Prema julijanskom kalendaru, 14. januara je prvi dan Nove godine a ujedno i praznik Svetog Vasilija Velikog. Kako je to poslednji dan božićnog svetkovanja, neki ga još zovu i Mali Božić. Na ovaj dan se obično prave Vasilice, mali hlepčići premazani medom i namenjuju se svakom od ukućana za dobro zdravlje tokom cele godine.
Verujem da postoje razčličiti recepti za pripremu ovih hlepčića i ovde ću napisati kako ih je baka obično pravila. Kod naše Jelene i Sanje možete isto pročitati lepe recepte za spremanje praznične pogače.
Sastojci: 600 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 jaje, oko 3,5 dl mleka, 250 g maslaca (margarina ili masti), med za premazivanje
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.
Izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac i 1 jaje, a zatim sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da testo odmori 10-tak minuta pa razviti četvrtastu koru. Koru premazati sa 1/3 maslaca (sobne temperature), preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.
Isečene kocke poređati u podmazan pleh, preseći cevčicu na 3 dela i uvezati vrpcom, pa time izbockati svako parčence, nije potrebno premazivati pre pečenja. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta dok fino ne zarumene.
Kad se izvade iz rerne, premazati ih obilato medom, odmah pozvoniti komšijama na vrata i poslužiti ukućane dok su tako fino tople.:))
Dragi moji, ovo je ponovljeni post jer mi se, iz nekog neobjašnjivog razloga, izgubio ceo post sa bloga koji je objavljen prošle godine. Sinoć sam, uz recept Butkica u pivu, postavila i link ka Vasilicama i sve je fino funkcionisalo. Kad sam jutros proverila link, pojavilo se obaveštenje da ta "stranica na blogu ne postoji".
Iako sam još uvek mogla da joj pristupim iz kontrolne table, jednostavno se nije pojavljivala na blogu. Zato sam iskopirala HTML kod u novi post i objavila kao novi recept dok ne vidim hoće li se onaj stari pojaviti. Zaista ne znam šta se desilo, misterija!:)
Volim ove tradicionalne vasilice :) Odlično si ih napravila :) U mom kraju se mese hlepčići s mašću, ali ja ih baš nikad nisam pravila. Možda sledeće godine?
ОдговориИзбришиI meni je bilo zanimljivo da pogledam kako se prave u drugim krajevima, testa i oblici se mozda razlikuju ali im je zajednicko to sto se u vecini recepata prelivaju sa medom.:)) p.s. drzim ti fige za sledecu godinu.:)))
ИзбришиPrelepo izgledaju! Jela bih i sa medom i ove direktno iz pleha! Još se tako fino listaju... :)))
ОдговориИзбриши:)) Hvala Gago, sledeci put te zovem cim ih izvadim iz rerne, upravo su tako najlepse!:)))
ИзбришиNe sećam se da ih je mama pravila, ili sam možda zaboravila, ove tvoje bih rado probala. Srećna ti pravoslavna Nova Godina i prijatne vam vasilice.!!!!
ОдговориИзбришиDraga Zorice, hvala na lepiom zeljama i ako ih mozda jednom budes radila, bas bih volela da cujem tvoje utiske... puno te pozdravljam!:))
ИзбришиKod nas se nisu pravile, nikad ih nisam probala. Tvoje izgledaju super medeno i lisnato :))
ОдговориИзбришиOvo za gubljenje postova se i meni desilo, izgubila sam ih nekoliko, izmedju ostalog i onaj za Kuvaricije/tema kafa :(((
Bas mi je bilo zao. Maja mi je kazala da treba napraviti backup za slucaj da se to desi. Ja jos nisam stigla da to uradim, ali posto se i tebi desilo, bojim se da se ne ponovi.
Ljiljo, ako mozda stignes da ih jednom napravis, najtoplije preporucujem za probu.:)) Uh, zao mi je zbog tog posta za Kuvarijaceije, znam koliko je tu bilo puno posla i linkova, mozda bi stvarno trebali da pravimo rezervne kopije za ne daj Boze... nadam se da ces uspeti da ih ponovo postavis.:)
ИзбришиPa, izgleda bi trebalo praviti kopije. Ne mogu nikako vise da ih postavim, jer je totalno izgubljeno, nema nigde vise tog posta. I jos par recepata. Za recepte mi nije problem, postavicu ih opet, imam slike, ali za ovo mi je zao, trud svih onih koji su ucestvovali u igrici je pao u vodu :(
ИзбришиPokusaj da ukucas naslov posta u trazilici na kontrolnoj tabli, pa da vidis hoce li se mozda nesto pojaviti. Meni se tako pojavljuju oba recepta za Vasilice, iako taj drugi-stariji ne mogu nikako da otvorim preko nekog spoljnog linka (recimo na Googl-u), mozda su i tvoji recepti jos uvek tamo, samo "nevidljivi".:)
ИзбришиLana, nema nista. Meni se to izgubilo pre vise od godinu dana. Taj post i jos par recepata. Za recepte mi nije vazno, mogu da ih vratim, imam i slike, ovo je bas bezveze, jer je trud svih onih koji su ucestvovali pao u vodu. Nisam ni znala da to moze da se desi i i dalje mi nije jasno kako je doso do toga :(
ИзбришиIzgledaju odlično i slasno. Prosto mame. Nismo ih nikad pravili ni jeli. Pa mogli bi probati... zar ne?!? Pozdrav.
ОдговориИзбриши:)) Moze, moze, evo i ja glasam da ih napravite.:D salim se, testo je lisnato i vrlo je ukusno kad se prelije sa medom, ma samo se topi... puno pozdrava za dezurnu ekipu!:)))
ИзбришиMene juče Miša ubeđuje da ne postoje slatke vasilice! Ha!
ОдговориИзбриши:)))) Evo, sad mozes da ga razuveris, hihihi... jos bolje, napravi ih jednom da proba.:)))
ИзбришиObožavam takve tradicionalne recepte. Pravit ću ovih dana:)
ОдговориИзбришиBice mi drago da isprobas i mislim da ce vam se dopasti, bas podseca na grcke kolacice sa medom.:)) pozzzz
ИзбришиKako lisnato i slasno djeluju,prekrasan tradicionalni recept..pusa Lanice!
ОдговориИзбришиNely, ovo bi ti se sigurno dopalo, napravi jednom kad imas vremena, mi ih pravimo i preko godine nezavisno od praznika... pusee!:))
Избришиja bi da vidim još receptića za vasilice/vasilicu na ostalim blogovima pa da baš uporedimo razlike po krajevima. Ne znam da li Gaga pravi i kako li se pravi u tom delu Srbije.
ОдговориИзбришиLana, da se nije to sa postom desilo ako si slučajno nešto menjala na postu nekada i došlo je do greške prilikom čuvanja, tj. znaš kad se net blokira pa se pojavi zrvena štrafta gore da ima problema sa čuvanjem, sačekajte. Ako ažuriraš pre čuvanja onda se post gubi. Ja ga onda vratim na radnu verziju ili idem na history pa pokušam od tamo da ga vratim. To je sve što mogu pomoći, a da učitam izgubljen post e to ne znam, to ću te pitati zlu ne trebalo.
Da, i ja bih to volela, bas sam pretrazivala na Googlu kako se prave u drugim krajevima.:)
ИзбришиU pravu si, sinoc sam napravila i jednu ispravku u starom receptu, izgleda da ga je zbog toga izbrisao sa liste. Recept je jos uvek dostupan kada ga potrazim u kontrolnoj tabli, ali ne i preko nekog linka, moguce da sam nesto pogresno uradila, uh.... hvala ti u svakom slucaju.:)
Mmmmm mora da se topi u ustima :)))
ОдговориИзбришиPosebno su fine kad se grickaju tople.:))
ИзбришиSjecam se da si prosle godine pisala o ovom medenom receptu :) !! Ja na zalost nemam nikakvo iskustvo sa istim ali vidim da se predivno listaju.
ОдговориИзбришиMirjana, ovo je kao neko fino lisnato dansko testo, vrlo je ukusno i samo a med je jos lepsi dodatak.:))
ИзбришиComplimenti per il tuo fantastico blog!!!
ОдговориИзбришиSono rimasta stupita dalla bellezza e la varietà delle tue ricette!
Grazie per essere passata da me! :-)
Grazie di tutto, anch‘io sono felice di aver trovato il tuo blog, mi piace tanto!:))
ИзбришиKrasne su vasilice, kako sam se razveselila kada sam ih vidjela ovako lijepe lisnate i prelivene medom, iako su tu tradicionalne za mene su ipak nešto novo što tek treba probati !
ОдговориИзбришиBranka, ovo testo je vrlo fino, mi ih neki put napravimo i preko godine, ne samo za praznik.:))
ИзбришиJa zaista prvi put cujem za njih. Ali taaaako dobro izgledaju :)
ОдговориИзбришиMoj dragi nesto ne mirise tople stvari, dok meni npr to ne smeta. Ali zato oboje peciva obozavamo. Zanima me, da li recept moze da bude i u slanoj varijanti poput pastetica?
Pozz..
Margie, mislim da se mogu posluziti i u slanoj varijanti, testo je ukusno i zapravo to je neka vrsta lisnatog danskog peciva (lisnato+dizano testo), verujem da bi bile fine i neke kiflice ili pastetice sa njim.:))
ИзбришиEto resenja onda! Hvala Lana puno :)
Избриши