уторак, 14. јануар 2014.

Butkica u pivu


Predlog za jedan svečani, zimski ručak - butkica spremljena u pivu i poslužena sa knedlama od starog hleba. Mada su ovih dana prave prolećne temperature i nismo baš navikli na toplo vreme u ovo doba godine, ovaj recept možete sačuvati za kasnije i pripremiti kad malo zahladi i napada pravi sneg - sigurno će vas tada fino ugrejati (kalorije ovog puta nećemo brojati:).

Sastojci: 1 sveža svinjska butkica, 1 veći crni luk, 2-3 šargarepe, list lovora, so, biber u zrnu, 3 dl piva, mala glavica belog luka, malo ulja

Priprema:

U dublji lonac stavite butkicu i prelijte vrućom vodom. Dodajte list lovora, nekoliko zrna bibera i posolite po ukusu. Kuvajte 30-tak minuta, a zatim izvadite meso i prebacite ga u dublji pleh za pečenje.

Crni luk oljuštite i isecite na četvrtine. Šargarepu takođe oljuštite i isecite na štapiće, a beli luk samo presecite na pola. Sve lepo rasporedite oko butkice, prelijte uljem i sipajte pivo. Pokrijte folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 1 h. Zatim, skinite foliju i pecite još oko 30-tak minuta da dobije finu koricu. Povremeno prelijte sokom od pečenja i po potrebi dolijte malo vode ili piva.

Butkica je gotova kada meso postane fino sočno. Poslužite uz knedle od starog hleba i sve prelijte sokom od pečenja. Bon appétit!:)


Napomena: voda u kojoj se kuvala butkica može se iskorisiti za prelivanje mesa tokom pečenja, a možete je dodati i kada pravite čorbicu, paprikaš i sl.


Knedle od starog hleba


 Sastojci: 400 g starog hleba, 2 jaja, 1 kašika Vegete, 3 dl mleka, 100 g pancete, malo seckanog peršuna

Priprema:

Hleb iseći na kockice, raširiti po plehu i prosušiti u rerni da malo zarumene. Razmutiti jaja, dodati Vegetu, mleko, seckano peršuno lišće i kockice prepečene slanine. Izmešati sa kockicama hleba i ostaviti da odstoji 15-20 minuta.

Oblikovati valjak i zaviti u platnenu krpu posutu prezlom. Dobro zavezati krajeve i kuvati u slanoj kipućoj vodi oko 30-tak minuta. U vodu se može dodati kockica za supu, lovorov list i nekoliko zrna bibera.

Kad se sve lepo skuva, ocediti i iseći na šnite. Poslužiti uz pripremljeno meso i preliti umakom od pečenja. Umesto veknice mogu se oblikovati i okruglice koje je dovoljno kuvati nekoliko minuta u kipućoj vodi.

 originalni recept za knedle:)


Na današnji dan, 14. januara, počinje Nova godine po juljanskom kalendaru, a ujedno se slavi  i dan Svetog Vasilija Velikog, obično se prave mali slatki hlepčići koji se premazuju medom. Ako možda želite da obradujete ukućane i napravite im ove hlepčiće, pogledajte recept za Vasilice koje su objavljene prošle godine na blogu.

Kod Jelene možete takođe pronaći fini recept za pripremu praznične pogače - Vasilice.:) 

20 коментара:

  1. Lana, ja bi rado kod tebe na rucak. Butkica je tako fino rumena, a knedle od hleba obozavam. Sve izgleda kao u najfinijem restoranu.
    Srecna i ova Nova godina :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Ljiljo, samo izvoli, uvek si dobrodosla, a najvise bih volela da mogu jednom da te ugostim !:))) Sve najlepse tebi i tvojima u Novoj godini.:))

      Избриши
  2. Ja ne bih na ručak nego bih se uselila :-P. Ili bar negde blizu doselila pa kod tebe na kazan :-P. Ovo izgleda kao da je nacrtano koliko je dobro, ukus bolje da ne zamišljam u 4 izjutra.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Moooze, bili bismo super komsiluk, mislim da bi cela ulica svakog dana mirisala na neko fino pecivo i kolacice.:)))

      Избриши
  3. Ni ja ne bih cekala snijeg,haha. Knedlice nisam nikad pravila ni probala... moracemo. Sve izgleda predivno-ukusno. Pozdraaaaaav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanjuska, knedlice jako fino idu uz neka mesna jela u saftu, recimo uz gulas ili corbast pasulj, zapravo meni su one fine za grickanje i same.:)) pozzzz

      Избриши
  4. Izgleda odlicno mada predpostavljam da bi moji ipak bili vise za krompir nego za knedle. Kako si spremala ovaj krompir koji se vidi ne tanjiru pored butkice jel i on pecen sa njom?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mogu i krompirici, mi smo uvek nekako vise za tu varijantu, samo se uskuskaju tu pored butkice i sve se fino pece zajedno.:))

      Избриши
  5. Srecna Pravoslavna Nova Godina! Ogladnela na prvi pogled, ali glasam za knedle - jela sam ih nedavno u Pragu i od tada su mi na umu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jelena, i vama zelim sve najlepse, mi ne obelezavamo nposebno tu drugu novu godinu, vec smo se ispucali za prvu, hihihi...:)) Ovo je bas pravi ceski receptic, moze tu biti i vise safta i onda bude posebno ukusno i socno.:))

      Избриши
  6. ohh divote! ovo bih ja za vikend ručak. ovakve knedle od kruha obožavam!

    ОдговориИзбриши
  7. Nisam b.aš od pive, ali ovo izgleda ful dobro i primamljivo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozes slobodno staviti pivo, ono se gotovo ni ne oseti a da jednu posebnu gorkasto-slatko aromu.:))

      Избриши
  8. ovo je stvarno prava gozba, svečani ručak...

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo je tako dobro, odličan ručak za počastiti se zajedno sa dragim ljudima, baš uživanje u dobrom zalogaju ! I krasno izgleda, jako lijepo si pripremila i poslužila !

    ОдговориИзбриши
  10. Imati tebe u komsiluku je pravi poklon..blago komsijama ;)
    Divan post, a ove knedle moraju da se isprobaju uskoro.

    ОдговориИзбриши