четвртак, 30. јануар 2014.

Susam grickalice


Kad nam je pre mesec dana, Nataša sa bloga Moja slatka kuhinja zadala susam kao temu za blogersku igricu Ajme, koliko nas jeplanirala sam puno toga da napravim jer susam baš volim i često ga koristim u kuhinji (na spisku je bila i piletina u susamu, htela sam da napravim i susam kuglice sa kikirikijem, a ima i finih kolača sa susamom).

Ali kako to obično bude, iskrsle su neke druge obaveze, tako da hvatam zadnji voz i našoj Nataši šaljem ovih par receptića kao ulaznicu za blogersku igricu.:)


Susam listići


Sastojci: 1 belance, 30 g brašna, 30 g šećera u prahu, 20 g maslaca, 90 g susama

Priprema:

Umutiti belance malo žicom i dodati šećer u prahu, mešati dok se šečer fino ne rastopi. Rastopiti maslac na laganoj temperaturi i kad se prohladi spojiti sa umućenim belancetom. Na kraju pažljivo umešati brašno i susam.

Kašicom spuštati male gomilice na papir za pečenje i rastanjiti u krug. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C 10-tak minuta, dok blago ne porumene na ivicama. Sačekati da se malo prohlade u plehu, pa prebaciti na tanjir. Od jedne mere dobila sam 25 listića.:)

originalni receptić:)



Integralni štapići sa susamom


Sastojci: 150 g integralnog pšeničnog brašna, 150 g belog brašna, 15 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 50 g susama, 50 ml ulja, oko 150 ml mlake vode, 1 belance + susam za posipanje

Priprema: 

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom meda i brašna. Ostaviti na toplom da se aktivira.

Izmešati obe vrste brašna, dodati so, susam, pripremljeni kvasac, ulje i sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti 10-tak minuta da odmara. Zatim rastanjiti testo u pravougaonu koru, premazati umućenim belancetom i posuti susamom (susam se može prethodno malo ispeći u suvom tiganju da bi imao intezivniju aromu).


Iseći na trakice i svaku spiralno uviti (možete iseći i na sasvim tanke štapiće, pa će tako izgledati kao grisine:). Ređati u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-tak minuta. Prijatno grickanje!:))

Susamova so (gomašio)


Sastojci: susam, morska so

Priprema:

Susam malo propeći na suvom tiganju da blago porumeni i fino zamiriše. Zatim usitniti u avanu ili samleti u električnom mlinu za kafu. Na svakih 8-10 kašičica samlevenog susama dodati 1 kašičicu morske soli i sve zajedno još malo usitniti.

Ovako pripremljenu susamovu so možete koristiti kao dodatak raznim jelima, čorbicama i varivima, možete posipati salate ili dodati u testo kada pripremate hleb i peciva.:)


субота, 25. јануар 2014.

Nedeljni ručak


 Za nedeljni ručak me vežu samo lepe uspomene, svi ukućani se okupe zajedno za stolom, a mama postavi beli stolnjak i lepe tanjire, da bude svečano i nekako drugačije nego radnim danima. Domaća supica je obavezna, mirisna i topla, sa knedlicama ili domaćim rezancima. Posle toga sledi rinflajš (kuvano meso i povrće iz supe) poslužen uz sos, a može još i pečeno meso po želji (ako je neko još uvek gladan:). 

Na kraju ručka su obavezno i neki fini kolačići koji su najukusniji za grickanje nedeljom popodne.:) Možda vas nešto od ovoga inspiriše za sutrašnji ručak?:))

Recepti su iz najnovijeg januarskog izdanja magazina MEZZE.:) Ovaj broj možete kompletno preuzeti u pdf formatu, a svakako pogledajte sve recepte iz domaće kuhinje.:)

Domaća supa


Sastojci: 2 juneće rozbratne, 1 ribić, veza zeleni (3 šargarepe, 1 koren paškanata, 1 koren peršuna, 1/3 korena celera), 1 crni luk, 1 krompir, 2-3 čena belog luka, 1 list kupusa, 1 grančica lista celera, 1 list lovora, biber u zrnu, 1 kašičica šećera, so po ukusu, 2,5 - 3 l vode

Priprema:

Meso operite i stavite u hladnu vodu. Dok se voda lagano zagreva, pripremite povrće za supu, oljuštite a crni luk presecite i malo prepecite na plotni preko alu folije. Kad se pojavi pena na površini supe, pre nego što provri, pokupite je kašikom da bi supa bila bistrija.


Dodajte sada sve pripremljeno povrće i začine, smanjite temperaturu i kuvajte poluotkriveno oko 1,5-2 h dok meso ne omekša. Ako pripremate u ekspres loncu, onda će se sve skuvati puno brže.

Kad je supa gotova, izvadite meso i povrće, a zatim je procedite. Dodajte rezance ili zakuvajte knedlice od griza ili od pileće džigerice. Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom i poslužite toplu.:)


Knedlice od griza


Sastojci: 1 jaje, 4 kašike griza, malo ulja, mrvica soli

Priprema:

Umutite belance viljuškom u tanjiru da postane penasto. Dodajte zatim žumance, malo soli i pola kašičice ulja (mada nije obavezno). Polako sipajte griz da se dobije žitka smesa (količina griza zavisi od veličine jajeta, bolje da napravite ređe jer će se kasnije još malkice zgusnuti).


Smesu ravnomerno raširite po tanjiru i viljuškom napravite ukrasne šare. Ostavite da stoji par minuta dok supica ne provri, a zatim kašičicom zahvatajte po malo griza i spuštajte u vruću supu koja lagano vri. Knedlice su brzo gotove i dovoljno ih je kuvati par minuta. Poslužite odmah dok je fino toplo.;)



Napomena: ako želite jaku i kvalitetnu supu, meso uvek stavljajte u hladnu vodu. Ako želite ukusnije meso, onda ga stavite u vruću vodu. Na isti način se priprema i supica od piletine, možete staviti celo manje pile ili odvojiti samo delove za supu, a ostatak ispeći ili iskoristiti za pripremu glavnog jela.

Sos od paradajza



Sastojci: 250 ml soka od paradajza, oko 300 ml vode, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 1 kašičica mlevene začinske paprike, 2 kašike brašna, malo ulja

Priprema:

Na malo ulja propržite 2 kašike brašna da fino zamiriše. Dodajte kašičicu mlevene začinske paprike i polako sipajte sok od paradajza i hladnu vodu uz neprestano mešanje da se ne bi napravile grudvice. Dodajte kašičicu šećera i soli po ukusu, pa sve kuvajte 10-tak minuta na laganoj temperaturi. Dodajte još malo vode ili soka od paradajza dok ne postignete željenu gustinu. 


Predlog za serviranje: kuvano povrće i meso iz supe lepo servirajte na tanjir i poslužite uz kuvani pirinač i sos po želji (od paradajza, rena, mirođije, višanja i sl.)

Sos od mirođije


Sastojci: 2 kašike brašna, 1 češanj belog luka, 1 vezica mirođije, oko 4 dl vode, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, malo limuna ili sirćeta, kockica maslaca

Priprema:

Na malo maslaca i ulja propržite brašno da fino zamiriše. Dodajte sitno seckani beli luk i seckanu mirođiju (koristim zamrznutu). Sipajte polako hladnu vodu i neprestano mešajte da se ne stvore grudvice. Dodajte so i šećer po ukusu i kuvajte 10-tak minuta na laganoj temperaturi. Prikraju kuvanja začinite sa 1 kašikom limunovog soka ili malo sirćeta. Poslužite uz bareni krompir i kuvano povrće iz supe.


 Napomena: svežu mirođiju možete ostaviti za zimu i čuvati u zamrzivaču. Samo je operite i odvojite fine listiće (možete ostaviti i po koju grančicu), malo prosušite i spakujte u kesice. Kad vam zatreba samo malo iseckajte tako smrznutu i dodajte u sos, varivo i slično.


I na kraju, da se malo zasladimo posle nedeljnog ručka, jeste li možda za nešto ovako?:)))


1. Krofne (po Tamarinom receptu)
2. Salčići
3. Bačka štrudla

уторак, 21. јануар 2014.

Puter palačinke



Dok kuckam ovaj post napolju pada kišica kao da je pozno leto, zapravo sa 14 C koliko je bilo celog dana ne bi se baš moglo reći da je zima.:) Jedan recept iz arhive, ali po prvi put na blogu, fine kremaste palačinke poput najmekšeg jastučića, samo se tope dok ih grickate. Recept je bakin i isproban bezbroj puta u našoj kući, uvek im se obradujemo.:)

Palačinke su gotove za 30-tak minuta, tako da ako ste raspoloženi za desert na brzaka, možete još stići da ih napravite večeras. Recept je objavljen u septembarskom izdanju magazina MEZZE.:)


Sastojci (za 8-10 palačinki): 4 jaja, 4 kašike šećera, 70 g putera, 4 kašike brašna, 2 dl mleka

Za posipanje: 100 g šećera, 1 puna kaščica kakao praha

Priprema:

Umutite žumanca sa šećerom, dodajte otopljeni puter, mleko i brašno. Belanca umutite u čvrstu penu i dodajte na kraju pažljvo u žumanca. 

Palačinke pecite samo sa jedne strane i ređajte na tanjir, jednu preko druge, pečenom stranom okrenutom na dole. Izmešajte šećer i kakao i tom mešavinom posipajte svaku palačinku. Kad se ispekli sve palačinke, isecite kao tortu na šnitice i poslužite.


субота, 18. јануар 2014.

Kesten parfe tortica i rolat



Već neko vreme želim da napravim ovu Kesten parfe tortu koju je objavila Lilly-cool na Coolinarici. Videla sam slike ostalih tortica i pročitala sve komenatare koji su bili jako pozitvni, tako da sam se brzo odlučila.:) U zamrzivaču je taman ostalo jedno pakovanje kesten pirea, sasvim dovoljno za finu kremu sa kestenom i slatkom pavlakom.:)

Pošto sam tortu radila u manjem kalupu, ostalo mi je dovoljno kreme da napravim i jedan mali rolat. Međutim, ovde ću napisati punu meru sastojaka jer tortica je zaista vrlo fina i najtoplije preporučujem da napravite od cele mere.:)

Kesten parfe torta


Sastojci: 100 g brašna, 1 prašak za puding od čokolade ili lešnika, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 100 g maslaca, 80 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 jaje + 50 ml mleka ili čokoladnog likera za prelivanje kore

Fil: 500 ml slatke pavlake, 250 g kesten pirea, 100 g čokolade, 2-3 kašike šećra u prahu

Dekoracija: 200 ml slatke pavlake, 2 kašike Nutelle, 100 g čokolade, 3 kašike ulja

Priprema:

Izmešati brašno, prašak za puding, prašak za pecivo i šećer. Dodati maslac sobne temperature isečen na kockice i jedno jaje, pa sve fino izjednačiti da se dobije homogena smesa.

Kalup za tortu prečnika 20 cm obložiti papirom za pečenje i utisnuti pripremljenu smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 25 munuta. Gotovu koru preliti hladnim mlekom ili sa par kašika čokoladnog likera. Ostaviti da se potpuno ohladi.



Zagrejati 200 ml slatke pavlake i pre nego što provri pomeriti sa ringle. Dodati kockice izlomljene čokolade i promešati da se fino istopi. Ostaviti na stranu da se ohladi.

Umutiti 300 ml slatke pavlake kao šlag i dodati 250 g kesten pirea. A je potrebno dodati još malo šećera po ukusu i sjediniti sa ohlađenom čokoladom. Sve lepo izjednačiti da se dobije fina krema.

Tortu ostaviti u kalupu i premazati pripremljenom kremom. Posebno umutiti 200 ml slatke pavlake i dodati 2 kašike Nutelle. Ostaviti malo na stranu za dekoraciju, a preostali šlag premazati preko prvog sloja kreme. Neka se sve fino rashladi u frižideru.


Rastopiti čokoladu sa malo ulja i preliti preko ohlađene tortice. Ukrasiti "ružicama" od šlaga sa Nutellom koji smo sačuvali. Nož na kratko potopiti u toplu vodu i obrisati, pa tako glazura neće pucati i sve će se lepo iseći.:)

Rolat sa kesten kremom


Sastojci: 6 jaja, 6 kašika šećera, 3,5 kašike brašna, 1,5 kašika kakao praha

Fil: 500 ml slatke pavlake, 250 g kesten pirea, 100 g čokolade, 2-3 kašike šećera u prahu

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance i na kraju pažljivo umešati brašno i prosejani kakao. Smesu sipati u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći na 180 C oko 15-20 minuta.

Gotovu koru prebaciti na vlažnu krpu, skinuti papir za pečenje i zamotati u rolat. Ostaviti da se ohladi, a za to vreme pripremiti fil kao u prethodnom receptu.

Odmotati ohlađenu koru i premazati pripremljenim filom (odvojit par kašika za premazivanje). Zamotati ponovo rolat i premazati preostalim filom. Napraviti ukrasne šare viljuškom i posuti čokoladnim mrvicama. Rashladiti pre služenja.


Napomena: mali rolat možete napraviti od pola mere svih sastojaka. Papir za pečenje presavijte na pola pleha i napravite malu ivicu zbog pečenja. Zatim pripremite koru na uobičajeni način i nafilijte kad se ohladi. Prijatno!:)

уторак, 14. јануар 2014.

Vasilice



Prema julijanskom kalendaru, 14. januara je prvi dan Nove godine a ujedno i praznik Svetog Vasilija Velikog. Kako je to poslednji dan božićnog svetkovanja, neki ga još zovu i Mali Božić. Na ovaj dan se obično prave Vasilice, mali hlepčići premazani medom i namenjuju se svakom od ukućana za dobro zdravlje tokom cele godine. 

Verujem da postoje razčličiti recepti za pripremu ovih hlepčića i ovde ću napisati kako ih je baka obično pravila. Kod naše Jelene i Sanje možete isto pročitati lepe recepte za spremanje praznične pogače.
 
Sastojci: 600 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 jaje, oko 3,5 dl mleka, 250 g maslaca (margarina ili masti), med za premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

Izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac i 1 jaje, a zatim sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da testo odmori 10-tak minuta pa razviti četvrtastu koru. Koru premazati sa 1/3 maslaca (sobne temperature), preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.
 

Ceo postupak ponoviti još dva puta sa odmaranjem od 15 minuta. Na kraju, četvrti put razviti koru debljine 0,5 cm i iseći na kvadrate željene veličine. Obično se podeli na onoliko delova koliko ima ukućana ili se iseče na više komada ako želite da odnesete komšijama.:)


Isečene kocke poređati u podmazan pleh, preseći cevčicu na 3 dela i uvezati vrpcom, pa time izbockati svako parčence, nije potrebno premazivati pre pečenja. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta dok fino ne zarumene.

Kad se izvade iz rerne, premazati ih obilato medom, odmah pozvoniti komšijama na vrata i poslužiti ukućane dok su tako fino tople.:)) 


Dodatak:

Dragi moji, ovo je ponovljeni post jer mi se, iz nekog neobjašnjivog razloga, izgubio ceo post sa bloga koji je objavljen prošle godine. Sinoć sam, uz recept Butkica u pivu, postavila i link ka Vasilicama i sve je fino funkcionisalo. Kad sam jutros proverila link, pojavilo se obaveštenje da ta "stranica na blogu ne postoji". 

Iako sam još uvek mogla da joj pristupim iz kontrolne table, jednostavno se nije pojavljivala na blogu. Zato sam iskopirala HTML kod u novi post i objavila kao novi recept dok ne vidim hoće li se onaj stari pojaviti. Zaista ne znam šta se desilo, misterija!:)

Butkica u pivu


Predlog za jedan svečani, zimski ručak - butkica spremljena u pivu i poslužena sa knedlama od starog hleba. Mada su ovih dana prave prolećne temperature i nismo baš navikli na toplo vreme u ovo doba godine, ovaj recept možete sačuvati za kasnije i pripremiti kad malo zahladi i napada pravi sneg - sigurno će vas tada fino ugrejati (kalorije ovog puta nećemo brojati:).

Sastojci: 1 sveža svinjska butkica, 1 veći crni luk, 2-3 šargarepe, list lovora, so, biber u zrnu, 3 dl piva, mala glavica belog luka, malo ulja

Priprema:

U dublji lonac stavite butkicu i prelijte vrućom vodom. Dodajte list lovora, nekoliko zrna bibera i posolite po ukusu. Kuvajte 30-tak minuta, a zatim izvadite meso i prebacite ga u dublji pleh za pečenje.

Crni luk oljuštite i isecite na četvrtine. Šargarepu takođe oljuštite i isecite na štapiće, a beli luk samo presecite na pola. Sve lepo rasporedite oko butkice, prelijte uljem i sipajte pivo. Pokrijte folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 1 h. Zatim, skinite foliju i pecite još oko 30-tak minuta da dobije finu koricu. Povremeno prelijte sokom od pečenja i po potrebi dolijte malo vode ili piva.

Butkica je gotova kada meso postane fino sočno. Poslužite uz knedle od starog hleba i sve prelijte sokom od pečenja. Bon appétit!:)


Napomena: voda u kojoj se kuvala butkica može se iskorisiti za prelivanje mesa tokom pečenja, a možete je dodati i kada pravite čorbicu, paprikaš i sl.


Knedle od starog hleba


 Sastojci: 400 g starog hleba, 2 jaja, 1 kašika Vegete, 3 dl mleka, 100 g pancete, malo seckanog peršuna

Priprema:

Hleb iseći na kockice, raširiti po plehu i prosušiti u rerni da malo zarumene. Razmutiti jaja, dodati Vegetu, mleko, seckano peršuno lišće i kockice prepečene slanine. Izmešati sa kockicama hleba i ostaviti da odstoji 15-20 minuta.

Oblikovati valjak i zaviti u platnenu krpu posutu prezlom. Dobro zavezati krajeve i kuvati u slanoj kipućoj vodi oko 30-tak minuta. U vodu se može dodati kockica za supu, lovorov list i nekoliko zrna bibera.

Kad se sve lepo skuva, ocediti i iseći na šnite. Poslužiti uz pripremljeno meso i preliti umakom od pečenja. Umesto veknice mogu se oblikovati i okruglice koje je dovoljno kuvati nekoliko minuta u kipućoj vodi.

 originalni recept za knedle:)


Na današnji dan, 14. januara, počinje Nova godine po juljanskom kalendaru, a ujedno se slavi  i dan Svetog Vasilija Velikog, obično se prave mali slatki hlepčići koji se premazuju medom. Ako možda želite da obradujete ukućane i napravite im ove hlepčiće, pogledajte recept za Vasilice koje su objavljene prošle godine na blogu.

Kod Jelene možete takođe pronaći fini recept za pripremu praznične pogače - Vasilice.:) 

петак, 10. јануар 2014.

Party posluženje iz Vanjine kuhinje


Kako je lepo kad vam dođu gosti na blog, pa još nešto fino pripreme a vi onda ne morate ništa da fotkate, već samo uživate. Pošto su vam se prošlog puta dopali Vanjini recepti, danas je ponovo sa nama i zaista se potrudila da nas ugosti kraljevski, pripremila je čak šest recepata koje ćete moći da pročitate u dva posta.

Iako je prvobitna zamisao bila da ih objavimo sve zajedno, posle kraćeg dogovaranja odlučile smo se da recepte razvrstamo u dva posta zbog bolje preglednosti, tako da svakako pogledajte receptiće koje smo postavile i ovde.:) Znam da kuhinjicu ostavljam u sigurnim rukama.:)

       

"Sa velikim zadovoljstvom opet gostujem kod Lane. Sad sam to sa nestrpljenjem očekivala. U ovom postu ćete naći recepte koje do sad niste probali ( to »kažem« zbog toga jer ih nisam našla do sad na netu). Posebno ističem Majkinu salatu, svi prave rusku ili francusku na neki drugi način, ova je posebna, ne znam možda zbog ukusa, možda zbog toga što je pravi moja majka.

Tu je i jedno tursko pecivo,koje je mnogo dobro, može da se koristi kako hoćete. Ima i jedno predjelo koje mnogo dobro prolazi kod djece - PROVJERENO.

Ah,da,zamalo da zaboravim HLJEB XIX VIJEKA ,još jedna delicija koja je oduševila mog dragog. A zašto se zove tako, obratite pažnju dok se bude pekao i sir topio… na šta vas podsjeća?!? I mene isto… moža je zato dobio takav naziv.

Uživajte, ja sam uživala pripremajući se za Vas. Pozdrav od mene do sledećeg puta.… ili je možda bolje ovako da završim: "završih, da pročitam, strepim..."  Tatjanino pismo Onjeginu, A.S.Puškin ."

HLJEB ZA XIX VIJEK


POTREBNO JE: 425 g brašna, 1 prašak za pecivo, 200 ml vode, malo soli.

PRIPREMA:

Zamijesiti tijesto. Zatim dodati 100-150 g rendanog sira (čedar, trapist, edamer…) šta volite…
100-150g seckane praške šunke, sjeckanog vlasca ili bazilike-bosiljka. Ja koristim bosiljak.
Spojiti sa tijestom. Formirati loptu. Vlažnom rukom preći preko tijesta i posuti rendanim sirom.
Peći 35' na 200 C.

PREPORUKA: Odlično ide uz salatu Caprese.
  


MAJKINA  FRANCUSKA SALATA 


Ovu salatu pravi moja majka više od 30 godina. I poznata je pod tim nazivom MAJKINA salata. I ja je pravim već 10 godina u mojoj kuhinji - povremeno. Ove godine je bila apsolutni hit na novogodišnjoj trpezi - gosti su bili oduševljeni, a najviše od svih moj dragi muž - prvi put je probao sad i oduševio se. Salata se pravi brzo i jednostavno.

POTREBNO JE: 5 kuvanih jaja, 2-3 šolje riže, 1 tegla majoneza, 5-6 kisjelih krastavaca, konzerva – dvije tunjevine 

Sastojci su napisani OVAKO, možda neko voli da doda više krastavaca ili tunjevine. Uostalom vidjećete kad probate.

Kod sastojaka je jako važno da nije previše sitno isjeckano ,a opet ne smije biti ni prekrupno. I ne smije se puno miješati. Rižu skuvati, dobro ocijediti i dodavati sastojke. Ohladiti i uživati. Odlična je uz svinjsko pečenje.



LISNATO TIJESTO SA HRENOVKAMA


POTREBNO JE: 1 list lisnatog tijesta, 4 hrenovke, 1 jaje za premazivanje tijesta

PRIPREMA:

Razvaljati lisnato u dužini hrenovke. Na jednom dijelu tijesta poredjati hrenovke, praviti razmak izmedju njih od 2cm. Razmake premazati jajetom. Drugom polovinom tijesta prekriti hrenovke i pritisnuti malo rukom izmedju razmaka. Staviti u zamrzivač na 10 minuta. Zatim, rezati komade debljine prsta, premazati jajem i peći 15' na 200 C.


p.s.meni samo preostaje da se Vanji najlepše zahvalim na gostovanju i na svim divnim receptima koje je pripremila, nadam da će vam se dopasti i da ćete po nešto isprobati, ja sigurno hoću.:) Uskoro se, nadam se, čitamo i na Vanjinom blogu!:))))

Fino pecivo iz Vanjine kuhinje



U ovom i narednom postu možete da pratite recepte Iz Vanjine kuhinje, a uskoro, nadam se, i na njenom blogu.:). Za ovu priliku pripremila nam je jedan fini rustični hlepčić, mirisno pecivo u obliku pužića i srca i ukusne teta Darjine keksiće. 

Mogu samo poželeti ovakve goste, koji kad vam dođu, donesu korpicu najukusnijeg peciva, pa još ispeku i fine keksiće... uživajte!:)



PAIN D‘EPI

POTREBNO JE275 g oštrog brašna, 175ml mlake vode, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kesica kvasca, 1 kašičica soli

PRIPREMA:

Zamijesiti mekano tijesto od navedenih sastojaka. Na pobrašnjenoj podlozi mijesiti ga još 10 min. ili u nekoj dobroj mašini 5 min. tako kaže Lorejn Paskal. Mogu vam reći da je savjet mnogo dobar, ja ga uveliko koristim.  


Napraviti štrucu-valjak i tijesto prebaciti na pleh. Makazama pod uglom od 45° zarezati komade - suzice (kad vidite slike sve će vam biti jasno), pa svaki komad odrezanog tijesta okretati u suprotnu stranu.

Tijesto ostaviti da odmara, prekriti ga providnom folijom koju ste prethodno nauljili. Za posipanje možete koristi krupnu morsku sol, brašno itd. Peći 30min na 200°.



TURSKO PECIVO


POTREBNO JE: 1 čaša jogurta, 2 kašike ulja, 1 jaje, ½ kašike šećera, ½ kašičice soli, 7 g suvog kvasca, 2- 2 ½ šolje brašna, i još maslac za premazivanje tijesta, miljeko za premazivanje peciva i susam za posipanje peciva

PRIPREMA:

Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto  (rukama 10 min, mikserom za tijesto 5 min.) Ostaviti da narasta 30-ak minuta.

Zatim tijesto podijeliti na 10 djelova. Svaki dio razvaljati na pobrašnjenoj podlozi u ovalnom obliku. Premazati masalcem, zarolati i onda tijesto saviti kao pužić.

Pecivo poredjati na pleh, ostaviti da narasta 30-tak minuta. Naraslo pecivo premazati mlijekom (sobne temp.) i posuti susamom. Peći 20 min. na 200 C.


Tijesto je lijepe teksture možete da ga oblikujete u oblike koje volite.



TETA DARJINI KEKSIĆI


Za ovakve keksiće ima sličnih recepata, ali morate probati i ovaj. Ovo su keksići teta Darje koji su se kod nas pravili već nekoliko puta, a moj sin ih već zove - mamini keksići. Ja volim da promijenim ime receptu tako znam od koga sam ga dobila i imam podsjetnik na tu osobu. Napr. svi keksići kod Lane (cvetići, danski, štrudlice, rolnice... sve su to kad nas sada Lanini keksići:). 



TETA DARJINI KEKSIĆI

POTREBNO JE: 250 g kokosovog brašna,120 g čokolade u prahu,100g mljevenih oraha,200 g šećera u prahu,3 jaja,šećer u prahu za posipanje

Žumanca odvojimo od bjelanaca. Žumanca, kokosovo brašno, čokoladu u prahu, orahe i šećer u prahu pomiješamo. Zatim dodamo snijeg od bjelanaca. Od mase pravimo kuglice veličine oraha i dobro ih obložimo šećerom u prahu. Keksiće pečemo 5-8 minuta na 200 C.


Prijatno grickanje!:)