уторак, 14. јануар 2014.

Vasilice



Prema julijanskom kalendaru, 14. januara je prvi dan Nove godine a ujedno i praznik Svetog Vasilija Velikog. Kako je to poslednji dan božićnog svetkovanja, neki ga još zovu i Mali Božić. Na ovaj dan se obično prave Vasilice, mali hlepčići premazani medom i namenjuju se svakom od ukućana za dobro zdravlje tokom cele godine. 

Verujem da postoje razčličiti recepti za pripremu ovih hlepčića i ovde ću napisati kako ih je baka obično pravila. Kod naše Jelene i Sanje možete isto pročitati lepe recepte za spremanje praznične pogače.
 
Sastojci: 600 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 jaje, oko 3,5 dl mleka, 250 g maslaca (margarina ili masti), med za premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

Izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac i 1 jaje, a zatim sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da testo odmori 10-tak minuta pa razviti četvrtastu koru. Koru premazati sa 1/3 maslaca (sobne temperature), preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.
 

Ceo postupak ponoviti još dva puta sa odmaranjem od 15 minuta. Na kraju, četvrti put razviti koru debljine 0,5 cm i iseći na kvadrate željene veličine. Obično se podeli na onoliko delova koliko ima ukućana ili se iseče na više komada ako želite da odnesete komšijama.:)


Isečene kocke poređati u podmazan pleh, preseći cevčicu na 3 dela i uvezati vrpcom, pa time izbockati svako parčence, nije potrebno premazivati pre pečenja. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta dok fino ne zarumene.

Kad se izvade iz rerne, premazati ih obilato medom, odmah pozvoniti komšijama na vrata i poslužiti ukućane dok su tako fino tople.:)) 


Dodatak:

Dragi moji, ovo je ponovljeni post jer mi se, iz nekog neobjašnjivog razloga, izgubio ceo post sa bloga koji je objavljen prošle godine. Sinoć sam, uz recept Butkica u pivu, postavila i link ka Vasilicama i sve je fino funkcionisalo. Kad sam jutros proverila link, pojavilo se obaveštenje da ta "stranica na blogu ne postoji". 

Iako sam još uvek mogla da joj pristupim iz kontrolne table, jednostavno se nije pojavljivala na blogu. Zato sam iskopirala HTML kod u novi post i objavila kao novi recept dok ne vidim hoće li se onaj stari pojaviti. Zaista ne znam šta se desilo, misterija!:)

32 коментара:

  1. Volim ove tradicionalne vasilice :) Odlično si ih napravila :) U mom kraju se mese hlepčići s mašću, ali ja ih baš nikad nisam pravila. Možda sledeće godine?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je bilo zanimljivo da pogledam kako se prave u drugim krajevima, testa i oblici se mozda razlikuju ali im je zajednicko to sto se u vecini recepata prelivaju sa medom.:)) p.s. drzim ti fige za sledecu godinu.:)))

      Избриши
  2. Prelepo izgledaju! Jela bih i sa medom i ove direktno iz pleha! Još se tako fino listaju... :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvala Gago, sledeci put te zovem cim ih izvadim iz rerne, upravo su tako najlepse!:)))

      Избриши
  3. Ne sećam se da ih je mama pravila, ili sam možda zaboravila, ove tvoje bih rado probala. Srećna ti pravoslavna Nova Godina i prijatne vam vasilice.!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zorice, hvala na lepiom zeljama i ako ih mozda jednom budes radila, bas bih volela da cujem tvoje utiske... puno te pozdravljam!:))

      Избриши
  4. Kod nas se nisu pravile, nikad ih nisam probala. Tvoje izgledaju super medeno i lisnato :))
    Ovo za gubljenje postova se i meni desilo, izgubila sam ih nekoliko, izmedju ostalog i onaj za Kuvaricije/tema kafa :(((
    Bas mi je bilo zao. Maja mi je kazala da treba napraviti backup za slucaj da se to desi. Ja jos nisam stigla da to uradim, ali posto se i tebi desilo, bojim se da se ne ponovi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljiljo, ako mozda stignes da ih jednom napravis, najtoplije preporucujem za probu.:)) Uh, zao mi je zbog tog posta za Kuvarijaceije, znam koliko je tu bilo puno posla i linkova, mozda bi stvarno trebali da pravimo rezervne kopije za ne daj Boze... nadam se da ces uspeti da ih ponovo postavis.:)

      Избриши
    2. Pa, izgleda bi trebalo praviti kopije. Ne mogu nikako vise da ih postavim, jer je totalno izgubljeno, nema nigde vise tog posta. I jos par recepata. Za recepte mi nije problem, postavicu ih opet, imam slike, ali za ovo mi je zao, trud svih onih koji su ucestvovali u igrici je pao u vodu :(

      Избриши
    3. Pokusaj da ukucas naslov posta u trazilici na kontrolnoj tabli, pa da vidis hoce li se mozda nesto pojaviti. Meni se tako pojavljuju oba recepta za Vasilice, iako taj drugi-stariji ne mogu nikako da otvorim preko nekog spoljnog linka (recimo na Googl-u), mozda su i tvoji recepti jos uvek tamo, samo "nevidljivi".:)

      Избриши
    4. Lana, nema nista. Meni se to izgubilo pre vise od godinu dana. Taj post i jos par recepata. Za recepte mi nije vazno, mogu da ih vratim, imam i slike, ovo je bas bezveze, jer je trud svih onih koji su ucestvovali pao u vodu. Nisam ni znala da to moze da se desi i i dalje mi nije jasno kako je doso do toga :(

      Избриши
  5. Izgledaju odlično i slasno. Prosto mame. Nismo ih nikad pravili ni jeli. Pa mogli bi probati... zar ne?!? Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Moze, moze, evo i ja glasam da ih napravite.:D salim se, testo je lisnato i vrlo je ukusno kad se prelije sa medom, ma samo se topi... puno pozdrava za dezurnu ekipu!:)))

      Избриши
  6. Mene juče Miša ubeđuje da ne postoje slatke vasilice! Ha!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)))) Evo, sad mozes da ga razuveris, hihihi... jos bolje, napravi ih jednom da proba.:)))

      Избриши
  7. Obožavam takve tradicionalne recepte. Pravit ću ovih dana:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bice mi drago da isprobas i mislim da ce vam se dopasti, bas podseca na grcke kolacice sa medom.:)) pozzzz

      Избриши
  8. Kako lisnato i slasno djeluju,prekrasan tradicionalni recept..pusa Lanice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, ovo bi ti se sigurno dopalo, napravi jednom kad imas vremena, mi ih pravimo i preko godine nezavisno od praznika... pusee!:))

      Избриши
  9. ja bi da vidim još receptića za vasilice/vasilicu na ostalim blogovima pa da baš uporedimo razlike po krajevima. Ne znam da li Gaga pravi i kako li se pravi u tom delu Srbije.
    Lana, da se nije to sa postom desilo ako si slučajno nešto menjala na postu nekada i došlo je do greške prilikom čuvanja, tj. znaš kad se net blokira pa se pojavi zrvena štrafta gore da ima problema sa čuvanjem, sačekajte. Ako ažuriraš pre čuvanja onda se post gubi. Ja ga onda vratim na radnu verziju ili idem na history pa pokušam od tamo da ga vratim. To je sve što mogu pomoći, a da učitam izgubljen post e to ne znam, to ću te pitati zlu ne trebalo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, i ja bih to volela, bas sam pretrazivala na Googlu kako se prave u drugim krajevima.:)
      U pravu si, sinoc sam napravila i jednu ispravku u starom receptu, izgleda da ga je zbog toga izbrisao sa liste. Recept je jos uvek dostupan kada ga potrazim u kontrolnoj tabli, ali ne i preko nekog linka, moguce da sam nesto pogresno uradila, uh.... hvala ti u svakom slucaju.:)

      Избриши
  10. Sjecam se da si prosle godine pisala o ovom medenom receptu :) !! Ja na zalost nemam nikakvo iskustvo sa istim ali vidim da se predivno listaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, ovo je kao neko fino lisnato dansko testo, vrlo je ukusno i samo a med je jos lepsi dodatak.:))

      Избриши
  11. Complimenti per il tuo fantastico blog!!!
    Sono rimasta stupita dalla bellezza e la varietà delle tue ricette!
    Grazie per essere passata da me! :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Grazie di tutto, anch‘io sono felice di aver trovato il tuo blog, mi piace tanto!:))

      Избриши
  12. Krasne su vasilice, kako sam se razveselila kada sam ih vidjela ovako lijepe lisnate i prelivene medom, iako su tu tradicionalne za mene su ipak nešto novo što tek treba probati !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, ovo testo je vrlo fino, mi ih neki put napravimo i preko godine, ne samo za praznik.:))

      Избриши
  13. Ja zaista prvi put cujem za njih. Ali taaaako dobro izgledaju :)
    Moj dragi nesto ne mirise tople stvari, dok meni npr to ne smeta. Ali zato oboje peciva obozavamo. Zanima me, da li recept moze da bude i u slanoj varijanti poput pastetica?
    Pozz..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Margie, mislim da se mogu posluziti i u slanoj varijanti, testo je ukusno i zapravo to je neka vrsta lisnatog danskog peciva (lisnato+dizano testo), verujem da bi bile fine i neke kiflice ili pastetice sa njim.:))

      Избриши
    2. Eto resenja onda! Hvala Lana puno :)

      Избриши