понедељак, 30. септембар 2013.

Tajanina starinska fina torta


Juče sam, kao nedeljni slatkiš, napravila ovu finu torticu i mogu vam reći da joj ime savršeno pristaje. Nežna,  kremasta i fina, nismo mogli da dočekamo da se potpuno rashladi (zbog toga je malkice "čupava" u preseku, ali degustatori se nisu puno bunili:). Podsetila me je na tortu koju sam nekada davno napravila i jednu anegdotu u vezi sa njom, ali više o tome na kraju posta :)

Ova tortica je izabrana, najvećim brojem glasova, kao zadatak u okviru blogerske igrice KuVarijacije. Recept je sa nama podelila Tajana, naša mlada blogerica koja piše divne priče i sprema ukusne receptiće. Provirite na njen blog Slasno i opasno i pročitajte originalni recept za Starinsku finu tortu , a ovde ću vam otkuckati skraćenu verziju sa par malih izmena.


Sastojci: 7 belanaca, 7 kašika šećera, 7 kašika brašna, 7 kašika ulja, 1 prašak za pecivo

Fil: 6 dl mleka, 7 žumanaca, 7 kašika šećera, 5 kašika gustina, 2 vanilin šećera, 150 g maslaca, 100 g suvog grožđa, malo ruma

Priprema:

Umutite čvrst šam od belanaca i postepeno dodajte šećer. Smanjite brzinu miksera i dodajte ulje. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i na kraju pažljivo umešajte u smesu. Sipajte u veliki pleh od rerne obložen masnim papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta dok se kora e odvoji od ivica pleha. Kad se kora ohladi, isecite na tri šnite.

Odvojite malo mleka na stranu, a ostatak zagrejte sa vanilin šećerom i polovinom šećera. Žumanca izmešajte sa preostalim šećerom, dodajte gustin i malo hladnog mleka koje ste sačuvali. Sipajte u vrelo mleko i kuvajte par minuta dok se krema ne zgusne.
 
U prohlađenu kremu dodajte maslac i sve fino izmešajte. Odvojite malo kreme za premazivanje torte, a u ostatak umešajte grožđice koje su bile potopljene u rumu. Nafilujte tortu i celu premažite preostalim kremom. Umutite slatku pavlaku ili šlag i dekorišite torticu po želji. Neka se fino rashladi pre služenja... uživajte!:)

 
Utisci: tortica je izuzetno lagana i kremasta, možete je odmah poslužiti čim je napravite. Verujem da je još bolja sutradan kad se svi sastojci fino prožmu, samo što ovog puta to ne možemo proveriti u praksi... jedino da ponovimo "eksperiment".:)

Meni su korice ispale malo tanje (mislim da je pleh bio prevelik), sledeći put ću peći u nešto manjem plehu za rernu. To je samo mala zabeleška meni za drugi put, inače to nije ni malo umanjilo njen savršen ukus.:)

Meni je bila sasvim dovoljno slatka iako sam malo smanjila ukupnu količinu šećera, ali to već možete dodati prema ukusu. Brašno sam zamenila sa gustinom, čini mi se da onda kreme imaju nekako nežniji ukus, i stavila sam jednu kašiku manje u odnosu na originalni recept. Možete čak kombinovati brašno i gustin pola-pola.

Još nešto, obično na ovu količinu kreme dodajem nešto manje maslaca, pa sam smanjila na 150 g, bilo je i dalje kremasto i ukusno (bez brige:). Meni se dopala verzija sa grožđicama u rumu, nekako baš ide uz ovaj fini starinski receptić. Kod Tajane sam videla da je korice premazala se pekmezom, možete i tako ako više volite.:)

I na kraju, mogu samo reći da ću torticu sigurno ponovo praviti. Draga Tajana, hvala punoo na ovom divnom starinskom receptiću koji si sačuvala od zaborava i podelila sa svima nama.:)))

p.s. torticu možete seći na šnite ili, ako želite da dobijete trouglove, naizmenično secite na kose parčiće.:)



уторак, 24. септембар 2013.

Toskanska čorbica sa kobasicom i Praščići

 
Nešto toplo, mirisno, ljutkasto i ukusno, da se malo ugrejemo prvih jesenjih dana.:) U poslednje vreme me često možete naći na Pinterestu, to me nekako opušta. Volim da tamo provodim vreme i "bockam" sličice, uvek pronađem neku lepu inspiraciju. Tako su mi i ovi recepti privukli pažnju, jedva sam čekala da ih isprobam i podelim sa vama, nadam se da će se i vama dopasti.:)
 
 
Toskanska čorbica sa kobasicom
 
Sastojci: 2 para polu-dimljenih ljutih kobasica, 1 veći crni luk, 1/2 praziluka, 50 g pancete, 1 šargarepa, kolutić celera + lišće, 2 veća krompira, 1 češanj belog luka, so, biber u zrnu, lovor list, 1 kašičica slatke mlevene paprike + 1/2 kašicice ljute mlev. paprike, 2 kašike brašna, peršunovo lišće
 
Priprema:


Na malo ulja propržiti kockice pancete, dodati seckani crni luk i praziluk. Kobasicu oljuštiti i iseći na kolutiće i sve zajedno kratko propržiti. Beli luk sitno iseckati i dodati da fino zamiriše.

Šargarepu oljuštiti i iseći na kolutiće, a krompir iseći na kockice, sve dodati u čorbicu. Začiniti po ukusu, staviti slatku i ljutu mlevenu papriku, nekoliko zrna bibera i list lovora.

Sipati 2 l vode, poklopiti i kuvati na laganoj temperaturi oko 30-tak minuta dok povrće ne omekša. Pri kraju kuvanja, razmutiti 2 kašike brašna u pola šolje hladne vode i dodati u čorbicu. Pre služenja posuti seckanim peršunovim lišćem i poslužiti fino toplo... prijatno!:))

inspiracija za recept :)


Praščići sa kobasicom


Sastojci (za 10-tak praščića): 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, oko 3 dl mlake vode, par kašika ulja, 1 par dimljenih kobasica, 1 jaje za premazivanje, biber u zrnu za okice :)

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom da ispuni šolju.  U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, malo ulja i sa mlakom vodom zamesiti srednje mekano testo. Pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta.

Testo podeliti na 10 loptica, ostaviti malo testa na stranu za njuškice i uši. Svaku lopticu rastanjiti na dlanu i u sredinu staviti po parčence dimljene kobasice. Skupiti testo i oblikovati loptice. Od testa koje smo izdvojili oblikovati uši i repiće. Deo testa rastanjiti i izvaditi male kružiće (za njuškice) i napraviti po dve rupice pomoću stapića za roštilj.

Loptice porđati na pleh preko papira za pečenje. Premazati umućenim jajetom sa svih strana i nalepiti sve delove (njuškice, uši i repiće). Premazati i njih umućenim jajetom i utisnuti po dve zrna bibera kao oči.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta da fino zarumene. Od ove mere može se napraviti 10-tak praščića... prijatno grickanje!:)))

originalni receptić (sa slikama pripreme)


p.s. svratite na blog Slasno i opasno  i pogledajte kako je naša Tajana napravila preslatke praščiće. Posebno mi se sviđa recept za testo koje je koristila, sa jogurtom i malo meda, a za nadev možete staviti i nešto drugo po želji (malo sira, šunkice, piletine i sl.).

Želela bih da podelim sa vama još jednu lepu fotografiju koju sam dobila mejlom od drage čitateljke Romane Radovanović i pogledajte kako prasići medeno izgledaju u njenoj verziji (slika ispod).

Draga Romana, najlepše se zahvaljujem na ustupljenoj fotografiji i hvala Vam što ste je podelili sa svima nama, nadam se da će vas inspirisati da ih možda napravite.:))

    photo by Romana Radovanović

Mislim da su vam se prasici baš dopali, evo još jednog lepog kolaža od ekipe iz Bečeja, ovog puta su napravljeni u kombinaciji sa integralnim brašnom. Hvalaaa, drugari!:))))

     

субота, 21. септембар 2013.

Sve od grožđa


Posle skoro dva mesesa duge letnje pauze, već sam se pomalo uželela naših blogerskih igrica.:) Više o pravilima igrice za food blogere Ajme, koliko nas je možete pročitati na prethodnom linku, a verujem da ste već iz samog naslova pogodili šta smo imali za temu ovog meseca.

Naša draga domaćica Jovanka baštovanka, autorica bloga Kutlačom po kazanu, zadala nam je pre početka letnje pauze temu za mesec septembar - grožđe, i evo mog domaćeg zadatka i ulaznice za igricu.:)

Piletina sa belim grožđem


Sastojci: 1 manje pile, 200 g belog grožđa, 2 češnja belog luka, 1 dl belog vina, so, biber, ulje, začinsko bilje

Priprema:

Pile isecite na manje komade, malo posolite sa obe strane. Na zagrejanom ulju brzo propržite 2 češnja belog luka, tek toliko da fino zamiriše. Dodajte piletinu i kratko ispržite sa obe strane da uhvati koricu. Sipajte belo vino i smanjite temeperaturu. Dinstajte na laganoj vatri 30-tak minuta dok skoro sva tečnost ne ispari, ako je potrebno dodajte i malo vode.

Na polovini dinstanja, okrenite piletinu sa druge strane i dodajte zrna belog grožđa. Neka se sve zajedno dinsta još 15-tak minuta, na kraju malo pojačajte temperaturu da fino zarumeni.


Piletina je gotova kada dobije lepu rumenu koricu i kada skoro sva tečnost ispari. Servirajte uz prilog od pirinča prelijte umakom i pospite seckanim svežim peršunom. Piletina spremljena na ovaj način ima divan slatkasti ukus, a i zrna grožđa dobiju posebno fini šmek... bon appétit!



Kolač sa crnim grožđem i kukuruznim brašnom


Recept za ovaj rustični italijanski kolač sam pronašla na netu, veoma je fin i podseća na naš omiljeni kolač koji obično pravimo sa sezonskim voćem. Veoma je lagan i osvežavajući, gledajte ako možete da izaberete grožđe sa sitnijim semenkama jer nije baš tako zgodno kada posle naiđete na njih.:) U originalu kolač se sprema sa maslinovim uljem i palentom, ali je isto tako fin i sa običnim uljem i sitnim kukuruznim brašnom.

Sastojci: 150 g belog pšeničnog brašna, 75 g kukurznog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, prtohvat soli, 2 velika jaja, 100 g šećera, 1 dl ulja, 0,5 dl mleka, 1 vanilin šećer, naribana korica pola limuna, oko 2 šolje očišćenog crnog grožđa, šećer u prahu za posipanje

Priprema:


Umutiti mikserom jaja i šećer, dodajte ulje, mleko, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu. Pomešajte obe vrsta brašna sa praškom za pecivo, pa lagano umešajte u umućena jaja.

Kalup za pečenje (prečnika 26 cm) namažite maslacem i pospite sa malo brašna. Sipajte pripremljenu smesu i po površini pobacajte polovinu zrna grožđa, a drugu polovinu sačuvajte za kasnije jer će tako zrna samo delimično potonuti i ostaće vidljiva.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10 minuta, zatim izvadite kolač i pospite preostalim zrnima grožđa. Vratite kolač u rernu i pecite još 30-40 minuta sve dok se testo ne odvoji od ivica kalupa. Gotov kolač pospite šećerom u prahu, sačekajte da se malo prohladi i onda poslužite.:)

originalni recept:)


Kompot od grožđa

                      (slika iz arhive:)
 
Mislim da ovaj recept već znate napamet koliko ga često kuckam u poslednje vreme, ali je zaista jednostavan i fin.:) Najdraži mi je kompot od višanja i volim da pravim kompote, ali se posle retko kada setim da sama otvorim teglu. Međutim, chef je druga priča i on ih jako voli, pa onda ih i ja probam:)
 
Dakle, za kompot od grožđa treba vam lepo i čvrsto belo i crno grožđe. Skinite bobice sa grančica i lepo ih operite. Čiste tegle napunite sa očišćenim bobicama grožđa i preko voća stavite po 6 kašika šećera (oko 100 g) ako su tegle velike (od 750 ml). Sipajte hladnu vodu sa česme skoro do vrha i dobro zatvorite tegle.
 
U dublji lonac, na dno stavite jednu kuhinjsku krpu, poređajte 2-3 tegle i napunite lonac mlakom vodom tako da potpuno prekrije poklopce. Bilo bi dobro da voda čak malkice prelazi preko poklopaca. Zagrejte vodu i kad proključa kuvajte 5 minuta.
 
 
Pažljivo izvadite tegle iz lonca, odlijte malo vode i onda ih uhvatite debljom krpom i izvadite, pazite da se ne ispečete. Poređajte tegle na neki drveni podmetač i ostavite da se potpuno ohlade. Na isti način skuvajte preostale teglice kompota.

Možda ćete sutradan primetiti sitne mehuriće vazduha koji se podižu prema površini, ne brinite sve je u redu i to je normalan proces. Kasnije će to sve prestati, a šećer koji je ostao na dnu rastvoriće se postepeno.

Ovako pripremljen kompot možete čuvati godinu dana a sasvim se fino održi i duže. Možete ga odmah probati čim se ohladi, ali ipak imajte na umu da je potrebno izvesno vreme dok se šećer potpuno rastvori. Zato je najbolje otvoriti teglice kompota tek posle 2-3 meseca kada napolju fino zahladi i zaveju snežne pahuljice.:)

уторак, 17. септембар 2013.

Grčka kuhinja


Da još malo produžimo leto i uživamo u ukusnoj mediteranskoj kuhinji. Neke od recepata ste već mogli da pročitate u letnjem izdanju magazina MEZZE, a ovo je malo dopunjeno izdanje.:)
Grčka kuhinja je tipično mediteranska  sa obiljem svežih sastojaka i mirisnih začina. Maslinovo ulje  je obavezni sastojak njihovih jela i korste ga zaista u velikim količinama. Legenda kaže da je drvo masline bio dar boginje Atine po kojoj su Grci, u znak zahvalnosti, nazvali svoj glavni grad.
Kao predjelo u grčkom restoranu, možete obično naručiti neku laganu salatu (grčku, caciki, malidzano i sl.), male pitice sa sirom ili mesnim nadevom, sarmice od vinovog lišća, povrće prženo u dubokom ulju, krokete ili neki umak koji će vam servirati uz tanke hlepčiće i obavezno belo vino ili rakiju uzo.
Od glavnih jela možete izabrati nešto sa povrćem, mesom ili ribom, recimo musaku, pasticio, male ćuftice, suvlaki ili giros koje ćete često naći i kao brzu hranu na gotovo svakom ćošku.
Ako ste možda već ogladnili od čitanja, predlažem da se odmah prebacimo u kuhinju i isprobamo neki od grčkih recepata...  prijatno Καλή όρεξη! (Kalí óreksi!)


Grčka salata

 
Sastojci (količina po izboru): paradajz, krastavci, paprika, feta sir, masline, origano, maslinovo ulje
Priprema:
Povrće operite i iseckajte na krupnije kockice. Prelijte maslinovim uljem, pospite origanom i posolite po ukusu. Dodajte masline i sve pažljivo izmešajte.
Feta sir isecite na kockice ili šnite i rasporediti preko salate. Možete izmešati i zajedno sa povrćem, ali nekako više volim da ga dodam na kraju da se ne bi previse razmrvio.
Poslužite kao lagano predjelo ili kao salatu uz glavni ručak, odlično se slaže sa grčkim ćufticama od mesa.

Suvlaki

Recept za suvlaki možete pročitati u postu Razglednica iz Grčke (1.deo) koji je ranije već objavljen  na blogu.:)


Sarmice od vinovog lista (Dolmades)


Sastojci: 30-40 mladih listova vinove loze, 1 crni luk, 1 praziluk, 200 g pirinča, 1 kašičica soli, biber, peršunovo lišće, 1 limun, 1 dl ulja, voda
Priprema:
S obzirom da sada nije sezona za ostavljanje listova vinove loze, možete ih naći već prethodno pripremljene u teglicama u većim marketima. Obično su zamotani u rolnice (po 20-30 komada) i nalaze se u slanom rastvoru. Dovoljno je samo odmotati lišće i nafilovati nadevom.

Ukoliko sledeće godine možda budete želeli da sami napravite malu zalihu listova, ovde možete pročitati detaljno uputstvo kako da to uradite. Tu je već objavljen recept za sarmice sa mesom, ali ovog puta ih pravimo na grčki način - samo sa pirinčem.:)

Pripremite prvo nadev: crni luk i praziluk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Dodajte pirinač, prelijte vodom, posolite i pobiberite po ukusu.

Kuvajte dok skoro sva tečnost ne ispari. Pirinač se ne mora potpuno skuvati jer ćemo posle puniti sarmice. Na kraju dodajte seckano peršunovo lišće.

Listove vinove loze lepo razmotajte i stavljajte po kašičicu fila na sredinu. Zamotajte ih kao sarmice i ređajte u dublji lonac. Na dno lonca možete prethodno staviti par listova vinove loze. Kad ste popunili prvi red sa sarmicama, ređajte ih i u drugi red. Ostavite 2 -3 lista za pokrivanje i fino ušuškajte sarmice.
Prelijte sa vodom tako da ih sve prekrije, dodajte ulje i limunov sok. Kuvajte na tihoj temperaturi oko 30-40 minuta dok sarmice ne omekšaju. Ako voda u toku kuvanja ispari, slobodno dodajte još malo. Gotove sarmice servirajte uz kolutić limuna i dekorišite svežim peršunom ili mirođijom.


Ćuftice od mlevenog mesa (Keftedes)


Sastojci: 500 g melevenog mesa, 1 veći crni luk, 1 zemička, malo mleka, so, biber, 1 jaje, peršunovo lišće, origano
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Zemičku isecite na kockice i prelijte mlekom. U dublju posudu stavite mleveneo meso, dodajte dinstani luk, zemičku koju ste ocedili od mleka, 1 jaje, posolite i pobiberite po ukusui dodajte seckane začine.
Sve lepo izmešajte da dobijte kompaktnu smesu, možete dodati i malo prezle ako je potrebno. Oblikujte male ćuftice i pržite ih na vrelom ulju. Izvadite na kuhinjski papir da se malo ocede, a zatim ih poslužite uz salatu od svežeg paradajza. 

Giros sa piletinom


Sastojci: pileće meso sa grila, caciki salata, crveni luk, zelena salata, tortilje

Priprema:

Za pripremu ovih brzih zalogaja može fino poslužiti prethodno pripremljeno grilovano meso. Umesto piletine možete koristiti i drugo pečeno meso (svinjsko ili jagnjeće). Meso isecite na trakice ili tanje šnite. Napravite i caciki salatu sa svežim krastavcima i grčkim jogurtom. Crveni luk isecite na kolutiće i operite listove zelene salate.

Na svaku tortilju stavite list zelene salate, pospite seckanim mesom i dodajte kolutiće luka. Prelijte sa malo caciki salate, pažljivo preklopite i sve učvrstite čačkalicom. Prijatno grickanje!:)


Pasticio


Sastojci: 400 g makarona, 1 crni luk, 300 g mlevenog mesa, 200 g paradajz pelata, so, biber, origano
Bešamel umak: ½ l mleka, 3 kašike brašna, 50 g maslaca, malo ulja, so, muskatni oraščić, 100 g kačkavalja
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Dodajte mleveno meso i začinite po ukusu. Sve kratko propržite, dodajte paradajz pelat i dinstajte dok meso ne omekša.

Rastopite maslac i malo ulja, dodajte brašno i malo propržite. Sipajte polako hladno mleko i mešajte da se ne stvore grudvice. Napravite bešamel umak  i začinite po ukusu. Na kraju dodajte 50 g naribanog kačkavalja, a drugi deo ostavite za posipanje. 

Makarone skuvajte u slanoj vodi i ocedite. Podelite na dva dela, jedan deo izmešajte sa pripremljenim mlevenim mesom, a u drugi deo umešajte bešamel umak. Činiju u kojoj će se peći premažite maslacem i rasporedite prvo sloj makarona sa mlevenim mesom.

Preko toga stavite makarone sa bešamelom i odgore naribajte preostali kačkavalj. Stavite u rernu da se sve još kratko zapeče i poslužite fino toplo.

Napomena: ovu grčku musaku možete servirati i u individualnim posudicama i izgledaće vrlo dekorativno ako je prevrnete na tanjir pre posluživanja. 

I na kraju da se malo zasladimo posle ručka, kao desert predlažem grčke krofnice u medu  Lokumades, a recept možete pogledati ovde.:)

недеља, 15. септембар 2013.

Fini kolači sa džemom od šljiva



Verujem da ovih dana gotovo u svakoj kući fino miriše domaća zimnica, možda se pravi džem od šljiva, teglice se pune skuvanim slatkom ili se voće stavlja u kompote da nas ugreje tokom zime. Još imate vremena da danas skoknete na Mikser Design Food i možda sebe obradujete teglicom fine zimnice koje su pravile devojke iz MEZZE tima.:)

Prošlog puta sam vam obećala da ću u narednom postu otkriti gde je "završio" domaći džem od šljiva. Ispunjavam obećanje i kuckam vam nekoliko lepih predloga, možda se neki baš danas nađe na stolu za doručak ili kao fina popodnevna poslastica.:)

Ružice sa džemom od šljiva


Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 100 g šećera, 100 g maslaca, 1 jaje, oko 2,5 dl mleka, malo naribane limunove korice, džem od šljiva za premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa  kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i ostaviti na toplom dok ne ispuni šolju.

Izmešati brašno, so i šećer, dodati pripremljeni kvasac, rastopljeni maslac, jedno jaje i naribati malo limunove korice. Sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo, pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta.


Razviti pravougaonu koru debljine 1 cm i premazati džemom od šljiva (ili nekim drugim po želji). Zamotati u rolat i iseći na šnite dužine oko 4 cm. Ređati jednu do druge u podmazan pleh i ostaviti da odmaraju još 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

Ružice možete staviti i u pleh za mafine, pa će sve biti jednake i lepe. Peći ih na 200 C oko 30 minuta. Kad se ružice ispeku, posuti ih šećerom u prahu i poslužiti tople za doručak uz šolju mleka ili bele kafe.:)


Napomena: za testo sam koristila recept za Brioche russe koje možete koristiti kao osnovno testo i za drugo fino slatko pecivo.


Prhki keksići sa pekmezom

 
U osnovi ovog testa je recept za Prhke kiflice sa pekmezom jer je vrlo zahvalno za oblikovanje i može se preklapati, savijati i ostaće uvek lepo.:)
 
Sastojci: oko 500 g brašna, 100 g masti, 150 g maslaca, 25 g svežeg kvasca, 1 dl tople vode, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, malo soli, 2 žumanceta, naribana limunova korice, džem od šljiva 

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna, ostaviti na toplom da naraste. U posebnoj posudi izmešati brašno sa malo soli, dodati šećer i vanilin šećer, žumanca, mast i maslac, naribati limunovu koricu i na kraju dodati pripremljeni kvasac. Sjediniti sve sastojke da dobijete fino i glatko testo.
 

 
Testo razviti tanko i čašom ili okruglom modlicom izvaditi krugove. Na sredinu svakog kruga staviti po kašičicu džema. Uštinuti jedan kraj kružića da dobijete mali fišek, pa zatim stisnuti i preostala dva kraja testa (videti na slikama). Dobro pritisnuti da se testo ne bi odlepilo prilikom pečenja.
 
Na kraju bi trebali da dobijete male paketiće u čijem se središtu nalazi fil. Poređati na pleh preko papira za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta.
 
 
Kolačići bi trebali tek malo da zarumene, pazite jer prilično brzo izgore. Gotove kolačiće možete posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom ili ih poslužiti i ovako same uz šoljicu bele kafe dok ujutru listate novine...  prijatno grickanje.:)
 


Prhke korpice sa pekmezom

 
Sastojci: 200 g brašna, 100 g maslaca, 50 g šećera, 50 g mlevenih badema, prstohvat soli, 1 jaje, par kašika mleka + džem od šljiva za punjenje
 
Priprema:
 
Izmešati brašno, so, šećer i mlevene bademe. Dodati maslac sobne temperature, 1 jaje i skupiti sve sastojke u glatko testo. Po potrebi dodati malo hladnog mleka da bi se lakše zamesilo. Testo zamotati u foliju i ostaviti u frižider na 30 minuta.


Testo rastanjiti i obložiti kalupiće za pečenje. Ako koristite metalne kalupiće nije ih potrebno premazivati jer je testo već dovoljno masno i neće se zalepiti. Testo pre pečenje izbockati viljuškom na par mesta. Peći na 180 C oko 15-tak minuta.

Korpice su gotove kada testo blago zarumeni na ivicama. Izvadite iz rerne i sačekajte da se malo prohlade u kalupićima, pa zatim preokrenite. Kad se korpice potpuno ohlade možete ih napuniti džemom od šljiva ili nekim drugim finim pekmezom. Na svaku korpicu stavite po listić mente kao dekoraciju.

Napomena: korpice možete napuniti džemom i pre pečenja, samo što u tom slučaju džem nekada može da iscuri. Meni je zgodnije da ispečem same korpice i onda ih napunim filom po želji. U narednom broju magazina MEZZE čekaju vas još neke lepe ideje za tartelettes.:)

 
Malo podsećanja na neke ranije pravljene kolačiće sa šljivama, recepti isprobani sa Coolinarike i sa bloga.:)


1. Fina pita sa šljivama
2. Jastučići sa šljivama
3. Pita od šljiva
4. Tart sa šljivama

среда, 11. септембар 2013.

Zimnica sa tvistom & Mikser Design Food



Ako u nedelju možda budete u Beogradu, prošetajte do Mikser Housa u Karađorđevoj 46 i posetite peti po redu Mikser Design Food market na kome izlažu mali i veliki proizvođači vina, sireva, slatkiša, organske hrane, proizvođači kuhinjske opreme i posuđa. Deo MEZZE tima će takođe biti tamo i promovisati Zimnicu sa tvistom, tako da ćete na licu mesta moći da probate ili kupite teglicu fine domaće zimnice.:)

Dođite u nedelju, market se održava 15. septembra od 12 do 22 časa u Karađorđevoj 46, a ulaz je slobodan.

Ako možda želite da sami napravite teglice ukusnog voća za zimu, slede ukusni recepti. A pogledajte šta su još napravile Ana, Marija, Jelena, Milkica i Nevena.:))

Kompot od šljiva sa cimetom

 
Omiljeni način za pripremu kompota po kome uvek radim, sasvim jednostavan i proveren recept.:))
 
Sastojci: lepe čvrste šljive (količina po želji:), šećer, voda, štapić cimeta ili zvezdasti anis, teglice
 
Priprema:
 
Odaberite voće koje nije suviše mekano, neka bude čvršće ali ne zeleno. Šljive operite, presecite na pola i izvadite koštice. Teglice dobro operite i osušite, ako želite u svaku možete staviti po komadić cimeta ili zvezdastog anisa. Napunite ih sa voćem do vrha.
 
Ako koristite velike tegle (od 750 ml), u svaku stavite po 6 kašika šećera, a za manje tegle (od 250 ml) stavite po 2 kašike šećera i napunite hladnom vodom tako da prekrije voće. Zatvorite dobro sa poklopčićima.
 
U dublji lonac stavite jednu kuhinjsku krpu na dno, a zatim poređajte 2-3 teglice ili već koliko može da stane. Lonac napunite hladnom ili mlakom vodom tako da prekrije poklopčiće barem za 1 cm. Zagrevajte i kad provri kuvajte 5 minuta.
 
 
Pažljivo odlijte malo vode tako da možete da izvadite teglice (pazite, veoma su vruće!). Ostavite ih da se potpuno ohlade a zatim ih možete odložiti u špajz ili na policu do zime.:)
 
Ovako pripremljen kompot možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu, šećer koji ostane na dnu teglica vremenom će se rastopiti. Na ovaj način možete vrlo jednostavno napraviti kompot od bilo koje vrste voća, a kada zaveju pahuljice samo otvorite teglicu da se zasladite.:)
 



 Džem od šljiva sa cimetom i rumom

 
Klasika, ali finaaa... ovog puta sa daškom egzotike.:)
 
Sastojci: 1 kg očišćenih šljiva, 200 g šećera, 1 kašičica cimeta, malo ruma
 
Priprema:
 
Odaberite lepe, mekane šljive da bi se brže skuvale. Voće operite, izvadite koštice i naseckajte na četvrtine ako su šljive krupne. Pospite šećerom i kuvajte najpre na jačoj vatri oko pola sata, zatim smanjite temperaturu i nastavite da  kuvate, uz povremeno mešanje, oko 1-1,5 h sve dok se pekmez fino ne zgusne.
 
Na pola kuvanja možete dodati  kašičicu mlevenog cimeta i par kašika ruma (po želji). Pekmez će dobiti divnu aromu i kolači koje kasnije budete pravili sa njim, biće izuzetni mirisni i fini.:) 


 
U narednom postu saznaćete šta sve fino možete napraviti sa pekmezom od šljiva... i gde je "iščezao" pekmez iz ove činijice.:)
 
 
 
Slatko od šljiva
(možete ga vrlo lako napraviti kod kuće:)
 
 
Ove godine sam prvi put pravila slatko od šljiva.:) Malo sam prelistala kuvare i prokrstarila netom da vidim da li se može praviti bez krečne vode u koju se obično potapaju šljive da bi zadržale lep oblik i da se ne bi raspale prilikom kuvanja.
 
Kako meni baš nije zgodno da nabavim negde kreč, jako sam se obradovala kad sam pročitala da se slatko može napraviti i sa sodom-bikarbonom. Rešila sam da pokušam sa nekom manjom količinom, pa ako se dobro pokaže napraviću još jednu turu. Treba rastvoriti sodu-bikarbona i u tom rastvoru se "brčkaju" šljive neko vreme (15-tak do 30 minuta). Posle toga se slatko skuva na klasičan način i mogu vam reći da se ovaj ekperiment odlično pokazao.
 
Sastojci: 1 kg očišćenih šljiva (bez koštica), 1 kg šećera, 2 dl vode, 1 limun
 
Za potapanje: 1 kašika sode-bikarbone, 1 l hladne vode
 
Priprema:
 
Rastvorite kašiku sode-bikarbone u hladnoj vodi u koju ćete spuštati oljuštene šljve. Šljive operite i oljuštite, svaku zasecite malo nožem da izvadite koštice. Oljuštene šljive spušatje u vodu sa sodom-bikarbonom. Trebaće vam otprilike 40-tak minuta da oljušite oko 1,5 kg voća kako biste dobili 1 kg šljiva bez koštica.
 
U veću šerpu stavite 1 kg šećera i 2 dl vode, dodajte kolutiće limuna i kratko prokuvajte da se šećer istopi. Očišćeno voće isperite hladnom vodom i stavite u sirup. Kuvajte 20-30 minuta, ne treba mešati već samo povremeno protresite malo šerpu. Videćete da je slatko gotovo kada voće postane lepo prozirno, a sirup se zgusne do gustine ređeg meda. 


U toku kuvanja ili na kraju skinite penu koja se skupila na površini, malo protresite šerpu da bi se sva penica skupila na jednom mestu. Pomerite šerpu sa ringle i pokrijte je vlažnom kuhinjskom krpom, neka tako stoji dok se slatko potpuno ne ohladi.

Posle toga možete napuniti teglice, lepo će izgledati ako u svaku stavite po par kolutića limuna. Teglice dobro zatvorite i čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Od ove mere dobićete 3 manje ili dve velike tegle slatka.:)

p.s. ne zaboravite da dođete na Mikser Design food market u nedelju ... čekamo vas!:)))))