    ОдговориИзбриши