Dobro vam jutro, dragi moji, uživajte u ovom lepom danu i ako možda malo krstarite netom uz jutarnju kaficu, evo jednog finog predloga za kasniji doručak. Pre par dana sam videla divan recept za Lisnatu pogaču kod naše pekarice Suzyce na blogu
Taste of life , dopala mi se na prvi pogled i rešila sam da je napravim za prvi slobodan vikend....
et voilà! Originalni recept je objavila draga Jekago na
Coolinarici, tako da možete pogledati recept i na sajtu.:)
Najtoplije vam preporučujem da isprobate ovu pogaču, lako se pravi a testo je divno mekano i ukusno. Podseća me dosta na slane buhtlice, skupljena tako u loptice, a za nadev možete iskoristiti nešto što se nađe u frižideru, sigurna sam da će vam se dopasti.:))
Sastojci: 550 g brašna + još oko 50
g za posipanje, 25 g svežeg kvasca, 250 ml toplog
mleka, 1 kašičica
šećera, 1 kašičica
soli, 100 ml mlake
vode, 100 ml
ulja, 125 g
margarina, 1 žumance+1 kašika mleka za premaz, susam
Nadev: sir, šunka, kačkavalj, ljutenica,
ajvar po želji...
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna, pa ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.
Izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, mleko, vodu i ulje i zamesiti mekano testo. Po potrebi dodati još brašna da se testo ne lepi za ruke. Sve fino ušuškati i pokriti, pa ostaviti na toplom da naraste oko 1 h.
Testo zatim razviti u pravougaonu koru i narendati 125 g margarina ili premazati u tankom sloju. Uviti u rolat i ostaviti još 15-tak minuta da malo odmara.
Za to vreme pripremiti nadev: 200 g šunke sitno iseckati i i zmešati sa 2-3 kašike milerama. Možete staviti i neki drugi nadev po želji, sir ili u manje komadiće viršli (u originalnom receptu).
Rolat iseći najpre na 5 delova, a zatim svaki podeliti na još 5 manjih šnitica. Oblikovati loptice, svaku rastanjiti malo na dlanu i staviti po kašičicu fila. Sve lepo zatvoriti da nadev ne iscuri prilikom pečenja i ređati u podmazan pleh prečnika 28 cm.
Ostaviti da testo još malo odmara dok se rerna zagreje, a zatim premazati žumancetom umućenim sa malo mleka i posuti susom ili kimom po želji. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta. Po potrebi pokriti papirom da ne izgori previše. Sačekati da se malo prohladi, pa pažljivo izvaditi na tanjir.... prijatno grickanje!:))
Napomena: napravila sam par manjih izmena u odnosu na originalni recept, stavila sam 1 kašičicu soli u testo, umesto dve, mislim da je na ovu količinu brašna to sasvim dovoljno a i sam fil je dosta slan. Nisam stavljala prašak za pecivo kako je navedeno, nekako mi je bilo suvišno pored kvasca i lepo je sve naraslo.
Ako budete rendali margarin treba ga prethodno malo rashladiti jer će ići lakše, ali može se sasvim fino premazati u tankom sloju ako je sobne temperature. Možete narenadati i 100 g kačkavalja preko margarina kako stoji u originalnom receptu ili ga čak staviti u fil.
Kad budete oblikovali loptice, lakše ćete to učiniti ako svaku blago premesite jer će zbog margarina prilično kliziti. Možete čak ostaviti i tako isečene šnitice i samo ih malo rastanjiti pre stavljanja fila, pa onda sve zamotati kao rolatić i biće vrlo dekorativne kad se ispeku. Videla sam da to lepo izgleda na isprobanim receptima na Coolinarici, pa ću probati sledeći put.:)
Napomena za blogere: ne znam da li ste već imali problema sa spam porukama i raznim reklamama za strane sajtove
(pay day, loan, battery i sl.) koje se obično ostavljaju u vidu anonimnih komentara. Juče sam sasvim slučajno otkrila gomilu takvih reklama na blogu, sve su bile ostavljene pre desetak dana ispod različitih postova, ali istog datuma i u isto vreme što znači da je urađeno automatski (obrisala sam ih već preko 30 do sada, uhhhh...).
Tako da sam zbog toga rešila da promenim opcije za ostavljanje komentara i neće više biti moguće ostavljati ih anonimno, već samo preko OpenID, tako da ukoliko već imate otvoreni profil negde na netu, to neće predstavljati ni najmanji problem kao ni do sada.:)
Ako nešto slučajno ne bude štimalo, molim vas da mi javite, pa da to onda mogu ispraviti. Ako možda imate i neki dobar savet kako izaći na kraj sa reklamama, napišite mi svakako, biću vam veoma zahvalna.:))
Želim vam lepu i kreativnu nedelju i uživajte u ovim toplim, prolećnim danima!