Juče sam, kao nedeljni slatkiš, napravila ovu finu torticu i mogu vam reći da joj ime savršeno pristaje. Nežna, kremasta i fina, nismo mogli da dočekamo da se potpuno rashladi (zbog toga je malkice "čupava" u preseku, ali degustatori se nisu puno bunili:). Podsetila me je na tortu koju sam nekada davno napravila i jednu anegdotu u vezi sa njom, ali više o tome na kraju posta :)
Ova tortica je izabrana, najvećim brojem glasova, kao zadatak u okviru blogerske igrice KuVarijacije. Recept je sa nama podelila Tajana, naša mlada blogerica koja piše divne priče i sprema ukusne receptiće. Provirite na njen blog Slasno i opasno i pročitajte originalni recept za Starinsku finu tortu , a ovde ću vam otkuckati skraćenu verziju sa par malih izmena.
Sastojci: 7 belanaca, 7 kašika šećera, 7 kašika brašna, 7 kašika ulja, 1 prašak za pecivo
Fil: 6 dl mleka, 7 žumanaca, 7 kašika šećera, 5 kašika gustina, 2 vanilin šećera, 150 g maslaca, 100 g suvog grožđa, malo ruma
Priprema:
Umutite čvrst šam od belanaca i postepeno dodajte šećer. Smanjite brzinu miksera i dodajte ulje. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i na kraju pažljivo umešajte u smesu. Sipajte u veliki pleh od rerne obložen masnim papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta dok se kora e odvoji od ivica pleha. Kad se kora ohladi, isecite na tri šnite.
Odvojite malo mleka na stranu, a ostatak zagrejte sa vanilin šećerom i polovinom šećera. Žumanca izmešajte sa preostalim šećerom, dodajte gustin i malo hladnog mleka koje ste sačuvali. Sipajte u vrelo mleko i kuvajte par minuta dok se krema ne zgusne.
U prohlađenu kremu dodajte maslac i sve fino izmešajte. Odvojite malo kreme za premazivanje torte, a u ostatak umešajte grožđice koje su bile potopljene u rumu. Nafilujte tortu i celu premažite preostalim kremom. Umutite slatku pavlaku ili šlag i dekorišite torticu po želji. Neka se fino rashladi pre služenja... uživajte!:)
Meni su korice ispale malo tanje (mislim da je pleh bio prevelik), sledeći put ću peći u nešto manjem plehu za rernu. To je samo mala zabeleška meni za drugi put, inače to nije ni malo umanjilo njen savršen ukus.:)
Meni je bila sasvim dovoljno slatka iako sam malo smanjila ukupnu količinu šećera, ali to već možete dodati prema ukusu. Brašno sam zamenila sa gustinom, čini mi se da onda kreme imaju nekako nežniji ukus, i stavila sam jednu kašiku manje u odnosu na originalni recept. Možete čak kombinovati brašno i gustin pola-pola.
Još nešto, obično na ovu količinu kreme dodajem nešto manje maslaca, pa sam smanjila na 150 g, bilo je i dalje kremasto i ukusno (bez brige:). Meni se dopala verzija sa grožđicama u rumu, nekako baš ide uz ovaj fini starinski receptić. Kod Tajane sam videla da je korice premazala se pekmezom, možete i tako ako više volite.:)
I na kraju, mogu samo reći da ću torticu sigurno ponovo praviti. Draga Tajana, hvala punoo na ovom divnom starinskom receptiću koji si sačuvala od zaborava i podelila sa svima nama.:)))
p.s. torticu možete seći na šnite ili, ako želite da dobijete trouglove, naizmenično secite na kose parčiće.:)