Dok kuckam ovaj post napolju pada kišica kao da je pozno leto, zapravo sa 14 C koliko je bilo celog dana ne bi se baš moglo reći da je zima.:) Jedan recept iz arhive, ali po prvi put na blogu, fine kremaste palačinke poput najmekšeg jastučića, samo se tope dok ih grickate. Recept je bakin i isproban bezbroj puta u našoj kući, uvek im se obradujemo.:)
Palačinke su gotove za 30-tak minuta, tako da ako ste raspoloženi za desert na brzaka, možete još stići da ih napravite večeras. Recept je objavljen u septembarskom izdanju magazina MEZZE.:)
Sastojci (za 8-10 palačinki): 4 jaja, 4 kašike šećera, 70 g putera, 4 kašike brašna, 2 dl mleka
Za posipanje: 100 g šećera, 1 puna kaščica kakao praha
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom, dodajte otopljeni puter, mleko i brašno. Belanca umutite u čvrstu penu i dodajte na kraju pažljvo u žumanca.
Palačinke pecite samo sa jedne strane i ređajte na tanjir, jednu preko druge, pečenom stranom okrenutom na dole. Izmešajte šećer i kakao i tom mešavinom posipajte svaku palačinku. Kad se ispekli sve palačinke, isecite kao tortu na šnitice i poslužite.
O bontonu na internetu
Pre ovog recepta, podstaknuta jednim nedavnim događajem, napisala sam duži post o pravilima lepog ponašanja na internetu. Mislila sam da bi bilo korisno, pogotovo onima koji su mlađi po internetskom "stažu", da utvrde malo "gradivo" i možda nauče po nešto novo o internetskoj komunikaciji.:)
Međutim, predomislila sam se na kraju i odlučila da budem vrlo koncizna, a tiče se preuzimanja fotografija i tekstova sa interneta i njihovog postavljanja na druge stranice bez prethodne saglasnosti ili potpisa autora.
Jedan odgovor koji sam nedavno dobila me je prilično iznenadio: "ko da je bitno odakle su (recepti), čim su na internetu znači da mogu da se dele i postavljaju". Zamislila sam se, pa naravno da MOGU da se dele, uostalom autor ih je na prvom mestu zato i podelio sa svima, da budu na dobrobit i to najčešće bez ikakve nadoknade za svoj rad.
Međutim, pravo deljenje je kada se uz tekst, fotografiji ili bilo šta drugo, šta se preuzima sa interneta OBAVEZNO stavi i potpis ili link koji vodi do originalne stranice, čak i kada to ne piše. A najčešće piše (potražite uvek licencu) i dok ste još uvek na toj stranici, učinite još jedan mali dodatni napor - kliknite na address bar (onu trakicu gore levo gde piše adresa stranice na interentu) i dodajte adresu uz tekst, recept ili fotografiju.
To je bonton na internetu i najmanje što možete učiniti za nekoga ko je odvojio vreme da napravi nešto lepo i podelio to sa svima - stavite i njegov potpis uz fotografiju i tekst koji koristite, to će biti vaše hvala autoru.:)
(fotkicu sam pronašla ovde:)
1. UVEK potpišite tekst ili fotografiju koju skinete sa interneta, ukoliko je autor neko drugi a ne Vi.
2. Ukoliko uz tekst ili fotografiju stoji određena licenca, napišite kratko pisamce autoru i pitajte za dozvolu da li možete da objavite njegov rad (fotografiju, tekst, recept, dizajn) i na drugoj stranici.
3. Ako već ništa ne piše uz tekst (nema licence niti posebne napomene) ili možda ne možete da pronađete adresu autora da biste ga kontaktirali, svakako UVEK potpišite autora ili stavite link ka originlnoj stranici gde ste pronašli taj tekst ili fotografiju.
4. A možda je najlepše od svega da sami pokušate da nešto napravite, sve to zatim fotografišete i podelite sa svima.:)
Toliko za ovaj put, nadam se da neće škoditi i da će možda koristiti.:))
Ajme meni, izgleda poput najljepše torte i ne bih se bunila da mi odrežeš koju kriškicu.
ОдговориИзбришиŠto se internetskog bontona tiče, prije sam se više živcirala oko toga pa sam odlučila umjesto naziva bloga u kutu fotke, lijepiti adresu bloga preko sredine fotke - pa tko se posluži i ako ne linka, na fotki stoji njezina adresa. Znam da je sve to skupa frustrirajuće, ali imam dojam da smo još uvijek, na žalost, nemoćni po pitanju "posuđivanja" fotki
Ovo predivno izgleda..i hvala za ovaj post, veoma koristan..
ОдговориИзбришиlp Klaudija
podsjetiše me na jedan stari recept, pravila ga prije puuuuno godina a zvala se torta od palačinki...samo sam ja posipala ribanom čokoladom...baš ti hvala na podsjećanje na neka stara dobra vremena...
ОдговориИзбришиa što se tiče internetskog bontona, čini mi se da ovi koji to rade za to i ne mare, ne čitaju...
Hvala ti na idejici,krasne su zbilja,mislim da će biti uskoro kod nas na stolu..pusa!
ОдговориИзбришиTorta od palačinki je mmmmmm, super ! Posebno mi se sviđa kako se rade same palačinke, od tako dobrih sastojaka mogu biti samo odlične !
ОдговориИзбришиSvaka ti čast za bonton tekst, trebali bi ga mnogi pročitati, ali i primjeniti. Znam da bi trebalo biti normalno ovako se ponašati,a onda ulovim sebe kako sam se jako iznenadila kada sam vidjela moju sliku i recept na jednom portalu, a ispod piše da je preuzeto sa moje stranice, ......, lijepo od njih, a zapravo je tužno što me to iznenadilo .
Draga Lana obožavam palačinke, tako da mi je svaki recept dobro došao, hvala :)
ОдговориИзбришиŠto se tiče bontona, svaka čast. Mislim da bi trebalo malo češće ukazivati pojedincima na takve stvari, jer oni ni kopali ni orali posluže se bez pitanja sa tuđim trudom i radom, a ne znaju reći ni hvala samim tim što bi uz recept i sliku išlo sve što si navela :)
Lijep pozdrav!
Volim torte od palačinaka..moja deca najradije jedu palačinke posute samo sa šećerom, tako ih je moja mama naučila a je ih mrzim,ja ih volim sa džemom od kajsija ili šipka..
ОдговориИзбришиPravila lepog ponašanja na internetu znaju svi, samo ih nije briga da primene, jer za njih je ta SAMO napisan recept, a mi, što utrošimo sate i sate vremena, da napravimo, uslikamo, napišemo recept i podelimo,pa ko nas je terao da to stavljamo na internet ...bezobrazluk i ništa više.
Topli pozdrav.
Odlicna ideja i bice sigurno isprobana. Sto se pravila ponasanja tice ja sam morala par puta da kontaktiram jedne nase dnevne novine koje su uporno objavljivale recepte sa coolinarike medju njima i moje a vrhunac je bio kad su poceli i slike da preuzimaju. Mislim oni ipak imaju mnogo bolju foto opremu i prosto je sramota da se tako ponasaju. Jednom sam kupila i Lisu sa receptima od neke navodne kuvarice i fino vidim tu moj recept za pitu sa porilukom prepisan od rijeci do rijeci doduse sa nekom drugom slikom jer oni su bar toliko pametni da kao ilustraciju stavljaju jeftine slike sa neta.
ОдговориИзбришиPrave starinske kao sto ih je pravila tetka Lenka, samo mislim da su one bile posute secerom i orasima! A bon-ton je za mnoge nesto sto nije obavezno, nedavno sam naisla na americki, jako popularan blog, ciji se autor sudeci po anonimnim komentarima i facebook stranici "hrani" sa tudjih sajtova prisvajajuci sve kao svoje. Ono sto je bilo posebno zanimljivo je da na komentar osobe od koje je jedna od ideja "pozajmljena" niko od 50 drugih koji su ostavili poruke nije reagovao! Nemoguce, osim ako niko ne cita sta drugi imaju o tome da kazu! To ne znaci da treba odustati, zato bravo za ovaj mali podsetnik;))))
ОдговориИзбришиCim videh puter u naslovu, odmah se zainteresovah :)
ОдговориИзбришиBas mi se svidja i moglo bi da se pravi, vrlo uskoro.
O bontonu necu da duzim, vrlo lepo i jasno receno. Samo mi se cini da osobe kojima je to navika, bas previse ne razmisljaju o tome koliko je rada, vremena i ljubavi potrebno za citav taj proces. Ali boze moj, to nazalost nasa realnost. Veliki pozdrav :)
Pravila sam ih Lana po tvom receptu i svi smo se oduševili. Jaaaakoooo su ukusne, a jednostavne za pripremu... :)
ОдговориИзбришиMnogo lep i jednostavan receptic Lanci. Upamtila sam ga. :)
ОдговориИзбришиBon-ton ... Sve si lepo rekla, ali na zalost, uvek ce biti onih koji smatraju, da sve sto je na mrezi, mzoe i da se preuzme. U skorije vreme nailazim na neke stranice koje su bukvalno sklopljene od preuzetih recepata, doduse potpisanih, ali opet ... ko ti je bre dao dozvolu da tako pravis stranicu?! Imaju na fejsbuku na hiljade lajkova (ljude ne zanima cija je slika, ako je lepa i ima lep recept), a po regularnim stranicama neke reklame. Znaci, cilj je zaraditi na mrezi, ali bez mnogo muke.
Oni su mi jednako losi kao i ovi sto seku logoe sa fotografija.
Relativno skoro sam od jednih takvih dobila ponudu na fb-u da ih reklamiram malo, a oni ce da uzvrate, pa kada sam opisala trud koji se ulaze i da ne mogu da potrzim tako nesto, dobila sam kao odgovor da sam doticnu jako iznervila sa gluposcu. Sve ti je jasno kako razmislja. Vrhunac bezobrazluka je bio, kada mi je posle par dana okacila na fb profil bloga link ka svojoj stranici.
Tortica izgleda suuuuuuper. Volimo palačinke i moraćemo je probati.
ОдговориИзбришиI svaka čast na postu... lijepo si sve napisala... pozdrav od nas.
Volim palacinke na ovaj nacin, nazalost dok ih pecem one polako i nestaju :)
ОдговориИзбришиDopada mi se ovaj post o bontonu!
Topli pozdrav!
Bravo Lanchi, bas mi je drago da si napisala ovaj post. I drago mi je da će ga videti i pročitati puno ljudi!
ОдговориИзбришиBez obzira što se neznalice ponašaju kako se ponašaju, mi nikad ne treba da se prepustimo i odustanemo od edukacije. Kad zajedno delujemo i uporno delujemo na kraju će i oni morati da popuste :)
Palacinke ne smem da komentarisem, ne smem ni da gledam :D
Drugari, hvala vam na podrsci, vidim da se svi susrecemo sa takvim stvarima, nadam se da ce oni kojima je zapravo namenjen ovaj post to i procitati i makar nesto primeniti naredni put.:) Do tada, mozemo se zasladiti ovom torticom od palacinki, veliki pozdrav do sledeceg receptica!:)))
ОдговориИзбришиSuper ti je tortica, nekad su ti jednostavni recepti najbolji. Moje dete obozava palacinke, a i mi ih nikad ne odbijamo.
ОдговориИзбришиZa ovo drugo vise ni znam sta da kazem, bezobrazluk, kome je tesko stati na kraj...Na zalost.
Torta je super, nisam nikad radila. Što se tiče krađe sve mi je poznato jer radim u novinama tako da možeš misliti što se tu radi, da ne govorim koliko se "posuđuju" fotke s neta...
ОдговориИзбришиTorta palačinka bi mi baš prijala po ovom tmurnom i kišovitom vremenu :) Lepo si to napravila i uslikala kao i uvek :)
ОдговориИзбришиBon ton je koristan svuda, na internetu posebno, ali naši ljudi navikli da sve mogu prisvojiti i na njega zaboravili. Baš pre neki dan na FB stranici koju pratim krenuše moje slike i recepti s Coolinarike...Napišem komentar i dobijem odgovor da su peciva dobra i da ih zato redom deli. Danas opet ista stvar, ali bar ima stranica odakle su preuzeti recepti i slike :) Puno puta se dogodi da nema nikakvog linka koji vodi do prave adrese a to je ono što uvek izazove ljutnju i bes. Ali, tako je kako je i jedino se možemo boriti svakodnevno protiv toga :(
Palačinke divno izgledaju, na fotki se vidi da se tope u ustima.
ОдговориИзбришиDragi moji, treba reagovati, i to svaki put kada se primeti, a nadam se da ce se vremenom takve stvari sve redje desavati. p.s. palacinke su jaaako mekane i volela bih da javite utiske ako ih mozda nekada budete pravili.:)))
ОдговориИзбришиPre svega pristup kakav dolikuje a zatim i dobar recept ...respect ☺
ОдговориИзбришиPre svega pristup kakav dolikuje a zatim i dobar recept ...respect ☺
ОдговориИзбришиDraga Sladjana, hvala puno na javljanju i podrsci... nadam se da ce i receptic fino posluziti.:)) Veliki pozdrav!
Избриши