среда, 16. мај 2012.

Sarmice od vinovog lisca



Sada je prava sezona da se skupi mlado lisce vinove loze (neprskano) i naprave sarmice od vinovog lisca.:) One su toliko male da se mogu poruckati u 2-3 zalogaja i vrlo je zabavno praviti te male zamotuljke. Imaju blagu i finu aromu vinove loze i najlepse prijaju posluzene uz kiselo mleko ili pavlaku, mozda ih ne vole bas svi zbog tog specificnog ukusa (nisam ni ja u pocetku;) ali ako im date sansu, sigurno cete ih zavoleti na drugi zalogaj!:))

Neprskano lisce vinove loze se vrlo lako moze spremiti i za zimu, tako da sarmice mozemo praviti kad god pozelimo preko cele godine. Lisce za sarmice se obicno moze naci na pijaci ili ako mozda neki vas prijatelj ima vinograd, zamolite ga da vam donese nekoliko neprskanih listova. Neki put se i u marketima mogu naci gotove teglice sa vec pripremljnom zimnicom tj. zamotanim listicima vinove loze u slanom rastvoru koje mozete odmah koristiti. Ukoliko ne mozete da nabavite vec pripremljeno lisce, onda ce Vam ovaj recept fino posluziti... spremite se za hvatanje beleski!:))


Sastojci: 30-tak mladih listova vinove loze (neprskanih), 300 g mlevenog mesa, 1 veca glavica crnog luka, 1 mala kafena soljica pirinca, so, biber, 1 jaje, 1 kasicica mlevene zacinske praprike

Priprema:

Za pripremu sarmica koristi se iskljucivo neprskano lisce vinove loze. U prolece, pre prskanja, ubrati lisce koje ce se koristiti za pravljenje sarmica. Svaki list malo pososliti po sjajnoj strani, pa redjati jedan na drugi (ukupno 10 komada). Sve zajedno ih zaviti u rolnu i staviti u lonac od 2 l. Napraviti odmah vise takvih paketica/rolnica, ali uvek redjati samo po 10 listova u jedan paketic.

Posebno prokuvati vodu i preliti preko rolnica koje smo poredjali. Pritsnuti nekim tezim predmetom ili staviti lonac od 1 l napunjen hladnom vodom. Ostaviti da stoji 24 h. Posle tog vremena, rolnice ocediti i koristiti za dalju pripremu. Mogu se cak i zamrznuti, najbolje je stavljati po 4-5 paketica u jednu kesu ili koliko ce Vam trebati za jedan rucak.


Pripremiti nadev od mesa: na ulju proprziti sitno seckani crni luk, dodati mleveno meso i sve zajedno dinstati dok meso ne omeksa. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati pirinac i jos malo proprziti (pirinac ne treba da se skroz skuva, jer ce posle kuvati zajedno sa sarmicama). Sve pomeriti sa ringle, dodati 1 ravnu kasicicu mlevene paprike a kad se smesa malo prohladi, umesati 1 celo jaje.

Filovati sarmice: na svaki list staviti po kasicicu fila, pa preklopiti najpre krajeve sa strane, a zatim uviti cvrsto u sarmicu. Gotove sarmice redjati u lonac (ako pravite vecu kolicinu) ili keramicku posudu (za jedan rucak). Sarmice gusto slagati jednu pored druge, kad se popuni prvi red, slagati ih u drugi preko vec poredjanih sarmica.:)


Kad smo potrosli sav fil i lisce (staviti odgore jedan ceo list), sarmice preliti vodom da ih potpuno prekrije i kuvati na ringli ili staviti u rernu. Kuvati oko 40-tak minuta na srednoj temperaturi u polupokrivenom loncu (ako se peku u rerni, mozete ih prekriti alu folijom).

Pri kraju kuvanja napraviti zaprsku i preliti preko sarmica. Na malo ulja proprziti 1 kasiku brasna, dodati 1 kasicicu mlevene paprike i sasvim malo vode da se rastvore grudvice. Sve sipati preko sarmica i kuvati/peci jos 10-tak minuta. Sarmice posluziti uz kiselo mleko... prijatno!:)

17 коментара:

  1. Obožavam! Ali ti toplo preporučam da probaš i Jalan sarmice (imaš na mom blogu)

    ОдговориИзбриши
  2. Vazi, napravicu jednom po tvom receptu, secam se da sam ih videla kod tebe na blogu.) Ove sarmice zapravo volimo samo baka i ja, tata ih jos uvek izbegava (ostane nama vise:)). Meni se recimo sada dopadaju neka jela koja sam ranije zaobilazila, valjda se ukusi vremenom menjaju, pa se tako nadam da ce se i nas "chef" mozda jednom predomisliti.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Moj dragi ih obožava i često mu kupim u Veru one grčke u jonzervi, kaže da su dobre. Teško je naći pouzdano neprskano lišće.

    Baš se spremam za vikend da zađem u jedan zapušten vinograd u susedstvu, valjda će biti i za zimu, naravno po tvom receptu:-)))

    ОдговориИзбриши
  4. Divno, obožavam sve zelene sarmice. Jedem ih čak i od lišća rena. :) Ove tvoje izgledaju fantastično. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Mnogo su ti lepe sarmice. Nisam ih nikada spremala, ali ih volim, naročito samo sa punjenjem od pirinča - jela sam ih po nekim gostima ili ih kupim u Veru, kao i Vesna.

    ОдговориИзбриши
  6. :)) Vesna, ako mozes da dodjes do neprskanog lisca, svakako napravi par paketica za zimu (mislim samo na lisce:). Mi smo ranijih godina dobijali od prijatelja, ali sada se mogu naci i na pijaci, iznesu tako neki put par hrpica listova i onda ih uvek ovako spremam. Mama ih je jako volela, pa sam i ja tako uz nju probala i eto sada ih ponekada napravim... znam da Grci obozavaju ove sarmice.:))
    @ Zoko, ovo je onda pravi receptic za tebe... a te od rena nisam jos pravila, eto uvek naucim nesto novo.:))
    @ Tanja, hvalaaa.. ovde nisam videla te gotove sarmice, neki put se moze naci samo lisce (za motanje:) u teglicama, a ti se posle sam snalazis za fil.:) Mozda ces jednom iznenaditi tvoje sa ovim recepticem.:)) pozzz

    ОдговориИзбриши
  7. O kako su lijepe ove sarmice!!! Volim ih jesti, ali ih još nisam pravila sama (mama pravi odlične, mmmh). Presjek sarmice je super, super!

    ОдговориИзбриши
  8. Nikad nisam probala. Da li je bitno koja je loza, može li ono obično kućno grožđe, što služi za hladovinu?

    ОдговориИзбриши
  9. Nisam nikad jela sarmice s lišćem vinove loze, a u vrtu imam neprskano lišće. Ne mogu pretpostaviti kakav okus daju mesu.

    ОдговориИзбриши
  10. evo ni ja nikada nisam jela sarmice s ovim lišćem, jako zanimljivo a vjerujem i ukusno!

    ОдговориИзбриши
  11. Volim sarmice od vinovog lisca, ovdje ga ima kupiti vakumiranog, ne pravim cesto, ali bih trebala sad kad sam vidjela ove tvoje. Predivne su

    ОдговориИзбриши
  12. Divno. Kako više nemamo vinograd, a susjedima trgati lišće nije uputno, mogu samo ovako gledati i uzdisati.

    ОдговориИзбриши
  13. Radila sam slicne i jako ih volim! Super fotke, odlican recept ;)

    ОдговориИзбриши
  14. Dok je tata imao vinograd,mama ih je redovno pravila i svi smo ih obožavali.A sada ih nisam jela godinama.Viđam i ja na pijacama lišće,ali nemam poverenja da nije prskano,frka mi je da ih kupim.

    ОдговориИзбриши
  15. Nisam ih nikad probala, ali si me svojim slikama zainteresovala :)

    ОдговориИзбриши
  16. @ Tanja, vrlo se jednostavno prave, eto mozes jednom iznenaditi tvoju mamu.:))
    @ Vela, mozes slobodno koristiti lisce domace loze, tako je najbolje jer znas da sigurno nije prskano.:)
    @ Tamara, ako ima jos kandidata za probu, mozes recimo napraviti neku manju kolicinu, cisto onako da isprobate jer steta je ne iskoristiti kad vec imate domace neprskano lisce.:)
    @ Tamara, da posaljem jednu serpicu sa sarmicama za probu?:)
    @ Gordana, hvala...super je ako mozes nabaviti vec spremljeno lisce, to puno skracuje sam postupak pripreme jer ovo ostalo je kao kada se spremaju klasicne sarmice.:)
    @ Katarina, verujem da bi komsije rado priskocile u pomoc sa jednom-dve vezice listova.:)
    @ Anja, hvala ti puno!:)
    @ Irena, mozes pogledati u Idei, tamo neki put uspem da nadjem vec spremljeno lisce u teglicama ( na policama sa zimnciom) a nekada ga cak spakuju u plasticne kutijice i onda drze u rashladnoj vitrini.:)
    @ Jafi, probaj ih jednom, verujem da bi se tebi isto dopale, pogotovo sto volis grcku kuhinju... eto nekako sam mislila da su ove sarmice poznato jelo i bice mi drago ako ih mozda jednom napravite.:))

    ОдговориИзбриши
  17. I ja se pridruzujem grupi koja nikada nije probala sarmice sa vinovim liscem, ali ove tvoje zaista predobro izgledaju:)

    ОдговориИзбриши