среда, 15. мај 2013.

Sve od hleba

 
Danas na meniju imamo par brzzzih recepata sa hlebom pripremljenih kao ulaznica za blogersku igricu Ajme, koliko nas je koju ovog meseca, na temu hleba, vodi naša draga Nena sa bloga Hleb i lale. Tema koju nam je zadala obuhvata sve što možemo napraviti od hleba, a verujem da ideja neće nedostajati.:)
 
Zapravo, nisam mislila da ću učestvovati sa 4 recepta, prvobitna namera mi je bila da napravim samo pizzu od starog hleba koja je vrlo zgodno rešenje da se utroši višak koji nam nekada preostane.:) Ali onda sam se setila i uštipaka od sredine hleba koje mi je mama nekada spremala u detinjstvu, a sasvim slučajno na listi za isprobavanje našla su se još dva recepta sa neta, pa da ih podelim sa vama redom:
 
Uštipci od sredine hleba
 
 
Sastojci: sredina starog hleba, mleko, 2 jaja, ulje za prženje
 
Priprema:
 
Sredinu starog hleba izmrviti i potopiti u mleku ili vodi. Zatim, dobro ocediti i izmešati sa umućenim jajima. Oblikovati male valjuške pomoću dve kašičice i pržiti ih na zagrejanom ulju sa obe strane dok fino na zarumene. Izvaditi ih na kuhinjski papir i poslužiti odmah dok su tople uz kiselo mleko ili malo sira (ako volite slane) ili posute sa malo šećera zamirisanih vanilom (za slatku varijantu).
 
 
 
 
Pizza od hleba
 
 
Sastojci: 8 kriški starog hleba, paradajz pelat, 1 češanj belog luka, malo soli, origano, 3 jajeta, malo mleka, nekoliko šnitica kačkavalja ili nekog drugog tvrdog sira po želji
 
Priprema:
 
Hleb iseći na kriške i potopiti u malo hladnog mleka, pažljivo iscediti da ne izgubi oblik i poređati u kalup premazan maslacem. Hleb se može iseći i na manje kriške da bi se što bolje uklopio i stao u kalup.:) 
 
Na malo ulja propržiti sitno seckani beli luk i dodati  pelat. Posoliti i začiniti po ukusu. Kuvati 10-tak minuta da se umak malo zgusne, pa preliti preko kriški hleba.
 
 
Odgore poređati listove kačkavalja ili nekog drugog sira po želji (mogu i šnitice šunke, neće smetati:), pa sve preliti jajima koje smo umutili sa malo mleka. Posuti origanom ili bosiljkom ako volite, pa peći u zagrejanoj rerni oko 30-tak minuta na 200 C. Ukrasiti listićima svežeg bosiljka.
 
Ranije sam često pravila ovu pizzu, naročito leti kada ima svežeg paradajza u izobilju, pa se može spremiti fini domaći umak. Sem toga, sve vrlo brzo bude gotovo i idealno je za grickanje na terasi u toplim letnjim večerima.:)
 
 
Rascvetani hlepčić
 

Sastojci: 1 manja lepinjica, neki fini topljeni sir, vezica mladog luka, so, biber
 
Priprema:
 
Možda ste već videli ovaj hlepčić koji neko vreme kruži netom, okrugao hlepčić zasečen mrežasto sa komadićima otopljenog sira koji se razvlaaaači kada odlomite komadić.:) Veoma je jednostavno za pripremu i ukusno, sve mere se mogu prilagoditi i menjati po želji.
 
Manji okrugao hlepčić ili lepinjicu zaseći mrežasto (kao na slici) ali ne sasvim do kraja. U proreze staviti šnitice kačkavalja ili nekog drugog sira koji će se fino otopiti. Posebno propržiti vezicu seckanog mladog luka na malo ulja, pa zatim rasporediti i dinstani luk svuda po malo.
 
Staviti u zagrejanu rernu i kratko zapeći na 200 C oko 15-tak minuta, tek toliko da se sir lepo rastopi. Poslužiti odmah dok je fino toplo i grickati kockicu po kockicu... prijatnooo!:)
 
 
 
 
 
Jaja u korpicama od hleba
 
 
Sastojci (za 2 osobe): 2 kajzerice, malo sira (šunke, paprike i sl.), 2 jajeta, mladi luk za posipanje
 
Priprema:
 
Kajzericama odseći vrh i pažljivo izdubiti (sredina se može iskoristiti za uštipke od hleba:). Staviti prvo šniticu sira, zatim šunke i na kraju u svaku kajzericu razbiti po jedno jaje. Posuti sitno seckanim mladim lukom i posoliti ako treba.
 
Peći u prethodno zagrejanoj rerni 15-tak minuta ili duže u zavisnosti od toga koliko volite da jaje bude meko, odlično za doručak ili užinu... prijatno grickanje!:)
 
Napomena: korpice se mogu puniti i raznim povrćem, seckanim pečurkama i sl.
 
 
 
Preporučujem da možda isprobate i neke od ranije objavljenih recepata ako vam se dopadnu (linkovi su ispod slike):
 
 
3. Brodići sa jajima i šunkom (po Sanjinom receptu)
 
 
 
 
 

30 коментара:

  1. Ja skoro nisam videla originalnije recepte od tako jednostavnih sastojaka. Moja mama nam je pravila nesto slicno ovom trecem receptu - samo sto se przilo na ulju. Malo nezdravija varijanta! I zvali smo ih indijanske oci :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Saska, mozda bi mogla da nam jednom otkucas receptic, sad si me bas zaintrigirala sa tim "okicama".:)))

      Избриши
  2. Opet se ne mogu odlučiti koji recept mi je ljepši i primamljiviji,tako volim ovakve jednostavne sastojke,uvijek garantiraju prekrasan obrok,,hvala ti puno na idejama,ti si zakon:))..pusice,i lijep ti dan želim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, meni su isto drazi jednostavni recepti, mozda samo ponekad dam oduska pa slatkisi budu mrvicu zahtevniji, hihihi... puno lepih pozdrava ti leti!:))

      Избриши
  3. Eh tiii, cudesna zeno! Opet sam odusevljena. Divne stvari si pripremila i uvek uzivam gledajuci tvoje drangulije, dok sticem utisak da sam bas tu u tvojoj kuhinjici... Kiss, draga moja Lana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, pa stvarno bi bio red da jednom dodjes, sta cemo tek onda praviti.:)) kis, kisss...

      Избриши
  4. ne znam šta je bolje! ostavila si me bez riječi...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, ima stvarno zgodnih receptica, nisam ni mislila da ih ima toliko, mozda skupim za jos jedan post.:))

      Избриши
  5. Sve super izgleda. Stvarno u tvojim rukama i u tvojoj čarobnoj kuhinji,i od običnih sastojaka nastaju neobično-divne čarolije. Ovaj rascvjetali hljebić me mami već duže vrijem,moraću ga probati. Sve izgleda prelijepo i ukusno. Pozdrav,Draga lano,od mene i moje ekipe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da je taj hlepcic postao hit na internetu, sigurno ce vam se dopasti.:)) I jos nesto, cini mi se da bolje koristiti hlepcic od jednog ili dva dana, suvise se mrvi kad je svez... eto, ako mozda budete radili.:)) Puno vas sve pozdravljam!:))

      Избриши
  6. Stvarno ne znaš koji je bolji i koji je jednostavniji. Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mogu se stvarno napraviti fini receptici od hleba, mislim da ce nasa Nena imati pune ruke posla dok ih sve sredi!:))

      Избриши
  7. Ove kajzerice premazati rastopljenim maslacem i eto jedne verzije
    "croque madame"
    ... podsjetila si me moram opet da ih pravim ;)
    Pizza od hleba sigurno ide na nas meni
    L’équipe

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znas da sam se u jednom trenutku setila "croque madame" u toj verziji, nikako da stignem da ih isprobam, fino bi izgledale i kajzerice sa malo besamela, mozda cak i sa nekim povrcem.:)) Puno pozdrava celoj ekipi i javite kako je uspela pizza.:))

      Избриши
  8. Auuuu, ova pica i jaje u korpicama izgledaju opasno dobro....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Preporucujem za probu, zgodno je kad nemamo bas tako puno vremena.:))

      Избриши
  9. Lano, ovaj treci recept, u originalu sam i ja razmatrala... :)
    Sjajne ideje. Nesto cu tek probati, a ustipke i picu i ove pogacice sam vec pravila. Odlicne ideje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, samo objavi, nema veze sto sam objavila, verujem da ce ti to napraviti posebno kreativno i ukusno.:))

      Избриши
  10. Pa ova pizza od kruha je nešto fantastično! A svaka ti čast za ove zbirke recepata :)))

    ОдговориИзбриши
  11. Ajme, koliko originalnih i kreativnih recepata! Sve ću isprobati, prvo pizzu!

    ОдговориИзбриши
  12. :)) Bice mi drago ako se neki receptic nadje na stolu, drziiim fige i cekam utiske.:)))

    ОдговориИзбриши
  13. Sve izgleda fenomenalno, ali rascvetani hlepčić je moj favorit!

    ОдговориИзбриши
  14. Draga Lana, kod tebe se i danas kao i uvijek odlično častimo, baš maštovita i odlična jela od kruha. Jaja u korpicama od kruha su me odmah osvojila, ali me isto tako i pizza zaintrigirala i mislim da ću nju prvu isprobati. Sve predobro izgleda !

    ОдговориИзбриши