Sastojci: 1 sveža svinjska butkica, 1 veći crni luk, 2-3 šargarepe, list lovora, so, biber u zrnu, 3 dl piva, mala glavica belog luka, malo ulja
Priprema:
U dublji lonac stavite butkicu i prelijte vrućom vodom. Dodajte list lovora, nekoliko zrna bibera i posolite po ukusu. Kuvajte 30-tak minuta, a zatim izvadite meso i prebacite ga u dublji pleh za pečenje.
Crni luk oljuštite i isecite na četvrtine. Šargarepu takođe oljuštite i isecite na štapiće, a beli luk samo presecite na pola. Sve lepo rasporedite oko butkice, prelijte uljem i sipajte pivo. Pokrijte folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 1 h. Zatim, skinite foliju i pecite još oko 30-tak minuta da dobije finu koricu. Povremeno prelijte sokom od pečenja i po potrebi dolijte malo vode ili piva.
Butkica je gotova kada meso postane fino sočno. Poslužite uz knedle od starog hleba i sve prelijte sokom od pečenja. Bon appétit!:)
Napomena: voda u kojoj se kuvala butkica može se iskorisiti za prelivanje mesa tokom pečenja, a možete je dodati i kada pravite čorbicu, paprikaš i sl.
Knedle od starog hleba
Sastojci: 400 g starog hleba, 2 jaja, 1 kašika Vegete, 3 dl mleka, 100 g pancete, malo seckanog peršuna
Priprema:
Hleb iseći na kockice, raširiti po plehu i prosušiti u rerni da malo zarumene. Razmutiti jaja, dodati Vegetu, mleko, seckano peršuno lišće i kockice prepečene slanine. Izmešati sa kockicama hleba i ostaviti da odstoji 15-20 minuta.
Oblikovati valjak i zaviti u platnenu krpu posutu prezlom. Dobro zavezati krajeve i kuvati u slanoj kipućoj vodi oko 30-tak minuta. U vodu se može dodati kockica za supu, lovorov list i nekoliko zrna bibera.
Kad se sve lepo skuva, ocediti i iseći na šnite. Poslužiti uz pripremljeno meso i preliti umakom od pečenja. Umesto veknice mogu se oblikovati i okruglice koje je dovoljno kuvati nekoliko minuta u kipućoj vodi.
originalni recept za knedle:)
Na današnji dan, 14. januara, počinje Nova godine po juljanskom kalendaru, a ujedno se slavi i dan Svetog Vasilija Velikog, obično se prave mali slatki hlepčići koji se premazuju medom. Ako možda želite da obradujete ukućane i napravite im ove hlepčiće, pogledajte recept za Vasilice koje su objavljene prošle godine na blogu.
Kod Jelene možete takođe pronaći fini recept za pripremu praznične pogače - Vasilice.:)
Lana, ja bi rado kod tebe na rucak. Butkica je tako fino rumena, a knedle od hleba obozavam. Sve izgleda kao u najfinijem restoranu.
ОдговориИзбришиSrecna i ova Nova godina :*
:)) Ljiljo, samo izvoli, uvek si dobrodosla, a najvise bih volela da mogu jednom da te ugostim !:))) Sve najlepse tebi i tvojima u Novoj godini.:))
ИзбришиJa ne bih na ručak nego bih se uselila :-P. Ili bar negde blizu doselila pa kod tebe na kazan :-P. Ovo izgleda kao da je nacrtano koliko je dobro, ukus bolje da ne zamišljam u 4 izjutra.
ОдговориИзбриши:))) Moooze, bili bismo super komsiluk, mislim da bi cela ulica svakog dana mirisala na neko fino pecivo i kolacice.:)))
ИзбришиNe bih čekala prvi sneg, može odmah!
ОдговориИзбриши:)))) Potpuno se slazem sa tobom!:)))
ИзбришиNi ja ne bih cekala snijeg,haha. Knedlice nisam nikad pravila ni probala... moracemo. Sve izgleda predivno-ukusno. Pozdraaaaaav.
ОдговориИзбришиVanjuska, knedlice jako fino idu uz neka mesna jela u saftu, recimo uz gulas ili corbast pasulj, zapravo meni su one fine za grickanje i same.:)) pozzzz
ИзбришиIzgleda odlicno mada predpostavljam da bi moji ipak bili vise za krompir nego za knedle. Kako si spremala ovaj krompir koji se vidi ne tanjiru pored butkice jel i on pecen sa njom?
ОдговориИзбришиMogu i krompirici, mi smo uvek nekako vise za tu varijantu, samo se uskuskaju tu pored butkice i sve se fino pece zajedno.:))
ИзбришиSrecna Pravoslavna Nova Godina! Ogladnela na prvi pogled, ali glasam za knedle - jela sam ih nedavno u Pragu i od tada su mi na umu!
ОдговориИзбришиHvala Jelena, i vama zelim sve najlepse, mi ne obelezavamo nposebno tu drugu novu godinu, vec smo se ispucali za prvu, hihihi...:)) Ovo je bas pravi ceski receptic, moze tu biti i vise safta i onda bude posebno ukusno i socno.:))
Избришиohh divote! ovo bih ja za vikend ručak. ovakve knedle od kruha obožavam!
ОдговориИзбришиOnda drzim fige da padne jedan lep nedeljni rucak.:))
ИзбришиNisam b.aš od pive, ali ovo izgleda ful dobro i primamljivo
ОдговориИзбришиMozes slobodno staviti pivo, ono se gotovo ni ne oseti a da jednu posebnu gorkasto-slatko aromu.:))
Избришиovo je stvarno prava gozba, svečani ručak...
ОдговориИзбриши:))) Taman kad malo zahladi.:))
ИзбришиOvo je tako dobro, odličan ručak za počastiti se zajedno sa dragim ljudima, baš uživanje u dobrom zalogaju ! I krasno izgleda, jako lijepo si pripremila i poslužila !
ОдговориИзбришиImati tebe u komsiluku je pravi poklon..blago komsijama ;)
ОдговориИзбришиDivan post, a ove knedle moraju da se isprobaju uskoro.