среда, 27. април 2011.

Kuvana jaja u novom ruhu


Verujem da ste vec potrosili kuvana jaja koja su spremana za Uskrs, ali za slucaj  da je preostalo jos nekoliko komada, evo par receptica samo radi inspiracije koji ce mozda nekome dobrodoci.... a jos nekoliko finih ideja mozete naci na omiljenim food blogovima kod Ane, Sanje, i nase Aliki .:)

Mesna struca sa kuvanim jajima

Sastojci: 600 g mlevenog mesa, 1 veca glavica crnog luka (ili vezica mladog luka), 2 snite starog hleba, malo mleka, 1 kasicica Vegete, 1/2 kasicice soli, malo mlevenog bibera, seckano persunovo lisce, 1 sveze jaje i 6-7 kuvanih jaja

Priprema:

Na malo ulja proprziti sitno seckani crni ili mladi luk zajedno sa zelenim percima. Potopiti hleb u mleko (najbolje bi bilo samo sredinu, bez kore). Izmesati mleveno meso, dodati zacine po ukusu, proprzeni crni luk, omeksali hleb iz mleka, 1 jaje, seckani persun i 2-3 kasike prezle ako je smesa suvise mekana.


Kalup za srneca ledja namazati margarinom, posuti prezlom ili obloziti snitama tanko secene slanine. Sada staviti jedan deo smese, preko toga rasporediti oljustena kuvana jaja i prekriti drugim delom mlevenog mesa. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 c oko 40-tak minuta.

Predlog za posluzivanje: pire krompir u koji smo dodali malo maslaca i naribanog muskatnog orascica i zelena "kristalna" salata. Bon appetit!:))


Ruska jaja


Verujte da ne znam zasto se bas ovako zovu, ali su jako ukusna i svima se dopadaju, punjena su nadevom od tunjevine i zumanaca, zacinjena sa majonezom i malo limuna.:)

Sastojci: 4 tvrdo kuvana jaja, manja konzerva tunjevine (od 75 g), maslac, majonez, so, biber, limunov sok

Priprema:

Jaja uzduz prepoloviti i ispasirati zumanca. Dodati tunjevinu ocedjenu od ulja, malo maslaca i majoneza koliko je potrebno da se sve lepo poveze. Penasto umutiti, zaciniti sa par kapi limuna, dodati malkice soli i bibera, pa smesu staviti u spric i napuniti polovine belanaca. Dekorisati sa listicem persuna i grancicom vlasca.:)


Napomena: fino je da se posluze za veceru uz par kriski prepecenog hleba... bon appetit!;)

17 коментара:

  1. Struca sa jajima je baš odlična, ali su me više ipak oduševila ova ruska jaja...Dekoracija kao u nekom luksuznom restoranu, predivno..:)..

    ОдговориИзбриши
  2. Da mi je ostalo neko jaje sigurno bih probala varijantu sa tunjevinom koju obozavam.
    Hvala za link :*

    ОдговориИзбриши
  3. Sve je jako ukusno i jako lijepo, dekorativno izgleda :) Bilježim :)

    ОдговориИзбриши
  4. Jako fini receptici. Da znas samo koliko me mame, sada ova jaja sa tunjevinom, a i ono Vaskrsnje jagnje da pomisljam da napravim oboje, samo za svoju dusu...Ne moram cekati sljedeci Vaskrs, zar ne :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Rolat isti ovakav pravim, alii eto nije mi palo napamet da ga stavim u kalup za srneća leđa. Doduše nisam ni doskora imal kalup, pa sad mogu da probam. Lana, vidim na slici nema slanine, na rolatu kao u receptu, pa da li može i bez nje da se ne lepi u kalupu?
    Dekoracija ruku umetnice!

    ОдговориИзбриши
  6. Nisam jos nikada radila ovo, ali budi mi sjecanja na djetinjstvo jer je moja mama to cesto radila...Sve mi nesto djeluje komplicirano, a ustvari uopce nije :))

    ОдговориИзбриши
  7. Bice mo drago ako receptici fino posluze!;))
    @ Sanja, mozes napraviti jedno sasvim malo jagnjesce, cak i od pola mere...malisa ce se sigurno jako obradovati!;))
    @ Jelena, ovog puta nisam pravila rolat sa slaninom, to sam samo napisala da se moze i tako spremati, bice sasvim dovoljno da se kalup premaze sa margarinom i pospe mrvicama a posle se samo lepo preokrene na neki duguljasti tanjir.;))
    @ Irena, iznenadices se koliko se sve brzo napravi, nije uopste komplikovano a uvek fino izgleda kad se posluzi.;))

    ОдговориИзбриши
  8. Lana ovo su odličn ideje i svakako će poslužiti. :)
    Fotke i tvoja prezentacija su predivne. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Jeste rolat lep, ali ova pikantna jaja sa tunom su... Fantastična! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Odlična rolada, volim je raditi (morat ću kupiti kalup za srneći hrbat9

    ОдговориИзбриши
  11. Sreatn Uskrs ti želim! Ovo ti je jako lijepo sve što si priredila, a ipak prije bih se odlučila za ova ruska jaja, jer tunjevinu obožavam! :)) Rolada je prelijepa i sigurno efektna na Uskršnjem stolu. :)

    ОдговориИзбриши
  12. Fantastična su obadva prijedloga! Dobro je ovo imati i za druge razne prigode! Hvala!

    ОдговориИзбриши
  13. Nema kod mene viska jaja:)ali ovo su lijepe ideje i jako ukusni obroci !!!

    ОдговориИзбриши
  14. Super ideje sa kuhanim jajima! A pogle samo kako su savrseno skuhana :)

    ОдговориИзбриши
  15. Predivna oba prijedloga,dekorativna i izuzetno ukusna,savršeno sve izgleda:)

    ОдговориИзбриши
  16. Štruca sa jajima je odlična, savršeno si je napravila. A ruska jaja su mi jako zanimljiva. Odlični recepti, odlične izvedbe !

    ОдговориИзбриши