Za nedeljni ručak me vežu samo lepe uspomene, svi ukućani se okupe zajedno za stolom, a mama postavi beli stolnjak i lepe tanjire, da bude svečano i nekako drugačije nego radnim danima. Domaća supica je obavezna, mirisna i topla, sa knedlicama ili domaćim rezancima. Posle toga sledi rinflajš (kuvano meso i povrće iz supe) poslužen uz sos, a može još i pečeno meso po želji (ako je neko još uvek gladan:).
Na kraju ručka su obavezno i neki fini kolačići koji su najukusniji za grickanje nedeljom popodne.:) Možda vas nešto od ovoga inspiriše za sutrašnji ručak?:))
Recepti su iz najnovijeg januarskog izdanja magazina MEZZE.:) Ovaj broj možete kompletno preuzeti u pdf formatu, a svakako pogledajte sve recepte iz domaće kuhinje.:)
Domaća supa
Sastojci: 2 juneće rozbratne, 1 ribić, veza
zeleni (3 šargarepe, 1 koren paškanata, 1 koren peršuna, 1/3 korena celera), 1
crni luk, 1 krompir, 2-3 čena belog luka, 1 list kupusa, 1 grančica lista
celera, 1 list lovora, biber u zrnu, 1 kašičica šećera, so po ukusu, 2,5 - 3 l
vode
Priprema:
Meso operite i stavite u hladnu vodu. Dok se
voda lagano zagreva, pripremite povrće za supu, oljuštite a crni luk presecite
i malo prepecite na plotni preko alu folije. Kad se pojavi pena na površini
supe, pre nego što provri, pokupite je kašikom da bi supa bila bistrija.
Dodajte sada sve pripremljeno povrće i začine, smanjite temperaturu i kuvajte poluotkriveno oko 1,5-2 h dok meso ne omekša. Ako pripremate u ekspres loncu, onda će se sve skuvati puno brže.
Kad je supa gotova, izvadite meso i povrće, a zatim je procedite. Dodajte rezance ili zakuvajte knedlice od griza ili od pileće džigerice. Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom i poslužite toplu.:)
Knedlice od griza
Sastojci:
1 jaje, 4 kašike griza, malo ulja, mrvica soli
Priprema:
Umutite
belance viljuškom u tanjiru da postane penasto. Dodajte zatim žumance, malo
soli i pola kašičice ulja (mada nije obavezno). Polako sipajte griz da se
dobije žitka smesa (količina griza zavisi od veličine jajeta, bolje da
napravite ređe jer će se kasnije još malkice zgusnuti).
Smesu
ravnomerno raširite po tanjiru i viljuškom napravite ukrasne šare. Ostavite da
stoji par minuta dok supica ne provri, a zatim kašičicom zahvatajte po malo
griza i spuštajte u vruću supu koja lagano vri. Knedlice su brzo gotove i
dovoljno ih je kuvati par minuta. Poslužite odmah dok je fino toplo.;)
Napomena: ako želite jaku i kvalitetnu supu, meso uvek stavljajte u hladnu vodu. Ako želite ukusnije meso, onda ga stavite u vruću vodu. Na isti način se priprema i supica od piletine, možete staviti celo manje pile ili odvojiti samo delove za supu, a ostatak ispeći ili iskoristiti za pripremu glavnog jela.
Sos od paradajza
Sastojci: 250 ml soka od paradajza, oko 300 ml vode, 1 kašičica soli, 1
kašičica šećera, 1 kašičica mlevene začinske paprike, 2 kašike brašna, malo
ulja
Priprema:
Na
malo ulja propržite 2 kašike brašna da fino zamiriše. Dodajte kašičicu mlevene
začinske paprike i polako sipajte sok od paradajza i hladnu vodu uz neprestano
mešanje da se ne bi napravile grudvice. Dodajte kašičicu šećera i soli po
ukusu, pa sve kuvajte 10-tak minuta na laganoj temperaturi. Dodajte još malo
vode ili soka od paradajza dok ne postignete željenu gustinu.
Predlog za serviranje: kuvano povrće i meso iz supe lepo servirajte na tanjir i poslužite uz kuvani pirinač i sos po želji (od paradajza, rena, mirođije, višanja i sl.)
Sos od mirođije
Sastojci: 2 kašike brašna, 1 češanj belog luka, 1 vezica mirođije, oko 4 dl vode, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, malo limuna ili sirćeta, kockica maslaca
Priprema:
Na malo maslaca i ulja propržite brašno da fino zamiriše. Dodajte sitno seckani beli luk i seckanu mirođiju (koristim zamrznutu). Sipajte polako hladnu vodu i neprestano mešajte da se ne stvore grudvice. Dodajte so i šećer po ukusu i kuvajte 10-tak minuta na laganoj temperaturi. Prikraju kuvanja začinite sa 1 kašikom limunovog soka ili malo sirćeta. Poslužite uz bareni krompir i kuvano povrće iz supe.
Napomena: svežu
mirođiju možete ostaviti za zimu i čuvati u zamrzivaču. Samo je operite i odvojite fine listiće (možete ostaviti i po koju grančicu), malo prosušite i spakujte u kesice. Kad vam zatreba samo malo iseckajte tako smrznutu i dodajte u sos, varivo i slično.
I na kraju, da se malo zasladimo posle nedeljnog ručka, jeste li možda za nešto ovako?:)))
1. Krofne (po Tamarinom receptu)
2. Salčići
3. Bačka štrudla