четвртак, 30. јануар 2014.

Susam grickalice


Kad nam je pre mesec dana, Nataša sa bloga Moja slatka kuhinja zadala susam kao temu za blogersku igricu Ajme, koliko nas jeplanirala sam puno toga da napravim jer susam baš volim i često ga koristim u kuhinji (na spisku je bila i piletina u susamu, htela sam da napravim i susam kuglice sa kikirikijem, a ima i finih kolača sa susamom).

Ali kako to obično bude, iskrsle su neke druge obaveze, tako da hvatam zadnji voz i našoj Nataši šaljem ovih par receptića kao ulaznicu za blogersku igricu.:)


Susam listići


Sastojci: 1 belance, 30 g brašna, 30 g šećera u prahu, 20 g maslaca, 90 g susama

Priprema:

Umutiti belance malo žicom i dodati šećer u prahu, mešati dok se šečer fino ne rastopi. Rastopiti maslac na laganoj temperaturi i kad se prohladi spojiti sa umućenim belancetom. Na kraju pažljivo umešati brašno i susam.

Kašicom spuštati male gomilice na papir za pečenje i rastanjiti u krug. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C 10-tak minuta, dok blago ne porumene na ivicama. Sačekati da se malo prohlade u plehu, pa prebaciti na tanjir. Od jedne mere dobila sam 25 listića.:)

originalni receptić:)



Integralni štapići sa susamom


Sastojci: 150 g integralnog pšeničnog brašna, 150 g belog brašna, 15 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 50 g susama, 50 ml ulja, oko 150 ml mlake vode, 1 belance + susam za posipanje

Priprema: 

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom meda i brašna. Ostaviti na toplom da se aktivira.

Izmešati obe vrste brašna, dodati so, susam, pripremljeni kvasac, ulje i sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti 10-tak minuta da odmara. Zatim rastanjiti testo u pravougaonu koru, premazati umućenim belancetom i posuti susamom (susam se može prethodno malo ispeći u suvom tiganju da bi imao intezivniju aromu).


Iseći na trakice i svaku spiralno uviti (možete iseći i na sasvim tanke štapiće, pa će tako izgledati kao grisine:). Ređati u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-tak minuta. Prijatno grickanje!:))

Susamova so (gomašio)


Sastojci: susam, morska so

Priprema:

Susam malo propeći na suvom tiganju da blago porumeni i fino zamiriše. Zatim usitniti u avanu ili samleti u električnom mlinu za kafu. Na svakih 8-10 kašičica samlevenog susama dodati 1 kašičicu morske soli i sve zajedno još malo usitniti.

Ovako pripremljenu susamovu so možete koristiti kao dodatak raznim jelima, čorbicama i varivima, možete posipati salate ili dodati u testo kada pripremate hleb i peciva.:)


16 коментара:

  1. Sve divno izgleda i slane i slatke keksice cu sigurno isprobati kad tad

    ОдговориИзбриши
  2. ovo je odlično, sad sam ogladnela. Uz čajić pored radijatora, neku knjigu -super grickalica

    ОдговориИзбриши
  3. Volim sve što ima susam. Posebno mi je piletina ukusna kad dodam susam :)

    ОдговориИзбриши
  4. Odlični receptići i slike! Svidjaju mi se ovi listići, baš su dobri!

    ОдговориИзбриши
  5. Prva slika me je osvojila, a onda naidjem na ovu predivnu kolekciju:) Susamova so mi je posebno zapala za oko, interesantan receptic:)
    Pozdrav Lana!

    ОдговориИзбриши
  6. Ovi štapići, mmmmmm :-) Ideja sa solju mi se baš sviđa jer susam dodajem na sve strane.

    ОдговориИзбриши
  7. Sol od sezama mi je originalna ideja i odličan dodatak.

    ОдговориИзбриши
  8. Jedva sam cekala kad ces nesto novo da postavis...kad ono moj omiljeni susam. Bas ga dosta koristim i volim. Sve mi se dopada i bice isprobano... mmmm...jedva cekam... pozzz

    ОдговориИзбриши
  9. Volim stapice, ali ovi listici su me odusevili. Bas dobro izgledaju za grickanje :))

    ОдговориИзбриши
  10. Predivno, a susamovu so odmah dodajem na spisak za probati. Obožavam takve stvari!

    ОдговориИзбриши
  11. Gomašio povremeno pravim, baš je dobar kao dodatak i začin... A između listića i štapića je mrtva trka šta bih radije, pa bih zato oba!

    ОдговориИзбриши
  12. Мммх госпођо укусно овај рецепт! То укус, укус!

    ОдговориИзбриши
  13. Listići su fenomenalni a susamovu so nisam nikad probala. Super ulaznice za igricu.

    ОдговориИзбриши