петак, 10. јануар 2014.

Fino pecivo iz Vanjine kuhinje



U ovom i narednom postu možete da pratite recepte Iz Vanjine kuhinje, a uskoro, nadam se, i na njenom blogu.:). Za ovu priliku pripremila nam je jedan fini rustični hlepčić, mirisno pecivo u obliku pužića i srca i ukusne teta Darjine keksiće. 

Mogu samo poželeti ovakve goste, koji kad vam dođu, donesu korpicu najukusnijeg peciva, pa još ispeku i fine keksiće... uživajte!:)



PAIN D‘EPI

POTREBNO JE275 g oštrog brašna, 175ml mlake vode, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kesica kvasca, 1 kašičica soli

PRIPREMA:

Zamijesiti mekano tijesto od navedenih sastojaka. Na pobrašnjenoj podlozi mijesiti ga još 10 min. ili u nekoj dobroj mašini 5 min. tako kaže Lorejn Paskal. Mogu vam reći da je savjet mnogo dobar, ja ga uveliko koristim.  


Napraviti štrucu-valjak i tijesto prebaciti na pleh. Makazama pod uglom od 45° zarezati komade - suzice (kad vidite slike sve će vam biti jasno), pa svaki komad odrezanog tijesta okretati u suprotnu stranu.

Tijesto ostaviti da odmara, prekriti ga providnom folijom koju ste prethodno nauljili. Za posipanje možete koristi krupnu morsku sol, brašno itd. Peći 30min na 200°.



TURSKO PECIVO


POTREBNO JE: 1 čaša jogurta, 2 kašike ulja, 1 jaje, ½ kašike šećera, ½ kašičice soli, 7 g suvog kvasca, 2- 2 ½ šolje brašna, i još maslac za premazivanje tijesta, miljeko za premazivanje peciva i susam za posipanje peciva

PRIPREMA:

Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto  (rukama 10 min, mikserom za tijesto 5 min.) Ostaviti da narasta 30-ak minuta.

Zatim tijesto podijeliti na 10 djelova. Svaki dio razvaljati na pobrašnjenoj podlozi u ovalnom obliku. Premazati masalcem, zarolati i onda tijesto saviti kao pužić.

Pecivo poredjati na pleh, ostaviti da narasta 30-tak minuta. Naraslo pecivo premazati mlijekom (sobne temp.) i posuti susamom. Peći 20 min. na 200 C.


Tijesto je lijepe teksture možete da ga oblikujete u oblike koje volite.



TETA DARJINI KEKSIĆI


Za ovakve keksiće ima sličnih recepata, ali morate probati i ovaj. Ovo su keksići teta Darje koji su se kod nas pravili već nekoliko puta, a moj sin ih već zove - mamini keksići. Ja volim da promijenim ime receptu tako znam od koga sam ga dobila i imam podsjetnik na tu osobu. Napr. svi keksići kod Lane (cvetići, danski, štrudlice, rolnice... sve su to kad nas sada Lanini keksići:). 



TETA DARJINI KEKSIĆI

POTREBNO JE: 250 g kokosovog brašna,120 g čokolade u prahu,100g mljevenih oraha,200 g šećera u prahu,3 jaja,šećer u prahu za posipanje

Žumanca odvojimo od bjelanaca. Žumanca, kokosovo brašno, čokoladu u prahu, orahe i šećer u prahu pomiješamo. Zatim dodamo snijeg od bjelanaca. Od mase pravimo kuglice veličine oraha i dobro ih obložimo šećerom u prahu. Keksiće pečemo 5-8 minuta na 200 C.


Prijatno grickanje!:)

13 коментара:

  1. Одговори
    1. Keksici su posebno fini jer se prave sa kokosovim brasnom umesto klasicnim, moracu da ih sto pre isprobam.:))

      Избриши
  2. Одговори
    1. Hvala Tihana, Vanja se stvarno potrudila da nas obraduje i lepo ugosti ovog puta.:))

      Избриши
  3. Ovo pecivo mirise cak dovde :)
    Svidja mi se dosta toga, a opet mi se cini da je Vanjina inspiracija kao i meni, Lorraine Pascale :)
    Svaka cast Vanja.
    Divno! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala,Margie... Lorraine Pascale-obožavam... Sad je opet pauza sa njenim emisijama. Recepti brzi,tačni-ukusni. Probajte Pain d'epi i Hljeb za XIX vijek to je iz njene emisije. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hlepcici su na redu za isprobavanje prvom prilikom.:))

      Избриши
    2. Pa tacno sam je prepoznala :D
      Da znas da sam se i ja bas zapitala zasto je nema..
      Prvom prilikom ih pravim, hvala za divnu prezentaciju.
      Pozz :)

      Избриши
    3. Imam jos njenih recepata na listi čekanja za probanje...a neke sam već probala i malo je reći da sam oduševljenja. Jedva čekam kad će ponovo da se pojave emisije,sigurno pripremaju novi serijal. Pozdrav...

      Избриши
  5. Sve Vas pozdravljam i zahvaljujem na lijepim komentarima.

    ОдговориИзбриши