понедељак, 25. април 2011.

Lisnata pletenica


Dragi moji, nadam se da ste juce malo odmarali i da ste lepo proslavili praznik sa vasim najmilijima, uz neke fine slane i slatke delicije. Ali ako se jos uvek najradije motate po kuhinji i raspolozeni ste da nesto pravite ili mesite, onda vam najtoplije preporucujem da isprobate ovaj receptic.:))

Verujte da je puno jednostavnije za pripremu nego sto to izgleda kad prvi put procitate recept i sve mozete napraviti za nesto manje od dva sata (racunajuci i vreme koje je potrebno za pecenje;)). Ako vise volite, od ovog testa mozete napraviti i finu lisnatu pogacu kao sto sam radila ovde , a za pletenicu vam je potrebno samo jos dodatnih 10-tak minuta. Ovo je vrlo lepo posluziti kad imate neke goste ili jednostavno pozelite da obradujete vase ukucane finim doruckom... vrlo je ukusno i kada ostane za veceru;))


Sastojci: 750 g mekog brasna, 40 g svezeg kvasca, 1,5 kasicica soli, 2 kasike ulja, 2 jaja, 2,5 dl mleka, 1 dl mineralne vode


Za premazivanje i nadev: 250 g margarina, 100 g sunke ili pancete, 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Kvasac razmutiti u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplo mesto da ispuni solju. Zamesiti srednje meko testo od brasna, pripremljenog kvasca i ostalih navedenih sastojaka.

Razviti koru 30×30 cm, premazati sa 1/3 margarina (sobne temperature) i posuti kockicama sitno seckane sunke ili pancete. Zaviti u rolnu (slika 2.), pokriti i ostaviti da odmara 10 minuta . Ponoviti ceo postupak jos dva puta sa odmaranjem od 10 minuta. Testo svaki put zavijati u rolnu sa drugog kraja, znaci prvi put krenuti od sebe pa savijati prema gore, sledeci put poceti sa leve strane i zavijati prema desno, treci put ponoviti kao na pocetku.


Rolat od testa sada iseci na 2 dela (slika 3.) a zatim svaku rolnicu rastanjiti u pravougaonu koru i ponovo zaviti kao rolatic. Uplesti ih kao pletenicu i staviti na pleh za pecenje preko masnog papira ( na slici su dva pletenice jer sam pravila od duple mere;)).

Testo pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta a zatim premazati umucenim jajetom i staviti da se pece u prethodno zagrejanu rernu. Peci na 200 C oko 40-tak minuta dok lepo ne porumeni....prijatno!;)))


9 коментара:

  1. Sretan Uskrs draga Lana!

    I ova pogača, kao i sve iz tvoje kuhinje, izgleda neodoljivo lijepo. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Još jedan divan recept, zaista izgleda fantastično:) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Još jedna izvrsna delicija iz tvoje kuhinje! Sretan Uskrs :)

    ОдговориИзбриши
  4. Lana, pogledala sam sve divote koje si napravila u zadnjih mjesec dana, sve ljepše od ljepšeg. Stvarno vrhunski i ideje i izvedba i savršeni recepti.

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Lana, tebi i tvojima želim srećan Uskrs. Prelepa pletenica i tako raskošna!

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман05. мај 2011. 08.50

    Jedno pitanje.
    Da li se posle prve rolade i odmaranja od 10 min, rolada ponovo rastanji u koru pa premaze sa 1/3 margarina i pospe pancetom ili ja nisam dobro razumela recept?
    Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  7. Da, svaki put kad se kora razvije premaze se sa 1/3 margarina i posipa seckanom sunkom ili pancetom da bi se fino listala.:) p.s. odgovor prilicno kasni, ali nadam se da je pletenica fino uspela.:)

    ОдговориИзбриши