субота, 18. јануар 2014.

Kesten parfe tortica i rolat



Već neko vreme želim da napravim ovu Kesten parfe tortu koju je objavila Lilly-cool na Coolinarici. Videla sam slike ostalih tortica i pročitala sve komenatare koji su bili jako pozitvni, tako da sam se brzo odlučila.:) U zamrzivaču je taman ostalo jedno pakovanje kesten pirea, sasvim dovoljno za finu kremu sa kestenom i slatkom pavlakom.:)

Pošto sam tortu radila u manjem kalupu, ostalo mi je dovoljno kreme da napravim i jedan mali rolat. Međutim, ovde ću napisati punu meru sastojaka jer tortica je zaista vrlo fina i najtoplije preporučujem da napravite od cele mere.:)

Kesten parfe torta


Sastojci: 100 g brašna, 1 prašak za puding od čokolade ili lešnika, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 100 g maslaca, 80 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 jaje + 50 ml mleka ili čokoladnog likera za prelivanje kore

Fil: 500 ml slatke pavlake, 250 g kesten pirea, 100 g čokolade, 2-3 kašike šećra u prahu

Dekoracija: 200 ml slatke pavlake, 2 kašike Nutelle, 100 g čokolade, 3 kašike ulja

Priprema:

Izmešati brašno, prašak za puding, prašak za pecivo i šećer. Dodati maslac sobne temperature isečen na kockice i jedno jaje, pa sve fino izjednačiti da se dobije homogena smesa.

Kalup za tortu prečnika 20 cm obložiti papirom za pečenje i utisnuti pripremljenu smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 25 munuta. Gotovu koru preliti hladnim mlekom ili sa par kašika čokoladnog likera. Ostaviti da se potpuno ohladi.



Zagrejati 200 ml slatke pavlake i pre nego što provri pomeriti sa ringle. Dodati kockice izlomljene čokolade i promešati da se fino istopi. Ostaviti na stranu da se ohladi.

Umutiti 300 ml slatke pavlake kao šlag i dodati 250 g kesten pirea. A je potrebno dodati još malo šećera po ukusu i sjediniti sa ohlađenom čokoladom. Sve lepo izjednačiti da se dobije fina krema.

Tortu ostaviti u kalupu i premazati pripremljenom kremom. Posebno umutiti 200 ml slatke pavlake i dodati 2 kašike Nutelle. Ostaviti malo na stranu za dekoraciju, a preostali šlag premazati preko prvog sloja kreme. Neka se sve fino rashladi u frižideru.


Rastopiti čokoladu sa malo ulja i preliti preko ohlađene tortice. Ukrasiti "ružicama" od šlaga sa Nutellom koji smo sačuvali. Nož na kratko potopiti u toplu vodu i obrisati, pa tako glazura neće pucati i sve će se lepo iseći.:)

Rolat sa kesten kremom


Sastojci: 6 jaja, 6 kašika šećera, 3,5 kašike brašna, 1,5 kašika kakao praha

Fil: 500 ml slatke pavlake, 250 g kesten pirea, 100 g čokolade, 2-3 kašike šećera u prahu

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance i na kraju pažljivo umešati brašno i prosejani kakao. Smesu sipati u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći na 180 C oko 15-20 minuta.

Gotovu koru prebaciti na vlažnu krpu, skinuti papir za pečenje i zamotati u rolat. Ostaviti da se ohladi, a za to vreme pripremiti fil kao u prethodnom receptu.

Odmotati ohlađenu koru i premazati pripremljenim filom (odvojit par kašika za premazivanje). Zamotati ponovo rolat i premazati preostalim filom. Napraviti ukrasne šare viljuškom i posuti čokoladnim mrvicama. Rashladiti pre služenja.


Napomena: mali rolat možete napraviti od pola mere svih sastojaka. Papir za pečenje presavijte na pola pleha i napravite malu ivicu zbog pečenja. Zatim pripremite koru na uobičajeni način i nafilijte kad se ohladi. Prijatno!:)

47 коментара:

  1. adoro il tuo blog!! complimenti !!!!!! buon week end

    ОдговориИзбриши
  2. Odlična puna krema a naša Lidia zaista ima odlične recepte.

    ОдговориИзбриши
  3. Mmmm...bas super izgleda. Obozavam kesten pire. Moracu je probati... pozdrav od nas.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super, ako budes mozda pravila, javi obavezno posle utiske... veliki pozdrav za celo drustvo!:))

      Избриши
  4. Pomalo zavidim svima koji imaju gdje da kupe kesten pire, ovde ga ne prave :(
    Divni su ti ovi kolači, izgledaju tako kremasto i zamamno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, nema ni kod nas uvek, neki put je zaista problem pronaci ga... mozda bi se mogao napraviti u domacoj varijanti, mada znam da tu ima prilicno posla. Saljem puno lepih pozdrava!:))

      Избриши
  5. Uh Lana, predivno je sve. Tako bogato izgledaju i torta i rolat, odusevljena sam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ljiljo, ovo je zaista jednostavan i brzi receptic, sigurna sam da bi se i tvojima dopao...ljubim te!:))

      Избриши
  6. Jel kesten pire pravis sama ili kupis ono gotovo smrznuto? Super izgleda torta!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tacy, pravila sam od kupovnog smrznutog kestena, verujem da bi sa domacim ukus bio jos potpuniji, ali ovde je vrlo slaba ponuda svezeg kestena. Puno te pozdravljam!:))

      Избриши
  7. Одговори
    1. Snjezo, znam da sada ne jedes slatkise, ali pribelezi ovaj receptic za kasnije, nije previse sladak i mozda bi se cak moglo nesto iskobinovati.:))

      Избриши
  8. predivni kolači, obožavam kesten u njima i obožavam ovakve kremaste :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo su nekako bas prave zimske poslastice, mene kesten uvek asocira na zimu.:))

      Избриши
  9. Jao Lana, savrseno!!! Nemam reci. Posebno tortica... Moram probati! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Torticu najtoplije preporucujem, zapravo moze se samo napraviti i krema i servirati u casama uz malo ulupane pavlake.:))

      Избриши
  10. Torta izgleda perfektno, rolat isto! A još su sa kestenom, koji baš volim! :)))

    ОдговориИзбриши
  11. Ovo su moji kolači iz snova,kesten je nešto što posebno obožavam,tako da sada sa teškom mukom gledam ove tvoje predivne slike i sanjam zalogaj od svega što je ponuđeno..pusa ti leti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nelyce, volela bih da mogu nekako da vam posaljem parcence tortice, ako mozes kod vas da nabavis kesten, isprobaj jednom svakako... puno vas sve ljubim i pozdravljam!:))

      Избриши
  12. mogu da odolim svim slatkisima osim onim sa cokoladom i kestenom...mislim da nista ne pase tako dobro kao ovaj tandem !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni su slatkisi slaba strana, a pogotovo kesten jer ga nema uvek u prodaji, pa se onda bas uzelim...sada je pravo vreme za ovakve poslastice, lep pozdrav ti leti!:)))

      Избриши
  13. Ne mogu prestati gledati u ove krasote! Obožavam kolače s kestenom, pogotovo ovako pune kreme. Mljac!
    P.S. Pošalji malo :D

    ОдговориИзбриши
  14. Uvek me odusevi ova nezna boja kesten kreme, ali nikako da je i sama isprobam. Nadam se da ce jednom doci na red, a do tada cu uzivati u tvojim predivnim slikama:) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  15. Tako lijepo, ukusno, dobro, ...., savršeno Lana ! Ne znam što bih prije probala, kesten mi miriše do ovdje i kao da mogu osjetiti okus ovih prekrasnih slalstica !

    ОдговориИзбриши
  16. Thank you, you‘re always welcome... a mi tambien me gusta tu blog!:)))

    ОдговориИзбриши
  17. Jao Lana, kako ovo divno izgleda. Divno!
    Veliki sam fan kestena, mogu samo misliti kako je "pufnasta" :)
    Nego, mene zanima nesto drugo, koji spric koristis? Pokusavam da nadjem kvalitetnu spric-kesu, po mogucnosti sa metalnim nastavcima, a nesto mi je mrsava ponuda ovde po Bg-u.
    Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  18. Hvala Margie.:) Mozes probati da narucis spric kesice i metalne nastavke preko TorteCo iz Panceva (salju i postom), a slicnu ponudu pribora za poslasticarstvo imaju i u Eurowiltu u BG-u, samo mislim da su oni prvi malkice povoljniji sa cenama.:)
    p.s. mozes pogledati njihovu ponudu na ovoj stranici: http://www.torteco.com/

    ОдговориИзбриши
  19. Lanci, ne zna se sta je lepse, tortica ili rolat. Znam da si mi sacuvala po jedno parcence. :*

    ОдговориИзбриши
  20. Prekrasan kolač. Imam recept za nešto donekle slično i obožavam ga.
    Ovaj mi se čini čak nešto bolji. Spremam ga i obavezno ću napraviti.

    ОдговориИзбриши
  21. Da li je ova slatka pavlaka u filu rolata i u nadevu torte umucena kao slag ili samo tecna? Vec sam pravila neku tortu ali bez pavlake

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sorry, promakao mi je komentar... da, slatka pavlaka se prethodno umuti kao slag, pa se pazljivo sjedini sa kesten pireom.:) pozzz

      Избриши
  22. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши