недеља, 3. јануар 2010.

Salcici


Dobro poznati receptic za fine lisnate kiflice, salenjake, salčiće.:). Verujem da ste ih odmah prepoznali na slici.:) Mogu se praviti sa belim vinom, sa ili bez kvasca, a ovde je jedan sasvim jednostavan recept za testo koje se priprema sa kiselom vodom ali koje se divno lista.:)



Sastojci: 600 g brasna, 3 žumanca, naribana kora limuna, prstohvat soli, 2 dl kisele vode

Za premazivanje: 400 g sala, domaći pekmez od kajsija

Priprema:

Zamesiti testo od navedenih sastojaka i u testo dodati odmah 1 kašiku sala. Razviti koru i premazati sa 1/3 sala. Preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi 20-30 minuta. Postupak ponoviti jos 2 puta a četvrti put razviti koru debljine 1 cm. Iseći na veće kvadrate i na svaki staviti po kašičicu gusto ukuvanog pekmeza od kajsija.


Preklopiti dva kraja testa prema sredini i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilikom pečenja. Premazati umućenim jajetom, samo odgore, da bi se pecivo i dalje moglo lepo listati. Peći na 200 C oko 20-tak minuta. Gotove salčiće posuti šećerom u prahu i grickati ih odmah dok su fino topli.:)
Izvolite, poslužite se....:)))))


p.s. jos par arhivskih fotkica.:))


30 коментара:

  1. Do sad nisam videla ovako lagane i pahuljaste salcice. Divno, predivno si ih napravila.

    ОдговориИзбриши
  2. Jako, jako dobro izgledaju..a ja ih obožavam i imala ih isto u planu napraviti...Izgledaju baš rajski....Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  3. Unfortunely you don't have the translate window
    in your blog!! (I understand only a little bit of your words)
    I wish you an Happy New Year

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. De le lehet forditani. Jobb oldalt ha rámesz a 3 pöttyre ami egymas alatt van ott van hogy fordítás.😀👍

      Избриши
  4. Ehhhhhhhh da, da, da!
    To su salenjaci!
    Desetljećima ih nisam jela.
    Čim se i ako se uspijem dočepati sala, radim!
    Upravo osjećam kako se tope u ustima :))
    Savršeno su ti ispali, ali to je očekivano!

    ОдговориИзбриши
  5. Predivni su ovako lisnati...
    Na mom blogu imaš jednu nagradu koju si stvarno zaslužila svojim divnom receptima za razne slastice - mala umjetnička djela. Tvoj fan sam još s Coolinarike :)
    Lijep pozdrav i sve najbolje u Novoj!

    ОдговориИзбриши
  6. Ovakve nisam nikad jela, a mislim da bi mi se jako svidjeli. Ovi tvoji izgledaju baš pahuljasto i lagano, a fotografije su isto tako nježne i privlačne. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Za salenjake, kako ih ovdje nazivaju, sam čula, probala nisam. Ne znam zašto...Zapravo, moja prijateljica koja ih je pravila, upozorila me je da su sa salom, a ja ko budala rekoh "aha.." i ne uzeh.
    Iskreno, pojma nemam kako salo izgleda, a čisto sumnjam da se i prodaje u mesnicama. Ne zmnam ni da li je kuhano ili sirovo. Baš pojma nemam, a voljela bih znati.

    ОдговориИзбриши
  8. kod nas su salenjaci, a ovi tvoji izgledaju bolje od bilo kojih drugih, savrseni su!

    ОдговориИзбриши
  9. Drago mi je da Vam se svidjaju, verujem da mnogi od Vas imaju provereni receptic za ove starinske kiflice, ali zelela sam da napokon napravim malo reda medju svojim recepticima na papiricima, pa sam krenula od njih...;)))
    Dear Solema, there is the translate window now for my dear guests... thank you for visiting my blog.;)))
    Draga Neno, bas si me prijatno iznenadila...hvala ti puno!;)))

    Draga Selma, ako ti se ukaze ponovo prilika da ih probas, najtoplije ih preporucujem...nisu uopste masni, koliko se mozda cini na prvi pogled pored ovolike kolicine masnoce...mogli bi se sigurno napraviti i sa maslacem ili margarinom, ali salo im daje onaj poseban i neponovljiv ukus. Koristi se iskljucivo svinjsko salo, koje treba ocistiti od opne i zilica, samleti i oprati...ono nema neki poseban miris, bele je boje i vrlo slicno obicnoj masti, samo sto nije tako fine teksture nego je malkice grudvasto.:)Dobijamo ga obicno od prijatelja, a vrlo retko se moze naci u prodaji...podelimo na manje paketice (300-400 g) i zamrznemo, a moze se tako cuvati do 6 meseci.

    Hvala cure na lepim zeljama i komentarima...merci beaucoup, thank you!;)))

    ОдговориИзбриши
  10. Kako dobro izgledaju! Prijateljica mi je ostavila salo u zamrzivač i čim se malo odmorimo od ovih praznika i kolača praviću ih. Tvoji izgledaju tako pehuljasto - hrskavo da mi već mirišu!

    ОдговориИзбриши
  11. Opsjednuta sam salenjacima, ali mi nikako ne uspjevaju...ovi tvoji su jednostavno savrseni - blago tebi!!!

    ОдговориИзбриши
  12. Draga mignonne Hristos se rodi!
    Salčići izgledaju savrseno,oni su mi medju omiljenima!

    ОдговориИзбриши
  13. Prekrasni su. ovakvi receptici me vracaju u djetinstvo :-)

    ОдговориИзбриши
  14. recept je predivan, evo samo sto su pecene, vec su i nestale... svaka cast, extra :))

    ОдговориИзбриши
  15. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  16. Draga Lana,
    Ja sam pravila dva puta. Nisam neznalica ali iskreno nisam se susretala sa lisnatim testima i salom ranije. Pravila sam kifle, štrudle, hleb i druga kisela testa. Neka sam usavršila mogu pekaru da otvorim (što kažu moji) ali ovde je bilo malo problema. Ukusno je zaista, ali ni blizu razlistani kao tvoji i otvarali su mi se (plašila sam se da ako ih suviše stisnem neće moći da se pravilno listaju a ovako su mi se otvorili. Još nešto, prilikom mešenja testa imala sam višak brašna. Ja sam potrošila negde oko 400g. Onog trenutka kada se testo više nije lepilo ja sam tu stala sa dodavanjem brašna. Koliko je tvrdo tvoje testo? Da li je spada u tvrđe umešena? Mnogo volim da posečujem tvoj blog i isprobavala sam mnoge recepte, ovo je jedino što mi je zadalo problem i temu za razmišljanje, pa samim tim i želju za usavršavanjem. Nisam sigurna da li su ukusniji recepti (sve što sam pravila)ili lepša prezentacija.
    Veliki pozdrav, Slađa :)

    ОдговориИзбриши
  17. Draga Sladjana, evo ako mogu da pomognem, barem ovako virtuelno, pa da se salcici razlistaju k‘o lepeze sledeci put.:)Za pocetak, stavite celu kolicinu brasna i sve ostale sastojke, a vodu sipajte po potrebi (mozda ce biti potrebno i vise od 2 dl, sve zavisi od brasna). Testo bi trebalo da bude srednje mekano, ni previse tvrdo jer je onda tesko raditi sa njim, a ni suvise mekano kao za kisela testa, znaci da mozete lepo da ga razvijete bez puno muke. Testo 3x premazujemo salom i preklapamo kao na slici, cetvrti put seckamo i flujemo kiflice. Testo ne bi trebalo suvise tanko razviti, neka bude barem 0,5 cm debljine da bi moglo fino da se razlista.:)
    cini mi se da se lakse radi sa testom ako je prostorija hladna, za razliku od kiselog testa kome vise prija toplota.:) Kad nafilujete kiflice, samo ih blago stisnite na sredini, a mozete ih preklopiti i kao pastetice. I meni se neke od njih otvore prilikom pecenja, ali to ne smeta i ne primeti se kad se pospu sa secerom.:)
    Eto, nadam se da ce koristiti i da ce sledeci put ispasti bas kako treba, drzacu fige! Hvala na lepoj poseti i na redovnom citanju, saljem puno lepih pozdrava!:)))

    ОдговориИзбриши
  18. Napravila sam ih danas, oduševljena sam!! 😍😍😍👏👏

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na divnim utisicma, videla sam fotkice i odusevljena sam!:)))*

      Избриши
  19. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  20. Cao svima, ja sam isprala mast u 9 voda, u nedostatku sala, videcemo kako ce ispasti, trenutno su u rerni🤭

    ОдговориИзбриши