четвртак, 2. јануар 2014.

Podvarak


Danas vam, posle dugo vremena, kuckam recept za jedno pravo zimsko jelo, nadam se da će prijati posle novogodišnjih slatkiša.:) Verujem da svi volimo kiseli kupus, u sarmicama ili kao salatu, a podvarak je pravi kralj zimske trpeze. Još ako se tu nađe malo suvog mesa, neka butkica ili kolenica, možda i malo slaninice - eto prave gozbe.:)

Ovo je recept kako obično spremamo, ovog puta su se tu "umešale" i krmenadle, ali poslužiće za inspiraciju. Dakle, da vidimo šta nam je sve potrebno:

Sastojci: 1 veća glavica kiselog kupusa, 1 veći crni luk, meso po izboru (suva rebra, butkica, slanina, batačići, krmenadle), 2 kašičice mlevene paprike, 1 kašičica kima, so, biber, 1 kafena šoljica pirinča,  list lovora

Priprema:

Suvo meso prethodno skuvati u slanoj vodoj, prvu vodu čim provri prosuti i sipati drugu vodu. Staviti nekoliko zrna bibera i list lovora, pa sve kuvati dok meso fino ne omekša. Kad se malo prohladi, odvojiti meso od kostiju, a vodu u kojoj se kuvalo sačuvati.

Kiseo kupus pre pripreme malo isprati pod vodom ako je suviše slan. Iseći prvo na četvrtine, a zatim na osmine i sve sitno iseckati (možete koristiti i renadani kupus). Na ulju propržiti sitno seckani crni luk i kad postane staklast dodati jedan deo kupusa, a za to vreme može se iseckati preostali kupus. Propržiti zajedno sa lukom da malo omekša. Postepeno dodavati i preostali kupus dok sve ne utrošimo. Dinstati na srednjoj temepraturi 15-tak minuta.

Dodati kašičicu kima i mlevenu začinsku papriku, par zrna bibera i list lovora. Pirinač oprati i takođe staviti u kupus. Sipati tečnost u kome se kuvalo meso da sve fino prekrije, smanjiti temperaturu i kuvati 15-tak minuta dok pirinač ne bude skoro kuvan.


Sada se može dodati i skuvano meso, lepo ga ušuškajte između kupusa. Ako koristite sveže meso, samo ga lepo rasporedite odgore, začinite po ukusu i prelijte sa malo ulja. Dodajte još tečnosti ako je sve upilo i stavite u zagrejanu rernu da se peče još narednih 30-40 minuta. Podvarak je gotov kada skoro sva tečnosti ispari a kupus i meso dobiju finu rumenu koricu.... prijatno!:)

Za desert vam predlažem da napravite jedan fini čokoladni rolat, recept možete pročitati u prethodnom postu.:)

Neke lepe novosti...

Izašao je i januarski broj magazina MEZZE, ovog puta smo za vas pripremili fina jela iz domaće kuhinje, baš onako kako su spremale naše mame i bake. Još jedan lepa novost je da sada ceo broj možete kompletno preuzeti u PDF formatu i prelistati natenane kod kuće... uživajte u praznicima!:))

http://mezze.rs/januar-2014/

20 коментара:

  1. Kiseli kupus u svakom obliku je prava zimska poslastica i spremam naizmenično jela s njim :)
    Kad pravim podvarak kupus ribanac pustim da u vodi provri, i tek tada ga spremam na isti način kao i ti. Tako skraćujem postupak pripreme a i postane lakši za varenje. Obavezno dodam kašičicu šećera da kupus ostane staklast a i dodam neku suvu šljivu zbog specifičnog ukusa.

    ОдговориИзбриши
  2. I ovaj put si pogodila sta mi volimo. Podvarak. Izgleda slasno...mmm... vec je bio kod nas na meniju a i ovih dana mora jos jednom... pozdraaaaav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Sledeci put javljam unapred, a vi gledajte kako da stignete na vreme za rucak, hihihi... puuno pozdrav celoj ekipi!:)))

      Избриши
  3. Obožavam podvarak, pravim ga malo drugačije od tebe i kad ga jedemo, ne znamo šta nam je dosta.
    Srećna Vam Nova 2014 godina!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zorice, hvala puno na lepim zeljama, ovakva jela nekako najvise prijaju zimi.:))

      Избриши
  4. Uh Lana, ne znam dal sam videla bolji podvarak. Ne da si ga lepo ispekla, rumen ko dukat. :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Pravo zimsko jelo, samo nam jos fali sneg pa da idila bude kompletna.:)))

      Избриши
  5. Tako je lijepo i mogla bi ga jesti mada mi je jako vruce....mene ce sada dotuci zimski specijaliteti ali cu se ja zadovoljiti i ljetnom salatom do zime !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas je ovih dana isto pravo prolece, tako bi nam bas fino prijala salata... a kupus cemo kad malo zahladi i napada sneg.:))

      Избриши
  6. Sve ti je prekrasno! I onaj rolat ispod :) i podvarak i Mezze ste opet odlične napravile! I danski keksići koje opet nisam stigla napraviti! :) Želim ti da još dugo ovo bude mjesto na koje dođemo po lijepe stvari, a tebi i obitelji sretnu i uspješnu novu godinu! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tadeja, hvala ti puno na lepim zeljama i svemu, veliki pozdrav tebi i tvojoj ekipi!:)))

      Избриши
  7. Nema boljeg jela od podvarka! I ja sam ga pravila za NG, sa suvim rebrima i piletinom, mljac....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Kod nas ce biti za Bozic, ovu sam fotkicu izvukla iz arhive, cekala sam da zahladi pa da stigne na red.:))

      Избриши
  8. Odličan ti je podvarak... Kod nas se u domu podvarak često nađe sa svinjskim vratom, suvim rebrima ili ćuretinom... Za mene je to pravo, domaćinsko, zimsko jelo:) Mnogo si to lepo uslikala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nelence, zimi nekako najvise prijaju bas ovakva jela... ljuubim te!:)))

      Избриши
  9. Moj deda je govorio: Najlepsa je ptica prasica, pa jos kad su joj od kupusa krila...!

    ОдговориИзбриши