U ovom i narednom postu možete da pratite recepte Iz Vanjine kuhinje, a uskoro, nadam se, i na njenom blogu.:). Za ovu priliku pripremila nam je jedan fini rustični hlepčić, mirisno pecivo u obliku pužića i srca i ukusne teta Darjine keksiće.
Mogu samo poželeti ovakve goste, koji kad vam dođu, donesu korpicu najukusnijeg peciva, pa još ispeku i fine keksiće... uživajte!:)
Mogu samo poželeti ovakve goste, koji kad vam dođu, donesu korpicu najukusnijeg peciva, pa još ispeku i fine keksiće... uživajte!:)
PAIN D‘EPI
POTREBNO JE: 275 g oštrog brašna, 175ml mlake vode, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kesica kvasca, 1 kašičica soli
PRIPREMA:
Zamijesiti mekano tijesto od navedenih sastojaka. Na pobrašnjenoj podlozi mijesiti ga još 10 min. ili u nekoj dobroj mašini 5 min. tako kaže Lorejn Paskal. Mogu vam reći da je savjet mnogo dobar, ja ga uveliko koristim.
Napraviti štrucu-valjak i tijesto prebaciti na
pleh. Makazama pod uglom od 45° zarezati komade - suzice (kad vidite slike sve
će vam biti jasno), pa svaki komad odrezanog tijesta okretati u suprotnu stranu.
Tijesto ostaviti da odmara, prekriti ga
providnom folijom koju ste prethodno nauljili. Za posipanje možete koristi
krupnu morsku sol, brašno itd. Peći 30min na 200°.
TURSKO PECIVO
POTREBNO JE: 1 čaša jogurta, 2 kašike ulja, 1 jaje, ½ kašike šećera, ½ kašičice soli, 7 g suvog kvasca, 2- 2 ½ šolje brašna, i još maslac za premazivanje tijesta, miljeko za premazivanje peciva i susam za posipanje peciva
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto (rukama 10 min, mikserom za tijesto 5 min.) Ostaviti da narasta 30-ak minuta.
Zatim tijesto podijeliti na 10 djelova. Svaki dio razvaljati na pobrašnjenoj podlozi u ovalnom obliku. Premazati masalcem, zarolati i onda tijesto saviti kao pužić.
Pecivo poredjati na pleh, ostaviti da narasta 30-tak minuta. Naraslo pecivo premazati mlijekom (sobne temp.) i posuti susamom. Peći 20 min. na 200 C.
Tijesto je lijepe teksture možete da ga oblikujete u oblike koje volite.
Za ovakve keksiće ima sličnih recepata, ali
morate probati i ovaj. Ovo su keksići teta Darje koji su se kod nas pravili već
nekoliko puta, a moj sin ih već zove - mamini keksići. Ja volim da promijenim ime
receptu tako znam od koga sam ga dobila i imam podsjetnik na tu osobu. Napr. svi
keksići kod Lane (cvetići, danski, štrudlice, rolnice... sve su to kad nas sada Lanini keksići:).
TETA DARJINI KEKSIĆI
POTREBNO JE: 250 g kokosovog brašna,120 g čokolade u
prahu,100g mljevenih oraha,200 g šećera u prahu,3 jaja,šećer u prahu za posipanje
Žumanca odvojimo od bjelanaca. Žumanca, kokosovo brašno, čokoladu u prahu, orahe
i šećer u prahu pomiješamo. Zatim dodamo snijeg od bjelanaca. Od mase pravimo
kuglice veličine oraha i dobro ih
obložimo šećerom u prahu. Keksiće pečemo 5-8 minuta na 200 C.
fenomenalno...
ОдговориИзбришиOdlično pecivo! Ovi keksići mi se naročito svidjaju!
ОдговориИзбришиKeksici su posebno fini jer se prave sa kokosovim brasnom umesto klasicnim, moracu da ih sto pre isprobam.:))
ИзбришиBaš su divna peciva!
ОдговориИзбришиHvala Tihana, Vanja se stvarno potrudila da nas obraduje i lepo ugosti ovog puta.:))
ИзбришиOvo pecivo mirise cak dovde :)
ОдговориИзбришиSvidja mi se dosta toga, a opet mi se cini da je Vanjina inspiracija kao i meni, Lorraine Pascale :)
Svaka cast Vanja.
Divno! :)
Hvala,Margie... Lorraine Pascale-obožavam... Sad je opet pauza sa njenim emisijama. Recepti brzi,tačni-ukusni. Probajte Pain d'epi i Hljeb za XIX vijek to je iz njene emisije. Pozdrav.
ОдговориИзбришиHlepcici su na redu za isprobavanje prvom prilikom.:))
ИзбришиPa tacno sam je prepoznala :D
ИзбришиDa znas da sam se i ja bas zapitala zasto je nema..
Prvom prilikom ih pravim, hvala za divnu prezentaciju.
Pozz :)
Imam jos njenih recepata na listi čekanja za probanje...a neke sam već probala i malo je reći da sam oduševljenja. Jedva čekam kad će ponovo da se pojave emisije,sigurno pripremaju novi serijal. Pozdrav...
Избришиfino fino
ОдговориИзбриши:)) Nadam se da ce neki receptic fino posluziti, puno pozdrava!
ИзбришиSve Vas pozdravljam i zahvaljujem na lijepim komentarima.
ОдговориИзбриши