четвртак, 2. јануар 2014.

Novogodišnji čokoladni rolat


Ovaj rolat je godinama bio omiljeni slatkiš u našoj kući, mama i baka su ga često pravile za neke posebne prilike, za svečani ručak ili kada se iznenada najave gosti. Baka je vise volela formu rolata, dok je mama pravila finu tortu od istih sastojaka, ali o tortici ćemo nekom drugom prilikom.:)

Sada vam brzo kuckam recept za ovaj ukusni čokoladni slatkiš jer možda ćete poželeti da nekoga obradujete za novogodišnje ili božićne praznike. Danas ćete na blogu pronaći dva recepta, pa pogledajte šta sam vam još spremila u narednom postu.:)

Čokoladni rolat

Sastojci (kora): 8 jaja, 8 kašika šećera, 5 kašika brašna, 2 kašike kakaa

Fil: 2 jaja, 250 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 150 g čokolade

Glazura: 150 g čokolade, 50 g maslaca

Priprema:

Napraviti prvo koru: umutiti penasto 8 belanaca, dodati postepeno šećer, kašiku po kašiku, zatim žumanca i na kraju pažljivo umešati prosejano brašno i kakao. Sve lepo izmešati i sipati u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagejanoj rerni na 180 C oko 20-tak minuta.

Ispečen rolat preokrenuti na vlažnu krpu, skinuti papir za pečenje i zamotati u rolat. Ostaviti dok se potpuno ne ohladi, a za to vreme pripremiti fil.

Umutiti na pari 2 jajeta sa šećerom, pa na kraju dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Kad se fil malo prohladi umešati maslac i sve fino izjednačiti.


Kad se rolat prohladio, odmotati ga i premazati ravnomerno filom (ostaviti par kašika na stranu). Ponovo sve zamotati u rolat i premazati odgore tankim slojem preostalog fila. Staviti u frižider da se malo prohladi pre nego što premažemo glazurom.

Za glazuru rastopiti na laganoj temperaturi čokoladu i maslac, pa sve fino izjednačiti. Sačekati da se glazura malo prohladi i stegne.

Izvaditi rolat iz frižidera i odseći jedan kraj ukoso, pa staviti sa strane kao granu. Zatim ceo rolat premazati glazurom od čokolade i nožem napraviti dekorativne šare da izgleda kao pravo drvce. Možete čak "nacrtati" i godove kao na preseku dole.:)


Dekoracija: na kraju ceo rolat ukrasite pahuljicama od fondana (ili ratluka i šećera) a sa strane stavite grančicu ili neku figuricu sa jelke.:)

A može i ovako... :)

Od istih sastojaka možete napraviti i dva mala čokoladna rolata, samo smanjite količinu jaja za koru. Recept i ceo postupak u slikama možete pogledati  na Coolinarici.:)


11 коментара:

  1. Bas si bila vredna! Ovo mini rolati su mi posebno zanimljivi; levi ,da budem precizna je ko iz najlepse poslasticare:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Ti rolatici su zgodni kada pravimo jos neke kolace, pa ih onda sve lepo serviramo zajedno.:))

      Избриши
  2. Ma kako mi je ova krasota uspjela promaknuti?? Da ga nisi linkala uz podvarak, ne bih ga ni vidjela. Prekrasan je!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Dobro je onda da sam ga linkala, moram malo da ubacim i slanise na blog.:)))

      Избриши
  3. Ovaj tvoj rolat je legendaran. I lepo je videti ga u novom ruhu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ljiljo, receptic je vrlo zahvalan i moze se kombinovati na razlicite nacine, postavicu i torticu cim je budem napravila prvom prilikom.:)) kiss

      Избриши
  4. Одговори
    1. Mislim da je tesko odoleti cokoladnim poslasticama, i ja sam slaba kad je cokolada u pitanju.:))

      Избриши
  5. krasan je, nikad ga nisma radila,
    moram to uskoro promjeniti

    ОдговориИзбриши
  6. uh, uh, zaista je predivan, nemam riječi! i ova čokolada odozgo, savršeno! :)

    ОдговориИзбриши